fotograf Daniel Stenberg /N

Program

Att få uppleva fåglarna ute i naturen är ett stort nöje, antingen det är en ljum stilla vårmorgon eller en blåsig höstdag. StOF har ett omfångsrikt exkursionsprogram.

Nedan finner du även utförlig info om anmälan, betalning och resor samt klassificeringsnycklar.

Information om Stockholms Ornitologiska Förenings (StOF:s) aktiviteter med tanke på Coronaviruset

Vi ber alla som vistas i naturen och deltar i StOF:s aktiviteter att visa hänsyn och ta personligt ansvar. Alla StOF:s exkursioner som kräver gemensam transport i bilar eller innebär onödiga resor utanför Stockholmsområdet ställs sannolikt in. Skåda istället i närområdet och passa på att ekoskåda. Besök gärna din hemmalokal en gång extra.

All aktivitet som sker inomhus ställs tillsvidare in eller sker om möjligt i andra former såsom digitala möten eller webbsändningar. Till exempel sker föreningens årsmöte digitalt.

Utomhus gäller följande på de StOF exkursioner som genomförs:

  • Kom inte om du känner dig det minsta sjuk.
  • Om du tillhör en riskgrupp undvik att vistas med andra fågelskådare.
  • Samåk inte till exkursionerna, om ni inte tillhör samma familj.
  • Håll minst två meters avstånd till varandra under exkursionerna, som vingspannet på en havsörn.
  • Låna inte varandras saker såsom kikare, tubkikare, fågelböcker och pennor.
  • Nys eller hosta i armvecket.

Håll dig uppdaterad föreningens hemsida stof.nu och i Facebookgruppen Stockholms Ornitologiska Förening eftersom flera exkursioner sannolikt ställs in och rekommendationerna kan komma att ändras.

/ Mattias Ödevidh, Programansvarig

Klicka på flikarna nedan för att se programmet för varje månad.

OBSERVERA!

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion förutsätts ha läst och accepterat de Allmänna villkoren. Du finner Allmänna Villkoren under programmet här på denna sidan.

Kolla regelbundet här på vår hemsida och i Facebook-gruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening” efter programändringar och restplatser.

Programansvarig från 2020: Mattias Ödevidh, [email protected]. Kontakta gärna honom om du har önskemål och idéer om nya eller nygamla exkursioner.

Södra Öland (B2)
Fredag 1 maj – måndag 4 maj

OBS! Resan är tyvärr inställd

Vi återser Öland på våren efter några års uppehåll. De flesta lokaler vi avser att besöka ligger söder om bron, men vassa larm kommer förstås att beaktas så långt det är rimligt. När det gäller fågelarter så koncentrerar vi oss på sådana som saknas eller är ovanliga i Stockholmstrakten. Tempot blir intensivt med mycket sträckskådning, varvat med lugnare skådning i lund- och skogsmiljö. 

Målarter: Vi kommer att se många arter av gäss, doppingar, änder, rovfåglar samt både större och mindre vadare, tärnor, alkor och en lång rad småfåglar. Kort sagt har vi chans att se det mesta utom sena flyttare. Vi hjälps åt med knepigare artbestämningar, så en bra fågelbok är bra att ha med.
Ledare: Kerstin Nordenadler och Lars Berglund.
Anmälan: Till Kerstin, [email protected], från måndag 23 mars till och med söndag 29 mars. Ange Öland, namn och telefonnummer.
Avgift: Ca 3 700 kr (ungdom 3 300 kr), som betalas till StOF, pg 15 58 58-4 enligt anvisning vid bekräftelse om plats, då även exakt pris anges. I priset ingår resa och logi inklusive städning.
Antal deltagare: 14 (max två ungdomar för reducerad avgift) plus två ledare.
Resa: För miljö, säkerhet och komfort, åker vi tåg till Alvesta eller Kalmar, varifrån vi åker över till ön i två minibussar.
Logi: Dubbelrum på Ottenby vandrarhem i Ås.
Mat: Matsäck så att man klarar sig fram till middagen första dagen. Vi handlar för tre frukostar och tre luncher innan vi kommer till vandrarhemmet. Middagarna äter vi på restaurang.
Övrigt: Sträckfågelskådning är vanligtvis en kylig sysselsättning, så varma, vind- och regntäta kläder och fotbeklädnader rekommenderas. Tempot blir högt med tidiga morgnar och ofta sena kvällar. Ibland får vi stå länge och spana och andra dagar kan det bli längre promenader, så en god grundkondition krävs för deltagande, liksom både handkikare och tub.

 

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)
Tisdag 5 maj 

OBS! Detta datum är inställt, se 14 maj

 

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 6 maj 

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 1 januari.

 

Onsdagsmorgon vid Ågesta (A1)
Onsdag 6 maj

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 06.00.
För ytterligare information, se 1 april.

 

Fågelskådning för barn vid Kyrksjön – kväll (A1)
Onsdag 6 maj 

Den här aktiviteten riktar sig till barn i åldern 8-12 år. Vi går en sväng vid Kyrksjön, tittar på och pratar om de fåglar som kommer i vår väg. Föräldrar är välkomna att följa med. Ta med något smått och gott att äta, så fikar vi tillsammans ute på bryggan medan vi tittar på fåglarna på vattnet i tubkikaren. Ett mindre antal kikare finns att låna. Vi är ute ca 2 timmar.

Ledare: Eva Johansson, tel. 0736-44 50 66, [email protected].
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: På parkeringen mitt emot Ängby IP, Vultejusvägen kl. 18.00.
Tunnelbana: Grön linje till Ängbyplan och ca 1 km promenad norrut alternativt buss 117 till hållplats Vultejusvägen och ca 500 m promenad söderut.
Övrigt: Ta med kikare och fågelbok om du har. Klädsel efter väder. 

 

Fågeltornskampen
Lördag 9 maj

OBS! Arrangemanget ersätts av Vårfåglar inpå knuten: Se mer facebook.com/events/245328536826656

Den 9 maj genomförs Fågeltornskampen i anslutning till Fågelskådningens dag 10 maj (se nedan). Besök något av fågeltornen runt om i Stockholmsområdet och var med och försök hitta så många arter som möjligt! Främst tävlar vi mot finnarna, som vunnit alla år förutom i fjol då Sverige tog hem segern för första gången med 101 arter i Södra Lunden-tornet på Öland. Men det är även en kamp mellan tornen i Sverige. År 2019 deltog 8 torn i Stockholms rapportområde: Fysingen, Angarnssjöängen (nya och gamla tornet), Östra Styran, Hästholmstornet vid Broängarna, Menhammarsviken, Svartsjö dämme och Ågesta. Fysingen var bäst i vårt rapportområde och kom 7:a i Sverige med 90 arter.

 

Fågelskådningens dag (A1)
Söndag 10 maj

Fågelskådningens dag är ett nationellt arrangemang som anordnas varje år i början av maj på initiativ av BirdLife Sverige. StOF kommer att bemanna fågeltornet i Fysingen från kl 07:00. Där kan du få hjälp med artbestämning av fåglar hela dagen. Vi berättar också om vilka arter som man har chans att se. 

Anmälan: Ingen föranmälan krävs, vi har öppet hus under dagen. Även många lokalföreningar har aktiviteter för allmänheten den här dagen och informerar om dessa på sina hemsidor. På StOF:s hemsida finns en förteckning med webbadresser till lokalföreningarna – där kan du se om den förening som finns närmast dig deltar i Fågelskådningens dag. 

 

Fågelmorgon vid Hemmesta sjöäng (A1)
Söndag 10 maj

Hemmesta sjöäng är en nyrestaurerad våtmark på Värmdö. Framför allt har den blivit en bra vårlokal för fågel. Vi blir guidade av Tom Arnbom, Värmdö Fågelklubb, som känner lokalen som sin egen ficka och han kommer under vandringen bland annat att berätta om hur man praktiskt gått tillväga för att gynna fågel, fisk och rekreation. Man vet aldrig vad mitten av maj kan bjuda på, men drygt 60 arter kommer vi med sannolikhet att observera när vi vandrar runt våtmarken.

Ledare: Tom Arnbom, tel. 070-554 40 66.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: I fågeltornet ca kl. 06.45, när buss 474 anlänt – kontrollera avgång på SL:s hemsida, www.sl.se. Buss 474 från Slussen är skyltad Hemmesta, men ändhållplatsen där du ska gå av heter Hemmesta vägskäl. Gångvägen till fågeltornet ligger 100 meter ner mot vägskälet till höger från hållplatsen. Man når tornet på 5 minuter. Bilburna tar väg 222 från Stockholm till Mölnvik, fortsätter rakt fram till Ålstäket och kör sedan vidare rakt fram mot Hemmesta, tills ni ser en P-skylt, Hemmesta sjöäng, in till vänster vid Hemmesta vägskäl. Exkursionen beräknas ta 3-4 timmar.
Övrigt: Är det uppehållsväder går det bra med bekväma promenadskor. Ta med matsäck! 

Onsdagsmorgon vid Ågesta (A1)
Onsdag 13 maj

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 06.00.
För ytterligare information, se 1 april.

 

Tips: Fågelskådning – gökotta i Kungliga nationalstadsparken 25 år!
Onsdag 13 Maj

Studiefrämjandet tipsar om ett arrangemang i deras regi. Som vanligt får medlemma r i StOF 10% rabatt. Utflykten leds av Henrik Waldenström. Mer info på: https://www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2020/maj/fagelskadning-gokotta-i-kungliga-nationalstadsparken-25ar—isbladskarret/

 

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)
Torsdag 14 maj 

Vi samlas vid Ågesta Gård kl. 18.00, i anslutning till buss 833 ankomst från Farsta Strand. OBS! Du ska inte gå av vid Ågesta Friluftsgård, utan åka vidare till Ågesta Gård, det vill säga hållplatsen vid ridskolan. Busstiderna är preliminära – se www.sl.se. Vi tar först en promenad till Pumphusängen och spanar efter änder och vadare där, medan enkelbeckasinen spelflyger över oss. Sedan går vi till Godaobsudden och fågeltornet för att se vad som finns i sjön och där kanske vi räknar hur många skrattmåsarna är i år. Därefter medhavd fika i fågeltornet. Vid 21-tiden går en buss tillbaka till Farsta, men om man kan och vill stanna lite längre så kommer vi att ta en sväng till Pumphusängen och lyssna efter nattaktiva arter. Återfärd från Ågesta gård ca kl. 23.00.

OBS! Maximalt antal blir 10 st, med 2 meters lucka och att man bara får titta i sin egen tub. Besked om man kommit med kommer den 29 april.

Ledare: Anders Lennartsson, tel.0706-96 95 63.
Anmälan: Till Anders: SMS  eller telefon (0706-96 95 63), eller epost ( [email protected] ),  från tisdag 21 till söndag 26 april.
Antal deltagare: 20-25.
Avgift: Ingen avgift. 

 

Fågelskådning hos Linnéa koloniträdgårdsförening i Bromma (A1)
Torsdag 14 maj

OBS! Detta arrangemang är inställt pga Corona

Koloniträdgårdsföreningen hälsar oss välkomna att tillsammans med dem göra en vandring genom deras lummiga och fina område, kantat av fin lövskog, för att spana efter fåglar. Vi kommer att bekanta oss med de vanligaste trädgårdsfåglarna, men har även chans att få syn på duvhöken som häckar i omgivningarna. Vi startar med en runda i området, därefter samlas vi i Linnéagården för gemensam fika och rapportering av de fåglar vi sett i Artportalen. Fika till självkostnadspris (ta med kontanter i små valörer).  

Ledare: Eva Johansson, tel. 0736-44 50 66.
Samling: Kl. 18.00 vid infarten till kolonin på Spångavägen 84, Bromma. Sök i SL:s reseplanerare efter transport till Spångavägen 84. Närmaste busshållplats är Kortenslund, varifrån det är ca 100 meter att gå. Från Brommaplan är det 1,2 kilometers promenad.
Anmälan: Senast 11 maj till Eva, [email protected], för att vi ska kunna beställa fika.
Avgift: Ingen avgift förutom för fikat.
Antal deltagare: Max. 25 personer.
Övrigt: Kläder efter väder. Kikare finns att låna, säg till vid anmälan. 

 

Onsdagsmorgon vid Ågesta (A1)
Onsdag 20 maj

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 06.00.
För ytterligare information, se 1 april.

 

Södra Gotland (B2)
Torsdag 21 maj – måndag 25 maj 

OBS! Resan är tyvärr inställd.

I maj kan Gotland vara en riktig raritetsmagnet, därför upprepar vi denna succéresa för tredje gången. Liksom tidigare koncentrerar vi oss på södra Gotland för att få ut så mycket som möjligt av skådningen. Under förra årets resa var gruppen på plats vid Hoburgen när en grågul sparv för första gången gästade Sverige. Årliga gäster på sydligaste Gotland under maj 2011 – 2016 har varit vaktel, aftonfalk, brun glada, turturduva och korttålärka. Andra arter som setts i området under maj är vitnäbbad islom, rödhalsad gås, ägretthäger, fjällpipare, stäpphök, rostgumpsvala, härfågel, biätare, vassångare, lundsångare, brandkronad kungsfågel, svartpannad törnskata, gulhämpling och kornsparv. I år åker vi lite miljösmartare med Buss till färjan i Nynäshamn och i Visby väntar 2 Minibussar. Vi bor strategiskt på Sjövärnsgården invid raritetstäta Hoburgen, Rivet och Sundre Fågelstation.

Ledare: Per Helgesson och Eva Johansson.
Anmälan: Anmäl dig till [email protected] från lördag 7 mars till fredag 13 mars. Ange namn, mobilnummer och resmål.
Avgift: 3.700 kr (ungdomar 3.300 kr), vilket betalas senast 17 April till StOF, pg 15 58 58-4. Ange namn och resmål vid inbetalning. I priset ingår biltransport, Gotlandsfärja, fyra nätter på Sjövärnsgården samt slutstädning

Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa
: Samling senast kl. 04:30 på City Terminalen, Stockholm, torsdag 21 maj. Avfärd med ”Båtbussen” kl. 04:45 till Nynäshamn där färjan avgår kl. 06:30. Tillbaka till Cityterminalen måndag 25 maj ca kl. 21:50.
Logi: Vandrarhemsstandard. Enkelrum kan eventuellt erbjudas till en extrakostnad. Ta med egna lakan.

 

Onsdagsmorgon vid Ågesta (A1)
Onsdag 27 maj

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 06.00.
För ytterligare information, se 1 april.

 

Skådning vid Isbladskärret med Rapphönan Stockholm (A1) – för tjejer
Torsdag 28 maj 

Upplev en fin vårkväll vid Isbladskärret på Djurgården! Vi gör en vandring kring kärret och upplever fågellivet i denna fina och fågelrika Djurgårdsmiljö. Alla medverkar och hjälps åt med att artbestämma det vi ser och hör. 

OBS! Maximalt antal blir 14 personer inklusive ledare. På grund av coronasmittorisk håller vi  avstånd och lånar inte kikare av varandra. 

Ledare: Karin Oknemark och Mova Hebert
Anmälan: Till Karin Oknemark på email [email protected] från söndag 24 maj till tisdag 26 maj. Besked om man kommit med lämnas onsdagen den 27 maj på email. 
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Max 14 personer inklusive ledare.
Samling: Ca kl.18.00 vid informationstavlan vid Isbladskärrets södra ände. Buss 67 går från T-Centralen, pendelbåt 80 från Nacka Strand. Avslut ca kl. 20.30.
Övrigt: Ta med något gott att äta och dricka! Vid frågor ring Karin på 070-770 6819 

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 3 juni 

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 1 januari.

 

Onsdagsvandring vid Kyrksjön – kväll (A1)
Onsdag 3 juni

Kyrksjön bjuder på olika biotoper, vilket attraherar många olika sorters fåglar. Vi förväntas bland annat få se svarthakedopping, smådoppingoch skäggdopping i sjön. Utmed promenadvägen runt sjön finns bland annat mindre hackspett, stenknäck, gärdsmyg, trädkrypare och stjärtmes. En sparv- eller duvhök flyger gärna förbi. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Kikare lånas ut. Vandringen pågår i två timmar. 

Ledare: Eva Johansson, tel. 0736-44 50 66, [email protected].
Anmälan: Ingen föranmälan. 
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Samling: Kl. 18.00 på parkeringen vid Vultejusvägen,intill idrottsplatsen i NorraÄngby. 

 

Upplev fågellivet på Bullerö 6-7 juni (A1)
Lördag 6 juni – söndag 7 juni

Bullerö ligger omkring tre distansminuter öster om Nämdö, längst ut i havsbandet i Stockholms skärgård, är huvudö i Bulleröarkipelagen och ingår i Bullerö naturreservat. Trots att det finns vandrarhem och reguljär båttrafik till ön verkar den inte besökas i nämnvärd utsträckning av fågelskådare att döma av antalet rapporter i Artportalen. Ta chansen att öka vår kunskap om ön ur ett ornitologiskt perspektiv, genom att tillbringa ett par sköna och avkopplande försommardagar på ön! Öar i havsbandet besöks allt mer av fågelskådare, genom att läge och storlek gör att det ofta finns goda chanser att se ovanliga om väder och vind är de rätta. Exkursionen kommer att genomföras i lugnt tempo. Genom att ön är liten blir den fysiska ansträngningen liten, men då det är ljust en stor del av dygnet kan det bli många timmars fågelskådning för de som vill.

Ledare: Svante Söderholm.
Anmälan: Till Svante, [email protected], från onsdag 1 april till måndag 6 april.
Avgift: Avgift: 300 kr (login ingår i avgiften). Därutöver kostnad för skärgårdsbåt tur och retur 260 kr som betalas på plats.
Antal deltagare: Max 6 deltagare (varav två ungdomsplatser).
Resa: Med buss 433/434 från bussterminalen vid Slussen lördag 07.48, därefter skärgårdsbåt från Stavsnäs 08.50 (ankomst till Bullerö 09.30). Avfärd från Bullerö söndag 14.20. Ankomst till Stavsnäs 15.00, buss 433/434 till Slussen 15.12, ankommer till terminalen 16.10. Ändras tiderna, får deltagarna information om det.
Logi och mat: Bullerö vandrarhem. Enkelrum kan ej erbjudas. Ta med lakan och handduk. Det finns ingen servering eller möjlighet att köpa mat på ön. Ta med mat för fältlunch och middag samt mellanmål/fika på lördag. Söndag: frukost och lunch samt mellanmål/fika.

 

Nattsångarexkursion (A1)
Tisdag 9 juni, eller om vädret säger annorlunda senare i veckan*

Detta är en exkursion där vi letar efter nattaktiva fåglar. Vi samåker i egna bilar men vart vi åker beror på hur situationen ser ut för tillfället. Det kan bli neråt Bornsjöområdet med omgivningar men det kan också bli norrut till spännande Upplandslokaler. Aktuella arter är till exempel gräshoppsångare, kärrsångare, flodsångare, trastsångare, kornknarr och hornuggla; har vi tur kan någon busksångare, vaktel eller nattskärra ha kommit på plats.

Ledare: Claes Hansson, tel. 0734-61 98 42.
Anmälan: Till Claes via mejl: [email protected] från fredag 5 juni till söndag 7 juni. *Vid anmälan bestäms om det blir på tisdagen eller om det finns anledning att skjuta på exkursionen en eller flera dagar framåt.
Avgift: Ingen, förutom att bilförarna ersätts av passagerarna.
Antal deltagare: Ingen begränsning, men vi måste ha match mellan bilförare och passagerare.
Samling: Kl. 21.00 på överenskommen plats.
Övrigt: Inga speciella förkunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi hör. Tubkikare är onödigt men kikare kan eventuellt komma till nytta. Ficklampa är bra för att slippa snubbla i mörkret.

 

Tips: Fågelskådning – Kungliga nationalstadsparken 25 år!
Onsdag 10 Juni

Studiefrämjandet tipsar om ett arrangemang i deras regi. Som vanligt får medlemmar i StOF 10% rabatt. Mer info på: https://www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2020/juni/skada-fagel—varfaglar-pa-djurgarden-/

 

Södra fjällen (B3)
Torsdag 11 juni – måndag 15 juni

OBS! Resan är tyvärr inställd.

Häng med på vår populära resa till Härjedalen för att skåda fjäll- och skogsfåglar. Vi åker tåg mellan Stockholm och Mora. Klimatsmartare och mer tid till skådning på mållokalerna. Från Mora fortsätter resan med minibuss. Resan har hittills bjudit på många härliga fågelmöten med bl.a. fjällripa, fjällpipare, lappsparv, blåhake, dubbelbeckasin, lavskrika, smålom och jaktfalk. Vi har genom åren även fått se och höra andra läckerheter såsom natthäger, lundsångare, busksångare, svarthakad buskskvätta, svart rödstjärt, sydnäktergal och iberisk gransångare. Eftersom solen knappt hinner gå ned förrän den går upp igen, kan vi skåda nästan dygnet runt. Så visst har vi chans att hinna med det mesta av vad fjällvärlden har att erbjuda på fem dagar. Någon av dagarna gör vi kanske en längre vandring över fjället, och ibland är det rätt brant i sluttningarna. Detta, och de korta nätternas sömn, gör att en god grundkondition krävs för ett fullt utbyte av resan.

Ledare: Per Helgesson och Magnus Stenmark.
Anmälan: Till Per, [email protected], från lördag 14 mars till fredag 20 mars. Ange namn, mobilnummer och resa.
Avgift: 3 600 kr (ungdomar 3 200 kr). Betalas senast 8 maj till StOF, pg 15 58 58-4. Glöm inte ange namn och resa. I priset ingår transporter och logi samt slutstädning i Funäsdalen.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Avresa med tåg från Stockholms Central till Mora torsdag 11 juni ca kl. 07.45. Hemkomst till Stockholm Central måndag 15 juni ca kl. 22.15.
Logi: En natt i Idre och tre nätter i Funäsdalen. Enkelrum kan ej erbjudas. Ta med lakan och handduk.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)

Onsdag 1 juli

Första onsdagen i varje månad vandrar vi runt Angarnssjöängen och alla StOF-medlemmar är välkomna att delta. Gulärla och vattenrall är några typiska arter för Angarnssjöängen när årstiden är den rätta och rovfåglar som ormvråk, fjällvråk, brun kärrhök, havsörn och sträckande blå kärrhök kan visa sig. Steglits, grönfink, gulsparv, svartmes, tofsmes och kungsfågel kan ses året om. Stenskvätta ses ofta och under flyttperioderna sträckande blåhake och rödstrupig piplärka. På vintern kan man se varfågel. Några förkunskaper krävs inte, alla bidrar till att hitta och artbestämma det vi ser.

Vill du veta mer om vilka arter som kan ses, gå in på Angarngruppens hemsida www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter med utförlig information. Där kan du leta rätt på rapporter från olika månader. Ta del av aktuella fågelobservationer via Artportalen – men observera att i Artportalen ska du söka med stavningen Angarnsjöängen.

Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30 (Obs! 08.30 gäller 2 december och 6 januari). Se Angarngrupppens hemsida för mer information och www.sl.se för restider till hållplats Örsta.
Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen (se hemsidan om du vill veta vem). Värden är klädd i gul väst.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen, så stödjer du vårt naturvårdsarbete i området!

Ledskär PLUS – besök på fågellokaler i Norduppland (B1)
Lördag 1 augusti

Det här är en bekväm tid för fågelskådare, varmt i luften och det finns ingen anledning att gå upp i svinottan då kvällarna är viktigare än morgnarna. Fokus kommer att ligga på vadare, där vi börjar med att nogsamt och försiktigt skåda av de fina betade strandängarna i Ledskär. Efter det är programmet mer öppet. Finns det gott om rastande vadare utökar vi sökområdet till närliggande Karlholmsviken. Har det parkerat ett högtryck över landet så spanar vi i stället efter rovfåglar över slätterna i Snesslinge och ner mot Norrskedika. Avslutningen blir att på eftermiddagen/kvällen kolla efter sträckande vadare och tärnor i sundet mellan Gräsö och fastlandet.

Ledare: Claes Hansson, tel. 0734-61 98 42, e-post: [email protected].
Anmälan: [email protected] från måndag 20 juli till söndag 26 juli. Ange Ledskär, för- och efternamn, telefonnummer och adress och om du kan ställa upp med bil.
Avgift: Ingen, men vid samåkning delas 18:50 kr/mil mellan alla i bilen.
Samling: Kl. 10.00 vid anslagstavlan i Ledskär.
Antal deltagare: Max 12 deltagare i tre bilar, bilförare kan få förtur.

Månadsrunda med Angarngruppen: Fågelmorgon i sensommarens tecken
Onsdag 5 augusti

Fåglarnas höst gör sig påmind och sommarens grönska börjar så sakteliga skifta färg. I augusti finns goda chanser att studera rastande vadare vid Angarnssjöängen. Svartsnäppa, gluttsnäppa och småsnäppa är exempel på arter som ofta syns här på sensommaren, liksom lärkfalk, bivråk och backsvala. 

Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna. 

Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se sl.se för restider till hållplats Örsta.
Ledare: Information finns på Angarngruppens hemsida.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen. På så sätt stödjer du gruppens viktiga naturvårdsarbete i området!

Hjälstaviken – dagstur till Stockholmstraktens bästa fågelsjö (A1)
Lördag 22 augusti

Följ med till den mest artrika fågelsjön i Stockholms närhet. I augusti börjar flyttfåglarna samlas och mängder av vadare, änder och gäss brukar ses här. De senaste åren har en flock fjällgäss hållit till vid sjön. Andra arter vi kan se är brun kärrhök och skäggmes.

Ledare: Pekka Vestin och Kerstin Nordenadler. Pekka är sträckräknare och har koll på allt som rör sig vid viken.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 10 augusti till söndag 16 augusti. Ange Hjälstaviken, namn, telefonnummer, adress och om du har tillgång till bil.
Avgift: Ingen, men vid samåkning delas 18:50 kr/mil mellan alla i bilen.
Antal deltagare: Max 20 under förutsättning att det finns bilar till alla.
Samling: Kl. 07.00 på parkeringen i Hårby vid Hjälstaviken. Samåkare träffas på överenskommen plats, som meddelas efter samordning.
Övrigt: Tubkikare är bra att ha och handkikare nödvändig.

Rovfåglar och vadare i södra Skåne (B2)
Torsdag 27 till söndag 30 augusti

OBS! Resan är tyvärr inställd

Södra Skåne är en av de hetaste platserna att åka till under fåglarnas höstflytt. Vår resa har fokus på Falsterbo under den tid som rovfåglarna och inte minst bivråkarna kan sträcka ut i stora antal. Förutom Nabben på Falsterbonäset kommer vi också att besöka andra vadarlokaler i närheten. Beroende på väder och vind besöker vi även andra för årstiden intressanta lokaler i Skåne. Dyker det upp något hett larm kan vi åka på det. Sträckskådning innebär ofta korta observationstider och många gånger långa avstånd. Tubkikare är därför nödvändig. Men vi tar oss också tid att studera detaljerna på de fåglar som inte har så bråttom. Sammantaget en resa som kräver viss förkunskap, men även vilja att lära mera tillsammans med andra.

Ledare: Kerstin Nordenadler och Gustav Knall.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 13 juli till söndag 19 juli.
Avgift: Cirka 3 000 kr (ungdom 2 100 kr), som betalas till StOF, enligt anvisningar vid bekräftelse av plats, då även exakt pris anges. I priset ingår tågresa, biltransport i Skåne, logi och städning. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Med tåg vid 07.30-tiden på torsdagsmorgonen från Stockholm C till Lund C. Där väntar oss två minibussar. Åter i Stockholm ungefär kl. 21.30 på söndagen.
Logi: Falsterbo kursgård. Dubbelrum i vandrarhemsdelen. Enkelrum kan inte erbjudas. Lakan och handduk ingår.
Övrigt: Tidiga morgnar vid havet är nästan alltid kalla och blåsiga. Packa ner underställ, varma och vindtäta kläder, plus handkikare och tub förstås.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön (A1)
Onsdag 2 september

Lasse Lööv från Södertörns Fågelklubb fortsätter traditionen med fågelvandringar på onsdagsmorgnar vid Ågestasjön, och StOF-medlemmar är välkomna att följa med! Vandringarna brukar hålla på i 3 till 4 timmar. Orkar du inte upp till 07.00 kan du komma senare och leta rätt på oss på södra sidan av sjön där vi normalt kommer att hålla till. Under höstens vandringar följer vi hur fågellivet förändras från vecka till vecka på en av de bästa och mest lättillgängliga fågellokalerna söder om stan.
Ledare: Lasse Lööv, tel. 070-713 21 45.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (Obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är höstens tidtabell inte klar.
Övrigt: Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser. Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig. Obs! Eventuella inställda fågelvandringar kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs hemsida: www.sfk.name.

Månadsrunda med Angarngruppen: Höststräcket är i gång
Onsdag 2 september

Under tidig höst kan vad som helst hända i fågelvärlden och månadsrundan i september blir med lite tur riktigt spännande. Rariteter som fjällgås, dubbelbeckasin och fjällpipare har observerats runt denna tid och den läckra blå kärrhöken sträcker ofta förbi. Stenskvättan visar förhoppningsvis upp sig och den skönsjungande blåhaken, även kallad fjällens näktergal, rastar ofta vid Angarnssjöängen i september. 

Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna. 

Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se sl.se för restider till hållplats Örsta.
Ledare: Information finns på Angarngruppens hemsida.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen. På så sätt stödjer du gruppens viktiga naturvårdsarbete i området!

Sensommarmorgon vid Ågestasjön (A1)
Lördag 5 september

Följ med på en rundvandring i Ågestasjöns fina kulturmarker. Vi besöker fågeltornet och andra observationsplatser och lär oss hitta i omgivningarna, samtidigt som vi skådar fågel och lär oss att identifiera olika arter. 

Ledare: Lasse Lööv, tel. 070-713 21 45.
Antal deltagare:
Ingen begränsning.
Avgift: Ingen.
Samling:
På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (Obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är höstens tidtabell inte klar. Gratis P-platser finns.
Övrigt: Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser. Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig.

Hösthelg på Landsort – med besök på fågelstationen (A2)
Lördag 5 till söndag 6 september

I år erbjuder StOF åter en tur till Landsort med övernattning. På båtresan från Torö spanar vi efter sjöfågel och rovfåglar. Efter att vi checkat in på vandrarhemmet skådar vi på södra udden samt gör ett besök på fågelstationen, där vi får en guidning av verksamheten. Vi gör också en promenad till norra udden och lyssnar efter tättingar. På söndagen spanar vi efter sträckande änder, gäss, doppingar och rovfåglar från södra udden. Kanske rastar ugglor på ön eller någon spännande tätting? Vi skådar också bland klippskrevorna runt fyren och inne i byn.
Ledare: Mova Hebert, tel. 0734-44 62 90 och Gunilla Hjorth.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 27 juli till söndag 2 augusti.
Avgift: 650 kr (350 kr för ungdom) betalas till StOF:s konto pg 15 58 58-4 efter bekräftelse på att du kommit med. I priset ingår övernattning på vandrarhemmet samt guidningen på fågelstationen. Glöm inte att ange för-, efternamn och Landsort vid inbetalningen. Överskottet går till Landsorts Fågelstation. Vi rekommenderar dessutom att du blir medlem, se mer info på www.landsort-birds.se. Pris för båtresan till Landsort tillkommer, cirka 150 kr tur och retur. (120 kr för pensionär och ungdom).
Antal deltagare: 16 personer.
Resa: Båt avgår från Ankarudden kl. 10.00. Tips på hur du tar dig dit får du vid anmälan.
Mat: Ta med så att det räcker till två fältluncher, en middag och en frukost. Termos och fika är också bra att ha med!
Logi: I dubbelrum på Landsorts vandrarhem.
Övrigt: Vi går i delvis oländig terräng. Ta med varma kläder, bra skor och handkikare! Tubkikare rekommenderas.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön (A1)
Onsdag 9 september

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00.
För ytterligare information, se 2 september.

Höstfåglar i Sandemar (A1)
Söndag 13 september

Tillsammans fågelskådar vi i det vackra kustlandskapet vid Sandemar väster om Dalarö. Från fågeltornet studerar vi vadare på stränderna och fågellivet vid strandängarna. Kanske cirklar någon rovfågel högt uppe i skyn eller så sträcker flockar med gäss förbi viken.

Ledare: Mats Grahn, tel. 070-650 02 54 och Karin Oknemark.
Anmälan: [email protected], mellan måndag 7 och torsdag 10 september.
Antal deltagare: 20.
Avgift: Ingen.
Samling: Kl. 07.30 på parkeringsplatsen till Sandemars naturreservat.
Lämplig resväg: Pendeltåg till Handen och buss 839 därifrån (i riktning Smådalarö) till Svärdsnäsviken. Obs! hållplatsen före Sandemars slott.

Västerbottens kustland och Stora Fjäderägg (B2)
Torsdag kväll 10 september till tisdag 15 september

OBS! Resan är tyvärr inställd pga Corona

Vi upprepar fjolårets uppskattade resa till Stora Fjäderägg, som är en cirka 1 x 2 kilometer stor ö utanför Umeå. Ön är mest känd för sina rastande småfåglar. Här ringmärks ofta östliga rariteter som tajgasångare, kungsfågelsångare och ibland även tajgablåstjärt. Några rastande videsparvar brukar också fastna i ringmärkarnas nät. Vi kommer att hinna skåda även på den närliggande Holmön och på flera fina fågellokaler i Umeåtrakten, bland annat Umedeltat. Det är en av landets viktigaste rastplatser för våtmarksfåglar som änder, vadare och gäss. Vi har också chans att få se Norrlandsfåglar som gråspett, tretåig hackspett och järpe.

Ledare: Kerstin Nordenadler och Lars Berglund.
Anmälan: Till [email protected], från måndag 22 juni till söndag 28 juni.
Avgift: Cirka 4 000 kr (ungdom 3 500 kr), betalas till StOF:s konto pg 15 58 58-4 efter bekräftelse på att du kommit med. Exakt pris anges vid anmälan. I priset ingår tågresa, biltransporter i minibuss samt båttransporter, logi på vandrarhem och städning. Glöm inte att ange för-, efternamn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: I liggvagn med SJ:s nattåg torsdag kväll från Stockholm C till Umeå C. I Umeå hämtar vi ut minibussar och skådar i Umeåtrakten innan vi åker ut till Stora Fjäderägg via Holmön. Vi är på Stora Fjäderägg fredag till söndag innan vi återvänder till fastlandet via Holmön. Sista dagen skådar vi i Umeåtrakten innan vi tar nattåget mot Stockholm. Vi är åter i Stockholm på tisdagsmorgonen.
Logi: Vandrarhemmet på Stora Fjäderägg två nätter samt på vandrarhem i Umeå en natt. Enkelrum kan inte erbjudas. Ta med egna lakan.
Övrigt: Observera att planeringen är preliminär. Var beredd på strapatser. Fjolårets smeksamma väder som beskrivs i reserapporten (finns på www.stof.nu) var ett undantag, säger ringmärkare som vistats där under 30 säsonger! Tidiga morgnar vid havet är nästan alltid kalla och blåsiga. Packa ner underställ, varma och vindtäta kläder. Tubkikare är nödvändig för skådning på Stora Fjäderägg.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön (A1)
Onsdag 16 september

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00.
För ytterligare information, se 2 september.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön (A1)
Onsdag 23 september

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00.
För ytterligare information, se 2 september.

Innekväll: Fågelläten på hösten – allt från vanliga lockläten till de östliga rariteternas
Teet Sirotkin
Onsdag 23 september

Obs! Inställt pga Corona

Teet Sirotkin, som tidigare gästat StOF med ett uppskattat föredrag om fågeläten, föreläser den här gången om lockläten. Hur skiljer man på sträckande finkar, sparvar och korsnäbbar med flera? Teet tar även upp en del om knepiga östliga rariteter. Quiz på slutet.

Lokal:  Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00-21.00.

Helgtur till Tåkern och Kvismaren (A2)
Fredag kväll 25 september till söndag kväll 27 september

Obs! Inställt pga Corona

Vi upplever höstfåglarna vid två klassiska fågellokaler, Tåkern i Östergötland och Kvismaren i Närke. Start fredag eftermiddag eller kväll. Övernattning på fredagskvällen nära Tåkern, där vi skådar på flera fina lokaler. Sent på lördagseftermiddagen åker vi mot Närke. På söndag morgon vaknar vi nära Kvismaren, där vi skådar under dagen.

Ledare: Mova Hebert och medledare.
Anmälan: [email protected] från måndag 3 till fredag 7 augusti.
Avgift: Cirka 2 000 kr, exakt pris meddelas vid anmälan. Betalas till StOF:s konto pg 15 58 58-4 efter bekräftelse på att du kommit med.
Antal deltagare: 14 plus två ledare.
Resa: I två minibussar. Tid och plats meddelas vid anmälan.
Logi: Första natten på vandrarhem nära Tåkern. Andra natten på vandrarhem nära Kvismaren.
Övrigt: När planerna klarnat kommer mer information att publiceras på www.stof.nu.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön (A1)
Onsdag 30 september

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00.
För ytterligare information, se 2 september.

Europeiska fågelskådardagen – EuroBirdwatch (A1)
Lördag 3 alternativt söndag 4 oktober

Prova på att räkna sträckande fåglar! Denna helg görs fågelräkning samtidigt på många platser runt om i Europa. Sverige brukar få en framskjuten placering, både vad gäller antal evenemang runt om i landet och antalet sedda fågelarter. Eftersom stora delar av Europas och norra Asiens fåglar är ute och flyger vid dessa datum kan vilka fåglar som helst passera förbi. Läs mer på www.eurobirdwatch.eu.

För samtliga arrangemang gäller följande:

Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Osäkert väderläge? Stäm av med ledaren/kontaktpersonen!

Välkommen till någon av följande platser under räkningshelgen!

Vårbergstoppen – Stockholms sydvästra flygfyr
Lördag, reservdag söndag

Räkningen sker på den östra platån. Vid lämplig väderlek brukar stora mängder finkar, trastar, duvor, kråkfåglar med mera observeras under morgon och förmiddag. Vid lunchtid mellan klockan 11 och 13 kan det vid lämpliga vindförhållanden och god sikt noteras en hel del sträckande rovfåglar över toppen. Normalt noteras cirka 1 500 individer av minst 40 arter under en dag.

Ledare: Tomas Viktor, tel. 0734-43 88 35.
Antal deltagare: Ingen begränsning, topplatån är stor.
Tid: Kl. 07.00 till 11.00. Vid goda förhållanden kan passet förlängas. Obs! Vid otjänligt väder på lördagen hoppas vi på bättre förhållanden på söndagen.
Resväg: Tunnelbana till Vårberg. Promenera från Centrum söderut längs Vårholmsbackarna ner till Vårbergs Sjukhem. Bilburna kan parkera mot avgift på den tidigare sjukhusparkeringen.
Samling: Vid parkeringen kl. 06.45 för gemensam promenad upp till topplatån.

Gåseborg
Lördag, reservdag söndag

Milsvid utsikt över Mälaren vid den i Görvälns naturreservat belägna fornborgen Gåseborg. Gåseborgs sträckräkningssällskap räknar flyttfåglar vår och höst sedan 2007. Tättingar följer delvis landmassan och klippan mot sydväst. Havsörnen är en karaktärsfågel och kan under gryningspassen vid rätt vindar komma mycket nära och du har chans att se fågeln ovanifrån. Mer info på Gåseborgs sträckräkningssällskaps Facebooksida. Läs också artikeln om Gåseborg i Sträcklokalsguiden i FiSt nummer 1 2019.

Ledare: Dag Lanerfeldt, tel. 0708-123 234.
Tid: Gryning till kl. 13.00, eventuellt längre. Beroende på vindriktning kan det vara kallt på klippan. Det finns lä nedanför bland ekarna och grillplatsen. Tumregel: På borgen kan man aldrig klä på sig för mycket.
Ved brukar finnas i vedlåren på väg upp, har vi tur är “eldmästaren” på plats och håller elden igång. Obs! Vid otjänlig väderlek som regn på lördagen hoppas vi på bättre väder på söndagen.
Resväg: Kollektivt: Buss 553 från Jakobsbergs station till Dragspelsvägen. Promenad västerut. Alternativt buss 119 från Hässelby Strand eller 541 från Vällingby till Lingonrisgränd. Promenad längs Kyrkhamnsvägen norrut (se beskrivning nedan ”Från Hässelby”). Bil: Från Viksjöleden, kör Hummelmoravägen, ta av till Vattenverksvägen mot Görvälnverket. Parkera vid Hummelmora hage. Promenad cirka 1,1 km. Följ skyltarna mot Sandviks gård och Gåseborg. Från Hässelby: kör Lövstavägen som övergår i Kyrkhamnsvägen tills den tar slut vid en rymlig parkering. Promenad 15 till 20 minuter längs en stig västerut, följ skyltar mot Gåseborg. Alternativt kör Lövstavägen och ta höger in på Skogsbergskroken till parkering. Promenad på skogsväg cirka 15 minuter, skyltat Gåseborg. Se även Järfälla kommuns hemsida, www.jarfalla.se, sök på Naturområden.

Hagbytippen/Hagby Ekopark
Lördag reservdag söndag
Angarngruppen genomför varje år en samordnad sträckfågelräkning på flera platser i Vallentuna och Täby, varav Hagbytippen är en. Huvuduppgiften för dagen är att räkna sträckande fåglar, men vi noterar alla arter som rör sig i området eller finns stationärt kring toppen. Detta görs till allra största del från utsiktsplattformen högst upp. Vill du veta mer om Hagby Ekopark, läs artikeln under vinjetten Värt en omväg i FiSt nummer 4 2019.

Ledare: Stefan Paulin, tel. 0702–27 45 13.
Tid: Kl. 06.30 till 12.00. Vid ”dålig” skådning kan passet avbrytas tidigare.
Resväg: Man tar sig bäst in i Hagby Ekopark österifrån. Här finns en mindre P-plats från vilken man går över en liten våtmark via en träbro. Vid parkeringsplatsen och på andra sidan träbron finns orienteringstavlor. P-platsen ligger nära Fällbro Gård utefter den gamla vägen från Hagby gård mot Skålhamra. Samling på toppen. Från Norrortsleden, sväng av mot Täby kyrkby och åk en knapp kilometer norrut mot kyrkbyn till en rondell. Ta vänster och åk cirka två kilometer till en vägkorsning där du svänger höger (mot Täby golfklubb). Kör ytterligare cirka 500 meter och nedför en backe. I slutet av backen finns en bro. Avfart till parkeringsplatsen sker åt vänster innan bron.

30-meterskärret, Järvafältet
Söndag

Från 30-meterskärret arrangerar Järvafältets Ornitologiska Klubb, JOK, en sträckskådningsdag. Fåglar som kan förväntas vid en god sträckdag är olika gäss och svanar, rovfåglar som ormvråk, fjällvråk, sparvhök och även blå kärrhök och någon gång stäpphök. Även stora mängder tättingar sträcker förbi.

Ledare: Ulf Svahn, tel. 070-537 88 00.
Tid: Arrangemanget startar kl. 08.00.
Resväg: Kollektivt tar man pendeltåget till Jakobsberg och därefter buss 567 mot Sollentuna och kliver av vid IKEA. Därefter samma väg som för cykel eller bil cirka 1 km. Färdas man med bil kör man E18 mot Oslo och tar av vid avfart 154 mot Jakobsberg och kör mot IKEA. Man passerar varuhuset och har det på sin högra sida. Ta vänster på Fanjunkarvägen och sedan vänster igen för att åka 750 meter till parkeringen. Som cyklist kan man lätt cykla vägen som går runt Säbysjön som passerar 30-meterskärret.
Samling: Arrangemanget är öppet och publikt, vilket gör att skådare och andra intresserade kommer och går under dagen.

Trolldalstippen, Lidingö

Information kommer när det närmar sig på Lidingö Ornitologiska Förenings hemsida www.lofweb.se. Läs om Trolldalstippen i Sträcklokalsguiden i FiSt nummer 1 2019.

Ledare/kontaktperson: Peter Lundberg, tel. 0702–55 60 90.


Mälarklippan

Mälarklippan är en fin höjd vid Mälaren i Blackeberg med strålande utsikt. I sträcktider bevakas den kontinuerligt av kunniga, entusiastiska skådare och förhoppningen är att kunna medverka i årets EuroBirdwatch. Om klippan är bevakad läggs information ut på StOF:s hemsida www.stof.nu när det närmar sig, även om hur man enklast tar sig dit. Läs mer om Mälarklippan i Sträcklokalsguiden i FiSt nummer 1 2019.

Ytterligare platser

Angarngruppen anordnar eventuellt sträckräkning även på andra platser norr om stan. Mer information när det närmar sig på www.angarngruppen.se.

Bevaka även de lokala fågelklubbarnas hemsidor (se förteckning på sidan xx) för att hitta fler lokaler där sträckräkning pågår denna helg.

Månadsrunda med Angarngruppen: Skådning i vacker höstskrud
Onsdag 7 oktober

Följ med på oktober månads skådarrunda omgiven av höstens intensivt vackra färger. Många av de fågelarter som observeras runt denna tid är på väg söderut till sina vintervisten. Vi spanar efter både rastande och förbiflygande arter, exempelvis törnskata och lärkfalk. Storskrake, varfågel och fjällvråk hör till de arter som ofta kan ses vid Angarnssjöängen så här års. 

Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna. 

Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se sl.se för restider till hållplats Örsta.
Ledare: Information finns på Angarngruppens hemsida.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen. På så sätt stödjer du gruppens viktiga naturvårdsarbete i området!

Sträckande fåglar och tättingar i Södra Nationalstadsparken (A1)
Lördag 10 oktober

Ta chansen att skåda i delar av Nationalstadsparken som inte besöks så frekvent, särskilt inte under hösten. Oktober är en spännande månad i parken, med fåglar som sträcker förbi och rastar. Vi börjar i sydvästra hörnet av Ladugårdsgärdet med sträckspaning från kullen med Livsröset. Hur länge vi står där beror på sträckets omfattning. Sedan rör vi oss österut och letar efter rastande tättingar på gräsytorna och runt hästhagarna sydost om Borgen. Vi avrundar med att besöka Kaknäs ängar. Observera att väder och vind kan göra att rutten blir annorlunda, men vi kommer att hålla oss i området Ladugårdsgärdet – Kaknäs.

Ledare: Svante Söderholm.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Parkeringsplatsen vid Villa Källhagen kl. 07.15. Buss 69 stannar vid parkeringsplatsen, hållplats Källhagen. Kontrollera busstiden på www.sl.se.
Övrigt: Ta med handkikare och fika.

Havsfågel och sträckande flyttfåglar i Halland och på Västkusten (B2)
Fredag 16 oktober till måndag 19 oktober

OBS! Resan är inställd p.g.a. Covid-19

Den här resan är planerad utifrån möjligheterna att skåda havsfågel kombinerat med att sydsträcket av vadare, rovfåglar och tättingar fortfarande pågår. Skådningen förlägger vi huvudsakligen till olika lokaler längs Hallandskusten. Grundtanken är att vi ska skåda så mycket som möjligt och transportera oss så lite som möjligt. Blåser det någorlunda från sydväst kan vi hoppas på havssula, stormfågel, tretåig mås, storlabb, grålira och i allra bästa fall någon alkekung eller lunnefågel. Någonstans längs kusten ska vi säkert även kunna hitta toppskarvar. I oktober kan vi även förvänta oss nordliga arter på sträck eller sådana om redan nått sina vinterkvarter. Vi ska leta efter fjällvråk, stenfalk, berglärka, ringtrast och vinterhämpling.

Ledare: Lars Berglund och Clas Malmström.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 7 september till söndag 13 september.
Avgift: Cirka 3 400 kr (ungdom 2 800 kr), som betalas till StOF, enligt anvisning vid bekräftelse av plats. Exakt pris anges vid anmälan. I priset ingår transport, logi och städning. Glöm inte att ange för- och efternamn samt resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Vi åker tåg till Göteborg där två minibussar väntar för att vi ska kunna ta oss fram snabbt och smidigt och vara flexibla vid larm.
Logi: Annas Bed & Kitchen i Vare utanför Varberg. Enkelrum kan inte erbjudas. Ta med egna lakan.
Övrigt: Tubkikare är obligatoriskt, räkna också med tidiga morgnar och sena kvällar. Övrig information, inklusive tider för tågresan, fås då meddelande om plats bekräftats.

Innekväll (Online): Bland tekoppar och minareter – fågelskådning i Mellanöstern
Tomas Axén Haraldsson
Måndag 26 oktober

Tomas berättar om fågellivet i Mellanöstern och det arbete han utför i den regionala fågelorganisationen OSME, Ornithological Society of the Middle East. Vi får en inblick i fågelskådning i länder som Libanon, Syrien och Azerbajdzjan.

Online: Föreläsningen kommer ske digitalt via Zoom. Föranmälan krävs därför och mer information kommer till anmälda.

Föranmälan: https://bok.ai/eUN6b5
Tid: Kl. 19.00-21.00.

Innekväll: Fåglar och fågelskådning i Sydostasien
Bengt Legnell
Måndag 2 november

INSTÄLLT PGA COVID-19 – Flyttas till 2021 (Datum ej satt)

En historisk tillbakablick på hur ornitologin utvecklats i regionen sedan 1700-talet fram till idag, med beskrivningar av hur det är att skåda i de olika sydostasiatiska länderna. Bengt bjuder på anekdoter, lokalbeskrivningar och visar foton på fågelarter som man kan förvänta sig att få se när man besöker dessa platser. Vi får höra berättelser om hur Guerney´s Pitta återupptäcktes i Thailand och mötet med den burmesiska nobelpristagaren Aung San Suu Kyi under ett försök till skedsnäppsinventering i Myanmar. Hur tusenåriga ”trapaengs” (våtmarker), fågelskådning och ”ibisris” – ris som odlas med tanke på bland annat ibisar – lyckats vända trenden för de kritiskt utrotningshotade Giant och White-shouldered ibis i Kambodja, ett land som annars tappar stora delar av sina ursprungliga skogar på grund av avverkning. Hur fågelfotografering i Vietnam vänt trenden så att de endemiska och kritiskt hotade fnitter- och juveltrastarna inte säljs som burfåglar utan blir avfotograferade i stället.

Lokal:  Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00-21.00.

Månadsrunda med Angarngruppen: Spana efter vinterfåglar
Onsdagen 4 november

Hösten har snart passerat och skådningen i november går i fågelvinterns tecken – kylan är på ingång och många av de arter som vanligtvis ses på månadsrundorna har lämnat Sverige för varmare breddgrader. Arter som kan dyka upp i november är exempelvis stjärtand, fjällvråk, mindre/större korsnäbb och spetsbergsgås. Den fascinerande varfågeln visar förhoppningsvis upp sig och ger goda möjligheter till läckra närobsar. 

Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna. 

Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta.
Ledare: Information finns på Angarngruppens hemsida.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen. På så sätt stödjer du gruppens viktiga naturvårdsarbete i området!

Vinterfåglar på Mörkö (A1)
Lördag 7 november

INSTÄLLT PGA COVID-19

Nu har de sista flyttfåglarna lämnat landet och det är vinterskådning som gäller. I de öppna markerna på Mörkö och i vattnen omkring kan vi hoppas att få se till exempel fjällvråk, varfågel, salskrake, snösparv och vinterhämpling. Men detta är en exkursion för alla, så vi ska även i lugn och ro bena ut skillnaden mellan sångsvan och knölsvan, stor- och småskrake, vigg och bergand etc. Alla fåglar gills!

Ledare: Claes Hansson, tel. 0734-61 98 42, e-post: [email protected].
Anmälan: [email protected] från måndag 19 oktober till söndag 25 oktober. Ange: Mörkö, för- och efternamn, telefonnummer och adress och om du kan ställa upp med bil.
Avgift: Ingen. Vid samåkning delas 18:50 kr/mil mellan alla i bilen.
Samling: Kl. 08.00 vid Shellmacken precis bredvid E4:an i höjd med Hallunda.
Antal deltagare: Max 11 deltagare i tre bilar, bilförare kan få förtur.

Heldag på södra Södertörn (A1)
Söndag 15 november

INSTÄLLT PGA COVID-19

Vi besöker kända lokaler på Södertörn, som Östra Styran, Alhagen och Torö. Tillgången på fågel vid denna årstid kan variera, men vi kan förvänta oss att få se många av de arter som stannar i sitt revir året runt, samt strykfåglar som besöker våra trakter vid den här årstiden. Förra året var det till exempel en invasion av tallbitar som satt fart i slutet av oktober. Och vem vet, tillsammans kan vi kanske hänga in någon mer ovanlig fågel? Läs mer om Östra Styran i Värt en omväg i FiSt nummer 1 2020 och Alhagen i Värt en omväg i nummer 4 2018.

Ledare: Lars Berglund, tel. 070-533 29 09.
Anmälan: Till [email protected] från måndag den 2 november till söndag 8 november.
Ange: Heldag på Södertörn, för-, efternamn och mobilnummer vid anmälan (för samordning av bilar). Meddelande om plats erhållits fås via e-post snarast efter sista anmälningsdagen.
Avgift: Ingen. Vid samåkning delas 18:50 kr/mil mellan alla i bilen.
Antal deltagare: 11 personer plus ledare. Bilförare med bil kan få förtur.
Tid: Samling kl. 06.15 på plats som meddelas i bekräftelsemailet. Avfärd kl. 06.30.
Resa: I tre personbilar på söndag morgon.

Innekväll: Fåglar och fågelskådning i Stockholmstrakten
Henrik Waldenström
Måndag 16 november

INSTÄLLT PGA COVID-19 – NYTT DATUM 11/3 2021

 Henrik Waldenström är känd för de flesta ornitologer i Stockholmstrakten. Han har genom åren värvat mängder av folk till fågelskådningens ädla hobby. Inte minst som exkursionsledare till när och fjärran. Han brinner mest för närnaturen och tog initiativ till Ekoparken (Kungliga Nationalstadsparken) och Tisdagsklubben på 90-talet. I kväll berättar han till gamla och nya bilder om höjdpunkter under sitt långa skådarliv i Stockholm. 

Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00-21.00.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdagen 2 december

Samling: Kl. 08.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 1 juli.

OBS: Månadsrundan är tyvärr inställd.

Innekväll Online/Digitalt: Om humlor, tigrar och andra djur med gula ränder
Ola Jennersten
Torsdag 10 december

Ola Jennersten arbetar på Världsnaturfonden, WWF sedan 30 år tillbaka. I föredraget berättar han om sitt mångåriga arbete med restaurering av naturbetesmarker, naturskydd, artskydd och arbete mot illegal arthandel. I presentationen visas foton från utflykter till ryska och indiska tigermarker samt bilder från den egna trädgården och örngömslet.

Vi kommer köra föredraget digitalt via Zoom. Anmälan krävs och görs via denna länk: https://bok.ai/6LQ2Sr

Anmälda får länken till själva föreläsningen någon dag innan via mejl. 

Lokal:  Digitalt via Zoom pga Covid-19
Tid: Kl. 19.00-21.00
Anmälanhttps://bok.ai/6LQ2Sr

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdagen 6 januari

Samling: Kl. 08.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 1 juli.

Vinterns fågelrika Skåne (B2)
Torsdag 14 januari till söndag 17 januari

OBS: Resan är tyvärr inställd.

Med sina ofta milda vintrar kan Skåne bjuda på många intressanta fåglar, när skådarverksamheten går på lågvarv här hemma i Stockholmstrakten. Och den som är intresserad av att årskryssa kan få en pangstart. Vi kommer att få se en mängd gäss och andra övervintrare, förhoppningsvis också ett antal rovfågelsarter samt sjöfågel. Vi upprepar därför succéresorna från åren 2007 till 2020.

Ledare: Kerstin Nordenadler och Gustav Knall.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 30 november till söndag 6 december.
Avgift: Cirka 3 000 kr (ungdom 2 300 kr), som betalas till StOF enligt anvisningar vid bekräftelse av plats. I priset ingår transport, logi och städning. Glöm inte att ange för-, efternamn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus ledarna.
Resa: Med tåg på torsdagsmorgonen från Stockholm C till Lund. Där väntar oss två minibussar. Åter i Stockholm med tåg på söndagskvällen.
Logi: Dubbelrum på vandrarhemmet i Blentarp. Lakan och handduk tas med.
Övrigt: Eventuellt enkelrum och hyra av lakan, görs upp direkt med vandrarhemsvärden. Vi behöver knappast påpeka att det kan bli ”svinkallt”, skådning i minusgrader och styv kuling är inte någon höjdare om man är alltför lättklädd. Ta också med något vindtätt, så känns det genast bättre.

Allmänt kring exkursionerna

För deltagande i exkursionerna gäller att man är medlem i Stockholms Ornitologiska Förening – StOF. Undantag är dagsutflykter utan föranmälan.

Minimiålder för att delta på exkursionerna är 12 år. För deltagare mellan 12 och 18 års ålder krävs att målsman följer med på exkursionen. Undantag kan ges i samråd med ledarna.

Observera! Allt deltagande i exkursionerna sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för avbeställning, eventuella skador eller olyckor. Notera att samtliga ledare arbetar på ideell basis.

Ibland måste vi ändra i programmet. Exkursioner kan tillkomma eller ställas in med kort varsel av olika skäl.

Kolla därför regelbundet här på vår webbplats och i Facebook-gruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening” efter ändringar.

Inga husdjur tillåts på exkursionerna.

För samtligas trivsel på exkursioner och resor är det viktigt att deltagarna är väl förberedda avseende klädsel och utrustning, samt håller de tider som står i programmet och som meddelas av ledarna.

Anmälan 

Anmälan görs via e-post. Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion. Om fler anmäler sig än det finns platser, lottar ledaren platserna bland samtliga som anmält sig under anmälningstiden. Det gäller oavsett när under anmälningstiden man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. 

För att alla ska ha en chans att komma med, gäller individuell anmälan (undantag: minderåriga 12 till 18 år). Besked om man fått plats på resan eller hamnat på reservlistan, meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

Om en exkursion inte är fullbokad annonseras restplatser ut på vår webbplats www.stof.nu och i Facebook-gruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening”. Då gäller ”Först till kvarn-principen”.

Ange resmålför- och efternamn och mobiltelefonnummer vid anmälan. Vid samåkning med bil, ange även adress, innehav av körkort och bil.

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion förutsätts ha läst och accepterat de Allmänna villkoren.

För att underlätta planeringen är vi tacksamma för att få anmälan under den tid som anges i programmet. Vid senare anmälan kan vi inte alltid garantera att du kan följa med, även om det finns platser kvar, beroende på tillgången på sängplatser på resmålet.

Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria. På flerdagarsresor tar vi ut en avgift för att täcka de kostnader som uppkommer för resans genomförande. Detta anges under respektive programpunkt.

Betalning
Betalning sker till angivet konto och mottagare. Fastställd betalningsperiod anges vid anmälan. Är betalningen inte mottagaren tillhanda sista dagen, ställs platsen till förfogande för första reserv. Kom ihåg att notera för-, efternamn och exkursion när du gör din inbetalning. Betalningsperioden sätts med hänsyn till vår resegaranti hos Kammarkollegiet.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt är den som inte fyllt 21 år. För att vi ska kunna hålla budgeten för resan kan max två deltagare få ungdomsrabatt.

Resa
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 18:50 kr/mil. Vid behov äger bilförare förtur. Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men gå för säkerhets skull in på SL:s hemsida www.sl.se eller ring SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00. Du kan också kolla med exkursionsledaren.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till första betalningsdagen i betalningsperioden. Vid senare återbud ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift.

Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.

Priser
Priserna är oftast angivna som cirkapriser, beroende på att programmet görs så långt innan publicering att alla kostnader inte är helt klara. Exakt pris och betalningsdatum anges i e-postmeddelandet som bekräftar din anmälan.

Studiefrämjandet

Våra aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet.

Klassificeringsnyckel
Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det är i allmänhet tillåtet att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv, men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

A = Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter och hjälper till med identifiering, samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo, och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B = Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, till exempel tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma. Tidiga morgnar och sena kvällar är det normala, liksom att mat- och fikapauserna under dagen styrs av skådningen.

C = Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr dagsprogrammet.

1 = Lätt fysisk ansträngning. Räkna med vandringar på någon/några km på promenadstigar och i enklare terräng med små nivåskillnader.


2 = Medelhård fysisk ansträngning.
Vandringar på några km med måttliga nivåskillnader i varierad terräng förekommer. Tempot kan bli högt under ”drag”.


3 = Ganska hård – hård fysisk ansträngning.
Vi kan komma att göra längre vandringar på 4 – 10 km med stora nivåskillnader. Det kan ibland vara besvärligt att ta sig fram i stenskravel och vegetation.

Stockholms Ornitologiska Förening (StOF)              
Box 1081, 101 39 STOCKHOLM

Plusgiro 577991-3