fotograf Daniel Stenberg /N

Program

Att få uppleva fåglarna ute i naturen är ett stort nöje, antingen det är en ljum stilla vårmorgon eller en blåsig höstdag. StOF har ett omfångsrikt exkursionsprogram.

Nedan finner du även utförlig info om anmälan, betalning och resor samt klassificeringsnycklar.

Klicka på flikarna nedan för att se programmet för varje månad.

OBSERVERA!

Numera gäller ett nytt anmälningsförfarande till resor och exkursioner. Anmälan görs enbart genom e-post.

Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion. Vissa av dessa exkursioner blir snabbt fulltecknade. Om fler anmäler sig än det finns platser, lottar därför ledaren platserna bland samtliga anmälda. Det gäller oavsett när under anmälningstiden man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med, kan maximalt två vuxna anmälas samtidigt. Har man anmält två personer, så kommer båda personerna med om den ena fått plats genom lottning. Besked om man fått plats på resan, hamnat på reservlistan eller inte fått plats, meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

I din e-postanmälan, ange resmål (i ämnesraden), namn och telefonnummer.

Programsekreterare: Lars Magnusson, [email protected], och Monica Wallin, [email protected].

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 1 maj

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 2 januari.

 

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)
Torsdag 2 maj

Vi samlas vid Ågesta Gård kl. 18.00, i anslutning till buss 833 ankomst från Farsta Strand. OBS! Du ska inte gå av vid Ågesta Friluftsgård, utan åka vidare till Ågesta Gård, det vill säga hållplatsen vid ridskolan. Busstiderna är preliminära – se www.sl.se. Vi tar först en promenad till Pumphusängen och spanar efter änder och vadare där, medan enkelbeckasinen spelflyger över oss. Sedan går vi till Godaobsudden och fågeltornet för att se vad som finns i sjön och där kanske vi räknar hur många skrattmåsarna är i år. Därefter medhavd fika i fågeltornet. Vid 21-tiden går en buss tillbaka till Farsta, men om man kan och vill stanna lite längre så kommer vi att ta en sväng till Pumphusängen och lyssna efter nattaktiva arter. Återfärd från Ågesta gård ca kl. 23.00.
Ledare: Anders Lennartsson, tel.0706-96 95 63.
Anmälan: Till Anders från torsdag 18 till måndag 22 april.
Antal deltagare: 20-25.
Avgift: Ingen avgift.

 

Resa till Kolkaudden i Lettland
Torsdag 2 maj-måndag 6 maj

I samarbete med vår Baltic Wings-partner i Lettland, Dabas Tours, har vi nöjet att erbjuda en förlängd weekendresa till området runt Kolkaudden. Området är främst känt för den stora mängd flyttfåglar som lämnar Lettland på väg norrut under vårsträcket. Vi skådar vid Kolkaudden under morgon/förmiddag den 4 och 5 maj, beroende på väder. Eftermiddagarna ägnas åt utflykter i nationalparken eller närbelägna områden där lokala guider visar oss skogsfåglar som örnar, storkar och hackspettar.

Resan finns utannonserad i vårprogrammet i tidningen men alla detaljer var inte klara när vårprogrammet trycktes. Resan är öppen för 12 medlemmar som träffas i Nynäshamn den 2 maj för att ta kvällsfärjan till Ventspils. Dubbelhytt ingår i resans pris men frukost får man betala själv då den serveras så tidigt pga tidsskillnaden. Transport i 16 personers buss i skogs och våtmarksmiljö under fredagen med lokalguide. Lunch serveras på lämplig lokal. Inkvartering i boende i Dundaga samhället närmast Kolkaudden där även frukost och middag ingår. Skådning vid och runt Kolka udden lördag och söndag, transport till Ventspils söndagskväll och middag i staden på egen bekostnad. Båten avgår vid midnatt och frukost ingår på färjan innan vi anländer Nynäshamn 08:30.

Totalpriset: uppgår till 4500 SEK per person. Enkelrumstillägg kostar 500 SEK/person. Anmälan till Tomas Viktor [email protected]  senast 1:a mars.
Ledare: Tomas Viktor, tel. 073-443 88 35 eller e-post: [email protected].
Resa: Avfärd sker på kvällen 2 maj med färja från Nynäshamn till Ventspils. Återresa sker på kvällen 5 maj, med hemkomst till Nynäshamn tidig morgon 6 maj.
Logi: Inkvartering sker nära udden under två nätter. Frukost och middag ingår.
Övrigt: Eftersom denna resas exakta upplägg inte är bestämt när detta nummer kommer ut återkommer vi med mer information och priser på StOF:s hemsida, www.stof.nu, se sidan Baltic Wings, eventuellt också i nummer 1 2019 av FiSt. Ytterligare information kan du få av reseledaren.

 

Fågeltornskampen
Lördag 4 maj

Den 4 maj genomförs Fågeltornskampen i anslutning till Fågelskådningens dag 5 maj (se nedan). Besök något av fågeltornen runt om i Stockholmsområdet och var med och försök hitta så många arter som möjligt! Främst tävlar vi mot finnarna, som vunnit alla år hittills. Men det är även en kamp mellan tornen i Sverige. År 2018 deltog 7 torn i rapportområdet: Fysingen, Östra Styran, Hästholmstornet vid Broängarna, Skytteholm, Svartsjö dämme, Ågesta och Säbysjön. Fysingen var bäst i vårt rapportområde och kom 4:a i Sverige med hela 99 arter. StOF kommer att vara med och bevaka två torn: Fysingen och Ågesta. Kom förbi och se hur det går för oss! Vid Angarn så inviger länsstyrelsen en ny skådarplattform vid Grävlingholmen så där kommer också vara full aktivitet under dagen.

Fågelskådningens dag (A1)
Söndag 5 maj

Fågelskådningens dag är ett nationellt arrangemang som anordnas varje år i början av maj på initiativ av BirdLife Sverige. Många lokalföreningar har aktiviteter för allmänheten den här dagen och informerar om dessa på sina hemsidor, se förteckning med länkar här.

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – kväll (A1)

Onsdag 8 maj
Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01.
Samling: Kl. 18.00.
För ytterligare information, se 5 januari.

 

Fågelskådning för barn vid Kyrksjön (A1)
Torsdag 9 maj

Den här aktiviteten riktar sig till barn i åldern 8-12 år. Vi går en liten sväng vid Kyrksjön och tittar och pratar om de fåglar som kommer i vår väg. Föräldrar är välkomna att följa med.
Ta med något smått och gott att äta så fikar vi tillsammans ute på bryggan medan vi tittar på fåglarna på vattnet i tubkikaren. Ett mindre antal kikare finns att låna.
Ledare: Eva Johansson, tel. 076-115 20 34.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: På parkeringen mitt emot Ängby IP, Vultejusvägen kl 18. Vi är ute ca 2 timmar.
Tunnelbana: Grön linje till Ängbyplan och ca 1 km promenad norrut alternativt buss 117 till hållplats Vultejusvägen och ca 500 m promenad söderut.
Övrigt: Ta med kikare och fågelbok om du har. Klädsel efter väder.

 

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)
Onsdag 15 maj

För ytterligare information, se 2 maj.

 

Onsdagsvandring vid Kyrksjön – kväll (A1)
Onsdag 15 maj

Ledare: Eva Johansson, tel. 076-115 20 34.
Samling: Kl. 18.00.
För ytterligare information, se 17 april.

Studiefrämjandet: Ringmärkning av fåglar – föreläsning på Ringmärkningscentralen, Naturhistoriska riksmuseet, med
Ledare: Thord Fransson & Studiefrämjandet
Rabatt:
10% (uppge att du är medlem i StOF vid anmälan)
Mer info & anmälan: 
https://www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2019/mars/ringmarkning-av-faglar-/

  

Fågelskådning hos Linnéa koloniträdgårdsförening i Bromma (A1)
Torsdag 16 maj

Koloniträdgårdsföreningen hälsar oss välkomna att tillsammans med dem göra en vandring genom deras lummiga och fina område, kantat av fin lövskog, för att spana efter fåglar. Vi kommer att bekanta oss med de vanligaste trädgårdsfåglarna men har även chans att få syn på duvhöken som häckar i omgivningarna. Vi startar med en runda i området, därefter samlas vi i Linnéagården för gemensam fika och rapportering av de fåglar vi sett i Artportalen. Fika till självkostnadspris (ta med kontanter i små valörer).
Ledare: Eva Johansson, tel. 076-115 20 34.
Samling: Kl. 18.00 vid infarten till kolonin på Spångavägen 84, Bromma. Sök i SL:s reseplanerare efter transport till Spångavägen 84. Närmaste busshållplats är Kortenslund, varifrån det är ca 100 meter att gå. Från Brommaplan är det 1,2 kilometers promenad.
Anmälan: Senast 13 maj till Eva Johansson, [email protected] för att vi ska kunna beställa fika.
Avgift: Ingen avgift förutom för fikat.
Antal deltagare: Max. 25 personer.
Övrigt: Kläder efter väder. Kikare finns att låna, säg till vid anmälan. 

 

Södra Gotland och Stora Karlsö (B2)
Torsdag 16 maj – måndag 20 maj

Förra årets succéresa i repris. I maj kan Gotland vara en riktig raritetsmagnet. Gotland är också stort, därför koncentrerar vi oss på den södra delen av Gotland för att få ut så mycket som möjligt av skådningen. Vi besöker de många fina fågellokalerna i syd och inte minst området kring Hoburgen med Rivet där ringmärkning sker. I tre nätter har vi vår bas på det klassiska Pensionat Holmhällar. Vi gör även besök med övernattning på Stora Karlsö, som har Sveriges förnämsta fågelberg med alkor. Årliga gäster på sydligaste Gotland under de senaste åren 5-6 åren har varit vaktel, aftonfalk, brun glada, turturduva och korttålärka. Andra arter som setts i området under denna tid är vitnäbbad islom, rödhalsad gås, ägretthäger, fjällpipare, stäpphök, rostgumpsvala, härfågel, biätare, vassångare, lundsångare, brandkronad kungsfågel, svartpannad törnskata, gulhämpling och kornsparv.
Ledare: Per Helgesson och Marianne Dannbeck.
Anmälan: OBS! För att kunna boka och delbetala vistelsen på Stora Karlsö behöver vi ha in anmälningarna redan i januari. Anmäl dig till [email protected] från lördag 12 januari till fredag 18 januari. Ange namn, mobilnummer och resmål.
Avgift: 3 850 kr (ungdomar 3 500 kr), vilket betalas senast 4 februari till StOF, pg 15 58 58-4. I priset ingår biltransport, Gotlandsfärja, tre nätter på Pensionat Holmhällar, båtresa med guidning och boende på Stora Karlsö samt städning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Avresa kl. 08.00 torsdag 16 maj med minibuss från Radisson Blu Waterfront Hotel, Nils Ericsons Plan 4, ovanför Stockholms Central. Tillbaka på samma plats måndag 20 maj ca kl. 21.00.
Logi: Vandrarhemsstandard. Enkelrum kan inte erbjudas. Ta med egna lakan.

 

Studiefrämjandet: Skåda fågel – vårfåglar på Djurgården
Tisdag 21 maj

Ledare: Henrik Waldenström & Studiefrämjandet
Rabatt: 10% (uppge att du är medlem i StOF vid anmälan)
Mer info & anmälan: https://www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2019/maj/skada-fagel—varfaglar-pa-djurgarden-/

 

Lappkärret/Spegeldammen – morgon (A1)
Onsdag 22 maj – Biologiska mångfaldens dag

Om du är nybörjare som fågelskådare, eller nyfiken att prova på, har du chansen att följa med på en tur under sakkunnig ledning på Norra Djurgården på självaste Biologiska mångfaldens dag. Vid Lappkärret kommer vi att se änder av olika slag, skrattmåsar, sothönor och kanske smådoppingarna som häckar i den lilla sjön. Spegeldammen bjuder på änder och gäss. Har vi tur seglar en havsörn förbi. Vandringen går genom olika miljöer som ger oss möjlighet att se och höra många olika fågelarter, bland annat skogsduva som är vanlig i området. Eftersom det är vår kommer det att finnas goda möjligheter att lyssna till och lära sig flera olika arters sång.
Ledare: Lina Jansson, tel. 073-646 87 95.
Anmälan: Ingen anmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: Utanför Naturhistoriska riksmuseets huvudingång kl. 07.00. Turen tar 2-2,5 timmar.
Övrigt: Ta med kikare och fågelbok om du har. Grövre skor kan vara bra, i övrigt klädsel efter väder. Fika kan vara trevligt att avsluta turen med.

 

Hemmesta sjöäng (A1)
Söndag 26 maj

Hemmesta sjöäng är en nyrestaurerad våtmark på Värmdö. Framför allt har den blivit en bra vårlokal för fågel. Vi blir guidade av Tom Arnbom, Värmdö Fågelklubb, som känner lokalen som sin egen ficka och han kommer under vandringen bland annat att berätta om hur man praktiskt gått tillväga för att gynna fågel, fisk och rekreation. Man vet aldrig vad slutet av maj kan bjuda på, men drygt 60 arter kommer vi med sannolikhet att observera när vi vandrar runt våtmarken.
Ledare: Tom Arnbom, tel. 070-554 40 66.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: I fågeltornet ca kl. 06.45, när buss 474 anlänt – kontrollera avgång på SLs hemsida, www.sl.se. Buss 474 från Slussen är skyltad Hemmesta, men ändhållplatsen där du ska gå av heter Hemmesta vägskäl. Gångvägen till fågeltornet ligger 100 meter ner mot vägskälet till höger från hållplatsen. Man når tornet på 5 minuter. Bilburna tar väg 222 från Stockholm till Mölnvik, fortsätter rakt fram till Ålstäket och kör sedan vidare rakt fram mot Hemmesta, tills ni ser en P-skylt, Hemmesta sjöäng, in till vänster vid Hemmesta vägskäl. Exkursionen beräknas ta 3-4 timmar.
Övrigt: Är det uppehållsväder går det bra med bekväma promenadskor. Ta med matsäck!

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 5 juni

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 2 januari.

 

Onsdagsvandring vid Råstasjön – morgon (A1)
Onsdag 5 juni

Ledare: Hasse Ivarsson, tel. 076-839 29 01.
Samling: Kl. 09.00.
För ytterligare information, se 5 januari.

 

Nattsångarexkursion (A1)
Tisdag 11 juni, eller om vädret säger annorlunda senare i veckan*

Detta är en exkursion där vi letar efter nattaktiva fåglar. Vi samåker i egna bilar men vart vi åker beror på hur situationen ser ut för tillfället. Det kan bli neråt Bornsjöområdet med omgivningar men det kan också bli norrut till spännande Upplandslokaler. Aktuella arter är till exempel gräshoppsångare, kärrsångare, flodsångare, trastsångare, kornknarr och hornuggla; har vi tur kan någon tidig busksångare, vaktel eller nattskärra ha kommit på plats.
Ledare: Claes Hansson, tel. 0734-61 98 42.
Anmälan: Till Claes på mail: [email protected] från fredag 7 juni till söndag 9 juni. *Vid anmälan bestäms om det blir på tisdagen eller om det finns anledning att skjuta på exkursionen en eller flera dagar framåt.
Avgift: Ingen, förutom att bilförarna ersätts av passagerarna.
Antal deltagare: Ingen begränsning, men vi måste ha match mellan bilförare och passagerare.
Samling: Kl. 21.00 på överenskommen plats.
Övrigt: Inga speciella förkunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi hör. Tubkikare är onödigt men kikare kan eventuellt komma till nytta. Ficklampa är bra för att slippa snubbla i mörkret.

 

Onsdagsvandring vid Kyrksjön – kväll (A1)
Onsdag 12 juni

Ledare: Eva Johansson, tel. 076-115 20 34.
Samling: Kl. 18.00.
För ytterligare information, se 17 april.

 

Södra fjällen (B3)
Torsdag 13 juni – måndag 17 juni

Vår populära klassiker går till Härjedalen för att skåda fjäll- och skogsfåglar. Hittills har den ena resan inte varit den andra lik, varför den både passar dig som varit med förut och dig som reser med oss för första gången. Resan har hittills bjudit på många härliga fågelmöten med bland annat fjällripa, fjällpipare, lappsparv, blåhake, dubbelbeckasin, lavskrika, smålom och jaktfalk. Eftersom solen knappt hinner gå ned förrän den går upp igen kan vi skåda nästan dygnet runt. Så visst har vi chans att hinna med det mesta av vad fjällvärlden har att erbjuda på fem dagar. Någon av dagarna gör vi kanske en längre vandring över fjället, och ibland är det rätt brant i sluttningarna. Detta, och de korta nätternas sömn, gör att en god grundkondition krävs för ett fullt utbyte av resan.
Ledare: Per Helgesson och Magnus Stenmark.
Anmälan:
Till [email protected] från måndag 11 mars till söndag 17 mars.
Avgift: 3 400 kr (ungdomar 3 100 kr). Betalas senast 26 april till StOF, pg 15 58 58-4. Glöm inte ange namn och resmål. I priset ingår transport och logi samt slutstädning i Funäsdalen.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Avresa med minibuss torsdag 13 juni kl. 09.00 från Radisson Blu Waterfront Hotel, Nils Ericsons Plan 4 ovanför Stockholms Central. Hemkomst till samma plats måndag 17 juni ca kl. 22.00.
Logi: En natt i Idre och tre nätter i Funäsdalen. Enkelrum kan ej erbjudas. Ta med lakan och handduk.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 3 juli

Första onsdagen varje månad vandrar vi runt Angarnssjöängen och alla StOF-medlemmar är välkomna att delta. Gulärla och vattenrall är några typiska arter för Angarnssjöängen när årstiden är den rätta och rovfåglar som ormvråk, fjällvråk, brun kärrhök, havsörn och sträckande blå kärrhök kan visa sig. Steglits, grönfink, gulsparv, svartmes, tofsmes och kungsfågel kan ses året om. Stenskvätta ses ofta och under flyttperioderna sträckande blåhake och rödstrupig piplärka. På vintern kan man se varfågel. Några förkunskaper krävs inte, alla bidrar till att hitta och artbestämma det vi ser.

Vill du veta mer om vilka arter som kan ses, gå in på Angarngruppens hemsida www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter med utförlig information. Där kan du leta rätt på rapporter från olika månader.

Samling: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, kl. 07.30 (Obs! 8.30 gäller 4 december och 1 januari). Se Angarngrupppens hemsida för mer information och www.sl.se för restider till hållplats Örsta.
Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen (se hemsidan om du vill veta vem). Värden är klädd i gul väst.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen, så stödjer du vårt naturvårdsarbete i området!

Tips: Båtexkursion med Södertörns fågelklubb
21 juli  2019:

Södertörns fågelklubb tipsar om detta arrangemang (se detaljer nedan) OBS! StOF är inte arrangörer av denna resa, men medlemmar i StOF är välkomna att delta.

Den rutt som är aktuell omfattar ögruppen Grän (Obs! bara om vädret tillåter färd utomskärs annars blir det sannolikt strandhugg på Stora Björn med havsfågelspan) Stora Rammklov och Järflotta, de senare med möjlighet till strandhugg. Vi träffas i Nynäshamns småbåtshamn utanför turistinformationen kl. 06:15 med avfärd tidigast kl 06:30 när samtliga är ombord.
Alla tar sig till och från Nynäshamn med egen bil (parkering finns intill pendeltågen – 24h) alternativt med SL och pendeltåg till ändstation Nynäshamn.

Praktiska detaljer inför båtexkursionen med Södertörns fågelklubb:

Ledare: Göran Andervass
Anmälan: Du är anmäld först när hela avgiften inbetalts med swish på nedan mobilnummer till ledaren . Fyll i era uppgifter. För mer info går det även att ringa på telefon 0704221844 Ange noga för- och efternamn samt födelsedata vid swish . Om ev överbokning sker – återbetalas hela avgiften med förtur till nästa planerade exkursion med båt i september.
Pris: 275 :-
Betalning: Se ovan swish. Erlagd avgift återbetalas inte vid återbud oavsett orsak.
Dock; vid båthaveri eller om kapten inte kan genomföra exkursionen av annan orsak så återbetalar kapten hela den förskottsinbetalade anmälningsavgiften.
Övrigt: Vid otjänlig väderlek läggs rutten om eller i sämsta fall ställs resan in. Avgift återbetalas. Sannolika arter att se är bland annat ejder, tobisgrissla, sillgrissla, tordmule, havsörn, säl och storskarv. En del tidigt sträckande tärnor och vadare kan vara aktuella. Ta med kikare. Vissa strandhugg kan temporärt bli lite jobbiga, men även i land kan det vara stökigt underlag. Ta med oömma skor. Inga barn under 18 år. Samtliga skall ha egen flytväst som skall vara på under färd. Rejäl matsäck och dryck är ett krav med tanke på ev överraskande väderförhållanden. Allt i övrigt gäller Stofs regler för ideela exkursioner.

Anmäl omgående med direkt inbetalning per swish.
Anmälan är bindande vid full betalning.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 7 augusti

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se onsdag 3 juli.

Tips: Båtexkursioner med Södertörns fågelklubb
24 & 25 augusti 2019

Södertörns fågelklubb tipsar om detta arrangemang (se detaljer nedan) OBS! StOF är inte arrangörer av denna resa, men medlemmar i StOF är välkomna att delta.
Den rutt som är aktuell omfattar ögruppen Grän (Obs! bara om vädret tillåter färd utomskärs annars blir det sannolikt strandhugg på Stora Björn med havsfågelspan) Stora Rammklov och Järflotta, de senare med möjlighet till strandhugg. Vi träffas i Nynäshamns småbåtshamn utanför turistcenter kl. 07:15 med avfärd tidigast kl 07:30 när samtliga är ombord.
Alla tar sig till och från Nynäshamn med egen bil (parkering finns intill pendeltågen – 24h) alternativt med SL och pendeltåg till ändstation Nynäshamn.

Ledare: Rolf Nordin (24/8) och Welam Welamsson (25/8), bokningsansvarig; Göran Andervass
Anmälan: Du är anmäld först när hela avgiften inbetalts med swish på nedan mobilnummer till bokningsansvarig. Fyll i era uppgifter. För mer info går det även att ringa på telefon 0704221844  Ange noga för- och efternamn samt födelsedata vid swish . Om ev överbokning sker – återbetalas hela avgiften med förtur till nästa planerade exkursion med båt i september.
Pris: 275:- 
Betalning: Se ovan swish. Erlagd avgift återbetalas inte vid återbud oavsett orsak. Dock; vid båthaveri eller om kapten inte kan genomföra exkursionen av annan orsak så återbetalar kapten hela den förskottsinbetalade anmälningsavgiften.
Övrigt: Vid otjänlig väderlek läggs rutten om eller i sämsta fall ställs resan in. Avgift återbetalas. Sannolika arter att se är bland annat ejder, tobisgrissla, sillgrissla, tordmule, havsörn, säl och storskarv. En del tidigt sträckande tärnor och vadare kan vara aktuella. Ta med kikare. Vissa strandhugg kan temporärt bli lite jobbiga, men även i land kan det vara stökigt underlag. Ta med oömma skor. Inga barn under 18 år. Samtliga skall ha egen flytväst som skall vara på under färd. Rejäl matsäck och dryck är ett krav med tanke på ev överraskande väderförhållanden. Allt i övrigt gäller Stofs regler för ideella exkursioner.

 Anmäl omgående med direkt inbetalning per swish.
 Anmälan är bindande vid full betalning.

Hjälstaviken – Stockholmstraktens bästa fågelsjö (A1-2)
Söndag 25 augusti

Följ med till den mest artrika fågelsjön i Stockholms närhet! I augusti börjar flyttfåglarna samlas och mängder av vadare, änder och gäss brukar ses här. De senaste åren har en flock fjällgäss hållit till vid sjön. Andra arter vi kan se är brun kärrhök och skäggmes.

Ledare: Lars Berglund och Monica Wallin.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 19 augusti till torsdag 22 augusti. Meddela även om tillgång till bil finns.
Avgift: 70 kr som betalas till StOF:s Swish-nr eller på plats till ledaren f.v.b. till StOF, samt gängse milersättning till bilföraren.
Antal deltagare: Max 10 under förutsättning att det finns bilar till alla.
Samling: Kl 06.30 på överenskommen plats i centrala Stockholm, som meddelas vid anmälan.
Övrigt: Tubkikare är bra att ha och handkikare nödvändig.

Rovfåglar och vadare i södra Skåne (B2)
Fredag 30 augusti – måndag 2 september

Södra Skåne är en av de hetaste platserna att åka till i fåglarnas flyttningstider. Vår resa har fokus på Falsterbo under den tid som rovfåglarna och inte minst bivråkarna kan sträcka ut i stora antal. Beroende på väder och vind besöker vi även andra för årstiden intressanta lokaler i Skåne. Dyker det upp något hett larm kan vi åka på det. Förutom Nabben kommer vi också att besöka andra vadarlokaler i närheten. Sträckskådning innebär ofta korta observationstider och många gånger långa avstånd. Tubkikare är därför nödvändig. Men vi tar oss också tid att studera detaljerna på de fåglar som inte har så bråttom. Sammantaget en resa som kräver viss förkunskap, men även vilja att lära mera tillsammans med andra.
Ledare: Kerstin Nordenadler och Gustav Knall.
Anmälan: Till [email protected], från och med måndag 24 juni till söndag 30 juni.
Avgift: Ca 3 000 kr (ungdom 2 100 kr), som betalas senast 21 juli till StOF, pg 15 58 58-4 Exakt pris anges vid bekräftelse av plats. I priset ingår tågresa, biltransport i Skåne, logi och städning. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Med tåg vid 07.30-tiden på fredagsmorgonen från Stockholm C till Lund. Där väntar oss två minibussar. Åter i Stockholm ca kl. 21.30 på måndagen.
Logi: Falsterbo kursgård. Dubbelrum i vandrarhemsdelen. Enkelrum kan inte erbjudas. Lakan och handduk ingår.
Övrigt: Tidiga morgnar vid havet är nästan alltid kalla och blåsiga. Packa ner underställ, varma och vindtäta kläder.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdagen 4 september

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
Se onsdag 3 juli för mer information.

Västergötlands pärlor (B2)
Fredag 6 september – måndag 9 september

Vi upprepar fjolårets succéresa till Västergötland och gör åter en upptäcktsfärd till några av landskapets bästa fågellokaler. Vi besöker de för oss Stockholmsskådare mindre kända lokalerna Dettern, Vänersborgsviken och Hullsjön. Om det blåser en kraftig vind från sydväst någon dag tar vi oss ut till Ramsvikslandet på den bohuslänska kusten för lite härlig havsfågelskådning. Vi får också tid att skåda vid de kända lokalerna vid Hornborgasjön. Akuta lokala larm kommer att beaktas i möjligaste mån. Det kan bli både mycket tidiga morgnar och sena kvällar, så en god grundkondition rekommenderas.

Ledare: Kerstin Nordenadler och Lars Berglund.
Anmälan och kontakt: Kerstin Nordenadler, [email protected], från måndag 24 juni till söndag 30 juni.
Avgift: Cirka 3 000 kr (ungdom 2 100 kr). Exakt pris meddelas vid bekräftelse av plats. I priset ingår transport och logi inklusive städning. Avgiften betalas senast 5 augusti till StOF, pg 15 58 58-4. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Vi tar ett tidigt tåg (ca 07.30) från Stockholm C till Skövde där vi hämtar två minibussar för vidare färd i landskapet. Bussarna lämnas i Skövde under senare delen av måndagseftermiddagen. Beräknad hemkomst till Stockholm C ca kl. 20.30
Logi: Vandrarhem i Lidköping.
Övrigt: Tub- och handkikare är obligatorisk utrustning, liksom tillräckligt varma kläder.

INNEKVÄLL: I Ernest Shackletons fotspår bland pingviner och elefantsälar – Niclas Ahlberg 
Måndag 16 september

Följ med Niclas Ahlberg – nyligen invald i föreningen Naturfotograferna – se sidan xx – på en resa till ”världens ände”, Sydgeorgien. Han visar bilder och berättar om en plats med extremt klimat och mängder av liv, men som ständigt är hotat av mänsklig närvaro.
Lokal: Studiefrämjandets lokaler i Brygghuset, Norrtullsgatan 12N, plan 3 Stopet/Sejdeln. T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00–21.00.

 

Landsort (A1)
Lördag 21 september & söndag 22 september

Vi spanar vi efter sträckande änder, gäss, doppingar och rovfåglar från södra udden. Kanske rastar ugglor på ön eller någon spännande tätting? Vi skådar också bland klippskrevorna runt fyren och inne i byn. På fågelstationen guidas vi av någon av ringmärkarna Matt Scragg eller Espen Quinto – Ashman. Gudingen är i huvudsak på engelska.

Datum: Anmälan öppen för både lördag 21/9 och söndag 22/9. 

Ledare: Mova Hebert, tel. 0734-44 62 90, och Gunilla Hjorth.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 2 september till söndag 8 september. 
Avgift: 100 kr (30 kr för ungdom) betalas till StOFs konto pg 15 58 58-4 i samband med anmälan. I priset ingår guidningen på fågelstationen. Glöm inte att ange namn och Landsort vid inbetalningen. Överskottet går till Landsorts Fågelstation. Vi rekommenderar dessutom att du blir medlem, se mer info på www.landsort-birds.se. Pris för båtresan till Landsort tillkommer, ca 150 kr t.o.r. (120 kr för pensionär och ungdom).
Antal deltagare: 16 personer per dag. 
Resa: Pendeltåg från Centralen kl. 08.16 båda dagarna. Sitt långt bak i tåget så blir det smidigare vid bytet till buss. Vi tar 852 vid Nynäsgård, hållplats Backluravägen, som går till Ankarudden på Torö (bussens ändhållplats). Båt avgår från Ankarudden kl. 10.00. Kör du bil, kom i tid, det är en liten bit att gå från P-platserna till bryggan. 

Återfärd på eftermiddagen kl. 13:30 eller 17:30.  Anslutande pendeltåg är i Stockholm kl. 15.35 resp. 19:44. 
Mat: Lunch och fika.
Övrigt: Vi går i delvis oländig terräng. Ta med varma kläder, bra skor och handkikare. Tubkikare rekommenderas! 

Tips: Fåglar – flyttfågelkurs
Måndag 23 september
Studiefrämjandet annordnar. Kursledare Henrik Waldenström. Kursstart 23/9
Mer info: https://www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kurser/2019/september/faglar—flyttfagelkurs-/

Tips: Fåglar grundkurs
Tisdag 24 september
Studiefrämjandet anordnar. Kursledare Lars Erik Larsson. Kursstart 24/9
Mer info: https://www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kurser/2019/september/faglar-grundkurs-/

Tips: Fåglar med fågelspaning på Landsort
Studiefrämjandet anordnar. Kursledare Lars Erik Larsson. Kursstart den 26/9
Mer info: https://www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kurser/2019/september/faglar—skada-pa-landsort-/

Västerbottens kustland och Stora Fjäderägg (B2)
Onsdag kväll 25 september – måndag morgon 30 september

Följ med till Västerbottens pärla och ett okänt fågelmål för de flesta stockholmare! Stora Fjäderägg är en ca 1 x 2 kilometer stor ö utanför Umeå med vandrarhem och fågelstation. Ön har en säregen natur med karga hällmarker, klapperstensfält, låg buskvegetation och vindpinade grandungar. Den ligger strategiskt i Norra Kvarken och är mest känd för sina rastande småfåglar. Här dyker ofta östliga rariteter upp, som tajgasångare och kungsfågelsångare. Många höstar ringmärker man tajgablåstjärt på Stora Fjäderägg. Mest känd är ön för sina rastande videsparvar, och varje höst ringmärks 10-15 exemplar. Under invasionsår kan mängder av bändelkorsnäbbar dyka upp. Vi kommer att hinna skåda även på den närliggande Holmön och på flera fina fågellokaler i Umeåtrakten, bland annat Umedeltat. Det är en av landets viktigaste rastplatser för våtmarksfåglar som änder, vadare och gäss. Vi har också chans att få se Norrlandsfåglar som tretåig hackspett och järpe.
Ledare: Lars Magnusson och Kerstin Nordenadler.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 24 juni till söndag 30 juni.
Avgift: Ca 4 000 kr (ungdom 3 500 kr), som betalas senast 25 augusti till StOF, pg 15 58 58-4. Exakt pris anges vid anmälan. I priset ingår tågresa, biltransporter i minibuss samt båttransporter, logi på vandrarhem och städning. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: I liggvagn med SJ:s nattåg kl. 21.13 på onsdag kväll från Stockholm C till Umeå. Ankomst till Umeå 06.13 torsdag 26 september. Där hämtar vi ut minibussar och skådar i Umeåtrakten innan vi åker ut till Stora Fjäderägg via Holmön. Vi är på Stora Fjäderägg 26-28 september innan vi återvänder till fastlandet via Holmön. 29 september skådar vi runt i Umeåtrakten innan vi tar nattåget mot Stockholm kl 21.13. Vi är åter i Stockholm kl. 06.15 på måndagsmorgonen.
Logi: Vandrarhemmet på Stora Fjäderägg i två nätter samt på vandrarhem eller i stugor i Umeå en natt. Enkelrum kan inte erbjudas. Ta med egna lakan.
Övrigt: Tidiga morgnar vid havet är nästan alltid kalla och blåsiga. Packa ner underställ, varma och vindtäta kläder. Tubkikare är nödvändigt för skådning på Stora Fjäderägg.

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 2 oktober

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
Se onsdag 3 juli för mer information.

Europeiska fågelskådardagen – Euro Bird Watch (A1)
Lördag 5 oktober (reservdag söndag 6 oktober)

Denna helg sker fågelräkning samtidigt på många olika platser i hela Europa. Sverige brukar få en framskjuten placering, både vad gäller antalet evenemang runt om i landet och antalet sedda fåglar. Eftersom stora delar av Europas och norra Asiens fåglar är ute och flyger vid detta datum kan vad som helst som finns beskrivet i Fågelguiden passera förbi. I Stockholm kan du delta genom att skåda från Vårbergstoppen, vid Isbladskärret på Djurgården eller vid Ågestasjön i södra Stockholm.

Vårbergstoppen – den sydvästra flygfyren i staden, Del av Europeiska fågelskådardagen – Euro Bird Watch (A1), Lördag 5 oktober (reservdag söndag 6 oktober)

Räkningen sker från den östra platån. Vid lämplig väderlek brukar stora mängder finkar, trastar, duvor, kråkfåglar med mera observeras under morgon och förmiddag. Stannar man kvar till lunchrasten mellan kl. 11.00 och 13.00 kan det vid lämpliga vindförhållanden och god sikt noteras en hel del sträckande rovfåglar över toppen. Normalt noteras ca 1 500 individer av minst 40 olika arter under en dag.

Ledare: Tomas Viktor, tel. 0734-43 88 35.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift
Antal deltagare: Ingen begränsning, topplatån är stor.
Tid: kl. 07.00-11.00, vid goda förhållanden kan passet förlängas.
Resväg: T-bana till Vårberg. Promenera från centrum söderut längs Vårholmsbackarna ned till Vårbergs f.d. sjukhus. Bilburna kan parkera mot avgift på den tidigare sjukhusparkeringen.
Samling: Vid parkeringen kl. 06.45 för gemensam promenad upp till topplatån.

OBS! Vid otjänlig väderlek som regn och rusk på lördagen så hoppas vi på bättre väder på söndagen.

Isbladskärret på Djurgården Del av Europeiska fågelskådardagen – Euro Bird Watch (A1), Lördag 5 oktober (reservdag söndag 6 oktober)

Räkningen sker från plattformen på norra sidan av kärret. Här ligger änder av olika slag och kanske får vi se en häger jaga fisk. I den omgivande skogen finns mesar, finkar, trastar och hackspettar. Kråkfåglar, måsar och kanske en och annan rovfågel kan flyga förbi.

Ledare: Lina Jansson tel. 073-646 87 95, Lars Berglund, tel. 070-533 29 09.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Tid: Guider finns på plattformen kl. 07.00-11.00. Det går att ansluta när som helst under denna tid. Vid goda förhållanden kan passet förlängas. OBS! Vid otjänlig väderlek som regn och rusk på lördagen, hoppas vi på bättre väder på söndagen.
Resväg: Buss 69 avgår från Centralen mot Blockhusudden, stig av vid hållplats Isbladskärret som ligger på Djurgårdsvägen. Gå norrut mot Djurgårdsbrunnskanalen för att komma till plattformen. Bilparkering mot avgift finns vid pumphuset (Djurgårdsvägen) på södra sidan av kärret. Du kan också ta pendelbåt 80 till Blockhusudden. En kort promenad väntar, via Thielska galleriet och Estoniamonumentet.

Ågestasjön Del av Europeiska fågelskådardagen – Euro Bird Watch (A1), Söndag 6 oktober

Från fågeltornet kollar vi av vad som finns i sjön av änder och gäss samt det som kan passera förbi på himlen. Därefter är vi någon timme på Pumphuskullen och som avslutning tar vi en promenad bort till Kärret/Stolpberget.

Ledare: Anders Lennartsson, tel. 0706-96 95 63.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Tid: Vi finns i fågeltornet mellan kl. 9.00 och 11.00 och på Pumphuskullen kl. 11-12.
Resväg: Buss 833 från Farsta mot Vidja. Busshållplats Ågesta gård, ridskolan. OBS! Vid otjänlig väderlek som regn och rusk på lördagen, hoppas vi på bättre väder på söndagen.

Halland och Västkusten (B2) 
Torsdag 10 oktober – söndag 13 oktober

Den här resan är planerad utifrån möjligheterna att skåda havsfågel kombinerat med att sydsträcket av vadare, rovfåglar och tättingar fortfarande pågår. Skådningen förlägger vi huvudsakligen till olika lokaler längs Hallandskusten. Grundtanken är att vi ska skåda så mycket som möjligt och transportera oss så lite som möjligt.

Målarter: Blåser det någorlunda från sydväst kan vi hoppas på havssula, stormfågel, tretåig mås, storlabb, grålira och i bästa fall någon alkekung eller lunnefågel. Någonstans längs kusten ska vi säkert även kunna hitta toppskarvar. I oktober kan vi även förvänta oss nordliga arter på sträck eller sådana om redan nått sina vinterkvarter. Vi ska leta efter fjällvråk, stenfalk, berglärka, ringtrast och vinterhämpling.
Ledare: Lars Berglund och Björn Sjögren.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 26 augusti till söndag 1 september.
Avgift: Ca 3 400 kr (ungdom 2 800 kr), som betalas senast 4 oktober till StOF, pg 15 58 58-4. Exakt pris anges vid anmälan. I priset ingår transport, logi och städning. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Vi åker tåg till Göteborg där två minibussar väntar för att vi ska kunna ta oss fram snabbt och smidigt och vara flexibla vid larm.
Logi: Annas Bed & Kitchen i Vare utanför Varberg. Enkelrum kan inte erbjudas. Ta med egna lakan.
Övrigt: Tubkikare är obligatoriskt, räkna också med tidiga morgnar och sena kvällar. Övrig information, inklusive tider för tågresan, fås då meddelande om plats bekräftats.

INNEKVÄLL: Projekt Fjällgås – Torsten Larsson och Stockholms Vildfågel Rehab – Victor Persson
Tisdag 15 oktober

Fjällgåsen tillhör landets mest sällsynta häckfåglar. Sedan många år bedriver Svenska Jägareförbundet tillsammans med flera andra aktörer ett projekt som syftar till att öka det lilla beståndet genom bland annat uppfödning och utsättning. Arbetet kompliceras av oenighet i det internationella samarbetet, där några länder motarbetar de svenska insatserna. Torsten Larsson har följt projektet på nära håll under många år och berättar om med- och motgångar i arbetet.

Efter fikapausen berättar eldsjälen Victor Persson, som driver Stockholms Vildfågel Rehab, om sitt engagerande arbete med att rädda skadade fåglar.

 Lokal: Studiefrämjandets lokaler i Brygghuset, Norrtullsgatan 12N, plan 3 Stopet/Sejdeln. T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00–21.00.

 

Från Studiefrämjandet: Ringmärkning av fåglar – föreläsning  med Thord Fransson
Torsdag 24 oktober

OBS! Detta föredrag är tyvärr inställt.

Heldag på södra Södertörn (A1)Söndag 3 november

Vi besöker kända lokaler på Södertörn, som Östra Styran, Alhagen och Torö. Tillgången på fågel vid denna årstid kan ju variera, så förväntningarna får anpassas utifrån de rådande förhållandena.

Ledare: Lars Berglund.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 21 oktober till söndag 27 oktober. Ange resmål, namn och mobilnummer vid anmälan (för samordning av bilar). Meddelande om plats erhållits fås via e-post snarast efter sista anmälningsdagen.
Avgift: 70 kr som betalas till StOF:s Swish-nr eller på plats till ledaren f.v.b. till StOF, samt gängse milersättning till bilföraren.
Antal deltagare: 11 personer plus ledare. Bilförare med bil kan få förtur.
Tid: Samling kl. 06.15 på plats som meddelas i bekräftelsemailet.
Resa: I tre personbilar på söndag morgon. Avfärd kl.06.30.  

 

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 6 november

Samling: Kl. 07.30 vid Örsta.
Se onsdag 3 juli för mer information.

INNEKVÄLL: Fågelskydd i Stockholm och sillgrisslan – Sören Lindén och Claes Kyrk
Måndag 18 november

Sören Lindén har lång erfarenhet av fågelskyddsarbete i Stockholm, inte minst i skärgården. I kväll visar han bilder och berättar om fågelskydd i Stockholmstrakten. Han ger en översikt av en stor del av det fågelskyddsarbete som bedrivs, inte bara i StOF:s regi utan också i lokalföreningar och genom enskilda eldsjälars insatser.

Som exempel på vad ett idogt arbete kan ge för resultat kommer Claes Kyrk från Skärgårdsstiftelsen att berätta om sillgrisslan i Stockholms skärgård.

Lokal: Studiefrämjandets lokaler i Brygghuset, Norrtullsgatan 12N, plan 3 Stopet/Sejdeln. T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00–21.00.

 

Tips: Lidingö ornitologiska förening tipsar om ett föredrag i deras regi:
Birding, sequencing and medicine – en världsskådare berättar
Måndag 18 november

”Välkommen på en innekväll utöver det vanliga. Då gästas vi av världsskådaren Hans Jörnvall, tillika framstående och välkänd forskare inom biokemi. Hans har totalt sett 9 650 fågelarter i världen och kommer under kvällen att berätta och visa bilder om sin imponerande skådarresa. Föredraget hålls på svenska.

Tiden är 19.00 och platsen Ansgarskyrkan, Lidingö C. LOF bjuder som vanligt på fika.”

 

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 4 december

Samling: Kl. 08.30 vid Örsta.
Se onsdag 3 juli för mer information.

INNEKVÄLL: Fåglar, militärdiktaturer och nytt årsrekord – Claes och Mårten Wikström och Erik Rask
Tisdag 10 december

År 2017 gav sig Claes Wikström, sonen Mårten Wikström och vännen Erik Rask ut på sitt livs äventyr. Under ett kalenderår besökte de 32 länder och krossade det tidigare rekordet för ett ”stort år” i Västra Palearktis. Hör dem berätta om sina äventyr, vad som lyckades och vad som inte lyckades. Hur såg de alla målarter i Egypten, trots att tullen beslagtog deras kikare och hur fick de in de 69 amerikanska och sibiriska rariteterna på sin lista?  

Självklart visas också en massa fantastiska bilder på fåglar och natur. Det bjuds också på en crash-course i regler och skådning i Västra Palearktis.  

Varning: Inget för folk med klimatångest.

Lokal: Studiefrämjandets lokaler i Brygghuset, Norrtullsgatan 12N, plan 3 Stopet/Sejdeln. T-banestation Odenplan.
Tid: Kl. 19.00–21.00.

 

Månadsrunda med Angarngruppen (A1-2)
Onsdag 1 januari

Samling: Kl. 08.30 vid Örsta.
Se onsdag 3 juli för mer information.

Skåne i januari (B2)
Torsdag 16 januari – söndag 19 januari

Med sina ofta milda vintrar kan Skåne bjuda på många intressanta fåglar, när skådarverksamheten går på lågvarv här hemma i Stockholmstrakten. Den som är intresserad av att årskryssa kan få en pangstart. Vi kommer att få se en mängd gäss och andra övervintrare, förhoppningsvis också ett antal rovfågelarter samt sjöfågel. Vi upprepar därför succéresorna från åren 2007-2019.
Ledare: Kerstin Nordenadler och Gustav Knall.
Anmälan: Till [email protected] från måndag 18 november till söndag 24 november.
Avgift: Ca 3 000 kr (ungdom 2 300 kr), som betalas senast 18 december till StOF, pg 15 58 58-4. I priset ingår transport, logi och städning. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus ledarna.
Resa: Med SJ:s snabbtåg vid 07.30-tiden på torsdagsmorgonen från Stockholm C till Lund. Där väntar oss två minibussar. Åter i Stockholm med snabbtåg ca kl. 21.30 på söndagen.
Logi: Dubbelrum på vandrarhemmet i Blentarp. Lakan och handduk tas med.
Övrigt: Enkelrum kan inte erbjudas. Vi behöver knappast påpeka att det kan bli ”svinkallt”, skådning i minusgrader och styv kuling är inte någon höjdare om man är alltför lättklädd.

Allmänt kring exkursionerna

Allt deltagande i exkursioner sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för eventuella skador eller olyckor. Notera att alla ledarna arbetar på ideell basis.

Anmälan Anmälan görs enbart genom e-post.
Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion. Vissa av dessa exkursioner blir snabbt fulltecknade. Om fler anmäler sig än det finns platser, lottar därför ledaren platserna bland samtliga anmälda. Det gäller oavsett när under anmälningstiden man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med, kan maximalt två vuxna anmäla sig samtidigt.

Ange resmål, namn och telefonnummer vid anmälan.

För deltagande i exkursioner gäller generellt att man är medlem i StOF. Undantag är dagsutflykter utan föranmälan, samt ungdomar under 21 år. För att underlätta planeringen är vi tacksamma för att få anmälan och avgift den tid som anges i programmet. Vid senare anmälan kan vi inte garantera att du kan följa med, även om det finns platser kvar, beroende på tillgången på sängplatser på resmålet. På dyrare långresor tar vi ut en anmälningsavgift för att täcka eventuella kostnader i samband med återbud.

Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria. På längre resor över en eller flera dagar tar vi ut en avgift för att täcka de kostnader som uppkommer för resans genomförande. Detta anges i så fall under respektive programpunkt.

Betalning
Betalning sker till angivet konto och mottagare. Om inte annat anges ska betalning ske snarast efter anmälan, dock senast angivet datum. Är betalningen inte mottagaren tillhanda denna dag, ställs platsen till förfogande för första reserv. Kom ihåg att notera namn och exkursion när du gör din inbetalning.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt är den som inte fyllt 21 år. Om alla ungdomsplatser på en exkursion är bokade ges givetvis möjlighet att åka med om det finns plats, men då betalas full avgift.

Priser
Priserna är ibland angivna som cirkapriser. Detta kan bl.a. bero på reservation för större prisändringar på drivmedel. Det kan också bero på att exkursionens omfattning inte är helt klar när programmet publiceras. Exakt pris ska anges av den som tar emot anmälan.

Resa
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 18:50 kr/mil. Vid behov äger bilförare förtur. Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men för säkerhets skull ska
du kolla med exkursionsledaren, gå in på SL:s hemsida www.sl.se eller ringa SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till två veckor före avresedagen. Då betalas den erlagda avgiften tillbaka, förutom en avbokningsavgift på 300 kr. Lämnas återbud till en exkursion med kortare varsel än 14 dagar före avresedagen ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift. 

Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.

Klassificeringsnyckel
Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det är i allmänhet tillåtet att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv, men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

A = Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter och hjälper till med identifiering, samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo, och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B = Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, t.ex. tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma.

C = Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr programmet.

1 = Lätt fysisk ansträngning.
2 = Medelhård fysisk ansträngning.
3 = Ganska hård – hård fysisk ansträngning.

Obs! Allt deltagande i exkursioner sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för eventuella skador eller olyckor. Notera att samtliga ledare arbetar på ideell basis.

Stockholms Ornitologiska Förening (StOF)              
Box 1081, 101 39 STOCKHOLM

Plusgiro 577991-3