Förrymda fåglar i nästa nummer av FiSt

FiST omslag 1:2020


Den här gången kan redaktionen bjuda på ett ovanligt exklusivt material: en artikel som berättar om en rad märkliga fynd av förrymda fåglar i Stockholmsområdet genom åren. Mats Gothnier har gjort en djupdykning. Fågelporträttet denna gång handlar och trädlärka, och bland vinterns rariteter uppmärksammar vi såväl det stora inflödet av tallbitar som den svarthalsade trasten i Akalla. Numret kommer ut i mitten av februari. Omslagsfoto: Teo Carselind

Missa inte Vinterfåglar inpå knuten som går av stapeln i helgen!

På lördag står super-skådaren Svante Söderholm och på söndag vår egen ordförande Tomas Viktor vid Isbladsmatningen mellan 9.00 och 12.00, och pekar ut vanliga och ovanliga fåglar! alltså Isbladsmatningen, som ligger i buskarna ovanför Tsunami-monumentetBuss: Ta buss 67 mot Blockhusudden, kliv av vid hållplatsen Thielska galleriet.
Bil: Det finns en stor parkering nära Thielska galleriet.

Det går också att ta SL:s pendelbåt 80 till Blockhusudden, från Nacka Strand och andra hållplatser längs båtlinjen. Bästa alternativet om man kommer från Nacka/Värmdö, till exempel.

Ändringar avseende Resan till Södra Gotland 21 till 25 maj

Gotlandsbolaget har en ny tidtabell vilket innebär följande ändringar i reseprogrammet:

  • Samling senast klockan 04:30 den 21 maj på Cityterminalen,
  • Avfärd med ”Båtbussen” klockan 04:45 den 21 maj från Cityterminalen i Stockholm,
  • Det finns inga andra kommunala transportmedel med SL från Stockholm till Nynäshamn som passar färjans avgångstid.
  • Färjan avgår Nynäshamn klockan 06:30 den 21 maj,
  • Minibussarna hämtas och lämnas i Visby,

Fördelarna med dessa ändringar är att vi blir lite klimatsmartare och att vi får mer tid till skådning på Gotland.

Räkna sångsvanar 11-12 januari

Hur många sångsvanar finns det i Europa? Vid den senaste inventeringen 2015 räknar man med att det fanns 138 500 sångsvanar i nordvästeuropa under vintern mot 59 000 vid den första internationella inventeringen 1995.

Sedan 1995 räknas de vart femte år och nästa år, den 11-12 januari, är det dags igen. Hjälp till du med! Läs mer i dokumentet nedan: