fotograf Daniel Stenberg /N

Program

Att få uppleva fåglarna ute i naturen är ett stort nöje, antingen det är en ljum stilla vårmorgon eller en blåsig höstdag. StOF har ett omfångsrikt exkursionsprogram.

Nedan finner du även utförlig info om anmälan, betalning och resor samt klassificeringsnycklar.

Klicka på flikarna nedan för att se programmet för varje månad.

OBSERVERA!

Numera gäller ett nytt anmälningsförfarande till resor och exkursioner. Anmälan görs enbart genom e-post.

Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion. Vissa av dessa exkursioner blir snabbt fulltecknade. Om fler anmäler sig än det finns platser, lottar därför ledaren platserna bland samtliga anmälda. Det gäller oavsett när under anmälningstiden man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med, kan maximalt två vuxna anmälas samtidigt. Har man anmält två personer, så kommer båda personerna med om den ena fått plats genom lottning. Besked om man fått plats på resan, hamnat på reservlistan eller inte fått plats, meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

I din e-postanmälan, ange resmål (i ämnesraden), namn och telefonnummer.

Programsekreterare: Lars Magnusson, [email protected], och Monica Wallin, [email protected].

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 5 december

Se onsdag 1 augusti för mer information.

Innekväll: Fåglarna och klimatet – Lars Magnusson
Onsdag 5 december
Under kvällen även glöggmingel och skådarloppis!
Vad händer med den svenska fågelfaunan i ett framtida varmare klimat? Vilka arter blir vinnare och vilka blir förlorare? Vilka svenska häckfåglar kan man kryssa om 50 år?
Lars Magnusson har tidigare arbetat med klimatfrågor på Naturhistoriska riksmuseet. I kväll berättar han om klimatförändringarna och hur de påverkar naturen. Speciellt fokus har han förstås på fåglarna.
Skådarloppis: Nu har du möjlighet att sälja det du inte behöver av dina skådarprylar. Fågelboken du aldrig öppnat, tidskrifter, kikaren du inte längre behöver, stativ, kameror, fältkläder eller vad du kan ha liggande i förråden. Bordbokning: Boka bord via e-post till Gigi Sahlstrand e-post [email protected]
Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00–21.00.
Övrigt: Föreningen bjuder alla på glögg och pepparkakor under kvällen.

 

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – förmiddag (A1)
Onsdag 12 december

Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70.
Samling: Kl. 11.00.
För ytterligare information, se 22 augusti.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 2 januari

Angarngruppen – Årets Miljöhjälte 2018 – välkomnar alla StOF-are att delta i deras månadsrundor! Nu på vintern och fram till april kan man se varfågel. Steglits, grönfink, gulsparv, svartmes, tofsmes och kungsfågel kan ses året om. Snöfria gärden lockar tidigt tofsvipa, sånglärka och gäss. Isfritt vatten lockar sedan sim- och dykänder, doppingar (gråhakedopping, svarthakedopping och smådopping). Busk- och stenskvätta ses ofta och under flyttperioderna sträckande blåhake och rödstrupig piplärka. Gulärla och vattenrall är typiska för Angarnssjöängen när årstiden är den rätta och rovfåglar som ormvråk, fjällvråk, brun kärrhök, havsörn och sträckande blå kärrhök kan visa sig. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses, gå in på Angarngruppens hemsida www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter med utförlig information. Där kan du leta rätt på rapporter från olika månader. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg.
Samling: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, kl. 08.30 (obs! denna tid gäller endast 2 januari, övriga datum under vår/sommar är samlingstiden 07.30). Se www.angarngruppen.se för mer information och www.sl.se för restider till hållplats Örsta.
Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem även i Angarngruppen, så stödjer du deras naturvårdsarbete i området!

 

Lördagsvandring vid Råstasjön – förmiddag (A1)
Lördag 5 januari

Råstasjön erbjuder flera olika biotoper, som attraherar många olika arter. Under vintern samsas gräsänder, sothönor, rörhönor, viggar, kanadagäss, storskrakar och knölsvanar i de isfria områdena. Djurgårdens gråhägrar övervintrar vid sjön – upp till 70 stycken är inte ovanligt att få se. Vattenrallen brukar kunna matas fram på klappavstånd när isen lägger sig och fågelmatningen bjuder på härliga närstudier. Bofink, rödhake och gärdsmyg är andra arter som övervintrar vid sjön. Råstasjön bjuder på en stor mängd vattenfåglar även under resten av året – änder, svanar, doppingar, rörhönor, sothönor och en fantastisk skrattmåskoloni. I vassen sjunger både sävsparv, rör- och sävsångare. Runt sjön finns en mängd tättingar som stämmer upp till sång. Näktergalen anländer i maj. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Kikare kan lånas ut. Mer information och kartbeskrivning finns på föreningens hemsida, www.stof.nu. Vandringen pågår i två timmar.
Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, [email protected] (huvudansvarig) eller Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: 60 kr/gång, som betalas på plats till ledaren eller med Swish till 123 501 0822 (ej föreningens).
Samling: Kl. 10.00 på parkeringen som tillhör Solna tenniscenter, Sjövägen, som ligger vid Råstasjöns nordvästra hörn. Buss 502 och 505 stannar utanför tennishallen. 

 

Stockholms ström (A1)
Söndag 13 januari

Klassisk vinterskådning mitt i centrala Stockholm, där de öppna vattnen runt Strömmen ger goda övervintringsmöjligheter för många fåglar. Vandringen går i lugnt tempo utmed innerstadens kajer för att få en så stor överblick av fågellivet som möjligt. Har vi turen på vår sida ser vi även havsörn segla över staden eller någon sparv- eller duvhök på snabb jakt efter något ätbart.
Ledare: Lasse Berglund, [email protected] och Lina Jansson, tel. 073-646 87 95.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Samling: Kl. 08.00 vid matningsflotten nedanför Operakällaren, avslut ca kl. 10.30.
Övrigt: Varma kläder, matsäck och kikare är bra att ha med sig. 

 

Traditionsenlig skådning i vinterbetongen (A2) – för tjejer
Söndag 13 januari

För tionde året i rad samlas vi för att trimma öga, öra och handkikare inför resten av skådaråret. Det är perfekt att starta i betongen! Vi besöker de platser som vi tror är bäst för dagen, kanske Tanto, Reimersholme eller något helt annat hörn i staden. Ta med kikare, SL-kort och varm dryck i termos. Observera att detta inte är en guidad tur, utan alla medverkar. När fikasuget är som störst vid lunchtid, brukar vi summera dagen på något fik.
Ledare: Susann Östergård, tel. 072-203 11 40 och Mova Hebert.
Anmälan: Till [email protected] mellan tisdag 8 och torsdag 10 januari. Ange namn, exkursion och telefonnummer.
Avgift: Ingen, men ta med kontanter till fika om inte kaféet tar kort.
Antal deltagare: Ca 15.
Samling: Omkring kl. 09.00. Tid och plats meddelas via mejl kort före 13 januari. Vi håller på till ca kl.13.00.
Övrigt: Klä dig varmt, även så att fötterna är varma! Mer information kommer efter anmälan.
Skådningen sker i samarbete med nätverket Rapphönan.

 

Skåne i januari (B2)
Torsdag 17 januari – söndag 20 januari

Med sina ofta milda vintrar kan Skåne bjuda på många intressanta fåglar, när skådarverksamheten går på lågvarv här hemma i Stockholmstrakten. Och den som är intresserad av att årskryssa kan få en pangstart. Vi kommer att få se en mängd gäss och andra övervintrare, förhoppningsvis också ett antal rovfågelarter samt sjöfågel. Vi upprepar därför succéresorna från åren 2007-2018.
Ledare: Lars Magnusson och Lars Berglund.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 19 november till lördag 1 december.
Avgift: Ca 3 000 kr (ungdom 2 300 kr), som betalas senast 19 december till StOF, pg 15 58 58-4. I priset ingår transport, logi och städning. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus ledarna.
Resa: Med SJ:s snabbtåg vid 08.00-tiden på torsdagsmorgonen från Stockholm C till Lund. Där väntar oss två minibussar. Vi räknar med att vara tillbaka i Stockholm med snabbtåg ca kl. 21.00 på söndagen.
Logi: Vandrarhemmet Lotsvillan vid Falsterbokanalen.
Övrigt: Enkelrum kan inte erbjudas. Vi behöver knappast påpeka att det kan bli ”svinkallt”, skådning i minusgrader och styv kuling är inte någon höjdare om man är alltför lättklädd. Ta också med något vindtätt, så känns det genast bättre.

 

Stockholmskrysset – artrally
Lördag 19 januari

Dags igen för det traditionella vinterfågelracet, som samtidigt blir en snabbinventering av vårt rapportområde. 2018 var det 11 lag som slogs om segern, varav flera var helt nykomponerade. Det vinnande laget lyckades hitta 68 av de totalt 86 arter som alla lag lyckades hitta. Vi hoppas få se så väl gamla som helt nya lag i år igen. Samla ihop 2-5 personer i ett lag och se eller hör så många arter som möjligt inom Stockholms län. Chauffören behöver dock inte se fågeln under bilfärd. Deltagare som endast nyttjar kommunala färdmedel eller cykel/skidor får tillgodoräkna sig extra poäng enligt ett noga uträknat handikappsystem. Tänk på att alla arter är lika mycket värda, så att missa de vanliga arterna kan vara ödesdigert om man bara fokuserar på de svårfunna. Tävlingen börjar tidigast vid midnatt och avslutas senast kl. 16.30, då vi samlas på Överjärva gård för artgenomgång och prisutdelning. Detaljerade regler får man vid anmälan. När det segrande laget korats, avnjuter vi en vällagad och oftast synnerligen välsmakande middag till bra pris (ca 160 kr).
Anmälan: Till Malin Löfgren, tel. kvällstid 0708-29 27 17 eller via mejl, [email protected], senast 13 januari. OBS! Tid och plats kan komma att ändras/justeras. Exakta uppgifter läggs ut på hemsidan, www.stof.nu, samt meddelas vid anmälan. Det finns också en Facebookgrupp för racet: Stockholmskrysset – StOF:s årliga artrally.
Avgift: Startavgift 40 kr/deltagare som betalas vid målgång.

 

Fågelvandring runt Råstasjön och Lötsjön (A1)
Söndag 20 januari

Följ med på en fågelvandring runt Råstasjön och Lötsjön med avslut på Gröna stugan för fika och eftersnack (det sista dock frivilligt). Båda sjöarna hyser under vintern många fåglar, då delar av sjöarna hålls isfria. Gråhägrarna ser lustiga ut där de står på iskanten, änder och gäss tigger mat, kanske en smådopping rastar, duvhöken spanar efter byte, rörhönan skymtar fram och har man tur får man se en vattenrall på armlängds avstånd! Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Kikare kan lånas ut! Guidningen varar i 3 timmar + frivillig tid för fika och eftersnack.
Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01.
Avgift: 100 kr (fika ingår ej), betalas till ledaren eller med Swish 123 501 0822 (ej föreningens).
Anmälan: Ingen föranmälan.
Samling: Kl. 10.00 på parkeringen som tillhör Solna tenniscenter, Sjövägen, som ligger vid Råstasjöns nordvästra hörn. Buss 502 och 505 stannar utanför tennishallen. 

 

Trut- och vitfågelskola (B1)
Söndag 20 januari

Vi tittar på trutar och måsar och går igenom art- och åldersbestämning. Vi får möjlighet att studera dräkterna på nära håll. Ta med kikare och klä dig varmt så träffas vi i ett vintrigt Stockholm. Vi går från Slussen till Strömmen längs Skeppsbron. Är det läge kan även Skeppsholmen besökas. Turen är planerad att ta ca 2 timmar.
Ledare: Claes Hansson, tel. 0734-61 98 42, [email protected].
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift, men du ska vara medlem i StOF.
Samling: Kl. 08.30 utanför Slussens T-banestation, uppgång Slussen.

 

Vinterfåglar inpå knuten – ett nationellt evenemang
Fredag 25 januari – måndag 28 januari

Delta i BirdLife Sveriges årliga evenemang, som handlar om att räkna gästerna på din eller någon annans fågelmatning! Det finns också bemannade matningar i vårt rapportområde, bland annat vid Isbladskärret 26 januari och Svartsjöviken 27 januari. Där kan du hjälpa till med att räkna arter och antal. För mer information, se StOF:s hemsida, www.stof.nu, där vi försöker lägga in kända matningar som är bemannade under helgen. På hemsidan kommer också en uppdaterad version av Fågelkrogsguiden att läggas ut när det närmar sig. Inrapportering sker via BirdLife Sveriges hemsida, www.birdlife.se, där det finns ytterligare information, per brev eller via appen Vinterfåglar. Att räkningen pågår även fredag och måndag beror på att även skolor och förskolor ska kunna delta.

 

INNEKVÄLL: Projekt vitryggig hackspett
Måndag 28 januari
Hur går det egentligen för den vitryggiga hackspetten? Arten har funnits från Skåne i söder till Norrbotten i norr och i vissa trakter varit en vanlig fågel. I år känner man till fyra häckande par! Hur kunde det gå så? Vilka är orsakerna och hur ser det ut i omvärlden? Vad görs för att hjälpa arten i landet? Vad säger ny forskning? Kristoffer Stighäll från Naturskyddsföreningens Projekt vitryggig hackspett berättar i kväll om vitryggen och försöker besvara en rad frågor om arten, dess situation och hur man jobbar i projektet.
Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00-21.00.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 6 februari

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 2 januari.

 

Vinterfåglar vid Tyresö slott (A1)
Söndag 10 februari

Vi spanar efter strömstare och kungsfiskare i Follbrinksströmmen och skäggmes vid Notholmen.
Ledare: Mats Grahn, tel.070-650 02 54, [email protected]
Anmälan: Till exkursionsledaren mellan fredag 1 och fredag 8 februari.
Antal deltagare: 20.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: Kl. 11.00 vid bron vid stora parkeringen (vandrarhemsbron).
Lämplig resväg: Buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka.

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – förmiddag (A1)
Onsdag 13 februari

Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, [email protected].
Samling: Kl. 11.00.
För ytterligare information, se 5 januari.

 

Fågelvandring runt Råstasjön och Lötsjön (A1)
Söndag 17 februari

Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01.
Samling: Kl.10.00.
För ytterligare information, se 20 januari.

 

Stockholms ström (A1)
Söndag 17 februari

Klassisk vinterskådning mitt i centrala Stockholm, där de öppna vattnen runt Strömmen ger goda övervintringsmöjligheter för många fåglar. Vandringen går i lugnt tempo utmed innerstadens kajer för att få en så stor överblick över fågellivet som möjligt. Har vi turen på vår sida ser vi även havsörn segla över staden eller någon sparv- eller duvhök på snabb jakt efter något ätbart.
Ledare: Mova Hebert, [email protected].
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Samling: Kl. 08.00 vid matningsflotten nedanför Operakällaren, avslut ca kl. 10.30.
Övrigt: Varma kläder, matsäck och kikare är bra att ha med sig.   

 

Ugglevandring i Nationalstadsparken (A1)
Torsdag 21 februari OBS! Nytt datum, Flyttad till Söndag 7 mars

 

INNEKVÄLL: Upplevelser och eldsjälar i Stockholms natur – Erik Hansson och Frida Hermansson
Tisdag 26 februari OBS! Ändrat datum!
Stockholmstrakten har fler fina naturområden än de flesta känner till. Bara en halvtimme från T-Centralen ligger en fantastisk urskog, ”norrländska myrar”, karga öar i skärgården, ”Jordbros regnskog” och några av Svealands bästa fågellokaler. Det här föredraget handlar om dessa smultronställen, men också om att utvidga sitt naturintresse och om nödvändigt engagemang. Erik Hansson driver Natursidan.se och är författare till boken ”Upplevelser i Stockholms natur” tillsammans med Oliver Karlöf och Vide Ohlin. Under kvällen kommer även naturfotografen Frida Hermansson att visa bilder. Förutom sin medverkan i boken har Frida haft flera utställningar, hållit föredrag på Naturfotofestivalen och medverkat i ”Mitt i Naturen”.
Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00-21.00.

Örnräkning från Vårbergstoppen (A1)
Lördag 2 mars

Traditionsenligt räknas örnar i hela Mälardalen första lördagen i mars. Räkningarna samordnas från Rördrommens fältstation vid Sörfjärden i Strängnäs. De genomförs nu för 18:e året i rad och ger en god bild av antalet örnar som finns i Mälaren/Hjälmaren i början av mars. Alla intresserade är välkomna att bistå med letandet och räkningen under lördagen, mellan kl. 10.00 och 12.00. Vi kombinerar örnletandet i alla väderstreck med att spana efter vårprimörer som kan visa sig. Normalt dyker de första grågässen, sångsvanarna, sånglärkorna, storskarvarna och kanske skogsduvor upp i början på mars om sydliga vindar råder. Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs.
Ledare: Tomas Viktor, tel. 073-443 88 35, eller [email protected].
Föranmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Tid: Kl. 10.00-12.00.
Resväg: Vi möts på P-platsen vid Vårbergs sjukhus längs Vårbergsvägen där bilburna kan parkera mot en avgift. Med kommunala färdmedel går man av vid T-banestation Vårberg och följer Vårholmsbackarna söderut till sjukhuset, ca 500 m.
Samling: Vid parkeringen kl. 09.30 för gemensam promenad upp till topplatån.
Övrigt: Ta med kikare och en rejäl matsäck och glöm inte ordentligt med kläder.

 

Ugglevandring i Nationalstadsparken (A1)
Torsdag 7 mars

Följ med på en vandring i Nationalstadsparken och lyssna efter kattugglorna som vid den här tiden på året börjar markera sina revir. Vid förra årets vandring i sträng februarikyla hördes en kattuggleduett mellan hanne och hona samt ylande räv i närheten. Vi vandrar längs cykelvägarna mot Lilla Skuggan via Stora Skuggan till T-banestation Universitetet. Under promenaden passerar vi igenom flera kattugglerevir. Vi stannar på lämpliga platser längs vägen och lyssnar.
Ledare: Tomas Viktor, tel. 073-443 88 35, [email protected]
Samling: Kl. 17.30 vid Lindstedts väg 6 (infart Sophiahemmet).
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Övrigt: Varma kläder och varm dryck i termos är lämplig utrustning. OBS! Vid otjänlig väderlek kan exkursionsdatumet flyttas. Kontrollera hemsidan några dagar före. Promenaden är ca 3 km lång och vi bör vara vid T-banestation Universitetet senast kl. 21.00.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 6 mars

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 2 januari.

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – förmiddag (A1)
Onsdag 13 mars

Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01
Samling: Kl. 11.00.
För ytterligare information, se 5 januari.

 

Sångsvanarna i Tysslingen – samarrangemang med Naturens teater i Rånnesta (A1)
Lördag 16 mars

Följ med till Europas största rastplats för sångsvanar på våren, Tysslingen utanför Örebro. Tusentals sångsvanar rastar där på sin väg till sina häckningsområden i norr. Vi åker i gemensam buss från Stockholm. I priset ingår resa, kaffe, föreläsning om sångsvan, guidad tur och varm lunch, se www.tysslingen.nu.
Ledare: Eva Johansson.
Anmälan: Mellan lördag 2 och lördag 9 mars till Eva Johansson, [email protected]
Avgift: 600 kronor, som betalas när du fått besked om att resan genomförs, dock senast 12 mars till StOF, pg 15 58 58-4 eller Swish 12345 78 258.
Antal deltagare: Minst 38 för att resan ska genomföras.
Tid: Bussen avgår kl. 07.30 från Cityterminalen och vi är tillbaka i Stockholm ca kl. 17.30.
Övrigt: Meddela ev. specialkost vid anmälan. Ett antal handkikare finns att låna. Säg till vid anmälan. Resan är anpassad för rörelsehindrade.

 

Årsmöte
Måndag 18 mars
Föredragshållare: Hans Larsson – om att måla fåglar
En av våra främsta fågelmålare är Hans Larsson, som bland mycket annat målat den fina fågelplanschen vid Stockholms ström. Han berättar om de för- och nackdelar som det innebär att vara fågelmålare, om dyrköpta lärdomar och värdefulla insikter. Vi får höra om hans tunga sjuåriga arbete med en trut- och måsbok och det rimliga – eller orimliga – i att ta på sig samma uppgift en gång till, tio år senare.
Årsmöteskallelsen finns i tidningen.
Lokal:
Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 33, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19-21.30.
Övrigt: Föreningen bjuder på fika med dopp.

 

Ugglor, ugglor och en massa spettar! (AB2)
Fredag 22 mars – söndag 24 mars

På nytt ger vi några StOF-are chansen att följa med på denna klassiker till Nordupplands ugglemarker, där vi sett och hört berguv, slag-, katt-, hök-, pärl-, sparv-, horn-, jord- och lappuggla. Vi får se vad som bjuds denna gång, ugglor är knepiga och vädret kan ibland vara lynnigt. Normalt brukar det bli 5-8 olika arter och vi brukar få höra eller se omkring 15-25 ugglor på denna exkursion. Ibland finns gråspett och tretåig hackspett på några av lokalerna samt de övriga vanliga spettarna. Dessutom förekommer järpe, orre och tjäder, även om dessa inte alltid hinns med. På dagarna omges vi av tranor, grågäss, ormvråkar och lärkor, och vi har god chans att se många havsörnar, ibland även kungsörn. Turen går till myr- och ödemarkerna i Ekoparken Forsmark för att få uppleva en minnesvärd gryning i ödslig skogs- och myrmark. Har vi tur kanske vi även får se spår av lo och mård eller norrsken. Vi bor vid Kallrigareservatet, omgivna av stora lövskogsområden och strandängar. Resan brukar avslutas vid Vendelsjön för att se på vårsträck, eller någon annan plats av intresse om det kommer in intressanta rapporter.
Ledare: Peter Hunger.
Anmälan: Till Monica Wallin: [email protected]com från onsdag 27 februari till söndag 3 mars.
Avgift: 1 100 kr som betalas till StOF, pg 15 58 58-4, direkt efter godkänd anmälan. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Resa: Avfärd i två egna bilar från Rörstrandsgatan, nära S:t Eriksplans T-banestation (uppgång S:t Eriksplan) fredag 22 mars kl. 16.00. Åter söndag 24 mars mellan kl. 18.00 och 21.00.
Antal deltagare: Max 6-7 deltagare, bilförare kan få förtur.
Övrigt: Vi övernattar på en gård med kök, men med begränsade matlagningsmöjligheter. Här finns dock värme och badrum. Ta därför med färdiglagad mat som bara behöver värmas upp, eller som går att äta kall i fält om vi får vackert väder. Sista dagen ingår avskedsfika vid artgenomgången. Ta med sovsäck och/eller lakan (sängar finns för alla) samt mat för hela resan, dessutom färdiga smörgåsar samt en liten termos med fika för första natten och morgonen. Varma kläder (som inte prasslar vid minusgrader!) och varma skodon (typ fodrade, vattentäta vandringskängor/stövlar) är ett måste. Temperaturen kan variera från +5 till -15 grader, allt från solsken och töväder till snöstorm kan förekomma.

 

Angarnssjöängen (A1)
Lördag 30 mars

Den här exkursionen har varit tradition sedan länge. Det är alltid en extra njutning att komma ut i fågelmarkerna under den tidiga våren. De första vårgästerna anländer nu och ger liv åt den hittills tysta naturen. Över fälten sjunger sånglärkorna och skogs- och ringduvor både rastar och sträcker förbi. Chansen är god att också kunna få se rastande snösparvar ute på fälten. Arter som brukar dyka upp just till månadsskiftet mars/april är bland annat brun kärrhök, enkelbeckasin, skogssnäppa och sädesärla. Om isen har gått upp i sjön rastar nu även stora mängder änder, gäss och sothöns.
Ledare: Kunniga skådare från Angarngruppen.
Kontaktperson: Stefan Paulin, tel. 0702-27 45 13.
Anmälan: Ingen föranmälan eller begränsning av antalet deltagare.
Avgift: 20 kr, som betalas direkt till ledarna. Intäkterna går till vinterfågelmatningen vid Angarnssjöängen.
Samling: Kl. 07.30 vid Örsta Naturcentrum (f.d. Naturum). Kontrollera resvägen på Angarngruppens hemsida www.angarngruppen.se eller SL:s reseplanerare, www.sl.se

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 3 april

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 2 januari.

 

Betongexkursion på Skinnarviksberget – morgon (A1)
Onsdag 10 april

Häng med och möt våren från Stockholms innerstads bästa utsiktspunkt! Nu är vårsträcket igång med finkar och trastar, inklusive dubbeltrast, men även mycket annat kan dyka upp med lite tur. Exempel på andra arter som årligen ses från berget vid denna tid är sädgås, ormvråk, skogssnäppa, storspov och brun kärrhök.
Ledare: Claes Hansson, tel. 0734 – 61 98 42.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Kl. 06.00 vid masten högst uppe på ”Skinkan”. Avslutning ca kl. 09.00 eller när sträcket avtagit.
Övrigt: Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser. Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig.

 

Tidiga vårfåglar i Sandemar (A1)
Söndag 14 april

Det vackra kustlandskapet i Sandemar är en bra plats att möta nyanlända vårfåglar på. Över strandängarna fladdrar vipor medan större strandpipare och enkelbeckasiner går och söker föda. Lärksång, starar och duvflockar brukar förgylla luftrummet, liksom gäss och änder. Säkert ser vi också någon havsörn.
Ledare: Mats Grahn, tel.070-650 02 54, [email protected]
Anmälan: Till exkursionsledaren mellan måndag 1 och onsdag 10 april.
Antal deltagare: 20.
Avgift: Ingen.
Samling: Kl. 09.30 på parkeringsplatsen till Sandemars naturreservat.
Lämplig resväg: Pendeltåg till Handen och buss 839 därifrån (i riktning Smådalarö) till Svärdsnäsviken (obs! hållplatsen före Sandemars slott).

 

Onsdagsvandring vid Kyrksjön – morgon (A1)
Onsdag 17 april

Kyrksjön bjuder på olika biotoper vilket attraherar många olika sorters fåglar. Vi förväntas bland annat få se svarthakedopping, smådopping och skäggdopping i sjön. Utmed promenadvägen runt sjön finns bland annat mindre hackspett, stenknäck, gärdsmyg, trädkrypare och stjärtmes. En sparv- eller duvhök flyger gärna förbi. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Kikare lånas ut. Vandringen pågår i två timmar.
Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, [email protected].
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: 60 kr som betalas på plats till ledaren eller med Swish: 123 501 0822 (ej föreningens).
Samling: Kl. 09.00 på parkeringen vid Vultejusvägen, intill idrottsplatsen i Norra Ängby.

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – lunch (A1)
Onsdag 17 april

Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, [email protected].
Samling: Kl. 12.00.
För ytterligare information, se 5 januari.

 

Studiefrämjandet: Skåda fågel – vårfåglar på Djurgården
Tisdag 23 april

Ledare: Henrik Waldenström & Studiefrämjandet
Rabatt: 10% (uppge att du är medlem i StOF vid anmälan)
Mer info & anmälan: https://www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2019/april/skada-fagel—varfaglar-pa-djurgarden-/

Spännande utflykt till Roslagens nordostligaste utpost! (AB2)
Fredag 26 april – lördag 27 april

Vi ställer oss på Gräsö vid dess nordostligaste punkt söder om Örskärssund och spanar efter sträckfåglar. Detta är en något underskådad lokal som ligger väldigt spännande till på våren. Här sker avstampet mot Finland för många större fåglar som duvor, kråkfåglar, rovfåglar och tranor samt är ledlinje för trastar, finkar och vadare. Förra året vid denna tid sågs stora mängder bergfink och dubbeltrast, och nyligen sedda rara fåglar är till exempel ringtrast, pilgrimsfalk, stäpphök och röd glada.
Ledare: Claes Hansson, tel. 0734 61 98 42.
Anmälan: Till Claes, [email protected], från onsdag 27 mars till måndag 1 april.
Avgift: 200 kr, inklusive en gemensam frukost. Betalas senast 5 april till StOF, pg 15 58 58-4.
Resa: Avfärd i tre egna bilar från överenskommen plats fredag 26 april kl. 16.00. Åter lördag 27 april mellan kl. 16.00 och 19.00.
Antal deltagare: Max 11 deltagare, bilförare kan få förtur.
Övrigt: Vi övernattar i en stuga med vind och två friggebodar men med begränsade matlagningsmöjligheter och utan rinnande sötvatten. Middag vid framkomst på fredag intas på en enkel restaurang i Öregrund eller med egen matsäck om man föredrar det. Claes tar med en dunk färskvatten och lagar frukost. Mat resten av lördagen är en fältmatsäck som görs av frukostmaten alternativt kompletteras med medhavd mat. Ta med sovsäck eller sängkläder, varma kläder (vi kommer att stå ganska stilla), termos och gärna tubkikare. Finner gruppen, eller delar av gruppen, vilja och logistisk lösning för att stanna ytterligare ett dygn på Gräsö så är det en möjlighet.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 1 maj

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 2 januari.

 

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)
Torsdag 2 maj

Vi samlas vid Ågesta Gård kl. 18.00, i anslutning till buss 833 ankomst från Farsta Strand. OBS! Du ska inte gå av vid Ågesta Friluftsgård, utan åka vidare till Ågesta Gård, det vill säga hållplatsen vid ridskolan. Busstiderna är preliminära – se www.sl.se. Vi tar först en promenad till Pumphusängen och spanar efter änder och vadare där, medan enkelbeckasinen spelflyger över oss. Sedan går vi till Godaobsudden och fågeltornet för att se vad som finns i sjön och där kanske vi räknar hur många skrattmåsarna är i år. Därefter medhavd fika i fågeltornet. Vid 21-tiden går en buss tillbaka till Farsta, men om man kan och vill stanna lite längre så kommer vi att ta en sväng till Pumphusängen och lyssna efter nattaktiva arter. Återfärd från Ågesta gård ca kl. 23.00.
Ledare: Anders Lennartsson, tel.0706-96 95 63.
Anmälan: Till Anders från torsdag 18 till måndag 22 april.
Antal deltagare: 20-25.
Avgift: Ingen avgift.

 

Resa till Kolkaudden i Lettland
Torsdag 2 maj-måndag 6 maj

I samarbete med vår Baltic Wings-partner i Lettland, Dabas Tours, har vi nöjet att erbjuda en förlängd weekendresa till området runt Kolkaudden. Området är främst känt för den stora mängd flyttfåglar som lämnar Lettland på väg norrut under vårsträcket. Vi skådar vid Kolkaudden under morgon/förmiddag den 4 och 5 maj, beroende på väder. Eftermiddagarna ägnas åt utflykter i nationalparken eller närbelägna områden där lokala guider visar oss skogsfåglar som örnar, storkar och hackspettar.

Resan finns utannonserad i vårprogrammet i tidningen men alla detaljer var inte klara när vårprogrammet trycktes. Resan är öppen för 12 medlemmar som träffas i Nynäshamn den 2 maj för att ta kvällsfärjan till Ventspils. Dubbelhytt ingår i resans pris men frukost får man betala själv då den serveras så tidigt pga tidsskillnaden. Transport i 16 personers buss i skogs och våtmarksmiljö under fredagen med lokalguide. Lunch serveras på lämplig lokal. Inkvartering i boende i Dundaga samhället närmast Kolkaudden där även frukost och middag ingår. Skådning vid och runt Kolka udden lördag och söndag, transport till Ventspils söndagskväll och middag i staden på egen bekostnad. Båten avgår vid midnatt och frukost ingår på färjan innan vi anländer Nynäshamn 08:30.

Totalpriset: uppgår till 4500 SEK per person. Enkelrumstillägg kostar 500 SEK/person. Anmälan till Tomas Viktor [email protected]  senast 1:a mars.
Ledare: Tomas Viktor, tel. 073-443 88 35 eller e-post: [email protected].
Resa: Avfärd sker på kvällen 2 maj med färja från Nynäshamn till Ventspils. Återresa sker på kvällen 5 maj, med hemkomst till Nynäshamn tidig morgon 6 maj.
Logi: Inkvartering sker nära udden under två nätter. Frukost och middag ingår.
Övrigt: Eftersom denna resas exakta upplägg inte är bestämt när detta nummer kommer ut återkommer vi med mer information och priser på StOF:s hemsida, www.stof.nu, se sidan Baltic Wings, eventuellt också i nummer 1 2019 av FiSt. Ytterligare information kan du få av reseledaren.

 

Fågeltornskampen
Lördag 4 maj

Den 4 maj genomförs Fågeltornskampen i anslutning till Fågelskådningens dag 5 maj (se nedan). Besök något av fågeltornen runt om i Stockholmsområdet och var med och försök hitta så många arter som möjligt! Främst tävlar vi mot finnarna, som vunnit alla år hittills. Men det är även en kamp mellan tornen i Sverige. År 2018 deltog 7 torn i rapportområdet: Fysingen, Östra Styran, Hästholmstornet vid Broängarna, Skytteholm, Svartsjö dämme, Ågesta och Säbysjön. Fysingen var bäst i vårt rapportområde och kom 4:a i Sverige med hela 99 arter. StOF kommer att vara med och bevaka två torn: Fysingen och Ågesta. Kom förbi och se hur det går för oss!

 

Fågelskådningens dag (A1)
Söndag 5 maj

Fågelskådningens dag är ett nationellt arrangemang som anordnas varje år i början av maj på initiativ av BirdLife Sverige. StOF kommer att bemanna fågeltornen vid Ågestasjön och Fysingen, där du kan få hjälp med artbestämning av fåglar hela dagen. Vi berättar också om vilka arter som man har chans att se.
Anmälan: Ingen föranmälan krävs, vi har öppet hus under dagen. För tider, se StOF:s hemsida www.stof.nu när det närmar sig. Även många lokalföreningar har aktiviteter för allmänheten den här dagen och informerar om dessa på sina hemsidor, se förteckning med webbadresser på StOF:s hemsida.

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – kväll (A1)

Onsdag 8 maj
Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01.
Samling: Kl. 18.00.
För ytterligare information, se 5 januari.

 

Fågelskådning för barn vid Kyrksjön (A1)
Torsdag 9 maj

Den här aktiviteten riktar sig till barn i åldern 8-12 år. Vi går en liten sväng vid Kyrksjön och tittar och pratar om de fåglar som kommer i vår väg. Föräldrar är välkomna att följa med.
Ta med något smått och gott att äta så fikar vi tillsammans ute på bryggan medan vi tittar på fåglarna på vattnet i tubkikaren. Ett mindre antal kikare finns att låna.
Ledare: Eva Johansson, tel. 076-115 20 34.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: På parkeringen mitt emot Ängby IP, Vultejusvägen kl 18. Vi är ute ca 2 timmar.
Tunnelbana: Grön linje till Ängbyplan och ca 1 km promenad norrut alternativt buss 117 till hållplats Vultejusvägen och ca 500 m promenad söderut.
Övrigt: Ta med kikare och fågelbok om du har. Klädsel efter väder.

 

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)
Onsdag 15 maj

För ytterligare information, se 2 maj.

 

Onsdagsvandring vid Kyrksjön – kväll (A1)
Onsdag 15 maj

Ledare: Eva Johansson, tel. 076-115 20 34.
Samling: Kl. 18.00.
För ytterligare information, se 17 april.

 

Fågelskådning hos Linnéa koloniträdgårdsförening i Bromma (A1)
Torsdag 16 maj

Koloniträdgårdsföreningen hälsar oss välkomna att tillsammans med dem göra en vandring genom deras lummiga och fina område, kantat av fin lövskog, för att spana efter fåglar. Vi kommer att bekanta oss med de vanligaste trädgårdsfåglarna men har även chans att få syn på duvhöken som häckar i omgivningarna. Vi startar med en runda i området, därefter samlas vi i Linnéagården för gemensam fika och rapportering av de fåglar vi sett i Artportalen. Fika till självkostnadspris (ta med kontanter i små valörer).
Ledare: Eva Johansson, tel. 076-115 20 34.
Samling: Kl. 18.00 vid infarten till kolonin på Spångavägen 84, Bromma. Sök i SL:s reseplanerare efter transport till Spångavägen 84. Närmaste busshållplats är Kortenslund, varifrån det är ca 100 meter att gå. Från Brommaplan är det 1,2 kilometers promenad.
Anmälan: Senast 13 maj till Eva Johansson, [email protected] för att vi ska kunna beställa fika.
Avgift: Ingen avgift förutom för fikat.
Antal deltagare: Max. 25 personer.
Övrigt: Kläder efter väder. Kikare finns att låna, säg till vid anmälan. 

 

Södra Gotland och Stora Karlsö (B2)
Torsdag 16 maj – måndag 20 maj

Förra årets succéresa i repris. I maj kan Gotland vara en riktig raritetsmagnet. Gotland är också stort, därför koncentrerar vi oss på den södra delen av Gotland för att få ut så mycket som möjligt av skådningen. Vi besöker de många fina fågellokalerna i syd och inte minst området kring Hoburgen med Rivet där ringmärkning sker. I tre nätter har vi vår bas på det klassiska Pensionat Holmhällar. Vi gör även besök med övernattning på Stora Karlsö, som har Sveriges förnämsta fågelberg med alkor. Årliga gäster på sydligaste Gotland under de senaste åren 5-6 åren har varit vaktel, aftonfalk, brun glada, turturduva och korttålärka. Andra arter som setts i området under denna tid är vitnäbbad islom, rödhalsad gås, ägretthäger, fjällpipare, stäpphök, rostgumpsvala, härfågel, biätare, vassångare, lundsångare, brandkronad kungsfågel, svartpannad törnskata, gulhämpling och kornsparv.
Ledare: Per Helgesson och Marianne Dannbeck.
Anmälan: OBS! För att kunna boka och delbetala vistelsen på Stora Karlsö behöver vi ha in anmälningarna redan i januari. Anmäl dig till [email protected] från lördag 12 januari till fredag 18 januari. Ange namn, mobilnummer och resmål.
Avgift: 3 850 kr (ungdomar 3 500 kr), vilket betalas senast 4 februari till StOF, pg 15 58 58-4. I priset ingår biltransport, Gotlandsfärja, tre nätter på Pensionat Holmhällar, båtresa med guidning och boende på Stora Karlsö samt städning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Avresa kl. 08.00 torsdag 16 maj med minibuss från Radisson Blu Waterfront Hotel, Nils Ericsons Plan 4, ovanför Stockholms Central. Tillbaka på samma plats måndag 20 maj ca kl. 21.00.
Logi: Vandrarhemsstandard. Enkelrum kan inte erbjudas. Ta med egna lakan.

 

Studiefrämjandet: Skåda fågel – vårfåglar på Djurgården
Tisdag 21 maj

Ledare: Henrik Waldenström & Studiefrämjandet
Rabatt: 10% (uppge att du är medlem i StOF vid anmälan)
Mer info & anmälan: https://www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2019/maj/skada-fagel—varfaglar-pa-djurgarden-/

 

Lappkärret/Spegeldammen – morgon (A1)
Onsdag 22 maj – Biologiska mångfaldens dag

Om du är nybörjare som fågelskådare, eller nyfiken att prova på, har du chansen att följa med på en tur under sakkunnig ledning på Norra Djurgården på självaste Biologiska mångfaldens dag. Vid Lappkärret kommer vi att se änder av olika slag, skrattmåsar, sothönor och kanske smådoppingarna som häckar i den lilla sjön. Spegeldammen bjuder på änder och gäss. Har vi tur seglar en havsörn förbi. Vandringen går genom olika miljöer som ger oss möjlighet att se och höra många olika fågelarter, bland annat skogsduva som är vanlig i området. Eftersom det är vår kommer det att finnas goda möjligheter att lyssna till och lära sig flera olika arters sång.
Ledare: Lina Jansson, tel. 073-646 87 95.
Anmälan: Ingen anmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: Utanför Naturhistoriska riksmuseets huvudingång kl. 07.00. Turen tar 2-2,5 timmar.
Övrigt: Ta med kikare och fågelbok om du har. Grövre skor kan vara bra, i övrigt klädsel efter väder. Fika kan vara trevligt att avsluta turen med.

 

Hemmesta sjöäng (A1)
Söndag 26 maj

Hemmesta sjöäng är en nyrestaurerad våtmark på Värmdö. Framför allt har den blivit en bra vårlokal för fågel. Vi blir guidade av Tom Arnbom, Värmdö Fågelklubb, som känner lokalen som sin egen ficka och han kommer under vandringen bland annat att berätta om hur man praktiskt gått tillväga för att gynna fågel, fisk och rekreation. Man vet aldrig vad slutet av maj kan bjuda på, men drygt 60 arter kommer vi med sannolikhet att observera när vi vandrar runt våtmarken.
Ledare: Tom Arnbom, tel. 070-554 40 66.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: I fågeltornet ca kl. 06.45, när buss 474 anlänt – kontrollera avgång på SLs hemsida, www.sl.se. Buss 474 från Slussen är skyltad Hemmesta, men ändhållplatsen där du ska gå av heter Hemmesta vägskäl. Gångvägen till fågeltornet ligger 100 meter ner mot vägskälet till höger från hållplatsen. Man når tornet på 5 minuter. Bilburna tar väg 222 från Stockholm till Mölnvik, fortsätter rakt fram till Ålstäket och kör sedan vidare rakt fram mot Hemmesta, tills ni ser en P-skylt, Hemmesta sjöäng, in till vänster vid Hemmesta vägskäl. Exkursionen beräknas ta 3-4 timmar.
Övrigt: Är det uppehållsväder går det bra med bekväma promenadskor. Ta med matsäck!

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 5 juni

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 2 januari.

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – morgon (A1)
Onsdag 5 juni

Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01.
Samling: Kl. 09.00.
För ytterligare information, se 5 januari.

 

Nattsångarexkursion (A1)
Tisdag 11 juni, eller om vädret säger annorlunda senare i veckan*

Detta är en exkursion där vi letar efter nattaktiva fåglar. Vi samåker i egna bilar men vart vi åker beror på hur situationen ser ut för tillfället. Det kan bli neråt Bornsjöområdet med omgivningar men det kan också bli norrut till spännande Upplandslokaler. Aktuella arter är till exempel gräshoppsångare, kärrsångare, flodsångare, trastsångare, kornknarr och hornuggla; har vi tur kan någon tidig busksångare, vaktel eller nattskärra ha kommit på plats.
Ledare: Claes Hansson, tel. 0734-61 98 42.
Anmälan: Till Claes på mail: [email protected] från fredag 7 juni till söndag 9 juni. *Vid anmälan bestäms om det blir på tisdagen eller om det finns anledning att skjuta på exkursionen en eller flera dagar framåt.
Avgift: Ingen, förutom att bilförarna ersätts av passagerarna.
Antal deltagare: Ingen begränsning, men vi måste ha match mellan bilförare och passagerare.
Samling: Kl. 21.00 på överenskommen plats.
Övrigt: Inga speciella förkunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi hör. Tubkikare är onödigt men kikare kan eventuellt komma till nytta. Ficklampa är bra för att slippa snubbla i mörkret.

 

Onsdagsvandring vid Kyrksjön – kväll (A1)
Onsdag 12 juni

Ledare: Eva Johansson, tel. 076-115 20 34.
Samling: Kl. 18.00.
För ytterligare information, se 17 april.

 

Södra fjällen (B3)
Torsdag 13 juni – måndag 17 juni

Vår populära klassiker går till Härjedalen för att skåda fjäll- och skogsfåglar. Hittills har den ena resan inte varit den andra lik, varför den både passar dig som varit med förut och dig som reser med oss för första gången. Resan har hittills bjudit på många härliga fågelmöten med bland annat fjällripa, fjällpipare, lappsparv, blåhake, dubbelbeckasin, lavskrika, smålom och jaktfalk. Eftersom solen knappt hinner gå ned förrän den går upp igen kan vi skåda nästan dygnet runt. Så visst har vi chans att hinna med det mesta av vad fjällvärlden har att erbjuda på fem dagar. Någon av dagarna gör vi kanske en längre vandring över fjället, och ibland är det rätt brant i sluttningarna. Detta, och de korta nätternas sömn, gör att en god grundkondition krävs för ett fullt utbyte av resan.
Ledare: Per Helgesson och Magnus Stenmark.
Anmälan:
Till [email protected] från måndag 11 mars till söndag 17 mars.
Avgift: 3 400 kr (ungdomar 3 100 kr). Betalas senast 26 april till StOF, pg 15 58 58-4. Glöm inte ange namn och resmål. I priset ingår transport och logi samt slutstädning i Funäsdalen.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Avresa med minibuss torsdag 13 juni kl. 09.00 från Radisson Blu Waterfront Hotel, Nils Ericsons Plan 4 ovanför Stockholms Central. Hemkomst till samma plats måndag 17 juni ca kl. 22.00.
Logi: En natt i Idre och tre nätter i Funäsdalen. Enkelrum kan ej erbjudas. Ta med lakan och handduk.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 3 juli

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta
För ytterligare information, se 2 januari.

Allmänt kring exkursionerna

Allt deltagande i exkursioner sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för eventuella skador eller olyckor. Notera att flera av ledarna arbetar på ideell basis.

Anmälan görs enbart genom e-post.
Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion. Vissa av dessa exkursioner blir snabbt fulltecknade. Om fler anmäler sig än det finns platser, lottar därför ledaren platserna bland samtliga anmälda. Det gäller oavsett när under anmälningstiden man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med, kan maximalt två vuxna anmäla sig samtidigt.

Ange resmål, namn och telefonnummer vid anmälan.

För deltagande i exkursioner gäller generellt att man är medlem i StOF. Undantag är dagsutflykter utan föranmälan, samt ungdomar under 21 år. För att underlätta planeringen är vi tacksamma för att få anmälan och avgift den tid som anges i programmet. Vid senare anmälan kan vi inte garantera att du kan följa med, även om det finns platser kvar, beroende på tillgången på sängplatser på resmålet. På dyrare långresor tar vi ut en anmälningsavgift för att täcka eventuella kostnader i samband med återbud.

Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria. På längre resor över en eller flera dagar tar vi ut en avgift för att täcka de kostnader som uppkommer för resans genomförande. Detta anges i så fall under respektive programpunkt.

Betalning
Betalning sker till angivet konto och mottagare. Om inte annat anges ska betalning ske snarast efter anmälan, dock senast angivet datum. Är betalningen inte mottagaren tillhanda denna dag, ställs platsen till förfogande för första reserv. Kom ihåg att notera namn och exkursion när du gör din inbetalning.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt är den som inte fyllt 21 år. Om alla ungdomsplatser på en exkursion är bokade ges givetvis möjlighet att åka med om det finns plats, men då betalas full avgift.

Priser
Priserna är ibland angivna som cirkapriser. Detta kan bl.a. bero på reservation för större prisändringar på drivmedel. Det kan också bero på att exkursionens omfattning inte är helt klar när programmet publiceras. Exakt pris ska anges av den som tar emot anmälan.

Resa
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 18:50 kr/mil. Vid behov äger bilförare förtur. Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men för säkerhets skull ska
du kolla med exkursionsledaren, gå in på SL:s hemsida www.sl.se eller ringa SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till två veckor före avresedagen. Då betalas den erlagda avgiften tillbaka, förutom en avbokningsavgift på 300 kr. Lämnas återbud till en exkursion med kortare varsel än 14 dagar före avresedagen ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift. 

Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.

Klassificeringsnyckel
Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det är i allmänhet tillåtet att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv, men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

A = Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter och hjälper till med identifiering, samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo, och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B = Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, t.ex. tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma.

C = Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr programmet.

1 = Lätt fysisk ansträngning.
2 = Medelhård fysisk ansträngning.
3 = Ganska hård – hård fysisk ansträngning.

Obs! Allt deltagande i exkursioner sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för eventuella skador eller olyckor. Notera att de flesta ledare arbetar på ideell basis.

Stockholms Ornitologiska Förening (StOF)              
Box 1081, 101 39 STOCKHOLM

Plusgiro 577991-3