fotograf Daniel Stenberg /N

Program

Att få uppleva fåglarna ute i naturen är ett stort nöje, antingen det är en ljum stilla vårmorgon eller en blåsig höstdag. StOF har ett omfångsrikt exkursionsprogram.

Nedan finner du även utförlig info om anmälan, betalning och resor samt klassificeringsnycklar.

Maj

Klicka på flikarna nedan för att se programmet för varje månad

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)
Tisdag 2 maj

Vi tar först en promenad till Pumphusängen och spanar efter änder och vadare där, medan enkelbeckasinen spelflyger över oss. Sedan går vi vidare till Godaobsudden och fågeltornet för att se vad som finns i sjön och kanske räkna hur många skrattmåsarna är i år. Därefter medhavd fika i fågeltornet. Vid 21-tiden går en buss tillbaka till Farsta, men om man kan och vill stanna lite längre, så kommer vi att ta en sväng tillbaka till Pumphusängen och lyssna efter nattaktiva arter. 

Innekväll

 

 

Januari

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 4 januari

Angarngruppen välkomnar alla StOF-are att delta i sina månadsrundor. Detta är den första för året. Genom att följa med på månadsrundorna lär du känna fågellivet vid Angarnssjöängen året runt och kan följa hur det förändras från månad till månad.
Samling: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, kl. 08.30 (vid följande månadsrundor sker samling kl. 07.30). Se Angarngruppens hemsida,  www.angarngruppen.se, för mer information.
Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du vandringarna är trevliga, bli även medlem i Angarngruppen, så stödjer du deras naturvårdsarbete i området!

Fredagsvandring runt Råstasjön (A1)
Fredag 6 januari

Råstasjön har alltid något att bjuda, året runt. Även under vintern erbjuder sjön med sina omgivningar och olika biotoper många olika arter. Extra sevärdheter så här års är de oskygga vattenrallarna och mängden gråhägrar. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Kikare lånas ut.
Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01 eller Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, gigi@gigisahlstrand.se
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: 60 kr/gång, barn under 16 år 20 kr/gång, som betalas till ledaren.
Samling: Kl. 11.00 vid Solna tennishalls parkering, Sjövägen/Evenemangsvägen.

Trut- och vitfågelskola (B1)
Lördag 7 januari

Vi tittar på trutar och måsar och går igenom art- och åldersbestämning. Vi får möjlighet att studera dräkterna på nära håll. Ta med kikare och klä dig varmt så träffas vi i ett vintrigt Stockholm. Vi går från Slussen till Strömmen längs Skeppsbron. Är det läge kan även Skeppsholmen besökas. Turen är planerad att ta ca 2 timmar.
Ledare: Claes Hansson, tel. 0734-61 98 42, chansson@kth.se
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift, men du ska vara medlem i StOF.
Samling: Kl. 08.30 vid Södermalmstorg, utanför Slussens T-banestation.


Stockholms ström (A1)
Lördag 14 januari 

Klassisk vinterskådning mitt i centrala Stockholm, där de öppna vattnen runt Strömmen ger goda övervintringsmöjligheter för många fåglar. Vandringen går i lugnt tempo utmed innerstadens kajer för att få en så stor överblick av fågellivet som möjligt. Har vi turen på vår sida ser vi även havsörn segla över staden eller någon sparv- eller duvhök på snabb jakt efter något ätbart.
Ledare: Daniel Stenberg, daniel.stenberg@gmail.com
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Samling: Kl. 08.00 vid matningsflotten nedanför Operakällaren, avslut ca kl. 11.00.
Övrigt: Varma kläder, matsäck och kikare är bra att ha med sig.

Nytt år, nystarta skådarmotorn i vinterbetongen (A2) – tjejskådning
Lördag 14 januari

Januariskådning i betongen, i samverkan med nätverket Rapphönan. Första året: Bistra minus 18 grader och en nordvästlig vind som sänkte temperaturen ytterligare. Året därefter: En mindre snöstorm lagom till lunch. Ändå sa vi att det här måste vi göra igen! Och för åttonde gången samlas vi nu för att trimma öga, öra och handkikare inför resten av skådaråret. Och det är perfekt att börja gå i betongen! Vi besöker platser som vi tror är bäst för dagen, kanske Tanto och Vitabergsparken. Ta med kikare och SL-kort och kanske varm dryck i termos. Observera att detta inte är en guidad tur, utan alla medverkar. När fikasuget är som störst, vid lunchtid, brukar vi summera dagen på något fik (med en semla?).
Ledare: Susann Östergård, tel. 072-203 11 40 och Mova Hebert.
Anmälan: Skicka namn och telefonnummer till susostergard@gmail.com
Avgift: Ingen, men ta med kontanter till fika på café (förra året gällde fortfarande kontanter på ett bra placerat fik).
Antal deltagare: Max 15.
Samling: Ca kl. 09.00 – ca kl.14.00. Tid och plats meddelas kort före 14 januari.
Övrigt: Klä dig varmt = även så att fötterna är varma! Mer information kommer efter anmälan.

Skåne i januari (B2)
Torsdag 19 januari – söndag 22 januari

Med sina relativt sett milda vintrar kan Skåne bjuda på många intressanta fåglar under vintern, då skådarverksamheten går på lågvarv här hemma i Stockholmstrakten. Och den som är intresserad av att årskryssa kan få en pangstart. Vi kommer att få se en mängd gäss och andra övervintrare, förhoppningsvis också ett antal rovfågelarter samt sjöfågel. Vi upprepar därför succéresorna från åren 2007-2016.
Ledare: Torbjörn Winqvist, tel. 070-756 31 55 och Christer Fritzell, tel. 070-632 67 32.
Anmälan: Till Torbjörn snarast, det kan finnas platser kvar – exkursionen fanns med i höstprogrammet, med anmälan senast 28 november.
Avgift: Ca 2 800 kr (ungdom 2 000 kr), vilket betalas senast 19 december till StOF, pg 15 58 58-4. I priset ingår transport och logi. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus ledarna.
Resa: Med SJ:s snabbtåg vid 08.00-tiden på torsdagsmorgonen från Stockholm C till Lund. Där väntar oss två minibussar. Vi räknar med att vara tillbaka i Stockholm med snabbtåg ca kl. 21.00 på söndagen.
Logi: Vandrarhemmet Lotsvillan vid Falsterbokanalen.
Övrigt: Enkelrum kan inte erbjudas. Vi behöver knappast påpeka att det kan bli ”svinkallt” – skådning i minus 4 grader och styv kuling är inte någon höjdare om man är alltför lättklädd. Ta också med något vindtätt, så känns det genast bättre.


Stockholmskrysset – artrally
Lördag 28 januari

Samla ihop 2-5 personer i ett lag och se eller hör så många arter som möjligt inom Stockholms län. Chauffören behöver dock inte se fågeln under bilfärd. Deltagare som endast nyttjar kommunala färdmedel eller cykel/skidor får tillgodoräkna sig extra poäng enligt ett noga uträknat handicap-system. Tänk på att alla arter är lika mycket värda, så att missa de vanliga arterna kan vara ödesdigert om man bara fokuserar på de svårfunna. Tävlingen börjar tidigast vid midnatt och avslutas senast kl. 16.30 då vi samlas på Överjärva gård för artgenomgång och prisutdelning. Detaljerade regler får man vid anmälan. När det segrande laget korats, avnjuter vi en vällagad och oftast synnerligen välsmakande middag till bra pris (ca 160 kr). Förra året var det fyra lag som slogs om segern i en spännande kamp ända in på de sista arterna. I år hoppas vi att ännu fler lag anmäler sig så att tävlingen blir än mer spännande!
Anmälan: Till Malin Löfgren, tel. 0708-29 27 17 eller via mejl, malin.lofgren@haninge.se, senast 14 januari. OBS! Tid och plats kan komma att ändras/justeras.
Avgift: Startavgift 40 kr/deltagare som betalas vid målgång.


Innekväll

Gotland, fåglarnas paradis – Niclas Ahlberg
Tisdag 24 januari

Årets nordiska fågelfotograf 2016, Niclas Ahlberg, visar bilder och berättar om sitt Gotland: ”Det är med blandade känslor som jag delar med mig av Gotlands potential som skådarmål. Egentligen borde jag hålla tyst om detta paradis och låta skådarna trängas på Öland istället. Men det finns plats för många fler på denna stora ö. Om man gillar att primärskåda finns det stora möjligheter att hitta rariteter. Gotlands placering mitt ute i Östersjön gör att vad som helst kan landa någonstans på den 75 mil långa kustremsan. Jag har sedan tio år tillbaka ett gammalt stenhus i Garda. Garda ligger tio minuter från Närsholmen och Lausviken. Två platser som är välkända i skådarkretsar och viktiga för mig och mitt fotograferande. Att jag fastnat för Gotland hänger mycket ihop med att man som fotograf kan jobba ostört och har goda förutsättningar att fotografera många olika arter i underbar natur. Min förhoppning är att mina bilder kanske kan locka några av er att utforska Gotlands möjligheter nästa gång ni planerar en skådarresa.”
Ansvarig för innekvällarna är Gigi Sahlstrand, tel. 0708-90 07 70, gigi@gigisahlstrand.se.
Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00–21.00.

Vinterfåglar inpå knuten – ett nationellt evenemang
Fredag 27 januari – måndag 30 januari

Delta i SOF BirdLifes årliga evenemang, som handlar om att räkna gästerna på din eller någon annans fågelmatning! Det finns också matningar i vårt rapportområde där du kan hjälpa till med att räkna arter och antal. För mer information, se StOF:s hemsida, www.stof.nu, där vi försöker lägga in kända matningar som är bemannade under helgen. På hemsidan kommer också en fågelkrogsguide att läggas ut när det närmar sig. Inrapportering sker via SOF BirdLifes hemsida, www.birdlife.se, eller per brev. Att räkningen pågår även fredag och måndag beror på att även skolor och förskolor ska kunna delta.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 1 februari

Angarngruppen välkomnar alla StOF-are att delta i sina månadsrundor. Detta är den första för året. Genom att följa med på månadsrundorna lär du känna fågellivet vid Angarnssjöängen året runt och kan följa hur det förändras från månad till månad.

Samling: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, kl. 07.30 (vid följande månadsrundor sker samling kl. 07.30). Se Angarngruppens hemsida,  www.angarngruppen.se, för mer information.
Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du vandringarna är trevliga, bli även medlem i Angarngruppen, så stödjer du deras naturvårdsarbete i området!


Onsdagsvandring runt Råstasjön (A1)

Onsdag 1 februari

Råstasjön har alltid något att bjuda, året runt. Även under vintern erbjuder sjön med sina omgivningar och olika biotoper många olika arter. Extra sevärdheter så här års är de oskygga vattenrallarna och mängden gråhägrar. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Kikare lånas ut.

Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, gigi@gigisahlstrand.se
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: 60 kr/gång, barn under 16 år 20 kr/gång, som betalas till ledaren.
Samling: Kl. 11.00 vid Solna tennishalls parkering, Sjövägen/Evenemangsvägen.


Stockholms ström (A1)
Lördag 11 februari

För information, se 14 januari.


Miljömärkningen FSC – ”greenwash” eller hållbart skogsbruk? – Åke Persson
Inställd – vi återkommer med ett nytt datum

Behöver fåglarna FSC – Forest Stewardship Counsel? Ska fågelskådare stödja ett så uselt system? Kritiken runt FSC har varit livlig och högljudd. Ändå har SOF BirdLife valt att stanna kvar inom systemet. Åke, som ingår i SOF BirdLifes FSC-grupp, kommer att hålla ett informativt föredrag till fina bilder och sedan bjuda upp till diskussion.


Vinterfåglar vid Tyresö slott (A1)
Lördag 25 februari

Vi spanar efter strömstare och kungsfiskare i Follbrinksströmmen och skäggmes vid Notholmen.

Ledare: Mats Grahn, tel.070-650 02 54, mats.grahn1@gmail.com

Anmälan: Ingen föranmälan.

Avgift: Ingen avgift.

Samling: Kl. 11.00 vid bron vid stora parkeringen (vandrarhemsbron).

Lämplig resväg: Buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-A2)
Onsdag 1 mars

Angarngruppen välkomnar alla StOF-are att delta i sina månadsrundor. Genom att följa med på månadsrundorna lär du känna fågellivet vid Angarnssjöängen året runt och kan följa hur det förändras från månad till månad.
Samling: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se Angarngruppens hemsida,  www.angarngruppen.se, för mer information.
Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du vandringarna är trevliga, bli även medlem i Angarngruppen, så stödjer du deras naturvårdsarbete i området!

Örnräkning från Vårbergstoppen
Lördag 4 mars

Traditionsenligt räknas örnar i hela Mälardalen första lördagen i mars. Räkningarna samordnas från Rördrommens fältstation vid Sörfjärden i Strängnäs. Räkningarna genomförs nu för 17:e året i rad och ger en god bild av antalet örnar som finns i Mälaren/Hjälmaren under början på mars. Alla intresserade är välkomna att bistå med letandet och räkningen under lördagen, mellan kl. 10.00 och 12.00. Vi kombinerar örnletandet i alla vädersträck med att spana efter vårprimörer som kan visa sig. Normalt dyker de första grågässen, sångsvanarna, sånglärkorna, storskarvarna och kanske skogsduvor upp i början på mars om sydliga vindar råder. Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs.

Ledare: Tomas Viktor, tel. 073-443 88 35, eller atlas@stof.nu
Föranmälan: Ingen föranmälan
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Tid: Kl. 10.00-12.00
Resväg: Vi möts på P-platsen vid Vårbergs sjukhus längs Vårbergsvägen där bilburna kan parkera mot avgift. Med kommunala färdmedel går man av vid T-banestation Vårberg och följer Vårholmsbackarna söderut till sjukhuset, ca 500 m.
Samling: Vid parkeringen kl. 09.30 för gemensam promenad upp till topplatån.
Övrigt: Ta med kikare och en rejäl matsäck och glöm inte ordentligt med kläder.

Årsmöte med föredrag av Per Alström: Bland gamla och nya fågelarter i Kina
Måndag 6 mars

Per Ahlström tar oss med till Kinas bergsområden, där han varit med och upptäckt flera för vetenskapen tidigare helt okända fågelarter. Han har också gjort omfattande studier på taxonomin hos olika artkomplex, vilket lett till många ”splittar”, t.ex. av kungsfågelsångaren från en till fem arter.

Lokal: Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00–21.30.
Övrigt: Föreningen bjuder på fika med dopp.

Onsdagsvandring runt Råstasjön (A1)
Onsdag 8 mars 

Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, gigi@gigisahlstrand.se
För ytterligare information, se 6 januari.


Bussresa till sångsvanarna i Tysslingen
Lördag 11 mars

Samarrangemang med Naturens teater i Rånnesta.
Följ med till Europas största rastplats för sångsvanar på våren, Tysslingen utanför Örebro.
Tusentals sångsvanar rastar där på sin väg upp till sina häckningsområden i norr.
Vi åker i gemensam buss från Stockholm. I priset ingår resa, kaffe, föreläsning om sångsvan, guidad tur och varm lunch.
Program
7:30           Avgång från Cityterminalen Kungsbron för gemensam bussfärd
Ca 10:00   Ankomst med kaffe och macka
                  Föreläsning om sångsvan
                  Guidad visning
Ca 12:00   Lunch (varm mat)
                  Egen tid för skådning, besök i bokhandeln och konstgalleriet
15:00         Avgång buss hem
Anmälan:  Senast 1 mars till Eva Johansson mobil 0761-152034
Avgift:        500:- vilket betalas senast 6 mars till StOF, pg 15 58 58-4 eller via swish till Eva Johansson 0761-152034. Skriv Tysslingen och ditt namn som ref.
Antal deltagare: Max 50 st

Övrigt:       Meddela ev. specialkost vid anmälan
Ett antal handkikare finns till låns. Säg till vid anmälan.

Betongexkursion till Skinnarviksberget (A1)
Söndag 19 mars

Häng på och möt våren från Stockholms innerstads bästa utsiktspunkt! Nu kommer den första flyttfågelvågen med t.ex. tofsvipor, gäss och trastar. Exempel på arter som ofta passerar vid denna tid är dubbeltrast, sädgås och ormvråk. Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser.

Ledare: Claes Hansson, tel. 0734-61 98 42, chansson@kth.se, plus ytterligare någon van betongskådare.
Anmälan: Ingen föranmälan behövs.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Kl. 06.30 vid masten högst uppe på ”Skinkan”. Avslutning ca kl. 09.30 eller när sträcket avtagit.
Övrigt: Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig.

Ugglor, ugglor och en massa spettar! (AB2)
Fredag 24 mars – söndag 26 mars

På nytt ger vi några StOF-are chansen att följa med på denna klassiker till Nordupplands ugglemarker, där vi sett och hört berguv, slag-, katt-, hök-, pärl-, sparv-, horn-, och lappuggla. Vi får se vad som bjuds denna gång, ugglor är knepiga och vädret kan ibland vara lynnigt, men vi brukar få höra eller se omkring ett 20-tal ugglor på denna exkursion. Ibland finns gråspett och tretåig hackspett på några av lokalerna samt de övriga, vanliga, spettarna, någon gång alla samtidigt. Dessutom förekommer järpe, orre och tjäder, även om dessa inte alltid hinns med. På dagarna omges vi av tranor, grågäss, ormvråkar och lärkor, och vi har god chans att se många havsörnar, ibland även kungsörn. Turen går till myr- och ödemarkerna i Ekoparken Forsmark för att få uppleva en minnesvärd gryning i ödslig skogs- och myrmark. Har vi tur kanske vi även får se spår av lo och mård eller norrsken. Vi bor mitt i Kallrigareservatetet, omgivna av stora lövskogsområden och strandängar. Resan brukar avslutas vid Vendelsjön för att se på vårsträck, eller annan plats av intresse om det kommer in intressanta rapporter på vägen hem.

Ledare: Peter Hunger.
Anmälan: Till Annika Morberg, tel. 08-664 74 32, från måndag 27 februari kl. 19.00, fram t.o.m. torsdag 9 mars.
Avgift: 1 000 kr som betalas till StOF, pg 15 58 58-4, direkt efter godkänd anmälan. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Resa: Avfärd i två egna bilar från Rörstrandsgatan, nära St. Eriksplans T-banestation (uppgång St. Eriksplan) fredag 24 mars kl. 16.00. Åter söndag 26 mars mellan kl. 18.00 och 21.00.
Antal: Max 7 deltagare, bilförare kan få förtur.
Övrigt: Vi övernattar på en gård med kök med begränsade matlagningsmöjligheter, men här finns värme och badrum. Ta därför med färdiglagad mat som bara behöver värmas upp, eller som går att äta kall i fält om vi får vackert väder. Sista dagen ingår avskedsfika vid artgenomgången. Ta med sovsäck/eller lakan och mat för hela resan, dessutom färdiga smörgåsar samt en liten termos med fika för första natten och morgonen. Varma kläder (som inte prasslar vid minusgrader!) och varma skodon (typ fodrade, vattentäta vandringskängor/stövlar) är ett måste. Temperaturen kan variera från +5 till -15 grader, allt från solsken och töväder till snöstorm kan faktiskt förekomma.

Angarnssjöängen (A1)
Lördag 1 april

Den här exkursionen har varit tradition sedan länge. Det är alltid en extra njutning att komma ut i fågelmarkerna under den tidigaste våren. De första vårgästerna anländer nu och ger liv åt den hittills tysta naturen. Över fälten sjunger sånglärkorna och skogs- och ringduvor både rastar och sträcker förbi. Chansen är god att också kunna få se rastande snösparvar ute på fälten. Arter som brukar dyka upp just till månadsskiftet mars/april är bl.a. brun kärrhök, enkelbeckasin, skogssnäppa och sädesärla. Om isen har gått upp i sjön rastar nu även stora mängder änder, gäss och sothöns.
Ledare: Kunniga skådare ur Angarngruppen.
Kontaktperson: Stefan Paulin, tel. 0702-27 45 13.
Anmälan: Ingen föranmälan eller begränsning av antalet deltagare.
Avgift: 20 kr, som betalas direkt till ledarna. Intäkterna går till vinterfågelmatningen vid Angarnssjöängen.
Samling: Kl. 07.30 vid Örsta Naturcentrum (f.d. Naturum). Kontrollera resvägen på Angarngruppens hemsida eller SL:s reseplanerare: buss 676 till Brottby och därefter buss 665 mot Vallentuna brukar fungera. Stig av vid hållplatsen Örsta. Ibland går det också att ta Roslagbanan till Vallentuna och buss 665 mot Brottby/Söderhall/Kårsta. På hemsidan finns även en beskrivning av hur man tar sig till Örsta med bil.
Övrigt: Se Angarngruppens hemsida, www.angarngruppen.se.


Innekväll: Skåda med öronen – Teet Sirotkin
Måndag 3 april

Kikare används av varje fågelintresserad person, men tänk på att de flesta fåglar faktiskt upptäcks med hörseln, så varför inte koncentrera sig mer på den biten? Teet har länge varit intresserad av läten och har gjort många inspelningar genom åren. Ikväll går han igenom hur man kan förstärka hörselsinnet med tekniska hjälpmedel, hur man spelar in på ett enkelt och bra sätt och hur man kan träna på läten. Vi kommer att få lyssna på intressanta fågelläten, få en introduktion till tekniken, höra lite anekdoter och avslutar med ett quiz.
Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00–21.00.


Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 5 april

Angarngruppen välkomnar alla StOF-are att delta i sina månadsrundor. Genom att följa med på månadsrundorna lär du känna fågellivet vid Angarnssjöängen året runt och kan följa hur det förändras från månad till månad.
Samling: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se Angarngruppens hemsida,  www.angarngruppen.se, för mer information.
Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du vandringarna är trevliga, bli även medlem i Angarngruppen, så stödjer du deras naturvårdsarbete i området!


Onsdagsvandring runt Kyrksjön (A1)
Onsdag 19 april

Kyrksjön bjuder på olika biotoper, vilket attraherar många olika sorters fåglar. Vi förväntas bl.a. se svarthakedopping, smådopping och skäggdopping i sjön och utmed promenadvägen runt sjön finns bl. a. mindre hackspett, stenknäck, gärdsmyg, trädkrypare och stjärtmes. En sparv- eller duvhök flyger gärna förbi. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Kikare lånas ut.
Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, gigi@gigisahlstrand.se
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: 60 kr, barn under 16 år 20 kr, som betalas till ledaren
Samling: Kl. 08.00 på parkeringen vid Vultejusvägen, jämte idrottsplatsen i Norra Ängby (västra delen av sjön).


Onsdagsvandring runt Råstasjön (A1)
Onsdag 19 april

Råstasjön bjuder så här års på en stor mängd fåglar i vattnet – änder, svanar, doppingar, sumphönor. En fantastisk skrattmåskoloni finns, och i vassen sjunger både sävsparv, rör- och sävsångare. Runt sjön finns en mängd tättingar som stämmer upp till sång, duvhöken flyger förbi och silltruten har anlänt från Afrika. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Kikare lånas ut.
Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, gigi@gigisahlstrand.se
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: 60 kr, barn under 16 år 20 kr, som betalas till ledaren.
Samling: Kl. 11.00 vid Solna tennishalls parkering, Sjövägen/Evenemangsvägen.


Spännande utflykt till Roslagens nordostligaste utpost! (AB2)
Fredag 21 april – lördag 22 april

Vi ställer oss på Gräsö vid dess nordostligaste punkt, söder om Örskärssund, och spanar efter sträckfåglar. Detta är ett nytt exkursionsmål och en underskådad lokal som ligger väldigt spännande till på våren. Här sker avstampet mot Finland för många större fåglar, som duvor, kråkfåglar, rovfåglar och tranor samt är ledlinje för trastar, finkar och vadare. Förra året vid denna tid sågs gott om dubbeltrast och bergfink, och enstaka observationer gjordes av rara fåglar som ringtrast, pilgrimsfalk, kungsörn och stäpphök.
Ledare: Claes Hansson, tel. 0734-61 98 42, chansson@kth.se
Anmälan: Till Claes från tisdag 21 mars kl. 19.00.
Avgift: 150 kr, vilket även inkluderar en gemensam frukost och som betalas till StOF, pg 15 58 58-4, direkt efter godkänd anmälan. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: Max 11, tre bilförare har förtur.

Lomsträcket vid Mellbystrand + Hornborgasjön (B2)
Lördag 29 april – tisdag 2 maj

En ny kombinationsresa, där siktet är inställt på södra Halland och huvudnumret är de sträckande lommarna. Det är främst smålommar, som tidiga morgnar lämnar rastplatserna ute i Laholmsbukten, tar höjd och i hundratal, vissa dagar tusental, flyger in över land och vidare mot Östersjön. Bland alla smålommar finns förstås förhoppningen om att finna någon islom. På dagarna besöker vi klassiska Hallandslokaler, både längs kusten och inåt land. På vägen ner mot Halland gör vi ett längre stopp vid Hornborgasjön, som är en fantastisk fågellokal även sedan de flesta tranorna dragit vidare. Här ägnar vi oss särskilt åt att söka efter udda doppingar och gäss.
Ledare: Erik Peurell, tel. 070-398 08 67, och Marianne Dannbeck, tel. 070-389 21 99.
Anmälan: Till Erik från måndag 27 mars kl. 18.00.
Avgift: Ca 2 200 kr (ungdom 1 600 kr), vilket betalas senast 13 april till StOF, pg 15 58 58 -4. Exakt pris anges vid anmälan. I priset ingår transport och logi inkl. städning. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Resa: Vi åker i två minibussar för att kunna ta oss fram snabbt och smidigt och för att kunna vara flexibla vid larm. Samling vid Liljeholmens T-banestation, vid vändplatsen för bilar, kl. 08.00 lördag 29 april. Tillbaka på samma plats tisdag 2 maj ca kl. 20.00.
Logi: Vandrarhemsstandard på Solstickan i Mellbystrand. Enkelrum kan inte erbjudas. Ta med egna lakan.
Övrigt: Tidiga morgnar vid havet är nästan alltid kalla och blåsiga. Långisar och vindtäta kläder i packningen rekommenderas.

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)
Tisdag 2 maj

Vi tar först en promenad till Pumphusängen och spanar efter änder och vadare där, medan enkelbeckasinen spelflyger över oss. Sedan går vi vidare till Godaobsudden och fågeltornet för att se vad som finns i sjön och kanske räkna hur många skrattmåsarna är i år. Därefter medhavd fika i fågeltornet. Vid 21-tiden går en buss tillbaka till Farsta, men om man kan och vill stanna lite längre, så kommer vi att ta en sväng tillbaka till Pumphusängen och lyssna efter nattaktiva arter. Återfärd från Ågesta Gård med buss sker då ca kl. 23.00.
Ledare: Anders Lennartsson, tel. 0706-96 95 63.
Anmälan: Till Anders från 18 april.
Avgift: 50 kr, som betalas direkt till ledaren (ungdomar upp till 20 år 20 kr).
Samling: Vi samlas vid Ågesta Gård kl. 18.00, i anslutning till buss 833:s ankomst från Farsta Strand. OBS! Du ska inte gå av vid Ågesta Friluftsgård, utan åka vidare till Ågesta Gård, dvs. vid ridskolan. (Busstiderna är preliminära – kolla med SLs aktuella turlista!).
Antal deltagare: 15-20.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 3 maj

Angarngruppen välkomnar alla StOF-are att delta i sina månadsrundor. Genom att följa med på månadsrundorna lär du känna fågellivet vid Angarnssjöängen året runt och kan följa hur det förändras från månad till månad.
Samling: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se Angarngruppens hemsida,  www.angarngruppen.se, för mer information.
Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du vandringarna är trevliga, bli även medlem i Angarngruppen, så stödjer du deras naturvårdsarbete i området!


Onsdagsvandring runt Råstasjön (A1)
Onsdag 3 maj

Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01
Samling: Kl. 18.00 vid Solna tennishalls parkering, Sjövägen/Evenemangsvägen.
För ytterligare information, se 19 april.

Fågeltornskampen och Fågelskådningens dag (B2 respektive A1)
Lördag 6 maj – söndag 7 maj
Den 6 maj genomförs Fågeltornskampen. Var med och försök slå finländarna, som vunnit alla gånger hittills! 2016 deltog sju torn i rapportområdet: Hästholmstornet vid Broängarna, Östra Styran, Svartsjö dämme, Hemmesta sjöäng, Säbysjön, Angarnssjöängen och Skytteholm. Hjälp även till att bemanna torn som inte var med förra året! Läs mer om tävlingen på www.birdlife.se när det närmar sig. På flera platser kommer olika aktiviteter att anordnas på Fågelskådningens dag dagen därpå, 7 maj, se StOF:s hemsida, när det närmar sig, liksom de lokala föreningarnas hemsidor. 

Onsdagsvandring runt Kyrksjön, kväll (A1)
Onsdag 10 maj

Ledare: Eva Johansson, tel. 076-115 20 34.
Samling: Kl. 18.00 på parkeringen vid Vultejusvägen, jämte idrottsplatsen i Norra Ängby (västra delen av sjön).
För ytterligare information, se 19 april.

Fåglar och ringmärkning
Torsdag 11 maj  18.00-19.30

Få kunskap hur du rapporterar en upphittad ring eller ringmärkt fågel samt hur själva ringmärkningen går till. Vår föreläsare beskriver hur märkningen på fåglar används vid forskning om fågelarterna, fågelflyttning samt deras ålder.
Ledare: Thord Fransson – förste intendent, Ringmärkningscentralen Naturhistoriska riksmuseet. För mer info och anmälan klicka här

Hemmesta sjöäng (A1)
Söndag 14 maj

Hemmesta sjöäng är en nyrestaurerad våtmark på Värmdö. Framför allt har den blivit en bra vårlokal för fågel. Vi blir guidade av Tom Arnbom, Värmdö Fågelklubb, som känner lokalen som sin egen ficka och han kommer under vandringen bl.a. att berätta om hur man praktiskt gått tillväga för att gynna fågel, fisk och rekreation. Man vet aldrig vad slutet av maj kan bjuda på, men drygt 60 arter kommer vi med sannolikhet att observera när vi vandrar runt våtmarken.
Ledare: Tom Arnbom, tel. 070-554 40 66.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: I fågeltornet ca kl. 06.45, när buss 474 anlänt – kontrollera avgång på SLs hemsida, www.sl.se. Buss 474 från Slussen är skyltad Hemmesta, men ändhållplatsen är Hemmesta vägskäl. Gå av där, gångvägen till fågeltornet ligger 75 m ned mot vägskälet t.h. från hållplatsen. Man når tornet på 5 minuter. Bilburna tar väg 222 från Stockholm till Mölnvik, fortsätter rakt fram till Ålstäket och kör sedan vidare rakt fram mot Hemmesta, tills ni ser en P-skylt, Hemmesta sjöäng, in till vänster vid Hemmesta vägskäl. Exkursionen beräknas ta 3-4 timmar.
Övrigt: Är det uppehållsväder går det bra med bekväma promenadskor. Ta med matsäck!

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)
Tisdag 16 maj

För ytterligare information, se 2 maj.

 


Onsdagsvandring runt Kyrksjön, kväll (A1)
Onsdag 17 maj

Ledare: Eva Johansson, tel. 076-115 20 34
Samling: Kl. 18.00 på parkeringen vid Vultejusvägen, jämte idrottsplatsen i Norra Ängby (västra delen av sjön). För ytterligare information, se 19 april.

Södra Öland (B2)
Fredag 19 maj – måndag 22 maj
Detta är en klassisk vårresa till Öland, där vi detta år koncentrerar oss på lokaler söder om bron, för att minska bilåkandet. Givetvis kan det bli längre turer om larmet går. Fokus är huvudsakligen inställt på de öländska häck- och sträckfåglar som vi vanligen inte har hemma i Stockholmstrakten. Vi får några intensiva dagar med en blandning av sträckskådning vid södra udden, smygande promenader i lundar och snår, nattlyssning vid våtmarker och vassar och förhoppningsvis några udda rariteter som extra krydda till anrättningen.

Målarter: Prutgås, gråhakedopping, ängshök, skärfläcka, svartbent strandpipare, rödspov, småtärna, svarttärna, svart rödstjärt, höksångare, mindre flugsnappare, halsbandsflugsnappare.
Ledare: Erik Peurell, tel. 070-398 08 67, och Marianne Dannbeck, tel. 070-389 21 99.
Anmälan: Till Erik från tisdag 18 april kl.18.00.
Avgift: Ca 2 000 kr (ungdom 1 400 kr), vilket betalas senast 5 maj till StOF, pg 15 58 58-4. Exakt pris anges vid anmälan. I priset ingår transport och logi inkl. städning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Vi åker i två minibussar för att kunna ta oss fram snabbt och smidigt och för att kunna vara flexibla vid larm.
Samling: Liljeholmens T-banestation vid vändplatsen för bilar kl. 08.00 fredag 19 maj. Tillbaka på samma plats måndag 22 maj ca kl. 20.00.
Logi: Stora Frögården nära Beijershamn (STF).
Övrigt: Öland i slutet av maj innebär i princip dygnet-runt-skådning. Tempot kommer att vara relativt högt, men vi tar oss även tid att titta närmare på vissa fåglar i lugn och ro och att tillsammans lösa gåtorna med de mer svårbestämda arterna. Det blir både svår sträckskådning över hav med tub och njutningsfulla promenader med bara handkikaren runt halsen. Tidiga morgnar på udden kan det vara riktigt kallt även i slutet av maj. Långisar och vindtäta kläder i packningen rekommenderas.


Lappkärret/Spegeldammen (A1)
Tisdag 23 maj
Är du nybörjare när det gäller fågelskådning eller nyfiken att prova på? Följ då med på en tur på Norra Djurgården. Vid Lappkärret kommer vi att se änder av olika slag, skrattmåsar, sothöns och kanske smådoppingarna som häckar i den lilla sjön. Spegeldammen bjuder på änder och gäss. Har vi tur seglar en havsörn förbi. Vandringen går genom olika miljöer som ger oss möjlighet att se och höra många olika fågelarter, bl.a. skogsduva som är vanlig i området. Eftersom det är vår kommer det att finnas goda möjligheter att lyssna till och lära sig flera olika arters sång.
Ledare: Lina Jansson, tel. 073-646 87 95.
Anmälan: Ingen anmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: Utanför Naturhistoriska riksmuseets huvudingång kl. 07.00. Turen tar 2-2,5 timmar.
Övrigt: Ta med kikare och fågelbok om du har. Grövre skor kan vara bra, i övrigt klädsel efter väder. Fika kan vara trevligt att avsluta turen med.

Onsdagsvandring runt Råstasjön (A1)
Onsdag 24 maj

Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01
Samling: Kl. 08.00 vid Solna tennishalls parkering, Sjövägen/Evenemangsvägen.
För ytterligare information, se 19 april.


Onsdagsvandring runt Kyrksjön (A1
)
Onsdag 31 maj

Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, gigi@gigisahlstrand.se
Samling: Kl. 08.00 på parkeringen vid Vultejusvägen, jämte idrottsplatsen i Norra Ängby (västra delen av sjön). För ytterligare information, se 19 april.


Onsdagsvandring runt Råstasjön (A1
)
Onsdag 31 maj

Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, gigi@gigisahlstrand.se
Samling: Kl. 11.00 vid Solna tennishalls parkering, Sjövägen/Evenemangsvägen.
För ytterligare information, se 19 april.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 7 juni 

Angarngruppen välkomnar alla StOF-are att delta i sina månadsrundor. Genom att följa med på månadsrundorna lär du känna fågellivet vid Angarnssjöängen året runt och kan följa hur det förändras från månad till månad.
Samling: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se Angarngruppens hemsida,  www.angarngruppen.se, för mer information.
Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du vandringarna är trevliga, bli även medlem i Angarngruppen, så stödjer du deras naturvårdsarbete i området!


Onsdagsvandring runt Råstasjön (A1)
Onsdag 7 juni

Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01
Samling: Kl. 18.00 vid Solna tennishalls parkering, Sjövägen/Evenemangsvägen.
För ytterligare information, se 19 april.

Onsdagsvandring runt Kyrksjön (A1)
Onsdag 14 juni

Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, gigi@gigisahlstrand.se
Samling: Kl. 08.00 på parkeringen vid Vultejusvägen, jämte idrottsplatsen i Norra Ängby (västra delen av sjön).

Onsdagsvandring runt Råstasjön (A1)
Onsdag 14 juni

Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, gigi@gigisahlstrand.se
Samling: Kl. 11.00 vid Solna tennishalls parkering, Sjövägen/Evenemangsvägen.
För ytterligare information, se 19 april.


Södra fjällen (B3)
Torsdag 15 juni – måndag 19 juni

Vår populära klassiker går till Härjedalen för att skåda fjäll- och skogsfåglar. Hittills har den ena resan inte varit den andra lik, varför den både passar dig som varit med förut och dig som reser med oss för första gången. Resan har hittills bjudit på många härliga fågelmöten med bl.a. fjällripa, fjällpipare, lappsparv, blåhake, dubbelbeckasin, lavskrika, smålom och jaktfalk. Eftersom solen knappt hinner gå ned förrän den går upp igen kan vi skåda nästan dygnet runt. Så visst har vi chans att hinna med det mesta av vad fjällvärlden har att erbjuda på fem dagar. Någon av dagarna gör vi kanske en längre vandring över fjället, och ibland är det rätt brant i sluttningarna. Detta, och de korta nätternas sömn, gör att en god grundkondition krävs för ett fullt utbyte av resan.
Ledare: Per Helgesson, tel. 0725-55 73 73, och Eva Stenvång Lindqvist, tel. 0703-08 88 84
Anmälan: Till Per från tisdag 14 mars kl. 18.00.
Avgift: 2 500 kr (ungdomar 2 000 kr). Betalas senast 13 maj till StOF, pg 15 58 58-4. Glöm inte att ange namn och resa vid betalning. I priset ingår transport och logi samt slutstädning i Funäsdalen.
Avbokning: Återbud accepteras fram till 2 maj. Därefter debiteras halva avgiften fram till en vecka före avresedagen. Vid återbud med kortare varsel än sju dagar före resan debiteras full avgift. Kan platsen övertas av en person från reservlistan kan återbetalning dock ske.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus ledarna.
Resa: Avresa med minibuss från Stockholms Central torsdag kl. 09.00. Hemkomst måndag ca kl. 22.00.
Logi: En natt i Idre och tre nätter i Funäsdalen.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 5 juli

Angarngruppen välkomnar alla StOF-are att delta i sina månadsrundor. Genom att följa med på månadsrundorna lär du känna fågellivet vid Angarnssjöängen året runt och kan följa hur det förändras från månad till månad.
Samling: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se Angarngruppens hemsida,  www.angarngruppen.se, för mer information.
Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du vandringarna är trevliga, bli även medlem i Angarngruppen, så stödjer du deras naturvårdsarbete i området!

Rovfågelsträcket i Falsterbo + vadare i Halland (B2)
Torsdag 24 augusti – söndag 27 augusti

En kombinationsresa med fokus på Falsterbo under några dagar när rovfåglarna och inte minst bivråkarna kan förväntas sträcka ut i stora antal. Beroende på väder och vind besöker vi även andra för årstiden intressanta lokaler i Skåne. På söndagen skådar vi på några kända fågellokaler längs Hallandskusten, där vi huvudsakligen studerar de vadarflockar vi hoppas ska finnas på plats. Sträckskådning innebär ofta korta observationstider och många gånger långa avstånd. Men vi tar oss också tid att studera detaljerna på de fåglar som inte har så bråttom. Sammantaget en resa som kräver viss förkunskap men även vilja att lära mera tillsammans med andra.

Ledare: Erik Peurell, tel. 070-398 08 67, och Marianne Dannbeck, tel. 070-389 21 99.
Anmälan: Till Erik från måndag 24 juli kl. 18.00.
Avgift: Ca 2 200 kr (ungdom 1 600 kr), vilket betalas senast 11 augusti till StOF, pg 15 58 58-4. Exakt pris anges vid anmälan. I priset ingår transport och logi inkl. städning. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Vi åker i två minibussar för att kunna ta oss fram snabbt och smidigt och för att kunna vara flexibla vid larm. Samling vid Liljeholmens T-banestation, vid vändplatsen för bilar, kl. 08.00 torsdag 24 augusti. Tillbaka på samma plats söndag 27 augusti ca kl. 20.00.
Logi: Vandrarhemsstandard på Lotsvillan i Falsterbo (två nätter) och Vare utanför Varberg. Enkelrum kan inte erbjudas. Ta med egna lakan.
Övrigt: Tidiga morgnar vid havet är nästan alltid kalla och blåsiga. Långisar och vindtäta kläder i packningen rekommenderas.

Allmänt kring exkursionerna

Allt deltagande i exkursioner sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för eventuella skador eller olyckor. Notera att flera av ledarna arbetar på ideell basis.

Anmälan
Anmälan görs per telefon om inget annat anges, se respektive exkursion. För att alla ska ha en chans är det maximalt två vuxna som kan anmälas samtidigt. Vissa exkursioner blir snabbt fulltecknade. Först till kvarn gäller! För deltagande i exkursioner gäller generellt att man är medlem i StOF. Undantag är dagsutflykter utan föranmälan, samt ungdomar under 21 år. För att underlätta planeringen är vi tacksamma för anmälan och avgift i så god tid som möjligt och senast två veckor före exkursionsstarten. Vid senare anmälan kan vi inte garantera att du kan följa med, även om det finns platser kvar, beroende på tillgången till sängplatser på resmålet.

Betalning
Betalning sker till angivet plusgiro- eller bankkonto och mottagare. Om inte annat anges, ska betalningen ske snarast efter anmälan, dock senast två veckor före avresedatum. Är betalningen inte mottagaren tillhanda denna dag, ställs platsen till förfogande för första reserv. Kom ihåg att notera namn och exkursion när du gör din inbetalning.

Priser
Priserna är ibland angivna som cirkapriser. Detta kan bl.a. bero på reservation för större prisändringar på drivmedel. Det kan också bero på att exkursionens omfattning inte är helt klar när programmet publiceras. Exakt pris ska anges av den som tar emot anmälan.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt är den som inte fyllt 21 år. Om alla ungdomsplatser på en exkursion är bokade ges givetvis möjlighet att åka med om det finns plats, men då betalas full avgift.

Resa
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 18:50 kr/mil. Vid behov äger bilförare förtur. Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men för säkerhets skull kan du kolla på SL:s hemsida, www.sl.se, med trafikupplysningen, tel. 08-600 10 00, eller med exkursionsledaren strax före utfärden.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till två veckor före avresedagen. Lämnas återbud till en exkursion senare än två veckor före avresedagen – oavsett om avgiften erlagts eller inte – debiteras halva avgiften, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid återbud med kortare varsel än sju dagar före en exkursion debiteras full avgift. Om platsen kan övertas av en person från reservlistan kan återbetalning dock ske. Vid sjukdom återbetalas hela avgiften, mot uppvisande av läkarintyg.

Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.

Klassificeringsnyckel
Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, detta för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det är i allmänhet tillåtet att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv, men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

A = Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter och hjälper till med identifiering, samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo, och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B = Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, t.ex. tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma.

C = Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr programmet.

1 = Lätt fysisk ansträngning.

2 = Medelhård fysisk ansträngning.

3 = Ganska hård – hård fysisk ansträngning.

Stockholms Ornitologiska Förening (StOF)              
Box 1081, 101 39 STOCKHOLM

Plusgiro 577991-3