Program: April 2024

Foto: Thomas Wester

Välkommen till höstens aktiviteter!

Föreningen erbjuder såväl kortare exkursioner som helgturer, längre resor till både nya och klassiska resmål samt innekvällar med intressanta teman och föreläsare. En del av aktiviteterna anordnas i samarbete med lokala fågelföreningar i Stockholmsområdet och nätverket Rapphönan Stockholm. Ungdomskommittén anordnar ungdomsaktiviteter tillsammans med Fältbiologerna Stockholms Fågelklubb. Vi har även ett par aktiviteter som passar yngre barn/familjer. Dessa aktiviteter ger fina tillfällen att träffa och lära känna andra barn och unga med fågelintresse i Stockholmstrakten!

Särskilda behov? Har du svårt att ta dig fram, är rullstolsburen eller har andra begränsningar och undrar över dina möjligheter att delta? Vi har givetvis exkursioner som kan vara fullt möjliga att vara med på. Kontakta exkursionsledaren eller programkommittén och hör dig för!

Följ med och njut av fina fågelupplevelser tillsammans med andra fågelskådare och upptäck nya, spännande fågellokaler!

Innekvällarna är så populära att vi måste ha föranmälan, så att vi inte överskrider antalet tillåtna personer i lokalen. Länk till anmälan finns vid aktuell programpunkt. Även till ungdomsaktiviteterna anmäler man sig via länk. Många fina fågelupplevelser väntar!


April 2024

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Premiär för vårens vandringar (A1)

Onsdag 3 april

Södertörns Fågelklubb fortsätter traditionen med fågelvandringar på onsdagsmorgnar vid Ågesta och StOF-medlemmar är välkomna att följa med. Vandringarna brukar pågå i tre till fyra timmar.

Under vårens nio morgonvandringar följer vi hur fågellivet förändras från vecka till vecka på en av de bästa och mest lättillgängliga fågellokalerna söder om stan. Inga speciella kunskaper behövs
vi pratar om alla fåglar vi ser. Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig. På vårens
första vandring är sädesärlorna på plats liksom skrattmåsarna, och vi bör se en del sträckande gäss och rovfåglar. Dessutom är det gott om änder i sjön.

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 06.00 på parkeringen vid Ågesta ridskola. Orkar du inte upp till klockan 06.00
kan du komma senare och leta rätt på oss på södra sidan av sjön där vi normalt kommer att hålla
till. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är vårens tidtabell inte klar.
Övrigt: Eventuella inställda turer kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs hemsida, www.sfk.name.

Månadsrunda med Angarngruppen: Svarthakedopping och trädlärka på plats (A1-2)

Onsdag 3 april

I april ses ofta salskrakar och spetsbergsgäss som ännu inte har dragit vidare. En hel del änder samlas och man vet aldrig om någon lite ovanligare art kan dyka upp. Exempel på nyanlända häckande arter är svarthakedopping och trädlärka. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i april, gå in på www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från månaden.

Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, klockan 07.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta.
Övrigt: Observera att vandringarna genomförs oberoende av väder och väglag! Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen, så stödjer du deras naturvårdsarbete i området.

Sandhamn – följ med och möt våren i havsbandet (B2)

Lördag 6 april

Nu är tid för brytning mellan vinter och vår och de första flyttfåglarna är på väg norrut. Vi hoppas på både stannfåglar och de första sträckande flyttfåglarna. Olika sim- och dykänder, kanske sidensvansar, och vinterhämplingar är andra arter vi spanar efter. Havsörnen jagar ofta längs öarna runt Sandön. Vi tar Waxholmsbåten från Stavsnäs vinterhamn till Sandhamn. Buss 433/434 från Slussen passar båten. Efter en timmes båtfärd anländer vi till Sandhamn och planen är att vandra runt ön och ta eftermiddagsbåten hem. Beroende på tidtabellen, som ej är klar ännu, så bör turen på Sandön ta cirka fyra till fem timmar, plus restid. 

För mer information och inspiration kring fåglar på Sandhamn, läs gärna Per Åsbergs artikel i Värt en omväg i FiSt nummer 4 2020.

Ledare: Tom Arnbom.
Anmälan: Senast 4 april till Tom på tel. 070-55 440 66, gärna via SMS men självklart går det även att ringa.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis. Båtbiljett tillkommer, som var och en betalar på Waxholmsbåten (den som har SL:s 30-dagarskort åker gratis under lågsäsong).
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Stavsnäs vinterhamn. Exakt tid meddelas vid anmälan.
Övrigt: Tänk på att det kan vara kallt väder. Ta med varma kläder och ordentligt med fika.

Angarnssjöängen: Möt sånglärkorna och andra tidiga vårfåglar (A1)

Lördag 6 april

Den här exkursionen har varit tradition sedan länge. Det är alltid en extra njutning att komma ut i fågelmarkerna under den tidiga våren. Allt fler vårfåglar har anlänt och ger liv åt den hittills tysta naturen. Över fälten sjunger sånglärkorna, och skogs- och ringduvor både rastar och sträcker förbi. Chansen är god att få se rastande snösparvar ute på fälten. Arter som brukar dyka upp just till månadsskiftet mars/april är bland andra brun kärrhök, enkelbeckasin, skogssnäppa och sädesärla. Om isen har gått upp i sjön rastar nu även stora mängder änder och gäss.

Ledare: Kunniga skådare från Angarngruppen.
Kontaktperson: Stefan Paulin, tel. 0702-27 45 13.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: 20 kr, som betalas direkt till ledarna. Intäkterna går till vinterfågelmatningen vid Angarnssjöängen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 07.30 vid Örsta f.d. naturcentrum, Angarn. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta. Vägbeskrivningar finns också på Angarngruppens hemsida, www.angarngruppen.se

INNEKVÄLL Årets art: Storlommen – Mats Eriksson berättar om det arbete som bedrivs inom Projekt Lom    

Måndag 8 april

Projekt Lom startades upp 1994 som ett gemensamt initiativ av Svenska Naturskyddsföreningen och dåvarande Sveriges Ornitologiska Förening. Idag är Projekt Lom en arbetsgrupp inom BirdLife Sverige. Mats Eriksson, som har ansvarat för samordning och avrapportering av projektet, kommer denna innekväll dela med sig av erfarenheter som gjorts, och kunskaper som tagits fram inom projektet. Mats kommer också att berätta om metoder för att samla in data om lommarna och om de årliga bedömningar om häckningsutfall med mera som görs utifrån den information man fått.    

Lokal: Viktor Rydbergs gymnasium, Frejgatan 30 (T-bana Odenplan).
Anmälan: Anmälan görs via denna länk: https://bok.ai/9Nwvot. OBS! Glöm inte att avboka din plats om förhinder uppstår. Avbokning görs via platsbekräftelsen.
Tid: Klockan 19.00 – 21.00.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swish 123 457 8258). Gratis för deltagare under 18 år.

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Dags för fler rovfåglar (A1)

Onsdag 10 april

Vårens andra vandring med Södertörns Fågelklubb. Vi hoppas få syn på nyanlända vadare, kanske framför allt de ståtliga storspovarna som ofta rastar vid Ågesta runt denna tid. Observationer av rovfåglar är också ett mål för dagens vandring och har vi tur sveper någon tidig falk förbi. Brun kärrhök har med stor sannolikhet anlänt.

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 06.00 på parkeringen vid Ågesta ridskola. Det går också att ansluta senare.. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är vårens tidtabell inte klar.
Övrigt: Eventuella inställda turer kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs hemsida, www.sfk.name.

Följ vårsträcket från Skinnarviksberget, mitt i ”betongen” – morgon (A1)

Onsdag 10 april

Häng med och möt våren från Stockholms innerstads bästa utsiktspunkt! Nu är vårsträcket i gång med finkar och trastar, inklusive dubbeltrast, men även mycket annat kan dyka upp med lite tur. Exempel på andra arter som årligen ses från berget vid denna tid är sädgås, ormvråk, skogssnäppa, storspov och brun kärrhök. Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser.

Ledare:  Adrian Trost, tel. 073-147 45 11, och Alfred Thorsson-Börd.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 06.00 vid masten högst uppe på ”Skinkan”. Avslutning cirka klockan 09.00 eller när sträcket har avtagit.
Övrigt: Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig. Läs mer om Skinnarviksberget i den guide till våra sträcklokaler som publicerades i FiSt nummer 1 2019.

Vårfåglar vid Sandemars strandängar (A1)

Lördag 13 april

Det vackra kustlandskapet i Sandemar är en bra plats att möta nyanlända vårfåglar på. Över strandängarna fladdrar vipor medan större strandpipare och enkelbeckasiner går och födosöker. Lärksång och duvflockar brukar förgylla luftrummet, liksom gäss och änder. Säkert ser vi också någon havsörn under exkursionen.

Ledare: Mats Grahn, tel. 070-650 02 54.
Anmälan: Till Mats, mats.grahn1@gmail.com mellan måndag 1 och fredag 5 april. Ange Sandemar, mobilnummer och namn.
Antal deltagare: 20.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Samling: Klockan 08.00. Beräknat avslut cirka klockan 13.00. Samlingsplats och övrig information ges vid besked om plats.

Gärdets sånglärkor och Isbladskärret (A1)

Söndag 14 april

På Gärdet har det länge funnits en liten stam av sånglärkor, som trots hård konkurrens från andra arter (främst Homo sapiens) har lyckats häcka. Vi kollar av läget för dem i år och tar därefter en promenad till Isbladskärret medan vi tittar och framför allt lyssnar efter vad som har anlänt söderifrån. Sedan räknar vi hägrar och tar en fika på plattformen.

Ledare: Anders Lennartsson, tel. 0706-96 95 63.
Anmälan: Till Anders, via sms eller e-post, anders.lennartsson@stof.nu, från torsdag 4 till tisdag 9 april. Ange Gärdet, mobilnummer och namn.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: 10-15.
Samling: Klockan 10.00. Beräknat avslut cirka klockan 13.00. Samlingsplats och övrig information ges vid besked om deltagande.

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Första sångarna tar ton (A1)

Onsdag 17 april

De första sångarna dyker upp, liksom ett antal vadare som anländer från de norrländska myrarna. Hackspettarna trummar, tärnor och svalor gör entré och vi spanar och artbestämmer gemensamt allt vi ser.

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 06.00 på parkeringen vid Ågesta ridskola. Det går också att ansluta senare.. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är vårens tidtabell inte klar.
Övrigt: Eventuella inställda turer kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs hemsida, www.sfk.name.

Barn/familj: Torsdagsvandring med doppingar och småfågel vid Kyrksjön – kväll (A1)

Torsdag 18 april

Kyrksjön bjuder på olika biotoper, vilket attraherar många olika sorters fåglar. Vi förväntas bland annat få se svarthakedopping, smådopping och skäggdopping. Utmed promenadvägen runt sjön finns häckande mindre hackspett, stenknäck, gärdsmyg, trädkrypare och stjärtmes. En sparv- eller duvhök kan absolut tänkas flyga förbi på jakt efter byten runt sjön. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Vandringen pågår i cirka två timmar. 

Ledare: Eva Johansson, tel. 079-335 42 34, eva.joh4nsson@gmail.com.
Anmälan: Ingen föranmälan.  
Avgift: Ingen avgift. Öppen aktivitet för alla, även icke-medlemmar.
Antal deltagare: Ingen begränsning. Det går bra att ta med barn!
Samling: Klockan 18.00 på parkeringen mitt emot Ängby IP, Vultejusvägen. Tunnelbana: Grön linje till Ängbyplan och cirka 1 km promenad norrut, alternativt buss 117 till hållplats Vultejusvägen och cirka 500 m promenad söderut.

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Bra fart på vadarna (A1)

Onsdag 24 april

Nu är ännu fler vadare här, och vi bör se och höra rödbena, grönbena, gluttsnäppa och svartsnäppa. Vi får säkerligen även syn på någon ståtlig rovfågel så som lärkfalk, brun kärrhök eller havsörn.

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 06.00 på parkeringen vid Ågesta ridskola. Det går också att ansluta senare.. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är vårens tidtabell inte klar.
Övrigt: Eventuella inställda turer kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs hemsida, www.sfk.name.

Fågelmorgon vid Hemmesta sjöäng (A1)

Söndag 28 april

Hemmesta sjöäng är en nyrestaurerad våtmark på Värmdö. Framför allt har den blivit en bra vårlokal för fågel. Vi blir guidade av Tom Arnbom från Värmdö Fågelklubb, som känner lokalen som sin egen ficka. Tom kommer bland annat att berätta om hur man praktiskt gått tillväga för att gynna fågel, fisk och rekreation runt våtmarken. Man vet aldrig vad slutet av april kan bjuda på, men drygt 50 arter kommer vi med sannolikhet att observera.

Ledare: Tom Arnbom, tel. 070-554 40 66.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Cirka klockan 06.45 i fågeltornet, när buss 474 anlänt – kontrollera avgång på SL:s hemsida, www.sl.se. Buss 474 från Slussen är skyltad Hemmesta, men ändhållplatsen där du ska gå av heter Hemmesta vägskäl. Gångvägen till fågeltornet ligger 100 meter ned mot vägskälet till höger från hållplatsen. Man når tornet på fem minuter.
Bilburna tar väg 222 från Stockholm till Mölnvik, fortsätter rakt fram till Ålstäket och kör sedan vidare rakt fram mot Hemmesta, fram till P-skylten Hemmesta sjöäng till vänster vid Hemmesta vägskäl. Exkursionen beräknas ta tre till fyra timmar.
Övrigt: Är det uppehållsväder går det bra med bekväma promenadskor. Ta med matsäck. Läs mer om Hemmesta sjöäng på Värmdö Fågelklubbs hemsida www.varmdofagelklubb.se.

Klassificeringsnyckel

Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det går att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa personer som anmält sig, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

Svårighetsgrad

A: Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter, hjälper till med identifiering samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B: Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, till exempel tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma. Tidiga morgnar och sena kvällar är det normala, liksom att mat- och fikapauserna under dagen styrs av skådningen.

C: Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr dygnsprogrammet.

Fysisk ansträngning

1: Lätt fysisk ansträngning. Räkna med vandringar på någon/några kilometer på promenadstigar och i enklare terräng med små nivåskillnader.

2: Medelhård fysisk ansträngning. Vandringar på några kilometer med måttliga nivåskillnader i varierad terräng förekommer. Tempot kan bli högt under eventuella ”drag”.

3: Ganska hård – hård fysisk ansträngning. Vi kan komma att göra längre vandringar på 4-10 kilometer och stora nivåskillnader kan förekomma. Det kan ibland vara besvärligt att ta sig fram i stenskravel och vegetation.

Allmänna villkor

För deltagande i resor anordnade av StOF gäller att man är medlem i föreningen. För dagsexkursioner gäller det som står beskrivet under respektive aktivitet. Minimiålder för att delta på resor är 12 år. För deltagare mellan 12 och 18 år krävs att målsman följer med. Undantag kan ges i samråd med ledarna.

Observera att allt deltagande i exkursionerna sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för avbeställning, eventuella skador eller olyckor.

Notera att samtliga ledare arbetar på ideell basis.

Ibland måste vi ändra i programmet. Exkursioner kan tillkomma eller ställas in med kort varsel av olika skäl. Kolla därför regelbundet på vår webbplats www.stof.nu och i vår Facebooksida Stockholms Ornitologiska Förening efter ändringar.

Inga husdjur tillåts på exkursioner och resor.

För samtligas trivsel på exkursioner och resor är det viktigt att deltagarna är väl förberedda avseende klädsel och utrustning samt håller de tider som står i programmet och som meddelas av ledarna.

Anmälan
Anmälan görs oftast via e-post. Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion/resa. Om fler anmäler sig än det finns platser till lottar ledaren platserna bland samtliga som anmält sig under anmälningstiden. Det gäller oavsett när under denna tid som man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med gäller individuell anmälan (undantag: minderåriga 12 till 18 år). Besked om man fått plats på resan eller hamnat på reservlistan meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

Om en exkursion/resa inte är fullbokad annonseras restplatser ut på vår webbplats www.stof.nu och i Facebookgruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening”. Då gäller principen ”först till kvarn”. Ange resmål, för- och efternamn och mobilnummer vid anmälan. Vid samåkning med bil, ange även adress, innehav av körkort och bil.

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion/resa förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren.

Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria för medlemmar i StOF, medan icke medlemmar betalar en avgift (gäller dock inte deltagare under 18 år). På resor tar vi ut en avgift för att täcka kostnaderna för resans genomförande. Avgiften anges under respektive programpunkt. Priserna är oftast angivna som cirkapriser, beroende på att programmet publiceras så långt i förväg att alla kostnader inte är helt klara. Exakt pris och betalningsdatum anges i e-postmeddelandet som bekräftar din anmälan.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt på resor är den som inte fyllt 21 år. För att vi ska kunna hålla budgeten för resan kan maximalt två deltagare få ungdomsrabatt.

Betalning
Betalning sker till StOF:s konto, pg 15 58 58-4. Kom ihåg att notera för-, efternamn och exkursion när du gör din inbetalning. Fastställd betalningsperiod anges vid anmälan. Är betalningen inte StOF tillhanda sista dagen ställs platsen till förfogande för första reserv. Betalningsperioden sätts med hänsyn till vår resegaranti hos Kammarkollegiet.

Resor med kollektivtrafik
Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men gå för säkerhets skull in på SL:s hemsida www.sl.se eller ring SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00. Du kan också kolla med exkursionsledaren.

Ersättning till bilförare
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 25 kr/mil, som delas mellan alla i bilen. Vid behov äger bilförare förtur.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Den kan också ställas in av andra skäl, exempelvis på grund av sjukdom. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till första betalningsdagen i betalningsperioden. Vid senare återbud ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift.

Resegaranti
StOF har resegaranti genom Kammarkollegiet. Resegarantin är avsedd att skydda resenärer om en resa ställs in eller avbryts och resenären inte får tillbaka sina pengar från researrangören. Det innebär att du som resenär har ett ekonomiskt skydd om din resa blir inställd eller avbruten på grund av att föreningen hamnar i ekonomiskt obestånd (insolvens).

Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.