fotograf Daniel Stenberg /N

Program

Att få uppleva fåglarna ute i naturen är ett stort nöje, antingen det är en ljum stilla vårmorgon eller en blåsig höstdag. StOF har ett omfångsrikt exkursionsprogram.

Nedan finner du även utförlig info om anmälan, betalning och resor samt klassificeringsnycklar.

Klicka på flikarna nedan för att se programmet för varje månad.

OBSERVERA!

Från och med höstprogrammet 2018 gäller ett nytt anmälningsförfarande till resor och exkursioner. Anmälan görs enbart genom e-post.

Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion. Vissa av dessa exkursioner blir snabbt fulltecknade. Om fler anmäler sig än det finns platser, lottar därför ledaren platserna bland samtliga anmälda. Det gäller oavsett när under anmälningstiden man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med, kan maximalt två vuxna anmälas samtidigt. Har man anmält två personer, så kommer båda personerna med om den ena fått plats genom lottning. Besked om man fått plats på resan, hamnat på reservlistan eller inte fått plats, meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

I din e-postanmälan, ange resmål (i ämnesraden), namn och telefonnummer.

Vårprogrammet 2018 som pdf-fil

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 1 augusti

Angarngruppen välkomnar alla StOF-are att delta i deras månadsrundor.
Samling alla dagar: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, kl. 07.30, utom 5 december och 2 januari 2019, då samling sker kl. 08.30. Se www.angarngruppen.se för mer information.
Ledare: Någon eller några skådare i Angarngruppen är värd/ar för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du vandringarna är trevliga, bli gärna medlem även i Angarngruppen, så stödjer du deras naturvårdsarbete i området!

 

Lappkärret/Spegeldammen (A1)
Onsdag 22 augusti

Är du nybörjare när det gäller fågelskådning eller nyfiken att prova på? Följ då med på en tur på Norra Djurgården. Vid Lappkärret kommer vi att se änder av olika slag, skrattmåsar, sothöns och kanske smådoppingarna med årets kull av ungar om vi har tur. Spegeldammen bjuder på änder och gäss. Vandringen går genom olika miljöer som ger möjlighet att se och höra många olika fågelarter. Eftersom det är i slutet av sommaren så hörs inte så mycket fågelsång som på våren, utan mer olika kontakt- och tiggläten som det kan vara bra att lära sig.
Ledare: Lina Jansson, tel. 073-646 87 95.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: Utanför Naturhistoriska riksmuseets huvudingång kl. 07.00. Turen tar 2-2,5 timmar.
Övrigt: Ta med kikare och fågelbok om du har. Grövre skor kan vara bra, i övrigt klädsel efter väder. Fika kan vara trevligt att avsluta turen med.

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – kväll (A1)
Onsdag 22 augusti

Råstasjön erbjuder flera olika biotoper, som attraherar många fågelarter som änder, svanar, doppingar, sumphöns och skrattmåsar. Under hösten samlas Djurgårdens gråhägrar vid sjön – upp till 70 stycken är inte ovanligt att se. Sena flyttfåglar som bofink, rödhake och gärdsmyg bjuder på härliga närstudier vid sjöns fågelmatningar. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Kikare kan lånas ut. Mer information och kartbeskrivning finns på föreningens hemsida, www.stof.nu. Vandringen anordnas i samarbete med Studiefrämjandet och pågår i två timmar.
Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70, [email protected] (huvudansvarig) eller Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: 60 kr/gång, som betalas på plats till ledaren eller med Swish till 123 501 0822 (obs! Fågelguidning AB, ej föreningens Swishnummer).
Samling: Kl. 18.00 på parkeringen som tillhör Solna tenniscenter, Sjövägen, som ligger vid Råstasjöns nordvästra hörn. Buss 502 och 505 stannar utanför tennishallen. 

 

Hjälstaviken – Stockholmstraktens bästa fågelsjö (B1-2)
Söndag 26 augusti

Följ med till den mest artrika fågelsjön i Stockholms närhet. I augusti börjar flyttfåglarna samlas och mängder av vadare, änder och gäss brukar ses här. De senaste åren har en flock fjällgäss hållit till vid sjön. Andra arter vi kan se är brun kärrhök, skäggmes och med lite tur pilgrimsfalk.
Ledare: Lars Magnusson.
Anmälan: Till [email protected] från söndag 19 augusti till onsdag 22 augusti.
Avgift: Ingen, förutom att bilförarna ersätts av passagerarna.
Antal deltagare: Ingen begränsning, men vi måste ha match mellan bilförare och passagerare.
Samling: Kl. 10.00 på överenskommen plats som meddelas vid anmälan.
Övrigt: Tubkikare är bra att ha och handkikare nödvändig.

 

Onsdagsvandring vid Kyrksjön – kväll (A1)
Onsdag 29 augusti

Kyrksjön bjuder på olika biotoper, som attraherar många olika sorters fåglar. Vi förväntas bland annat se svarthakedopping, smådopping och skäggdopping i sjön. Utmed promenadvägen runt sjön finns mindre hackspett, gärdsmyg, trädkrypare, stjärtmes, steglits med flera. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Kikare kan lånas ut. Mer information och kartbeskrivning finns på föreningens hemsida, www.stof.nu. Vandringarna anordnas i samarbete med Studiefrämjandet och pågår i två timmar.
Ledare: Eva Johansson, tel. 076-115 20 34.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: 60 kr/gång, barn under 16 år 20 kr/gång, som betalas på plats till ledaren eller med Swish 123 501 0822 (obs! Fågelguidning AB, ej föreningens Swishnummer).
Samling: Kl. 18.00 på parkeringen vid Vultejusvägen, mitt emot idrottsplatsen i Norra Ängby.

Lördagsvandring vid Kyrksjön – morgon (A1)
Lördag 1 september

Ledare: Eva Johansson, tel. 076-115 20 34.
Samling: Kl. 09.00.
För ytterligare information, se 29 augusti.

 

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdagen 5 september
Se onsdag 1 augusti för mer information.

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – förmiddag (A1)
Onsdag 5 september
Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01.
Samling: Kl. 11.00.
För ytterligare information, se 22 augusti.

 

Rovfåglar och vadare i södra Skåne (B2)
Torsdag 6 september – söndag 9 september
Södra Skåne är en av de hetaste platserna att åka till i fåglarnas flyttningstider. Vår resa har fokus på Falsterbo under den tid som rovfåglarna och inte minst bivråkarna kan sträcka ut i stora antal. Beroende på väder och vind besöker vi även andra för årstiden intressanta lokaler i Skåne. Dyker det upp något hett larm kan vi åka på det. Förutom Nabben kommer vi också att besöka andra vadarlokaler i närheten. Sträckskådning innebär ofta korta observationstider och många gånger långa avstånd. Tubkikare är därför nödvändig. Men vi tar oss också tid att studera detaljerna på de fåglar som inte har så bråttom. Sammantaget en resa som kräver viss förkunskap, men även vilja att lära mera tillsammans med andra.
Ledare: Eva Johansson, tel. 0761-15 20 34 och Lars Magnusson, tel. 070-544 78 84.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 4 juni till söndag 17 juni.
Avgift: Ca 3 000 kr (ungdom 2 100 kr), som betalas senast 10 augusti till StOF, pg 15 58 58-4. Exakt pris anges vid bekräftelse av plats. I priset ingår tågresa, biltransport i Skåne, logi och städning. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Med SJ:s snabbtåg vid 08-tiden på torsdagsmorgonen från Stockholm C till Lund. Där väntar oss två minibussar. Vi räknar med att vara tillbaka i Stockholm med snabbtåg ca kl. 21.00 på söndagen.
Logi: Vandrarhemmet Lotsvillan vid Falsterbokanalen. Enkelrum kan inte erbjudas. Ta med egna lakan.
Övrigt: Tidiga morgnar vid havet är nästan alltid kalla och blåsiga. Packa ner underställ, varma och vindtäta kläder.

 

Flyttfåglar på Utö (B2)
Lördag 15 september
Följ med världens mest entusiastiske Utöskådare, Petter Simonsson, till södra Utö som kan vara en riktigt het lokal vid den här tiden. Är det inte skjutningar skådar vi i de bästa markerna på skjutfältet. Annars väljer vi andra ställen som Södra fladen och det öppna landskapet kring Edesnäs. Chans finns att se flera arter rovfåglar, gott om änder och tättingar som lappsparv och rödstrupig piplärka.
Ledare: Petter Simonsson, tel. 070-575 55 31.
Anmälan: Till [email protected] senast måndag 10 september.
Avgift: Frivillig avgift som går till skötsel av Våtmark Fladen. Annars är den enda kostnaden resan. Så här års gäller SL-kortet på Waxholmsbåten. Saknar man SL-kort betalas resan direkt på båten. Den kostar ca 75 kr enkel tur och ca 50 kronor för pensionärer och ungdomar.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Resa: Båten avgår från Årsta brygga nära Årsta havsbad ca 10.30. Anslutning med pendeltåg från Stockholm till Västerhaninge. Därifrån går buss 846 till Årsta brygga. Det finns även parkeringsplatser vid båtbryggan, men ibland är det ganska fullt. Återfärd ca 17.00. Tiderna är preliminära eftersom hösttidtabellen ännu inte är klar. De exakta tiderna meddelas i samband med anmälan.
Övrigt: Det kan vara kallt och blåsigt på Utö så ta med varma, vindtäta kläder. Utö är en stor ö så var beredd på en lång, uppfriskande promenad.

 

Onsdagsvandring vid Kyrksjön – morgon (A1)
Onsdag 19 september
Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70.
Samling: Kl. 08.00.
För ytterligare information, se 29 augusti.

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – förmiddag (A1)
Onsdag 19 september
Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70.
Samling: Kl. 11.00.
För ytterligare information, se 22 augusti.

 

Innekväll: Hönshjärna, magnetkompass och delat föräldraskap – Magnus Ullman
En smygtitt på fåglarnas hemliga liv
Onsdag 19 september
Magnus Ullman, känd fågelskådare, författare och fotograf behöver knappast någon presentation. Denna dag har han tagit sig från Skåne för att kåsera kring följande frågor: En fågel – vad är det egentligen? Så välbekant… men tittar man lite närmare ställs man snart inför existentiella frågor som Att vara fågel – hur är det? Och Att vara människa – hur är det? Eller att vara älg? Sjöelefant? Vem är det som kan flyga – en småskrake eller en människa? Varför? Frågor som gläntar på dörren till vilka personligheter som egentligen döljer sig bakom alla fjädrarna.
Övrigt: Fika kommer serveras. Kontanter eller swish mottages.
Lokal: Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00–21.00.

 

Landsort (A1-2)
Lördag 22 september – söndag 23 september
I år erbjuder StOF en tur med övernattning till Landsort. Vi hinner skåda på södra udden och göra ett besök på fågelstationen under lördagen. På söndagen går vi norrut på ön, längs ”våta vägen” och spanar av Saltmar och norra delarna av ön. På Landsort kan man se både sjöfågelsträck och rastande fåglar, ibland lite ovanliga. Kanske kommer en ringmärkare att visa upp någon spännande art för oss?
Ledare: Mova Hebert.
Anmälan: Till [email protected] från lördag 1 september till fredag 7 september.
Avgift: Förutom avgift för övernattning (se under Logi): 200 kr, inklusive guidad tur på fågelstationen (50 kr för ungdomar/studerande) betalas till StOFs konto pg 15 58 58-4 efter bekräftelse av plats. Överskottet går till Landsorts Fågelstation. Vi rekommenderar dessutom att du blir medlem, se mer info på www.landsort-birds.se.
Antal deltagare: 16 personer.
Resa: Båten avgår på lördagen från Ankarudden på Torö ca 10.05, återfärd till Ankarudden ca 15.30 på söndagen. Anslutande pendeltåg och buss finns från Stockholm via Nynäshamn. Det finns även gott om parkeringsplatser. Observera att tiderna är preliminära. Exakta tider meddelas vid anmälan, men vi åker ut med första båtturen. SL-kort gäller för båtresan, annars gäller Waxholmsbolagets taxa.
Logi: På Landsorts vandrarhem eller på fågelstationen. Pris för övernattning i dubbelrum är 325 kr/person. Pris för övernattning på fågelstationen med enkel standard kostar 100 kr per natt, och du bör vara medlem. Vilket logi vi erbjuds meddelas vid anmälan och betalas in till StOF som vidarebefordrar betalningen till respektive mottagare.
Övrigt: Vi går i delvis oländig terräng. Tubkikare rekommenderas! 

 

Västergötlands pärlor (B2)
Fredag 28 september – måndag 1 oktober
Vi har glädjen att presentera ett nytt resmål för StOF. Vi beger oss till Västergötland för en upptäcktsfärd till några av landskapets bästa fågellokaler. Vi besöker de för oss Stockholmsskådare mindre kända lokalerna Dettern, Vänersborgsviken och Hullsjön. Om det blåser kraftig vind från sydväst någon dag tar vi oss ut till Ramsvikslandet på den bohusländska kusten för litet härlig havsfågelskådning. Vi får också tid att skåda vid de kända sjöarna Hornborgasjön och Östen. Vassa larm kommer att beaktas i möjligaste mån. Det kan bli både mycket tidiga morgnar och sena kvällar, så en god grundkondition rekommenderas.
Ledare: Kerstin Nordenadler och Lars Berglund.
Anmälan och kontakt: Kerstin Nordenadler, [email protected] från måndag 20 augusti till söndag 26 augusti.
Avgift: Cirka 2 850 kr (ungdom 2 200 kr). Exakt pris meddelas vid bekräftelse av plats. I priset ingår transport och logi inklusive städning. Avgiften betalas senast 2 september till StOF, pg 15 58 58-4. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Vi tar ett tåg ca 07.30 till Skövde där vi hämtar två minibussar för vidare färd i landskapet. Bussarna lämnas i Skövde under senare delen av måndagseftermiddagen. Beräknad hemkomst till Stockholm C ca 20.30.
Logi: Vandrarhem i Lidköping.
Övrigt: Tub- och handkikare är obligatorisk utrustning, liksom tillräckligt varma kläder.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 3 oktober
Se onsdag 1 augusti för mer information.

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – förmiddag (A1)
Onsdag 3 oktober
Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70.
Samling: Kl. 11.00.
För ytterligare information, se 22 augusti.

 

Europeiska fågelskådardagen – Euro Bird Watch (A1)

Lördag 6 oktober (reservdag söndag 7 oktober)
Denna helg sker fågelräkning samtidigt på många olika platser i hela Europa. Sverige brukar få en framskjuten placering, både vad gäller antalet evenemang runt om i landet och antalet sedda fåglar. Eftersom stora delar av Europas och norra Asiens fåglar är ute och flyger vid detta datum kan vad som helst som finns beskrivet i ”Fågelguiden” passera förbi. I Stockholm kan du delta genom att skåda från Vårbergstoppen, vid Isbladskärret på Djurgården eller vid Ågestasjön i södra Stockholm.

• Vårbergstoppen – den sydvästra flygfyren i staden
Räkningen sker från den östra platån. Vid lämplig väderlek brukar stora mängder finkar, trastar, duvor, kråkfåglar med mera observeras under morgon och förmiddag. Stannar man kvar till lunchrasten mellan kl. 11.00 och 13.00 kan det vid lämpliga vindförhållanden och god sikt noteras en hel del sträckande rovfåglar över toppen. Normalt noteras ca 1 500 individer av minst 40 olika arter under en dag.
Ledare: Tomas Viktor, tel. 0734-43 88 35.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning, topplatån är stor.
Tid: 07.00-11.00, vid goda förhållanden kan passet förlängas.
OBS! Vid otjänlig väderlek som regn och rusk på lördagen, så hoppas vi på bättre väder på söndagen.
Resväg: T-bana till Vårberg. Promenera från centrum söderut längs Vårholmsbackarna ned till Vårbergs f.d. sjukhus. Bilburna kan parkera mot avgift på den tidigare sjukhusparkeringen.
Samling: Vid parkeringen kl. 06.45 för gemensam promenad upp till topplatån.

• Isbladskärret på Djurgården
Räkningen sker från plattformen på norra sidan av kärret. Här ligger änder av olika slag och kanske får vi se en häger jaga fisk. I den omgivande skogen finns mesar, finkar, trastar och hackspettar. Kråkfåglar, måsar och kanske en och annan rovfågel kan flyga förbi.
Ledare: Lina Jansson, tel. 073-646 87 95 och Lars Berglund, tel. 070-533 29 09.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Tid: Guider finns på plattformen 07.00-11.00. Det går att ansluta när som helst under denna tid. Vid goda förhållanden kan passet förlängas. OBS! Vid otjänlig väderlek som regn och rusk på lördagen hoppas vi på bättre väder på söndagen.
Resväg: Buss 69 avgår från Centralen mot Blockhusudden, stig av vid hållplats Isbladskärret som ligger på Djurgårdsvägen. Gå norrut mot Djurgårdsbrunnskanalen för att komma till plattformen. Bilparkering mot avgift finns vid pumphuset (Djurgårdsvägen) på södra sidan av kärret.

• Ågestasjön
Från fågeltornet kollar vi av vad som finns i sjön av änder och gäss samt det som kan passera förbi på himlen. Som avslutning tar vi en promenad bort till Kärret/Stolpberget.
Ledare: Anders Lennartsson, tel. 0706-96 95 63.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Tid: Vi finns i fågeltornet mellan kl 09.00 och 13.00.
Resväg: Buss 833 från Farsta mot Vidja. Busshållplats Ågesta gård, ridskolan. Se www.sl.se.
OBS! Vid otjänlig väderlek som regn och rusk på lördagen hoppas vi på bättre väder på söndagen.

 

Innekväll: Bakom kulisserna hos stenskvättan – Debora Arlt
Tisdag den 16 oktober
I jordbrukslandskapet utanför Uppsala har populationen av stenskvättor studerats av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet sedan 1993. Långtidsstudien har gett mycket kunskap om vad som är viktigt för stenskvättornas reproduktion och överlevnad. Debora Arlt, som disputerat inom projektet, kommer vägleda oss in i stenskvättans liv och bland annat berätta om hur de väljer habitat, hur väderfaktorer påverkar dem samt om deras flyttning.
Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00–21.00.

 

Onsdagsvandring vid Kyrksjön – morgon (A1)
Onsdag 17 oktober
Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70.
Samling: Kl. 08.00.
För ytterligare information, se 29 augusti.

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – förmiddag (A1)
Onsdag 17 oktober
Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70.
Samling: Kl. 11.00.
För ytterligare information, se 22 augusti.

 

Res till Dagö, Estland med SToF
Torsdag 18 oktober – måndag 22 oktober

Läs mer på https://stof.nu/baltic-wings-2/folj-med-pa-stof-resa-till-dago-i-oktober/

 

Öland i raritetstider (B2)
Fredag 19 oktober – måndag 22 oktober
En höstresa till kända lokaler på främst södra Öland. Det här är en tid då det kan dyka upp sällsynta tättingar som tajgasångare och kungsfågelsångare. Fortfarande finns rovfåglar och gott om änder och gäss kvar. Lokala larm kommer att beaktas i möjligaste mån. Det kan bli både mycket tidiga morgnar och sena kvällar, så en god grundkondition rekommenderas.
Ledare: Magnus von Krusenstierna och Lars Berglund.
Kontakt: Lars Berglund, [email protected]
Anmälan: Till [email protected] från måndag 3 september till söndag 9 september.
Avgift: Cirka 2 400 kr (ungdom ca 1 800 kr). I priset ingår transport och logi inklusive städning. Exakt pris meddelas vid bekräftelse av plats. Avgiften betalas senast 20 september till StOF, pg 15 58 58-4. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: I två minibussar på fredag morgon från Liljeholmen. Hemkomst måndag kväll.
Logi: Vandrarhem på Öland.
Övrigt: Tub- och handkikare är obligatorisk utrustning, liksom tillräckligt varma kläder.

Heldag på södra Södertörn (B1)
Söndag 4 november

Vi besöker kända lokaler på Södertörn, som Östra Styran, Alhagen och Torö. Tillgången på fågel vid denna årstid kan ju variera, så förväntansnivån får anpassas till de rådande förhållandena.
Ledare: Lars Berglund.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 1 till söndag 7 oktober. Ange resmål, namn, mobilnummer och hemadress vid anmälan (för samordning av bilar). Meddelande om plats erhållits fås via e-post snarast efter sista anmälningsdagen.
Avgift: Ingen, utöver gängse milersättning till bilföraren.
Antal deltagare: 11 personer plus ledare. Bilförare med bil har förtur.
Tid: Samling kl. 06.15 på plats som meddelas i bekräftelsemailet.
Resa: I tre personbilar på söndag morgon. Avfärd kl. 06.30.  

 

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 7 november

Se onsdag 1 augusti för mer information.

 

Lördagsvandring vid Råstasjön – förmiddag (A1)
Lördag 10 november

Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01.
Samling: Kl. 10.00.
För ytterligare information, se 22 augusti.

 

Innekväll: Naturskydd och naturvårdshänsyn i skogen – Stefan Silfverblad
Tisdag den 13 november
Människan har i alla tider brukat skogen. Sättet på vilket detta görs påverkar skogen och dess invånare, inte minst fåglarna. En del arter gynnas medan andra missgynnas. Stefan är mycket fågelkunnig och arbetar sedan många år som naturvårdschef på Sveaskog där han bland annat är delaktig i arbetet med att bilda och sköta ekoparker. Han kommer att berätta för oss om olika metoder för att bedriva naturskydd och -hänsyn i skogslandskapet.
Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00–21.00.

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – förmiddag (A1)
Onsdag 28 november

Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70.
Samling: Kl. 11.00.
För ytterligare information, se 22 augusti.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 5 december

Se onsdag 1 augusti för mer information.

Innekväll: Fåglarna och klimatet – Lars Magnusson
Onsdag 5 december
Under kvällen även glöggmingel och skådarloppis!
Vad händer med den svenska fågelfaunan i ett framtida varmare klimat? Vilka arter blir vinnare och vilka blir förlorare? Vilka svenska häckfåglar kan man kryssa om 50 år?
Lars Magnusson har tidigare arbetat med klimatfrågor på Naturhistoriska riksmuseet. I kväll berättar han om klimatförändringarna och hur de påverkar naturen. Speciellt fokus har han förstås på fåglarna.
Skådarloppis: Nu har du möjlighet att sälja det du inte behöver av dina skådarprylar. Fågelboken du aldrig öppnat, tidskrifter, kikaren du inte längre behöver, stativ, kameror, fältkläder eller vad du kan ha liggande i förråden. Bordbokning: Boka bord via e-post till Gigi Sahlstrand e-post [email protected]
Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00–21.00.
Övrigt: Föreningen bjuder alla på glögg och pepparkakor under kvällen.

 

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – förmiddag (A1)
Onsdag 12 december

Ledare: Gigi Sahlstrand, tel. 070-890 07 70.
Samling: Kl. 11.00.
För ytterligare information, se 22 augusti.

Programpunkter kommer i vårprogrammet, som publiceras i FiSt nummer 4 2018. Här informerar vi endast om Skåneresan, där anmälningsdatum infaller innan nummer 4 kommer ut.

Skåne i januari (B2)
Torsdag 17 januari – söndag 20 januari

Med sina ofta milda vintrar kan Skåne bjuda på många intressanta fåglar, när skådarverksamheten går på lågvarv här hemma i Stockholmstrakten. Och den som är intresserad av att årskryssa kan få en pangstart. Vi kommer att få se en mängd gäss och andra övervintrare, förhoppningsvis också ett antal rovfågelarter samt sjöfågel. Vi upprepar därför succéresorna från åren 2007-2018.
Ledare: Lars Magnusson och Lars Berglund.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 19 november till lördag 1 december.
Avgift: Ca 3 000 kr (ungdom 2 300 kr), som betalas senast 19 december till StOF, pg 15 58 58-4. I priset ingår transport, logi och städning. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus ledarna.
Resa: Med SJ:s snabbtåg vid 08.00-tiden på torsdagsmorgonen från Stockholm C till Lund. Där väntar oss två minibussar. Vi räknar med att vara tillbaka i Stockholm med snabbtåg ca kl. 21.00 på söndagen.
Logi: Vandrarhemmet Lotsvillan vid Falsterbokanalen.
Övrigt: Enkelrum kan inte erbjudas. Vi behöver knappast påpeka att det kan bli ”svinkallt”, skådning i minusgrader och styv kuling är inte någon höjdare om man är alltför lättklädd. Ta också med något vindtätt, så känns det genast bättre.

Allmänt kring exkursionerna

Allt deltagande i exkursioner sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för eventuella skador eller olyckor. Notera att flera av ledarna arbetar på ideell basis.

Anmälan

OBSERVERA! Från och med höstprogrammet 2018 gäller ett nytt anmälningsförfarande till resor och exkursioner. Anmälan görs enbart genom e-post.

Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion. Vissa av dessa exkursioner blir snabbt fulltecknade. Om fler anmäler sig än det finns platser, lottar därför ledaren platserna bland samtliga anmälda. Det gäller oavsett när under anmälningstiden man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med, kan maximalt två vuxna anmälas samtidigt. Har man anmält två personer, så kommer båda personerna med om den ena fått plats genom lottning. Besked om man fått plats på resan, hamnat på reservlistan eller inte fått plats, meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

I din e-postanmälan, ange resmål (i ämnesraden), namn och telefonnummer.

För deltagande i exkursioner gäller generellt att man är medlem i StOF. Undantag är dagsutflykter utan föranmälan, samt ungdomar under 21 år. För att underlätta planeringen är vi tacksamma för att få anmälan under den tid som anges i programmet och inbetalning av deltagaravgiften snarast efter besked om att plats erhållits. Vid senare anmälan kan vi inte garantera att du kan följa med, även om det finns platser kvar, beroende på tillgången på sängplatser på resmålet.

Avgifter
Generellt tar vi inte ut någon avgift för endagsexkursioner, förutom de som sker i samarbete med Studiefrämjandet. På längre resor över en eller flera dagar tar vi ut avgift för att täcka de kostnader som uppkommer för resans genomförande. Detta anges i så fall under respektive programpunkt.

Betalning
Betalning sker till angivet konto och mottagare. Om inte annat anges ska betalning ske snarast efter bekräftelse om plats, dock senast angivet datum. Är betalningen inte mottagaren tillhanda denna dag, ställs platsen till förfogande för första reserv. Kom ihåg att notera namn och exkursion när du gör din inbetalning.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt är den som inte fyllt 21 år. Om alla ungdomsplatser på en exkursion är bokade ges givetvis möjlighet att åka med om det finns plats, men då betalas full avgift.

Priser
Priserna är ibland angivna som cirkapriser. Detta kan bland annat bero på reservation för större prisändringar på drivmedel. Det kan också bero på att exkursionens omfattning inte är helt klar när programmet publiceras. Exakt pris ska anges av den som tar emot anmälan.

Resa
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 18:50 kr/mil. Vid behov äger bilförare förtur. Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men för säkerhets skull ska
du kolla med exkursionsledaren, gå in på SL:s hemsida www.sl.se eller ringa SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till två veckor före avresedagen. Då betalas den erlagda avgiften tillbaka, förutom en avbokningsavgift på 300 kronor. Lämnas återbud till en exkursion med kortare varsel än 14 dagar före avresedagen ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift. 

Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.

 

Klassificeringsnyckel
Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det är i allmänhet tillåtet att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv, men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

A = Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter och hjälper till med identifiering, samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglarna kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo, och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B = Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, till exempel tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma.

C = Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr programmet.

1 = Lätt fysisk ansträngning.
2 = Medelhård fysisk ansträngning.
3 = Ganska hård – hård fysisk ansträngning.

Obs! Allt deltagande i exkursioner sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för eventuella skador eller olyckor. Notera att de flesta ledare arbetar på ideell basis.

Stockholms Ornitologiska Förening (StOF)              
Box 1081, 101 39 STOCKHOLM

Plusgiro 577991-3