Under sommaren 2016 blev vi i Tornseglarprojektet Stockholm kontaktade av Bert Andersson, projektledare för utbyggnaden av Hovsjö bussdepå i Södertälje. Han hade läst om SLs och tornseglarprojektets gemensamma satsning på holkar vid Charlottendal på Värmdö och ville göra något liknande i Södertälje.

Efter en del mailkonversation och avklarad semester träffades vi på plats i slutet av augusti, då vi utifrån den nya påbyggnaden av den redan befintliga bussdepån undersökte väggytor som skulle kunna passa bra för tornseglarholkar. Rätt snabbt hittade vi en riktigt bra plats – högt upp, i nordligt läge och med fri inflygning. Detta har nu resulterat i att det sitter 13 holkar uppsatta på den förutbestämda väggen där valet av modell föll på den som vi använde oss av i Charlottendal, med sluttande tak med tanke på det öppna läget.

Vi inom Stockholms Ornitologiska förenings tornseglarprojekt är mycket glada över det goda samarbetet med SL och det genuina intresset de visar för sådana här kompensationsåtgärder för en fågelart som minskar i vårt moderna samhälle.

Tornseglarholkar på bussdepå i Södertälje