Nytt fågeltorn på Utö

Välbesökt invigning av fågeltorn på Utös norra flad

Text och foto Tomas Viktor

Den 3 oktober passerades en milstolpe inom EU-projektet Baltic Wings då det första projekt finansierade fågeltornet invigdes. Tornet är beläget vid den östra våtmarken/fladen på mellersta Utö precis norr om skjutfältsområdet. En placering på skjutfältet skulle erbjuda bättre skådning mot Östersjön men militären tillåter inga civila torn på övningsområdet. Tornet har projekterats och byggts av lokala krafter på ön och konstruktör Arnold Skjerdal har valt det absolut mest väderbeständiga materialet – obehandlad sibirisk lärk – vilket borgar för att tornet kommer att stå i många år. Tornet ägs formellt av Utö initiativet, vilket är en företagsgruppering på Utö och tornet är placerat på kommunal mark.

Invigningen

Vid själva invigningen på middagen den 3:e oktober samlades ca 55 personer runt tornet vid fladen. Projektet bjöd på snittar och hemgjord flädersaft som Utö värdshus tillverkat. Av de ca 15 Utöbor som deltog fanns bl.a. konstruktören, byggarna, Initiativ Utö representanter samt allmänt nyfikna öbor. Från kommunen deltog skärgårdsutvecklare Erik Josephson, kommunekolog Tiinaa Lantee. Speciellt inbjudna var ca 30 skolelever från Italien, Spanien, Tyskland och Sverige som läser ett Erasmus program om Östersjön. Personer från Baltic Wings projektledning deltog givetvis samt en reporter/fotograf från Tidningen Skärgården som var utsänd att på nära håll följa spektaklet.

Tal och bandklippning

Intresset för invigningen var stort så det blev det många invigningsanföranden. Den internationella publiken medförde att varje invigningstal fick hållas på både engelska och svenska. Robert från Initiativ Utö inledde med att berätta hur mycket Utöborna uppskattade att vårt projekt Baltic Wings satsade på olika aktiviteter på ön. Jag fick nöjet att framföra projektets tack till de inblandade samt berätta hur vi ser på fortsatt utveckling av vissa öar som turistmål för fågelskådare under lågsäsong. Därefter berättade kommunekologen Tiinaa Lantee om hur positivt kommunen ser på naturvårdssatsningar och marknadsföring av skärgårdsöar inom kommunen. Skärgårdsutvecklare Erik Josephson avslutade med att lämna en positiv bild av att få bistånd från oss med att utveckla Utö till ett än mer attraktivt resemål i Stockholms skärgård. Därefter kastade sig alla över de tre olika sorters snittar med dryck som serverades från en flakmoped. 

För Baltic Wings Stockholms skärgård Tomas Viktor   

Ett fågeltorn i trä.
Kommunekologen från Haninge Tiinaa Lantee poserar glatt vid det nybyggda tornet.
En flakmoped parkerad framför fågeltornet.
Snittar och dryck från Utö värdshus serveras som sig bör i skärgården från en flakmoppe.
En folksamling står framför fågeltornet. Uppe i tornet står Tiina Lantee.
Tiinaa Lantee ger sin vision av betydelsen av ett fågeltorn på Utö att nyttjas av alla.
En man i röd jacka klipper invigningsbandet. En man i svart jacka står bakom.
Patrik från Initiativ Utö klipper bandet under överinseende av Erik Josephson skärgårdsutvecklare på Haninge kommun.
Fyra glada människor står framför fågeltornet.
Glada och mätta invigningstalare efter ett dussin snittar med flädersaft. Tomas, Erik, Robert och Tiinaa