Reserapport: Estland oktober 2018

Glimtar från resan till Dagö i oktober

Tomas Viktor

Som ett led i föreningens projekt Baltic Wings ingår besök och diskussioner med vår associerade partner Dagen Haus som driver en turistanläggning på Dagö den näst största ön i västra Estland. En av deras anläggningar ligger längst ut på Ristna halvön vilket är den västra spetsen av Dagö. Vi var tre skådare som anlände den 19 oktober och inkvarterades i en mindre stuga som byggts runt en bastu vilket passade oss bra.

Höstens besök förlades under vecka 42 som är en väldigt intensiv flyttperiod för fåglar från öster. Soluppgången var först 8:15 lokal tid så vi fick sovmorgon till 7 och därefter serverades frukost. Under de två hela dagar vi besökte området var morgon och förmiddagspasset förlagda till den västra stranden. Inga andra fågelskådare besökte området medan vi var där så den trängsel som kan upplevas i Sverige på vissa sträcklokaler slapp vi helt. Vädret var soligt hela helgen men det var en intensiv sydvästvind som skapade motvind för främst de större fåglarna som gäss. 

Under de två förmiddagspass vi var på udden den 20 och 21 oktober var det främst ett imponerande gåssträck vi fick skåda. Från norr kom flock efter flock av främst vitkindade gäss och svepte kacklande förbi udden. Mindre flockar med prutgäss och bläsgäss flög även förbi. Sträcket över havet innehöll även skrakar, knipor, ejder och sjöorre. Lommarna sträckte förbi på lite högre höjd och det var främst storlom som passerade under vår vistelse, men enstaka smålommar och en obestämd islom flög även förbi. Några småflockar med kärrsnäppor drog förbi i lag med måsar och trutar. Från skogen i öster dök plötsligt flock efter flock av stjärtmes, talgoxe, blåmes och svartmes upp, snurrade ett par varv för att få höjd och begav sig sedan rakt ut över havet. Med den västliga kurs de tog kommer de att träffa på land i Stockholms södra skärgård.

Vid en summering av antalet vitkindade gäss som sträckte förbi Ristna udden under förmiddagen på lördagen den 21 oktober hamnade vi på smått otroliga 51.200 individer. Vid Spithamn öster om Dagö på Estniska fastlandet räknades 52.000 exemplar, över södra Gotland passerade 50.000 ex och från Ottenby på södra Öland rapporterades 55.000 exemplar. Mycket tyder på att det är samma gåsflockar som observeras vid de olika kustlokalerna i Östersjön.

Sammantaget var det två väldigt givande dagar där sjöfågelsträcket var imponerande. Om det inte blåst så kraftig västvind hade kanske fler sibiriska tättingar hittat ut till oss på udden. Nu fick vi nöja oss med kalasobsar på en rastande härfågel. Höstskådningen på västra Dagö är minst lika bra som vårskådning i maj med en del andra arter som trevliga inslag bland flyttfågelflockarna.

Eftersom våra värdar även lagade utsökta tre rätters middagar åt oss varje kväll var besöket över förväntan där både logi och mat var av högsta kvalitét.

 

Nyfiken härfågel

Nyfiken härfågel

En liten del av de över 51.000 exemplar som sträckte förbi den 21 oktober.

En liten del av de över 51.000 exemplar som sträckte förbi den 21 oktober.

Flertalet gåsflockar flög förbi lågt över vattnet i motvinden.

Flertalet gåsflockar flög förbi lågt över vattnet i motvinden.

Det totala antalet fågelskådare på udden uppgick till tre stycken under hela helgen.

Det totala antalet fågelskådare på udden uppgick till tre stycken under hela helgen.

VIP-kväll på Gunnar Olssons foto

Det kom en inbjudan till StOFs medlemmar från Från Stina på Gunnar Olssons foto:

”Torsdag 22 november klockan 18:30 bjuder vi in alla medlemmar i StOF till en VIP-kväll i Gunnar Olssons butik på Hornsgatan. Vi kommer visa kikare och kameror under tiden som vi bjuder på lättare tilltugg med dryck. En representatn för Olympus kommer även att finnas på plats. Vi kommer ha bra erbjudanden på kikare och utvalda kameror för er som deltar under kvällen.

Det är ett begränsat antal platserpå max 25 gäster och anmälan sker till [email protected] senast den 14 november. Skulle det bli väldigt många fler intresserade än vad som ryms i butiken, kommer vi köra ytterligare en VIP-kväll den 29 november.

Välkommen! ”

Gunnar Olssons foto ligger på Hornsgatan 91, T-bana Zinkensdamm. www.gofoto.se

 

EuroBirdwatch18 – 25:e gången evenemanget genomförs!

Den kommande helgen 6-7 oktober genomförs EuroBirdwatch för 25:e gången. Fantastiska 73 miljoner fågelindivider har rapports under dessa år och på olika sätt har 1,1 miljoner människor deltagit! Otroliga siffror och allt för att rikta uppmärksamheten på fåglarnas flyttning och deras behov av bestående rastplatser och övervintringsområden.

Vårt svenska Artportalen (fd. Svalan), har genom åren hjälpt oss i BirdLife Sverige att snabbt och effektivt kunna återrapportera till det land som sammanställer. I år är det ”lilla” Luxemburg som sköter den sammanställningen men det är BirdLife International i Europa och Centralasien som står för evenemanget. Det innebär att hela 38 länder deltar i årets EuroBirdwatch18.

DU! Passa att dra ditt strå till stacken antingen genom att delta i någon aktivitet som arrangeras av regionalföreningar och lokalklubbar eller bara genom att ge dig ut och skåda på egen hand med eller utan skådarkompisar. Rapportera sedan så mycket du kan till Artportalen men gör det senast 17:00 på söndag kväll. Då hinner vi centralt i Sverige sammanställa och rapportera i god tid till vår BirdLife-partner i Luxemburg. Efter klockan 19.00 kommer ett preliminärt resultat att skickas ut till alla deltagande länder. Någonstans runt 20.00 på söndag kommer du som är intresserad att kunna ta del av resultatet om allt går som vi hoppas.

Från de föreningar och klubbar som arrangerar särskilda fågelaktiviteter under lördagen och söndagen önskar vi också få in uppgifter om antalet deltagare, om aktiviteten, särskilda händelser och trevliga fågelmöten. Finns det bilder som vi kan publicera på sociala medier så tar vi tacksamt emot dem också. Skicka uppgifterna till Anders Lundquist på e-post [email protected]

EuroBirdwatch18

Anders Lundquist & Stina Rigbäck

Nummer 3 av tidskriften är på gång!

I mitten av oktober kommer nästa nummer ut av StOF:s tidskrift Fåglar i Stockholmstrakten. Drygt 80 sidor trevlig läsning! Flera artiklar handlar om skog och skogsfåglar – och hur bränder påverkar är ett aktuellt tema som också tas upp. Numret innehåller också ett reportage från Ringmärkningscentralen och ett om Stockholmsduvor förr och nu. Läs också om sommarens rariteter, Tullgarnsområdet, planerna för sträcklokalen Vårbergstoppen, Baltic Wings och mycket mer.
Omslaget av Fåglar i Stockholm nr 3 2018

Omslaget av Fåglar i Stockholm nr 3 2018