Studieresa för PR och marknadsföring till Söderarm 1:e april 2020.

Lämnar Räfsnäs  hamn klockan 10:00 för  en  timmes  båtresa till Söderarm i den nordöstra delen av Stockholms skärgård.

Möte i restaurangen mellan 11:30-13:00 diskuterar olika frågor som rör transport, boende och naturobservationer i denna del av skärgården.

Anngret Andersson vd för Söderarm fungerade som ordförande och Tomas Viktor tog noterna. Diskussionerna handlade om hur man kunde marknadsföra och få fler naturälskare till denna vackra del av skärgården trots det besvärliga läget med covid 19.

Söderarm var tidigare en viktig del av det svenska kustförsvaret. Flera marinbyggnader har nu förvandlats till hotell- och B&B-anläggningar. 24 olika rum med 35 bäddar finns i olika hus och du kan få hotellstandard med frukost och middag eller som B & B med egen matlagning. Priset för ett fullt utrustat rum för 7 personer är 4 200 kr för första natten och 2 000 kr per kommande natt. För en 2 dagars vistelse blir det ca 900 kr/person plus transport ut till ön. Fartyget Gladan tar dig till ön och tillbaka på en smidig väg för 7 400 kr om du är en grupp på 7 personer får du lägga till ytterligare 1 000 kr till priset för boende. Det totala priset för en helg kommer att landa på app 2 000 kr/person. Om du vill åka med en modern marin stridsbåt kommer det att betyda ytterligare 1 000 kr att lägga till den totala summan per person. Det billigaste och kanske bäst för naturstudier är att campa på en ö som stängts av lilla  Högskär  där träplattform har byggts speciellt för camping.

Efter mötet hade vi en guidad tur runt ön till fyren, museet och andra intressanta byggnader som souvenirbutiken.  Souvenirshopgruppen tackade  Anngret  för hennes gästfrihet och satte segel för en resa till de närliggande öarna och därefter tillbaka till  Räfsnäs  och Stockholm.    

Från vänster  till höger: Simon Lundblads VD Roslagsevent, Tomas Viktor  projektledare  Baltic Wings, Linda Lord styrelseledamot Skärgårdsresor, Ludvig Hellström VD Skärgårdsresor,  Anngret Andersson VD Söderarm AB, Per Westerlund styrelseledamot  Skärgårdsresor, Ulrika Jörgensen Frilansande sjuksköterska.

Anna Lindström LP projektledare för Baltic Wings och Thomas Strid  kommunekolog  i Huddinge och skärgårdsguide var inbjudna men stannade hemma av säkerhetsskäl och respekt för personalen som arbetar på Söderarm.
Anngret Andersson visar en del av den optik hon just fått låna för att användas på sitt boende gratis under minst år 2021.
Det är ett fantastiskt skärgårdslandskap du möter om du går upp alla steg till toppen av fyren.
Tomas Viktor är djupt imponerad av antalet nordost-flyttande skrattmåsar, ejdrar,  strandskator  och kajor som kan skådas i tubkikaren. Söderarm erbjuder extraordinära  möjligheter att studera fågelflyttningen längs den nordöstra migrations vägen från Stockholms skärgård till Åland.