fotograf Daniel Stenberg /N

Program

Att få uppleva fåglarna ute i naturen är ett stort nöje, antingen det är en ljum stilla vårmorgon eller en blåsig höstdag. StOF har ett omfångsrikt exkursionsprogram.

Nedan finner du även utförlig info om anmälan, betalning och resor samt klassificeringsnycklar.

Klicka på flikarna nedan för att se programmet för varje månad.

OBSERVERA!

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion förutsätts ha läst och accepterat de Allmänna villkoren. Du finner Allmänna Villkoren under programmet här på denna sidan.

Kolla regelbundet här på vår hemsida och i Facebook-gruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening” efter programändringar och restplatser.

Programansvarig från 2020: Mattias Ödevidh, [email protected]. Kontakta gärna honom om du har önskemål och idéer om nya eller nygamla exkursioner.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 1 januari 

Angarngruppen välkomnar alla medlemmar i StOF att delta i deras månadsrundor! Nu på vintern och fram till april kan man se varfågel. Steglits, grönfink, gulsparv, svartmes, tofsmes och kungsfågel kan ses året om. Snöfria gärden lockar tidigt tofsvipa, sånglärka och gäss. Isfritt vatten lockar sedan sim- och dykänder, doppingar (gråhakedopping, svarthakedopping och smådopping). Busk- och stenskvätta ses ofta och under flyttperioderna sträckande blåhake och rödstrupig piplärka. Gulärla och vattenrall är typiska för Angarnssjöängen när årstiden är den rätta och rovfåglar som ormvråk, fjällvråk, brun kärrhök, havsörn och sträckande blå kärrhök kan visa sig. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses, gå in på Angarngruppens hemsida www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter med utförlig information. Där kan du leta rätt på rapporter från olika månader. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg.

Samling: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, kl. 08.30 (obs! denna tid gäller endast 1 januari, övriga datum under vår/sommar är samlingstiden 07.30). Se www.angarngruppen.se för mer information och www.sl.se för restider till hållplats Örsta.
Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem även i Angarngruppen, så stödjer du deras naturvårdsarbete i området!

 

Trettondagsskådning vid Stockholms ström (A1)
Måndag 6 januari 

Klassisk vinterskådning mitt i centrala Stockholm, där de öppna vattnen runt Strömmen ger goda övervintringsmöjligheter för många fåglar. Vandringen går i lugnt tempo utmed innerstadens kajer för att få en så stor överblick av fågellivet som möjligt. Har vi turen på vår sida ser vi även havsörn segla över staden eller någon sparv- eller duvhök på snabb jakt efter något ätbart. 

Ledare: Mova Hebert.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Samling: Kl. 08.00 vid matningsflotten nedanför Operakällaren, avslut ca kl. 10.30.
Övrigt: Varma kläder, matsäck och kikare är bra att ha med sig.   

 

Traditionsenlig skådning i vinterbetongen (A2) – för tjejer
Söndag 12 januari 

För elfte året i rad samlas vi för att trimma öga, öra och handkikare inför resten av skådaråret. Det är perfekt att starta i betongen! Vi besöker de platser som vi tror är bäst för dagen, kanske Tanto, Reimersholme eller något helt annat hörn i staden. Ta med kikare, SL-kort och varm dryck i termos. Alla medverkar och hjälps åt med att artbestämma det vi ser och hör. När fikasuget är som störst vid lunchtid, brukar vi summera dagen på något fik.

Ledare: Susann Östergård och Mova Hebert, 0734-44 62 90.
Anmälan: Till Mova, [email protected], mellan tisdag 7 och fredag 10 januari. Ange namn, exkursion och telefonnummer.
Avgift: Ingen, men ta med kontanter till fika om inte kaféet tar kort.
Antal deltagare: Ca 15.
Samling: Omkring kl. 09.00. Tid och plats meddelas via mejl kort före 12 januari. Vi håller på till ca kl.13.00.
Övrigt: Klä dig varmt, även så att fötterna är varma! Mer information kommer efter anmälan. 

Skådningen sker i samarbete med nätverket Rapphönan.

 

Skåne i januari (B2)
Torsdag 16 januari – söndag 19 januari

Med sina ofta milda vintrar kan Skåne bjuda på många intressanta fåglar, när skådarverksamheten går på lågvarv här hemma i Stockholmstrakten. Den som är intresserad av att årskryssa kan få en pangstart. Vi kommer att få se en mängd gäss och andra övervintrare, förhoppningsvis också ett antal rovfågelarter samt sjöfågel. Vi upprepar därför succéresorna från åren 2007-2019.
Ledare: Kerstin Nordenadler och Gustav Knall.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 18 november till söndag 24 november.
Avgift: Ca 3 000 kr (ungdom 2 300 kr), som betalas senast 18 december till StOF, pg 15 58 58-4. I priset ingår transport, logi och städning. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus ledarna.
Resa: Med SJ:s snabbtåg vid 07.30-tiden på torsdagsmorgonen från Stockholm C till Lund. Där väntar oss två minibussar. Åter i Stockholm med snabbtåg ca kl. 21.30 på söndagen.
Logi: Dubbelrum på vandrarhemmet i Blentarp. Lakan och handduk tas med.
Övrigt: Enkelrum kan inte erbjudas. Vi behöver knappast påpeka att det kan bli ”svinkallt”, skådning i minusgrader och styv kuling är inte någon höjdare om man är alltför lättklädd.

 

Stockholmskrysset – artrally
Lördag 18 januari

Nu är det åter dags för det traditionella vinterfågelracet, som samtidigt blir en snabbinventering av vårt rapportområde. Förra året var det fem lag som slogs om segern, och det segrande laget lyckades se hela 73 av de totalt 82 arter som hittades under dagen. I år hoppas vi att betydligt fler lag hänger på! Alla kan vara med!!!  Samla ihop 2-5 personer i ett lag och se eller hör så många arter som möjligt inom Stockholms län på en dag. Det finns även en ekoklass för lag som endast nyttjar kommunala färdmedel, cykel, skidor etc. Tävlingen börjar tidigast vid midnatt och avslutas prick kl. 16.30 på Överjärva gård för spännande artgenomgång och prisutdelning. Detaljerade regler får man vid anmälan. När det segrande laget korats blir det mingel och middag (bokas vid anmälan) så länge vi orkar. Stockholmskrysset är, förutom en intensiv och spännande dag i fält, en rolig och social aktivitet. Ett utmärkt tillfälle att lära känna nya och gamla skådare!  

Anmälan: Till Malin Löfgren, tel. 0708-29 27 17 eller via mejl, [email protected], senast måndag 13 januari. OBS! Tid och plats kan komma att ändras/justeras. Exakta uppgifter läggs ut här på hemsidan, samt meddelas givetvis vid anmälan. Det finns också en Facebookgrupp för artrallyt: Stockholmskrysset – StOF:s årliga artrally.
Avgift: Startavgift 40 kr/deltagare som betalas vid målgång.

 

Trut- och vitfågelskola (B1)
Söndag 19 januari

Vi tittar på trutar och måsar och går igenom art- och åldersbestämning. Vi får möjlighet att studera dräkterna på nära håll. Ta med kikare och klä dig varmt så träffas vi i ett vintrigt Stockholm. Vi går från Slussen till Strömmen längs Skeppsbron. Är det läge kan även Skeppsholmen besökas. Turen är planerad att ta cirka 2 timmar.

Ledare: Claes Hansson, tel. 0734-61 98 42, [email protected].
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift, men du ska vara medlem i StOF.
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Samling: Kl. 08.30 utanför Slussens T-banestation, uppgång Slussen.

 

Vinterskådning vid Stockholms ström (A1)
Söndag 26 januari 

Klassisk vinterskådning mitt i centrala Stockholm, där de öppna vattnen runt Strömmen ger goda övervintringsmöjligheter för många fåglar. Vandringen går i lugnt tempo utmed innerstadens kajer för att få en så stor överblick över fågellivet som möjligt. Har vi turen på vår sida ser vi även havsörn segla över staden eller någon sparv- eller duvhök på snabb jakt efter något ätbart. 

Ledare: Lars Berglund.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Samling: Kl. 08.00 vid matningsflotten nedanför Operakällaren, avslut ca kl. 10.30.
Övrigt: Varma kläder, matsäck och kikare är bra att ha med sig.   

 

Innekväll: Fågelskådaren som blev naturfotograf – Kenneth Olausson
Måndag 27 januari

Kenneth Olausson är fågelskådaren som för några år sedan bestämde sig för att bli naturfotograf på heltid. Han har vunnit ett antal utmärkelser för sina bilder. Kenneth inventerar också svenska fåglar och rovdjur.
I kväll berättar han och visar bilder från några av de miljöer där han ofta vistas. Det blir en resa från tomten hemma i Uppland via norra Västmanland till de jämtländska fjällen, där han är född. Några utstickare till våra nordiska grannländer blir det troligen också. Vi får även ta del av berättelser och bilder från hans senaste bok ”Ögonblick i vår svenska natur”.
Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00-21.00.

 

Vinterfåglar inpå knuten – ett nationellt evenemang
Fredag 31 januari – måndag 3 februari

Delta i BirdLife Sveriges årliga evenemang, som handlar om att räkna gästerna på din eller någon annans fågelmatning! Det finns också bemannade matningar i vårt rapportområde, bland annat vid Isbladskärret på Djurgården lördag 1 februari. Där kan du hjälpa till att räkna arter och antal. För mer information, se här på hemsidan när det närmar sig, där vi försöker lägga in kända matningar som är bemannade under helgen. På hemsidan kommer också en uppdaterad version av Fågelkrogsguiden att läggas ut när det närmar sig. Inrapportering sker via BirdLife Sveriges hemsida för Vinterfåglar inpå knuten, www.vinterfaglar.se, där det finns ytterligare information, per brev eller via appen Vinterfåglar. Att räkningen pågår även fredag och måndag beror på att även skolor och förskolor ska kunna delta. 

Vinterfåglar inpå knuten – ett nationellt evenemang
Fredag 31 januari – måndag 3 februari

Delta i BirdLife Sveriges årliga evenemang, som handlar om att räkna gästerna på din eller någon annans fågelmatning! Det finns också bemannade matningar i vårt rapportområde, bland annat vid Isbladskärret på Djurgården lördag 1 februari. Där kan du hjälpa till att räkna arter och antal. För mer information, se här på hemsidan när det närmar sig, där vi försöker lägga in kända matningar som är bemannade under helgen. På hemsidan kommer också en uppdaterad version av Fågelkrogsguiden att läggas ut när det närmar sig. Inrapportering sker via BirdLife Sveriges hemsida för Vinterfåglar inpå knuten, www.vinterfaglar.se, där det finns ytterligare information, per brev eller via appen Vinterfåglar. Att räkningen pågår även fredag och måndag beror på att även skolor och förskolor ska kunna delta. 

Vinterfåglar inpå knuten: Fågelräkning vid Isbladsmatningen
Lördagen 1 februari och söndag 2 februari

Under helgens landsomfattande aktivitet Vinterfåglar inpå knuten är det även i år fågelräkning och guidning vid Isbladsmatningen på Djurgården. Både lördag och söndag står det guider från föreningen och berättar vilka fåglar vi ser, hur man känner igen dem. Det finns guider på plats mellan 9-12 båda dagarna. På lördag guidar Svante Söderholm och på söndag Tomas Viktor. Alla är välkomna!
Samling: Vid fågelmatningen, den är i backen ovanför tsunamiminnesmärket och parkeringen.
Buss: Ta buss 67 mot Blockhusudden, kliv av vid hållplatsen Thielska galleriet.
Bil: Det finns en stor parkering nära Thielska galleriet.

 

Fågelguidning på Svartsjö slott
Lördagen 1 februari

Sen flera år tillbaka har Giggi Sahlstrand (före detta vice ordförande i StOF i många år) haft räkning och fri guidning vid ”Slottsbaren” Svartsjö slott under VIK helgen, så även i år. Alla StOF:are är välkomna.

Giggi hälsar: ”Det brukar bli något TV bolag som kommer och jag sitter i lokalradion på torsdagskvällen innan, ja sen kan det bli någon morgonsoffa eller dylikt dagen innan..

Jag berättar vilka fåglar vi ser, hur man känner igen dem, tips och trix hur man sköter en fågelmatning, sanningar o myter mm. Alla är välkomna!”

Samling: Vid fågelmatningen, den finns 80 m söder om Svartsjö slotts parkering (närmast vattnet), vid gångvägen. Blir sydväst om slottet.
Buss: Från Bromma plan buss 176, byte i Svanhagen till buss 315/316, kliv av vid Svartsjö slott.
Bil: Drottningholmsvägen-Ekerövägen-Färentunavägen-Svartsjövägen. Ca 25 minuter från Brommaplan. Gott om platser och fri parkering.

 

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 5 februari 

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 1 januari.

 

Vinterfåglar vid Tyresö slott (A1)
Söndag 9 februari

Vi spanar efter strömstare och kungsfiskare i Follbrinksströmmen och skäggmes vid Notholmen.

Ledare: Mats Grahn
Anmälan: Till Mats via mejl, [email protected], mellan lördag 1 och lördag 8 februari.
Antal deltagare: 20.
Avgift: Ingen avgift. Men du ska vara medlem i StOF.
Samling: Vid 11-tiden. Samlingsplats och övrig information ges vid besked om plats.
Lämplig resväg: Buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka.
Övrigt: Läs om Tyresö slott i Värt en omväg i FiSt nummer 1 2019. 

 

Ugglevandring i Nationalstadsparken (A1)
Torsdag 20 februari

Följ med på en vandring i Nationalstadsparken och lyssna efter kattugglorna som vid den här tiden på året börjar markera sina revir. Vid förra årets vandring i sträng februarikyla hördes en kattuggleduett mellan hanne och hona samt ylande räv i närheten. Vi vandrar längs cykelvägarna mot Lilla Skuggan via Stora Skuggan till T-banestation Universitetet. Under promenaden passerar vi igenom flera kattugglerevir. Vi stannar på lämpliga platser längs vägen och lyssnar. 

Ledare: Tomas Viktor, tel. 073-443 88 35, [email protected], och Eva Johansson.
Samling: Kl. 17.00 vid Lindstedts väg 6 (infart Sophiahemmet).
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Övrigt: Halksäkra skor, varma kläder och varm dryck i termos är lämplig utrustning. OBS! Vid otjänlig väderlek kan exkursionsdatumet flyttas. Kontrollera hemsidan några dagar före. Promenaden är cirka 3 km lång och vi bör vara vid T-banestation Universitetet senast kl. 21.00. 

Tips: Nynäshamns ornitologer bjuder in StOF-medlemmar på dagsutflykt till Landsort
Söndag 23 februari

Dagsutflykt till Öja. Vaxholmsbåten går från Ankarudden kl 09:50.  Återresa kl 15:15.
Alla tar sig till Ankarudden på egen hand. Parkering finns vid Ankarudden (p-avgift).
Buss 852 går från Nynäshamns station 09:12, via Kullsta/Nynäsgård (hållplats Sandtorp) till Ankarudden.
På Landsort spanar vi efter övervintrande småfåglar och flockar av sjöfåglar. Det brukar ofta ligga enstaka tordmular, tobisgrisslor, sjöorrar, ejdrar och flockar av alfåglar på havet.
Ta med matsäck. Ingen föranmälan.
Ledare Jan Ohlsson m.fl.
Mer info: www.nynof.se

Innekväll: Okända fjäll – Lars Magnusson
Måndag 24 februari

Under snart 50 år har Lars Magnusson regelbundet utforskat de svenska fjällen. I samband med två bokprojekt reste han en hel sommar genom hela den svenska fjällkedjan, från norra Dalarna till Karesuando. Med hjälp av sina egna bilder tar han i kväll med oss till ett antal fågelområden i de svenska fjällen som troligen är ganska okända för de flesta fågelskådare.
Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00-21.00.

 

Örnräkning från Vårbergstoppen (A1)
Lördag 29 februari

OBS! NYTT DATUM: Traditionsenligt räknas örnar i hela Mälardalen första lördagen i mars, utom i år då det blir 29 februari. Räkningarna samordnas från Rördrommens fältstation vid Sörfjärden i Strängnäs. De genomförs nu för 19:e året i rad och ger en god bild av antalet örnar som finns i Mälaren/Hjälmaren i början av mars. Alla intresserade är välkomna att bistå med letandet och räkningen under lördagen, mellan kl. 10.00 och 12.00. Vi kombinerar örnletandet i alla väderstreck med att spana efter vårprimörer som kan visa sig. Normalt dyker de första grågässen, sångsvanarna, sånglärkorna, storskarvarna och kanske skogsduvorna upp i början på mars om sydliga vindar råder. Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs. 

Ledare: Tomas Viktor, tel. 073-443 88 35, [email protected].
Föranmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Tid: Kl. 10.00-12.00.
Resväg: Vi möts på P-platsen vid Vårbergs sjukhus längs Vårbergsvägen där bilburna kan parkera mot en avgift. Med kommunala färdmedel går man av vid T-banestation Vårberg och följer Vårholmsbackarna söderut till sjukhuset, cirka 500 meter.
Samling: Vid parkeringen kl. 09.30 för gemensam promenad upp till topplatån.
Övrigt: Ta med kikare och en rejäl matsäck och glöm inte ordentligt med kläder. 

 

Vad är planerna för Vårbergstoppen?
Lördag 29 februari

Projektet Baltic Wings bjuder in till förevisning av planerna för byggande av infrastruktur på Vårbergstoppen i samband med den regionala örnräkning som går av stapeln den 29/2 10:00-12:00.

För att öka kunskapen och förståelsen för våra inhemska fåglars utseende, uppträdande och flyttvanor planerar projektet att utnyttja den konstgjorda kullen Vårbergstoppen i sydvästra Stockholm som observationslokal. Ett flertal personer har genomfört fågelstudier i området sedan 1980-talet. Kullen fungerar som en flygfyr vilken fåglarna använder när de flyttar söderut på hösten och norrut på våren. Förslag på hur området skulle kunna nyttjas på bästa sätt för fågelskådning har utarbetats tillsammans med Skärholmens stadsdelsförvaltning. Målsättningen är att öka förståelsen för fåglar och natur hos barn, skolungdomar, nyanlända och funktionsvarierade. Denna kunskap skall ses som en inkörsport till att även kunna besöka t.ex. skärgården och få uppleva den speciella kustfågelfaunan och besöka boenden och anläggningar i detta världsunika område.

Välkomna till förevisningen av infrastrukturplanerna som startar ca 12:30 efter att örnräkningarna slutförts för dagen och resultaten är inrapporterade till Fältstationen Rördrommen i Strängnäs.
Ledare: Tomas Viktor, tel. 073-443 88 35, [email protected].
Föranmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Tid: Kl. 12.30
Resväg: Vid Vårbergs sjukhus längs Vårbergsvägen kan bilburna parkera mot en avgift. Med kommunala färdmedel går man av vid T-banestation Vårberg och följer Vårholmsbackarna söderut till sjukhuset.

 

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 4 mars 

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 1 januari.

Ugglor, ugglor och en massa spettar! (AB2)
Fredag 20 mars – söndag 22 mars 

På nytt ger vi några StOF-are chansen att följa med på denna klassiker till Nordupplands ugglemarker, där vi sett och hört berguv, slag-, katt-, hök-, pärl-, sparv-, horn-, jord- och lappuggla på föregående turer. Vi får se vad som bjuds denna gång, ugglor är knepiga och vädret kan ibland vara lynnigt. Normalt brukar det bli 5-6 olika arter och vi brukar få höra eller se omkring 10-20 ugglor på denna exkursion. Ibland finns gråspett eller tretåig hackspett på några av lokalerna samt de övriga vanliga spettarna. Dessutom förekommer järpe, orre och tjäder, även om dessa ofta inte hinns med. På dagarna omges vi av tranor, olika slags gäss, ormvråkar och lärkor, och vi har god chans att se många havsörnar, ibland även kungsörn. Turen går till myr- och ödemarkerna i Ekoparken Forsmark för att få uppleva en minnesvärd gryning i ödslig skogs- och myrmark. Har vi tur kanske vi även får se spår av lo och mård eller norrsken. Vi bor vid Kallrigareservatet, omgivna av stora lövskogsområden och strandängar. Resan brukar avslutas vid Vendelsjön för att se på vårsträck, eller någon annan plats av intresse om det kommer in intressanta rapporter.   

Ledare: Peter Hunger.
Anmälan: Till Lars Magnusson, [email protected], från torsdag 27 februari till söndag 1 mars.
Avgift: 1 200 kr som betalas till StOF, pg 15 58 58-4, direkt efter godkänd anmälan. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Resa: Avfärd i två egna bilar från Rörstrandsgatan, nära S:t Eriksplans T-banestation (uppgång S:t Eriksplan) fredag 20 mars kl. 16.00. Åter söndag 22 mars mellan kl. 18.00 och 21.00.
Antal deltagare: Max 6-7 deltagare, bilförare kan få förtur.
Övrigt: Vi övernattar på en gård med kök, men med begränsade matlagningsmöjligheter. Här finns dock värme och badrum. Ta därför med färdiglagad mat som bara behöver värmas upp i micro, eller som går att äta kall i fält om vi får vackert väder. Sista dagen ingår avskedsfika vid artgenomgången. Ta med sovsäck och/eller lakan (sängar finns för alla) plus mat för hela resan, dessutom färdiga smörgåsar samt en liten termos med fika för första natten och morgonen. Varma kläder (som inte prasslar vid minusgrader!) och varma skodon (typ fodrade, vattentäta vandringskängor/stövlar) är ett måste. Temperaturen kan variera från +5 till -15 grader, allt från solsken och töväder till snöstorm kan förekomma.

Inställt, håll utkik i höst för nytt tillfälle

Innekväll: Fåglar och fågelskådning i Sydostasien – Bengt Legnell
Måndag 23 mars

En historisk tillbakablick på hur ornitologin utvecklats i regionen sedan 1700-talet fram till hur läget ser ut nuförtiden, med beskrivningar  hur det är att skåda i de olika sydostasiatiska länderna i dagsläget, Anekdoter, lokalbeskrivningar och en hel del foton på fågelarter man kan förvänta sig att se när man besöker dessa platser. Berättelser om hur Guerney´s Pitta återupptäcktes i Thailand, möte med Aung San Suu Kyi, den Burmesiske nobelpristagerskan under försök till Skedsnäpps-inventering i Myanmar, hur 1000-åriga ”trapaengs”, fågelskådning och ”Ibisris” lyckats vända trenden för de kritiskt utrotningshotade Giant och White-shouldered Ibis i Kambodja – ett land som annars tappar stora delar av sina ursprungliga skogar pga. avverkning. Hur fågelfotografering i Vietnam vänt trenden från att samla upp landets enemiska och kritiskt hotade ”Fnittertrastar”  och ”Juveltrastar” för att sälja som burfåglar, till att nöja sig med att ta ett foto…och en hel del annat. 
Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00-21.00.

Angarnssjöängen (A1)
Lördag 28 mars

Den här exkursionen har varit tradition sedan länge. Det är alltid en extra njutning att komma ut i fågelmarkerna under den tidiga våren. De första vårgästerna anländer nu och ger liv åt den hittills tysta naturen. Över fälten sjunger sånglärkorna och skogs- och ringduvor både rastar och sträcker förbi. Chansen är god att också kunna få se rastande snösparvar ute på fälten. Arter som brukar dyka upp just till månadsskiftet mars/april är bland annat brun kärrhök, enkelbeckasin, skogssnäppa och sädesärla. Om isen har gått upp i sjön rastar nu även stora mängder änder, gäss och sothöns.

Ledare: Kunniga skådare från Angarngruppen.
Kontaktperson: Stefan Paulin, tel. 0702-27 45 13.
Anmälan: Ingen föranmälan eller begränsning av antalet deltagare.
Avgift: 20 kr, som betalas direkt till ledarna. Intäkterna går till vinterfågelmatningen vid Angarnssjöängen.
Samling: Kl. 07.30 vid Örsta Naturcentrum (f.d. Naturum). Kontrollera resvägen på Angarngruppens hemsida www.angarngruppen.se eller SL:s reseplanerare, www.sl.se 

Onsdagsmorgon vid Ågesta (A1)
Onsdag 1 april

Lasse Lööv från Södertörns Fågelklubb fortsätter traditionen med fågelvandringar på onsdagsmorgnar vid Ågesta, och StOF-medlemmar är välkomna att följa med! Vandringarna brukar hålla på 3-4 timmar. Orkar du inte upp till 06.00 kan du komma senare och leta rätt på oss på södra sidan av sjön där vi normalt kommer att hålla till. Under vårens nio vandringar följer vi hur fågellivet förändras från vecka till vecka på en av de bästa och mest lättillgängliga fågellokalerna söder om stan.
Ledare: Lasse Lööv, tel. 070-713 21 45
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 06.00. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (OBS! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se; när detta skrivs är vårens tidtabell inte klar.
Övrigt: Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser. Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig. OBS! Eventuella inställda turer kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs hemsida, www.sfk.name

 

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 1 april 

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 1 januari.

 

Tips: Studiefrämjandet: Fåglar grundkurs
Onsdag 1 april

Studiefrämjandet tipsar om ett arrangemang i deras regi. Som vanligt får medlemma r i StOF 10% rabatt. Mer info på https://www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kurser/2020/april/faglar—grundkurs/

 

Betongexkursion på Skinnarviksberget – morgon (A1)
Onsdag 8 april

Häng med och möt våren från Stockholms innerstads bästa utsiktspunkt! Nu är vårsträcket igång med finkar och trastar, inklusive dubbeltrast, men även mycket annat kan dyka upp med lite tur. Exempel på andra arter som årligen ses från berget vid denna tid är sädgås, ormvråk, skogssnäppa, storspov och brun kärrhök.

Ledare: Claes Hansson, tel. 0734-61 98 42.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Kl. 06.00 vid masten högst uppe på ”Skinkan”. Avslutning ca kl. 09.00 eller när sträcket avtagit.
Övrigt: Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser. Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig.

 

Onsdagsmorgon vid Ågesta (A1)
Onsdag 8 april

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 06.00.
För ytterligare information, se 1 april.

 

Onsdagsmorgon vid Ågesta (A1)
Onsdag 15 april

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 06.00.
För ytterligare information, se 1 april.

 

Tidiga vårfåglar i Sandemar (A1)
Lördag 18 april 

Det vackra kustlandskapet i Sandemar är en bra plats att möta nyanlända vårfåglar på. Över strandängarna fladdrar vipor medan större strandpipare och enkelbeckasiner går och söker föda. Lärksång, starar och duvflockar brukar förgylla luftrummet, liksom gäss och änder. Säkert ser vi också någon havsörn.

Ledare: Mats Grahn, tel.070-650 02 54
Anmälan: Till Mats via mejl, [email protected]., mellan onsdag 1 april och fredag 10 april.
Antal deltagare: 20.
Avgift: Ingen.
Samling: Vid 09.30-tiden. Samlingsplats och övrig information ges vid besked om plats.
Lämplig resväg: Pendeltåg till Handen och buss 839 därifrån (i riktning Smådalarö) till Svärdsnäsviken (obs! hållplatsen före Sandemars slott).

 

Strandstuviken – Oxelösund (B2)
Söndag 19 april

Trakten av Nyköping har flera fina fågellokaler och en av de bästa är Strandstuviken. Det är ett naturreservat strax sydost om staden, med betade strandängar och ett fint fågeltorn. Nu ordnar StOF för första gången en exkursion hit. Under våren rastar änder och vadare här och rariteter som tereksnäppa och tuvsnäppa har setts. Bland häckfåglarna märks gravand, vitkindad gås och mindre strandpipare. Viken är också en säker rastplats för skräntärnor. I området finns flera intressanta lokaler, som Femörehuvud och Branäs våtmark utanför Oxelösund, som också besöks i mån av tid.

Ledare: Mova Hebert.
Anmälan: Till Mova, [email protected]gmail.com, från fredag 10 april till torsdag 16 april.
Avgift: Ingen, förutom att bilförarna ersätts av passagerarna.
Antal deltagare: 20 st, men vi måste ha match mellan bilförare och passagerare. Samling kl. 06.00 på överenskommen plats som meddelas vid anmälan. Åter senast kl.15.00.
Övrigt: Tubkikare är bra att ha och handkikare nödvändig. Ta med varma kläder och matsäck.

 

Årsmöte
Måndag 20 april

Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Årsmöteskallelsen återfinns i tidningen; Fåglar i Stockholmstrakten.
Lokal:
Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37, T-banestation Odenplan.
Tid:
Kl. 19-21.30.
Övrigt:
Föreningen bjuder på fika med dopp.

 

Onsdagsmorgon vid Ågesta (A1)
Onsdag 22 april

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 06.00.
För ytterligare information, se 1 april.

 

Onsdagsmorgon vid Ågesta (A1)
Onsdag 29 april

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 06.00.
För ytterligare information, se 1 april.

Södra Öland (B2)
Fredag 1 maj – måndag 4 maj

OBS! Resan är tyvärr inställd

Vi återser Öland på våren efter några års uppehåll. De flesta lokaler vi avser att besöka ligger söder om bron, men vassa larm kommer förstås att beaktas så långt det är rimligt. När det gäller fågelarter så koncentrerar vi oss på sådana som saknas eller är ovanliga i Stockholmstrakten. Tempot blir intensivt med mycket sträckskådning, varvat med lugnare skådning i lund- och skogsmiljö. 

Målarter: Vi kommer att se många arter av gäss, doppingar, änder, rovfåglar samt både större och mindre vadare, tärnor, alkor och en lång rad småfåglar. Kort sagt har vi chans att se det mesta utom sena flyttare. Vi hjälps åt med knepigare artbestämningar, så en bra fågelbok är bra att ha med.
Ledare: Kerstin Nordenadler och Lars Berglund.
Anmälan: Till Kerstin, [email protected], från måndag 23 mars till och med söndag 29 mars. Ange Öland, namn och telefonnummer.
Avgift: Ca 3 700 kr (ungdom 3 300 kr), som betalas till StOF, pg 15 58 58-4 enligt anvisning vid bekräftelse om plats, då även exakt pris anges. I priset ingår resa och logi inklusive städning.
Antal deltagare: 14 (max två ungdomar för reducerad avgift) plus två ledare.
Resa: För miljö, säkerhet och komfort, åker vi tåg till Alvesta eller Kalmar, varifrån vi åker över till ön i två minibussar.
Logi: Dubbelrum på Ottenby vandrarhem i Ås.
Mat: Matsäck så att man klarar sig fram till middagen första dagen. Vi handlar för tre frukostar och tre luncher innan vi kommer till vandrarhemmet. Middagarna äter vi på restaurang.
Övrigt: Sträckfågelskådning är vanligtvis en kylig sysselsättning, så varma, vind- och regntäta kläder och fotbeklädnader rekommenderas. Tempot blir högt med tidiga morgnar och ofta sena kvällar. Ibland får vi stå länge och spana och andra dagar kan det bli längre promenader, så en god grundkondition krävs för deltagande, liksom både handkikare och tub.

 

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)
Tisdag 5 maj 

Vi samlas vid Ågesta Gård kl. 18.00, i anslutning till buss 833 ankomst från Farsta Strand. OBS! Du ska inte gå av vid Ågesta Friluftsgård, utan åka vidare till Ågesta Gård, det vill säga hållplatsen vid ridskolan. Busstiderna är preliminära – se www.sl.se. Vi tar först en promenad till Pumphusängen och spanar efter änder och vadare där, medan enkelbeckasinen spelflyger över oss. Sedan går vi till Godaobsudden och fågeltornet för att se vad som finns i sjön och där kanske vi räknar hur många skrattmåsarna är i år. Därefter medhavd fika i fågeltornet. Vid 21-tiden går en buss tillbaka till Farsta, men om man kan och vill stanna lite längre så kommer vi att ta en sväng till Pumphusängen och lyssna efter nattaktiva arter. Återfärd från Ågesta gård ca kl. 23.00.

Ledare: Anders Lennartsson, tel.0706-96 95 63.
Anmälan: Till Anders: SMS  eller telefon (0706-96 95 63), eller epost ( [email protected] ),  från tisdag 21 till söndag 26 april.
Antal deltagare: 20-25.
Avgift: Ingen avgift. 

 

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 6 maj 

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 1 januari.

 

Onsdagsmorgon vid Ågesta (A1)
Onsdag 6 maj

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 06.00.
För ytterligare information, se 1 april.

 

Fågelskådning för barn vid Kyrksjön – kväll (A1)
Onsdag 6 maj 

Den här aktiviteten riktar sig till barn i åldern 8-12 år. Vi går en sväng vid Kyrksjön, tittar på och pratar om de fåglar som kommer i vår väg. Föräldrar är välkomna att följa med. Ta med något smått och gott att äta, så fikar vi tillsammans ute på bryggan medan vi tittar på fåglarna på vattnet i tubkikaren. Ett mindre antal kikare finns att låna. Vi är ute ca 2 timmar.

Ledare: Eva Johansson, tel. 0736-44 50 66, [email protected].
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: På parkeringen mitt emot Ängby IP, Vultejusvägen kl. 18.00.
Tunnelbana: Grön linje till Ängbyplan och ca 1 km promenad norrut alternativt buss 117 till hållplats Vultejusvägen och ca 500 m promenad söderut.
Övrigt: Ta med kikare och fågelbok om du har. Klädsel efter väder. 

 

Fågeltornskampen
Lördag 9 maj

Den 9 maj genomförs Fågeltornskampen i anslutning till Fågelskådningens dag 10 maj (se nedan). Besök något av fågeltornen runt om i Stockholmsområdet och var med och försök hitta så många arter som möjligt! Främst tävlar vi mot finnarna, som vunnit alla år förutom i fjol då Sverige tog hem segern för första gången med 101 arter i Södra Lunden-tornet på Öland. Men det är även en kamp mellan tornen i Sverige. År 2019 deltog 8 torn i Stockholms rapportområde: Fysingen, Angarnssjöängen (nya och gamla tornet), Östra Styran, Hästholmstornet vid Broängarna, Menhammarsviken, Svartsjö dämme och Ågesta. Fysingen var bäst i vårt rapportområde och kom 7:a i Sverige med 90 arter.

 

Fågelskådningens dag (A1)
Söndag 10 maj

Fågelskådningens dag är ett nationellt arrangemang som anordnas varje år i början av maj på initiativ av BirdLife Sverige. StOF kommer att bemanna ett eller flera fågeltorn, se StOFs hemsida www.stof.nu för mer information när det närmar sig. Där kan du få hjälp med artbestämning av fåglar hela dagen. Vi berättar också om vilka arter som man har chans att se. 

Anmälan: Ingen föranmälan krävs, vi har öppet hus under dagen. Även många lokalföreningar har aktiviteter för allmänheten den här dagen och informerar om dessa på sina hemsidor. På StOF:s hemsida finns en förteckning med webbadresser till lokalföreningarna – där kan du se om den förening som finns närmast dig deltar i Fågelskådningens dag. 

 

Fågelmorgon vid Hemmesta sjöäng (A1)
Söndag 10 maj

Hemmesta sjöäng är en nyrestaurerad våtmark på Värmdö. Framför allt har den blivit en bra vårlokal för fågel. Vi blir guidade av Tom Arnbom, Värmdö Fågelklubb, som känner lokalen som sin egen ficka och han kommer under vandringen bland annat att berätta om hur man praktiskt gått tillväga för att gynna fågel, fisk och rekreation. Man vet aldrig vad mitten av maj kan bjuda på, men drygt 60 arter kommer vi med sannolikhet att observera när vi vandrar runt våtmarken.

Ledare: Tom Arnbom, tel. 070-554 40 66.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: I fågeltornet ca kl. 06.45, när buss 474 anlänt – kontrollera avgång på SL:s hemsida, www.sl.se. Buss 474 från Slussen är skyltad Hemmesta, men ändhållplatsen där du ska gå av heter Hemmesta vägskäl. Gångvägen till fågeltornet ligger 100 meter ner mot vägskälet till höger från hållplatsen. Man når tornet på 5 minuter. Bilburna tar väg 222 från Stockholm till Mölnvik, fortsätter rakt fram till Ålstäket och kör sedan vidare rakt fram mot Hemmesta, tills ni ser en P-skylt, Hemmesta sjöäng, in till vänster vid Hemmesta vägskäl. Exkursionen beräknas ta 3-4 timmar.
Övrigt: Är det uppehållsväder går det bra med bekväma promenadskor. Ta med matsäck! 

Onsdagsmorgon vid Ågesta (A1)
Onsdag 13 maj

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 06.00.
För ytterligare information, se 1 april.

 

Tips: Fågelskådning – gökotta i Kungliga nationalstadsparken 25 år!
Onsdag 13 Maj

Studiefrämjandet tipsar om ett arrangemang i deras regi. Som vanligt får medlemma r i StOF 10% rabatt. Utflykten leds av Henrik Waldenström. Mer info på: https://www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2020/maj/fagelskadning-gokotta-i-kungliga-nationalstadsparken-25ar—isbladskarret/

 

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)
Torsdag 14 maj 

För ytterligare information, se 5 maj.

Anmälan: Till Anders: SMS eller telefon (0706-96 95 63), eller epost ( [email protected] )

 

Fågelskådning hos Linnéa koloniträdgårdsförening i Bromma (A1)
Torsdag 14 maj

Koloniträdgårdsföreningen hälsar oss välkomna att tillsammans med dem göra en vandring genom deras lummiga och fina område, kantat av fin lövskog, för att spana efter fåglar. Vi kommer att bekanta oss med de vanligaste trädgårdsfåglarna, men har även chans att få syn på duvhöken som häckar i omgivningarna. Vi startar med en runda i området, därefter samlas vi i Linnéagården för gemensam fika och rapportering av de fåglar vi sett i Artportalen. Fika till självkostnadspris (ta med kontanter i små valörer).  

Ledare: Eva Johansson, tel. 0736-44 50 66.
Samling: Kl. 18.00 vid infarten till kolonin på Spångavägen 84, Bromma. Sök i SL:s reseplanerare efter transport till Spångavägen 84. Närmaste busshållplats är Kortenslund, varifrån det är ca 100 meter att gå. Från Brommaplan är det 1,2 kilometers promenad.
Anmälan: Senast 11 maj till Eva, [email protected], för att vi ska kunna beställa fika.
Avgift: Ingen avgift förutom för fikat.
Antal deltagare: Max. 25 personer.
Övrigt: Kläder efter väder. Kikare finns att låna, säg till vid anmälan. 

 

Onsdagsmorgon vid Ågesta (A1)
Onsdag 20 maj

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 06.00.
För ytterligare information, se 1 april.

 

Södra Gotland (B2)
Torsdag 21 maj – måndag 25 maj 

OBS! Tidigarelagd avfärdstid pga ny tidtabell för gotlandsfärjan

I maj kan Gotland vara en riktig raritetsmagnet, därför upprepar vi denna succéresa för tredje gången. Liksom tidigare koncentrerar vi oss på södra Gotland för att få ut så mycket som möjligt av skådningen. Under förra årets resa var gruppen på plats vid Hoburgen när en grågul sparv för första gången gästade Sverige. Årliga gäster på sydligaste Gotland under maj 2011 – 2016 har varit vaktel, aftonfalk, brun glada, turturduva och korttålärka. Andra arter som setts i området under maj är vitnäbbad islom, rödhalsad gås, ägretthäger, fjällpipare, stäpphök, rostgumpsvala, härfågel, biätare, vassångare, lundsångare, brandkronad kungsfågel, svartpannad törnskata, gulhämpling och kornsparv. I år åker vi lite miljösmartare med Buss till färjan i Nynäshamn och i Visby väntar 2 Minibussar. Vi bor strategiskt på Sjövärnsgården invid raritetstäta Hoburgen, Rivet och Sundre Fågelstation.

Ledare: Per Helgesson och Eva Johansson.
Anmälan: Anmäl dig till [email protected] från lördag 7 mars till fredag 13 mars. Ange namn, mobilnummer och resmål.
Avgift: 3.700 kr (ungdomar 3.300 kr), vilket betalas senast 17 April till StOF, pg 15 58 58-4. Ange namn och resmål vid inbetalning. I priset ingår biltransport, Gotlandsfärja, fyra nätter på Sjövärnsgården samt slutstädning

Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa
: Samling senast kl. 04:30 på City Terminalen, Stockholm, torsdag 21 maj. Avfärd med ”Båtbussen” kl. 04:45 till Nynäshamn där färjan avgår kl. 06:30. Tillbaka till Cityterminalen måndag 25 maj ca kl. 21:50.
Logi: Vandrarhemsstandard. Enkelrum kan eventuellt erbjudas till en extrakostnad. Ta med egna lakan.

 

Onsdagsmorgon vid Ågesta (A1)
Onsdag 27 maj

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 06.00.
För ytterligare information, se 1 april.

 

Skådning vid Isbladskärret med Rapphönan Stockholm (A1) – för tjejer
Torsdag 28 maj 

Upplev en fin vårkväll vid Isbladskärret på Djurgården! Vi gör en vandring kring kärret och upplever fågellivet i denna fina och fågelrika Djurgårdsmiljö. Alla medverkar och hjälps åt med att artbestämma det vi ser och hör. 

Ledare: Karin Oknemark och Maria Tornqvist Holmring
Anmälan: Ingen förhandsanmälan behövs.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Samling: Ca kl.18.00 vid informationstavlan vid Isbladskärrets södra ände. Buss 67 går från T-Centralen, pendelbåt 80 från Nacka Strand. Avslut ca kl. 20.30.
Övrigt: Ta med något gott att äta och dricka! Vid otjänligt väder samlas vi istället till skådarpub på Wok House, Regeringsgatan 26, där Rapphönan Stockholm har sina skådarpubar. Kolla för säkerhets skull på Rapphönan Stockholms Facebook-sida om vädersituationen känns osäker. 

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 3 juni 

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 1 januari.

 

Onsdagsvandring vid Kyrksjön – kväll (A1)
Onsdag 3 juni

Kyrksjön bjuder på olika biotoper, vilket attraherar många olika sorters fåglar. Vi förväntas bland annat få se svarthakedopping, smådoppingoch skäggdopping i sjön. Utmed promenadvägen runt sjön finns bland annat mindre hackspett, stenknäck, gärdsmyg, trädkrypare och stjärtmes. En sparv- eller duvhök flyger gärna förbi. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Kikare lånas ut. Vandringen pågår i två timmar. 

Ledare: Eva Johansson, tel. 0736-44 50 66, [email protected].
Anmälan: Ingen föranmälan. 
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Samling: Kl. 18.00 på parkeringen vid Vultejusvägen,intill idrottsplatsen i NorraÄngby. 

 

Upplev fågellivet på Bullerö 6-7 juni (A1)
Lördag 6 juni – söndag 7 juni

Bullerö ligger omkring tre distansminuter öster om Nämdö, längst ut i havsbandet i Stockholms skärgård, är huvudö i Bulleröarkipelagen och ingår i Bullerö naturreservat. Trots att det finns vandrarhem och reguljär båttrafik till ön verkar den inte besökas i nämnvärd utsträckning av fågelskådare att döma av antalet rapporter i Artportalen. Ta chansen att öka vår kunskap om ön ur ett ornitologiskt perspektiv, genom att tillbringa ett par sköna och avkopplande försommardagar på ön! Öar i havsbandet besöks allt mer av fågelskådare, genom att läge och storlek gör att det ofta finns goda chanser att se ovanliga om väder och vind är de rätta. Exkursionen kommer att genomföras i lugnt tempo. Genom att ön är liten blir den fysiska ansträngningen liten, men då det är ljust en stor del av dygnet kan det bli många timmars fågelskådning för de som vill.

Ledare: Svante Söderholm.
Anmälan: Till Svante, [email protected], från onsdag 1 april till måndag 6 april.
Avgift: Avgift: 300 kr (login ingår i avgiften). Därutöver kostnad för skärgårdsbåt tur och retur 260 kr som betalas på plats.
Antal deltagare: Max 6 deltagare (varav två ungdomsplatser).
Resa: Med buss 433/434 från bussterminalen vid Slussen lördag 07.48, därefter skärgårdsbåt från Stavsnäs 08.50 (ankomst till Bullerö 09.30). Avfärd från Bullerö söndag 14.20. Ankomst till Stavsnäs 15.00, buss 433/434 till Slussen 15.12, ankommer till terminalen 16.10. Ändras tiderna, får deltagarna information om det.
Logi och mat: Bullerö vandrarhem. Enkelrum kan ej erbjudas. Ta med lakan och handduk. Det finns ingen servering eller möjlighet att köpa mat på ön. Ta med mat för fältlunch och middag samt mellanmål/fika på lördag. Söndag: frukost och lunch samt mellanmål/fika.

 

Nattsångarexkursion (A1)
Tisdag 9 juni, eller om vädret säger annorlunda senare i veckan*

Detta är en exkursion där vi letar efter nattaktiva fåglar. Vi samåker i egna bilar men vart vi åker beror på hur situationen ser ut för tillfället. Det kan bli neråt Bornsjöområdet med omgivningar men det kan också bli norrut till spännande Upplandslokaler. Aktuella arter är till exempel gräshoppsångare, kärrsångare, flodsångare, trastsångare, kornknarr och hornuggla; har vi tur kan någon busksångare, vaktel eller nattskärra ha kommit på plats.

Ledare: Claes Hansson, tel. 0734-61 98 42.
Anmälan: Till Claes via mejl: [email protected] från fredag 5 juni till söndag 7 juni. *Vid anmälan bestäms om det blir på tisdagen eller om det finns anledning att skjuta på exkursionen en eller flera dagar framåt.
Avgift: Ingen, förutom att bilförarna ersätts av passagerarna.
Antal deltagare: Ingen begränsning, men vi måste ha match mellan bilförare och passagerare.
Samling: Kl. 21.00 på överenskommen plats.
Övrigt: Inga speciella förkunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi hör. Tubkikare är onödigt men kikare kan eventuellt komma till nytta. Ficklampa är bra för att slippa snubbla i mörkret.

 

Tips: Fågelskådning – Kungliga nationalstadsparken 25 år!
Onsdag 10 Juni

Studiefrämjandet tipsar om ett arrangemang i deras regi. Som vanligt får medlemmar i StOF 10% rabatt. Mer info på: https://www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2020/juni/skada-fagel—varfaglar-pa-djurgarden-/

 

Södra fjällen (B3)
Torsdag 11 juni – måndag 15 juni

Häng med på vår populära resa till Härjedalen för att skåda fjäll- och skogsfåglar. Vi åker tåg mellan Stockholm och Mora. Klimatsmartare och mer tid till skådning på mållokalerna. Från Mora fortsätter resan med minibuss. Resan har hittills bjudit på många härliga fågelmöten med bl.a. fjällripa, fjällpipare, lappsparv, blåhake, dubbelbeckasin, lavskrika, smålom och jaktfalk. Vi har genom åren även fått se och höra andra läckerheter såsom natthäger, lundsångare, busksångare, svarthakad buskskvätta, svart rödstjärt, sydnäktergal och iberisk gransångare. Eftersom solen knappt hinner gå ned förrän den går upp igen, kan vi skåda nästan dygnet runt. Så visst har vi chans att hinna med det mesta av vad fjällvärlden har att erbjuda på fem dagar. Någon av dagarna gör vi kanske en längre vandring över fjället, och ibland är det rätt brant i sluttningarna. Detta, och de korta nätternas sömn, gör att en god grundkondition krävs för ett fullt utbyte av resan.

Ledare: Per Helgesson och Magnus Stenmark.
Anmälan: Till Per, [email protected], från lördag 14 mars till fredag 20 mars. Ange namn, mobilnummer och resa.
Avgift: 3 600 kr (ungdomar 3 200 kr). Betalas senast 8 maj till StOF, pg 15 58 58-4. Glöm inte ange namn och resa. I priset ingår transporter och logi samt slutstädning i Funäsdalen.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Avresa med tåg från Stockholms Central till Mora torsdag 11 juni ca kl. 07.45. Hemkomst till Stockholm Central måndag 15 juni ca kl. 22.15.
Logi: En natt i Idre och tre nätter i Funäsdalen. Enkelrum kan ej erbjudas. Ta med lakan och handduk.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 1 juli 

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta
För ytterligare information, se 1 januari.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 5 augusti 

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta
För ytterligare information, se 1 januari.

Allmänt kring exkursionerna

För deltagande i exkursionerna gäller att man är medlem i Stockholms Ornitologiska Förening – StOF. Undantag är dagsutflykter utan föranmälan.

Minimiålder för att delta på exkursionerna är 12 år. För deltagare mellan 12 och 18 års ålder krävs att målsman följer med på exkursionen. Undantag kan ges i samråd med ledarna.

Observera! Allt deltagande i exkursionerna sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för avbeställning, eventuella skador eller olyckor. Notera att samtliga ledare arbetar på ideell basis.

Ibland måste vi ändra i programmet. Exkursioner kan tillkomma eller ställas in med kort varsel av olika skäl.

Kolla därför regelbundet här på vår webbplats och i Facebook-gruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening” efter ändringar.

Inga husdjur tillåts på exkursionerna.

För samtligas trivsel på exkursioner och resor är det viktigt att deltagarna är väl förberedda avseende klädsel och utrustning, samt håller de tider som står i programmet och som meddelas av ledarna.

Anmälan 

Anmälan görs via e-post. Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion. Om fler anmäler sig än det finns platser, lottar ledaren platserna bland samtliga som anmält sig under anmälningstiden. Det gäller oavsett när under anmälningstiden man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. 

För att alla ska ha en chans att komma med, gäller individuell anmälan (undantag: minderåriga 12 till 18 år). Besked om man fått plats på resan eller hamnat på reservlistan, meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

Om en exkursion inte är fullbokad annonseras restplatser ut på vår webbplats www.stof.nu och i Facebook-gruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening”. Då gäller ”Först till kvarn-principen”.

Ange resmålför- och efternamn och mobiltelefonnummer vid anmälan. Vid samåkning med bil, ange även adress, innehav av körkort och bil.

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion förutsätts ha läst och accepterat de Allmänna villkoren.

För att underlätta planeringen är vi tacksamma för att få anmälan under den tid som anges i programmet. Vid senare anmälan kan vi inte alltid garantera att du kan följa med, även om det finns platser kvar, beroende på tillgången på sängplatser på resmålet.

Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria. På flerdagarsresor tar vi ut en avgift för att täcka de kostnader som uppkommer för resans genomförande. Detta anges under respektive programpunkt.

Betalning
Betalning sker till angivet konto och mottagare. Fastställd betalningsperiod anges vid anmälan. Är betalningen inte mottagaren tillhanda sista dagen, ställs platsen till förfogande för första reserv. Kom ihåg att notera för-, efternamn och exkursion när du gör din inbetalning. Betalningsperioden sätts med hänsyn till vår resegaranti hos Kammarkollegiet.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt är den som inte fyllt 21 år. För att vi ska kunna hålla budgeten för resan kan max två deltagare få ungdomsrabatt.

Resa
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 18:50 kr/mil. Vid behov äger bilförare förtur. Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men gå för säkerhets skull in på SL:s hemsida www.sl.se eller ring SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00. Du kan också kolla med exkursionsledaren.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till första betalningsdagen i betalningsperioden. Vid senare återbud ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift.

Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.

Priser
Priserna är oftast angivna som cirkapriser, beroende på att programmet görs så långt innan publicering att alla kostnader inte är helt klara. Exakt pris och betalningsdatum anges i e-postmeddelandet som bekräftar din anmälan.

Studiefrämjandet

Våra aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet.

Klassificeringsnyckel
Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det är i allmänhet tillåtet att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv, men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

A = Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter och hjälper till med identifiering, samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo, och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B = Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, till exempel tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma. Tidiga morgnar och sena kvällar är det normala, liksom att mat- och fikapauserna under dagen styrs av skådningen.

C = Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr dagsprogrammet.

1 = Lätt fysisk ansträngning. Räkna med vandringar på någon/några km på promenadstigar och i enklare terräng med små nivåskillnader.


2 = Medelhård fysisk ansträngning.
Vandringar på några km med måttliga nivåskillnader i varierad terräng förekommer. Tempot kan bli högt under ”drag”.


3 = Ganska hård – hård fysisk ansträngning.
Vi kan komma att göra längre vandringar på 4 – 10 km med stora nivåskillnader. Det kan ibland vara besvärligt att ta sig fram i stenskravel och vegetation.

Stockholms Ornitologiska Förening (StOF)              
Box 1081, 101 39 STOCKHOLM

Plusgiro 577991-3