Program: April 2023

Foto: Niclas Ahlberg/N

Föreningen erbjuder såväl kortare exkursioner som helgturer, längre resor till både nya och klassiska resmål samt innekvällar med intressanta teman och föreläsare. En del av aktiviteterna anordnas i samarbete med lokala fågelföreningar i Stockholmsområdet och nätverket Rapphönan Stockholm.

Följ med och njut av fina fågelupplevelser tillsammans med andra fågelskådare och upptäck nya, spännande fågellokaler!

Innekvällarna är så populära att vi måste ha föranmälan, så att vi inte överskrider antalet tillåtna personer i lokalen. Länk till anmälan finns vid aktuell programpunkt.

Många fina fågelupplevelser väntar!


April 2023

Månadsrunda med Angarngruppen: Svarthakedopping och trädlärka på plats (A1-2)

Onsdag 5 april

I april ses ofta salskrakar och spetsbergsgäss som ännu inte har dragit vidare. En hel del änder samlas och man vet aldrig om någon lite ovanligare art kan dyka upp. Exempel på nyanlända häckande arter är svarthakedopping och trädlärka. Några lite mer sällsynta gäster som har setts här och som vi spanar efter är mindre sångsvan, alfågel, kungsörn, strandskata, skräntärna och svarthakad buskskvätta. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i april, gå in på www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från månaden.maj

Samling: Klockan 07.30 vid Örsta. För ytterligare information, se 4 januari.

Följ vårsträcket från Skinnarviksberget, mitt i ”betongen” – morgon (A1)

Onsdag 12 april

Häng med och möt våren från Stockholms innerstads bästa utsiktspunkt! Nu är vårsträcket i gång med finkar och trastar, inklusive dubbeltrast, men även mycket annat kan dyka upp med lite tur. Exempel på andra arter som årligen ses från berget vid denna tid är sädgås, ormvråk, skogssnäppa, storspov och brun kärrhök. Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser.

Ledare: Johan Lind, tel. 0702-03 15 60.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 06.00 vid masten högst uppe på ”Skinkan”. Avslutning cirka klockan 09.00 eller när sträcket har avtagit.

Övrigt: Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig. Läs mer om Skinnarviksberget i den guide till våra sträcklokaler som publicerades i FiSt nummer 1 2019.

InnekvällHenrik Waldenström om Nationalstadsparkens fågelliv och framtid

Torsdag 13 april

Henrik Waldenström, initiativtagare till Kungliga Nationalstadsparken, berättar om fågellivet i parken förr och vad som framkommit vid 2021 och 2022 års inventeringar. Henrik kommer även att visa vackra bilder, tala om Nationalstadsparkens framtid och vilka hot den står inför.

Måndag 17 april kommer Henrik att leda en guidad tur i Nationalstadsparken. Föredraget denna innekväll kan vara en bra uppmjukning inför denna vandring!

Lokal: Viktor Rydbergs gymnasium, Frejgatan 30 (T-bana Odenplan). 
Anmälan: Man måste boka plats via denna länk. OBS! Glöm inte att avboka din plats om förhinder uppstår. Avbokning görs via platsbekräftelsen.
Tid: Klockan 19.00-21.00.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), gratis för deltagare under 18 år.

Gärdets sånglärkor och Isbladskärret (A1)

Söndag 16 april

På Gärdet har det länge funnits en liten stam av sånglärkor, som trots hård konkurrens från andra arter (främst Homo sapiens) har lyckats häcka. Vi kollar av läget för dem i år och tar därefter en promenad till Isbladskärret medan vi tittar och framför allt lyssnar efter vad som har anlänt söderifrån. Sedan räknar vi hägrar och tar en fika på plattformen.

Ledare: Anders Lennartsson, tel. 0706-96 95 63.
Anmälan: Till Anders, via sms eller e-post, andlenn1@outlook.com, från torsdag 6 april till tisdag 11 april. Ange Gärdet, mobilnummer och namn.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: 10-15. Samling: Klockan 10.00. Beräknat avslut cirka klockan 13.00. Samlingsplats och övrig information ges vid besked om deltagande.

Vandring med Henrik Waldenström i Nationalstadsparken

Måndag 17 april

Henrik tar oss med på en vandring i Nationalstadsparken, mellan Isbladskärret och Borgen på Ladugårdsgärdet. Under vandringen talar Henrik om hur parken bör vårdas på bästa sätt för att gynna djur- och växtliv. Under vandringen finns också tid att studera fåglar och annat intressant som kan dyka upp utefter vägen. Fåglar, naturvård och kamp för tätortsnära natur präglar vandringen.

Ledare: Henrik Waldenström, tel. 070-536 73 14.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 07.10 vid pumphuset söder om Isbladskärret. Buss 67 till hållplats Thielska galleriet. Man kan också ta pendelbåt 80 till hållplats Blockhusudden och gå därifrån.

Övrigt: Handkikare är viktigt för fullt utbyte av vandringen, även en tubkikare kan vara bra att ha med sig. Tag gärna med fika också!

Barn/familj: Torsdagsvandring med doppingar och småfågel vid Kyrksjön – kväll (A1) 

Torsdag 20 april

Kyrksjön bjuder på olika biotoper, vilket attraherar många olika sorters fåglar. Vi förväntas bland annat få se svarthakedopping, smådopping och skäggdopping. Utmed promenadvägen runt sjön finns häckande mindre hackspett, stenknäck, gärdsmyg, trädkrypare och stjärtmes. En sparv- eller duvhök kan absolut tänkas flyga förbi på jakt efter byten runt sjön. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Vandringen pågår i cirka två timmar.  

Ledare: Eva Johansson, tel. 079-335 42 34, eva.joh4nsson@gmail.com.
Anmälan: Ingen föranmälan.   
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: Ingen begränsning. Det går bra att ta med barn!
Samling: Klockan 18.00 på parkeringen mitt emot Ängby IP, Vultejusvägen. Tunnelbana: Grön linje till Ängbyplan och cirka 1 km promenad norrut, alternativt buss 117 till hållplats Vultejusvägen och cirka 500 m promenad söderut. 

Ungdomsaktivitet: skådarhelg på Landsort (B2)

Fredag 28 april till söndag 30 april

Slutet av april är en mycket spännande tid på Landsort då svärtor och sjöorrar sträcker intensivt, och ibland smyger det sig in en och annan raritet i sträcken. Det blir tidiga morgnar och stillastående sträckskådning, men även vandringar på ön i hopp om ovanliga tättingar. Vi siktar på att få en guidning av Landsorts Fågelstation där det visas hur ringmärkningen går till. Denna resa ingår i ungdomssamarbetet mellan StOF och Fältbiologerna, vilket innebär att medlemmar från båda föreningarna kommer att delta. Resan riktar sig till barn/ungdomar i åldern 13-25 år. Deltagande och resa sker under eget ansvar och deltagare ska kunna resa självständigt till och från ön.

Ledare: Adrian Trost, tel. 073-147 45 11, och Alfred Thorsson-Börd.
Anmälan: Fyll i formuläret https://forms.gle/vM8P7Crs1m1zezbG8 mellan 1 april och 16 april.
Avgift: Ingen avgift, men båtbiljett betalas av var och en. (Från och med den 30 april gäller inte erbjudandet om gratis båtresa för resenärer med 30-dagarskort på SL. Kolla med Waxholmsbolaget vad som gäller om du har skolresekort!)
Antal deltagare: Max 8 plus ledare.
Samling: Vid Nynäsgård station tidig kväll. På grund av att SL:s tidtabell inte har publicerats ännu får deltagarna information om exakt samlingstid och -plats efter anmälan.
Hemresa: Båt från Landsort på söndagen, tidig eftermiddag eller kväll.
Resväg: Pendeltåg till Nynäsgård station, kort promenad till buss som går till Ankarudden, båt till Landsort. Bilburna ansluter vid Ankarudden där det finns (dyr) parkering.
Logi: I flerbäddsrum på Landsorts Fågelstation. Sängkläder medtages.
Mat: Vi lagar gemensamma middagar som ledarna har med sig mat till. Två luncher och två fältfrukostar tar deltagarna med sig själva. Kylskåp och utrustat kök finns.
Utrustning: Handkikare är nödvändig och tubkikare mycket bra att ha med sig. Det kommer att finnas en gemensam tubkikare för de som inte har. Kläder efter väder och vattentäta skor är att föredra.

Fågelmorgon vid Hemmesta sjöäng (A1)

Söndag 30 april

Hemmesta sjöäng är en nyrestaurerad våtmark på Värmdö. Framför allt har den blivit en bra vårlokal för fågel. Vi blir guidade av Tom Arnbom från Värmdö Fågelklubb, som känner lokalen som sin egen ficka. Tom kommer bland annat att berätta om hur man praktiskt gått tillväga för att gynna fågel, fisk och rekreation runt våtmarken. Man vet aldrig vad slutet av april kan bjuda på, men drygt 50 arter kommer vi med sannolikhet att observera.

Ledare: Tom Arnbom, tel. 070-554 40 66.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: Ingen begränsning
Samling: Cirka klockan 06.45 i fågeltornet, när buss 474 anlänt – kontrollera avgång på SL:s hemsida, www.sl.se. Buss 474 från Slussen är skyltad Hemmesta, men ändhållplatsen där du ska gå av heter Hemmesta vägskäl. Gångvägen till fågeltornet ligger 100 meter ned mot vägskälet till höger från hållplatsen. Man når tornet på fem minuter. Bilburna tar väg 222 från Stockholm till Mölnvik, fortsätter rakt fram till Ålstäket och kör sedan vidare rakt fram mot Hemmesta, fram till P-skylten Hemmesta sjöäng till vänster vid Hemmesta vägskäl. Exkursionen beräknas ta tre till fyra timmar.

Övrigt: Är det uppehållsväder går det bra med bekväma promenadskor. Ta med matsäck. Läs mer om Hemmesta sjöäng på Värmdö Fågelklubbs hemsida www.varmdofagelklubb.se.

Klassificeringsnyckel

Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det går att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa personer som anmält sig, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

Svårighetsgrad

A: Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter, hjälper till med identifiering samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B: Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, till exempel tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma. Tidiga morgnar och sena kvällar är det normala, liksom att mat- och fikapauserna under dagen styrs av skådningen.

C: Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr dygnsprogrammet.

Fysisk ansträngning

1: Lätt fysisk ansträngning. Räkna med vandringar på någon/några kilometer på promenadstigar och i enklare terräng med små nivåskillnader.

2: Medelhård fysisk ansträngning. Vandringar på några kilometer med måttliga nivåskillnader i varierad terräng förekommer. Tempot kan bli högt under eventuella ”drag”.

3: Ganska hård – hård fysisk ansträngning. Vi kan komma att göra längre vandringar på 4-10 kilometer och stora nivåskillnader kan förekomma. Det kan ibland vara besvärligt att ta sig fram i stenskravel och vegetation.

Allmänna villkor

Angående covid-19
Viruset och sjukdomen covid-19 kommer inte att försvinna, och StOF följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. StOF förutsätter att deltagare på möten och exkursioner också gör det. Skydda dig själv med vaccination, och skydda andra mot smittspridning genom att stanna hemma om du är sjuk och har symptom som kan vara covid-19.

StOF kan bli tvunget att göra programändringar om förhållandena ändras, så ta del av informationen som löpande läggs ut på vår webbplats, www.stof.nu och i vår Facebookgrupp Stockholms Ornitologiska Förening.

Särskilda behov?
Har du svårt att ta dig fram, är rullstolsburen eller har andra begränsningar och undrar över dina möjligheter att delta? Vi har givetvis exkursioner som är fullt möjliga att vara med på. Kontakta exkursionsledaren och hör dig för!

Övriga villkor
För deltagande i exkursionerna gäller att man är medlem i Stockholms Ornitologiska Förening, StOF. Undantag är dagsutflykter utan föranmälan. Minimiålder för att delta på resor är 12 år. För deltagare mellan 12 och 18 år krävs att målsman följer med. Undantag kan ges i samråd med ledarna.

Observera att allt deltagande i exkursionerna sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för avbeställning, eventuella skador eller olyckor.

Notera att samtliga ledare arbetar på ideell basis.

Ibland måste vi ändra i programmet. Exkursioner kan tillkomma eller ställas in med kort varsel av olika skäl. Kolla därför regelbundet på vår webbplats www.stof.nu och i vår Facebooksida Stockholms Ornitologiska Förening efter ändringar.

Inga husdjur tillåts på exkursioner och resor.

För samtligas trivsel på exkursioner och resor är det viktigt att deltagarna är väl förberedda avseende klädsel och utrustning samt håller de tider som står i programmet och som meddelas av ledarna.

Anmälan
Anmälan görs oftast via e-post. Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion/resa. Om fler anmäler sig än det finns platser till lottar ledaren platserna bland samtliga som anmält sig under anmälningstiden. Det gäller oavsett när under denna tid som man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med gäller individuell anmälan (undantag: minderåriga 12 till 18 år). Besked om man fått plats på resan eller hamnat på reservlistan meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

Om en exkursion/resa inte är fullbokad annonseras restplatser ut på vår webbplats www.stof.nu och i Facebookgruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening”. Då gäller principen ”först till kvarn”. Ange resmål, för- och efternamn och mobilnummer vid anmälan. Vid samåkning med bil, ange även adress, innehav av körkort och bil.

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion/resa förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren.

Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria för medlemmar i StOF, medan icke medlemmar betalar en avgift (gäller dock inte deltagare under 18 år). På resor tar vi ut en avgift för att täcka kostnaderna för resans genomförande. Avgiften anges under respektive programpunkt. Priserna är oftast angivna som cirkapriser, beroende på att programmet publiceras så långt i förväg att alla kostnader inte är helt klara. Exakt pris och betalningsdatum anges i e-postmeddelandet som bekräftar din anmälan.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt på resor är den som inte fyllt 21 år. För att vi ska kunna hålla budgeten för resan kan maximalt två deltagare få ungdomsrabatt.

Betalning
Betalning sker till StOF:s konto, pg 15 58 58-4. Kom ihåg att notera för-, efternamn och exkursion när du gör din inbetalning. Fastställd betalningsperiod anges vid anmälan. Är betalningen inte StOF tillhanda sista dagen ställs platsen till förfogande för första reserv. Betalningsperioden sätts med hänsyn till vår resegaranti hos Kammarkollegiet.

Resor med kollektivtrafik
Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men gå för säkerhets skull in på SL:s hemsida www.sl.se eller ring SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00. Du kan också kolla med exkursionsledaren.

Ersättning till bilförare
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 25 kr/mil, som delas mellan alla i bilen. Vid behov äger bilförare förtur.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Den kan också ställas in av andra skäl, exempelvis på grund av sjukdom. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till första betalningsdagen i betalningsperioden. Vid senare återbud ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift.

Resegaranti
StOF har resegaranti genom Kammarkollegiet. Resegarantin är avsedd att skydda resenärer om en resa ställs in eller avbryts och resenären inte får tillbaka sina pengar från researrangören. Det innebär att du som resenär har ett ekonomiskt skydd om din resa blir inställd eller avbruten på grund av att föreningen hamnar i ekonomiskt obestånd (insolvens).

Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.