Program

Foto: Klas Reimers

Välkommen på StOF:s aktiviteter!

Att få uppleva fåglar ute i naturen är ett stort nöje, oavsett om det är en ljum stilla vårmorgon eller en blåsig höstdag. StOFs program innehåller aktiviteter för såväl nybörjaren som den erfarne skådaren. Allmänna villkor och klassificeringsnyckel hittar du längst ner på sidan.


Program 2021

Klicka på flikarna för att se programmet för varje månad

Information om föreningens aktiviteter med tanke på coronaviruset

Med anledning av rådande situation kan exkursioner komma att ändras eller ställas in med kort varsel. Se därför till att hålla dig uppdaterad om vad som gäller för de aktiviteter du är intresserad av. När en exkursion ställs in framgår det i programmet.

Vi ber alla som vistas i naturen och deltar i StOF:s aktiviteter att visa hänsyn och ta personligt ansvar. Exkursioner som kräver gemensam transport i bilar eller innebär onödiga resor utanför Stockholmsområdet ställs sannolikt in. Det gäller även inomhusaktiviteter om dessa inte kan genomföras digitalt. Utomhus gäller följande på de StOF exkursioner som genomförs:

  • Kom inte om du känner dig det minsta sjuk.
  • Undvik att vistas med andra fågelskådare om du tillhör en riskgrupp.
  • Samåk inte till exkursionerna, om ni inte tillhör samma familj.
  • Håll minst två meters avstånd till varandra under exkursionerna, som vingspannet på en havsörn.
  • Låna inte varandras saker, såsom kikare, tubkikare, fågelböcker och pennor.
  • Nys eller hosta i armvecket.

Observera

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren. Du finner de allmänna villkoren under programmet här på denna sidan.

Kolla regelbundet här på vår hemsida och i Facebook-gruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening” efter programändringar och restplatser.

Innekvällar – ibland även online

Innekvällarna kan komma att ske både live och online genom mötestjänsten Zoom. Vid online-föredrag används ibland ett bokningssystem för anmälan i förväg. För aktuell information se vår Facebookgrupp, alternativt Facebooksida, eller www.stof.nu när innekvällen närmar sig.

Samverkan med Studiefrämjandet

StOF genomför sina arrangemang i samverkan med Studiefrämjandet, som föreningen är medlem i. Bland studieförbunden är Studiefrämjandet det som har särskild inriktning på natur och miljö.

Månadsrunda med Angarngruppen: Vinterfåglar vid sjöängen (A1-2)

Onsdag 6 januari

Inställd

Angarngruppen välkomnar alla medlemmar i StOF att delta i deras månadsrundor. På årets första runda brukar vi ofta se fjällvråk, varfågel, stjärtmes och gärdsmyg. Sällsynt även berglärka och skäggmes. Steglits, grönfink, gulsparv, svartmes, tofsmes och kungsfågel kan ses året om och alltså även nu. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i januari, gå in på Angarngruppens hemsida www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från januari med utförlig information. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg.

Samling: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, klockan 08.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta.
Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Övrigt: Observera att vandringarna genomförs oberoende av väder och väglag! Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen, så stödjer du deras naturvårdsarbete i området.


Vinterskådning vid Stockholms ström (A1)

Lördag 9 januari (en motsvarade exkursion anordnas 24 januari)

Inställd

Klassisk vinterskådning mitt i centrala Stockholm, där de öppna vattnen runt Strömmen ger goda övervintringsmöjligheter för många fåglar. Vandringen går i lugnt tempo utmed innerstadens kajer för att få en så stor överblick av fågellivet som möjligt. Har vi turen på vår sida ser vi även havsörn segla över staden eller någon sparv- eller duvhök på snabb jakt efter något ätbart.

Ledare: Lars Berglund, tel. 070-533 29 09.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Samling: Klockan 08.00 vid matningsflotten nedanför Operakällaren, avslut cirka klockan 10.30.
Övrigt: Varma kläder, matsäck och kikare är bra att ha med sig.


Traditionsenlig skådning i ”vinterbetongen” med Rapphönan Stockholm (A2) – för tjejer 

Söndag 10 januari

OBS: Den årliga januariskådningen i vinterbetongen är inställd på grund av rådande situation. Arrangörerna vill istället bjuda in tidigare deltagare till en digital återträff. Samma datum men ny tid (kl 16.00) gäller. Anmälan sker enligt nedan, bifoga gärna foton från tidigare år. Mer info kommer till dig som är anmäld.

För tolfte året i rad samlas vi för att trimma öga, öra och handkikare inför resten av skådaråret. Det är perfekt att starta i Stockholms innerstad – ”betongen”! Vi besöker de platser som vi tror är bäst för dagen, kanske Tanto, Reimersholme eller något helt annat hörn i staden. Ta med kikare och varm dryck i termos. Var beredd på förflyttningar med SL. Alla medverkar och hjälps åt med att artbestämma det vi ser och hör. När fikasuget är som störst vid lunchtid summerar vi dagen. I år avstår vi från kafébesök, så ta med egen matsäck så fikar vi coronasäkert, det vill säga utomhus!

Ledare: Mova Hebert, tel. 0734-44 62 90, Susann Östergård och Gunilla Hjorth.
Anmälan: Till Mova, [email protected], mellan tisdag 5 och fredag 8 januari. Ange Vinterbetongen, namn och mobilnummer.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Cirka 15.
Samling: Omkring klockan 09.00. Tid och plats meddelas via e-post kort före 10 januari. Vi håller på till cirka klockan 13.00.
Övrigt: Klä dig varmt, även så att fötterna är varma! Mer information kommer efter anmälan.

Skådningen sker i samarbete med nätverket Rapphönan Stockholm.


Trut- och vitfågelskola längs Skeppsbron (B1)

Söndag 17 januari

Inställd

Vi tittar på trutar och måsar och går igenom art- och åldersbestämning. Vi får möjlighet att studera dräkterna på nära håll. Ta med kikare och klä dig varmt så träffas vi i ett vintrigt Stockholm. Vi går från Slussen till Strömmen längs Skeppsbron. Är det läge kan även Skeppsholmen besökas. Turen är planerad att ta cirka 2 timmar.

Ledare: Claes Hansson, tel. 0734-61 98 42, [email protected].
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Samling: Klockan 08.30 utanför Slussens T-banestation, uppgång Slussen.


Stockholmskrysset – vinterns spännande artrally

Lördag 23 januari

Inställd

Nu är det åter dags för det traditionella vinterfågelracet, som samtidigt blir en snabbinventering av vårt rapportområde. Förra året var det nio lag som slogs om segern, och det sågs hela 87 arter under dagen (vilket är rekord), varav det segrande laget lyckades se 69. En stark insats gjorde det lag som i ekoklassen fick in hela 57 arter och blev 3:a. Häng med du också! Samla ihop 2-5 personer i ett lag och se eller hör så många arter som möjligt inom Stockholms rapportområde på en dag. Alla är välkomna att vara med. Det finns även en ekoklass för lag som endast nyttjar kommunala färdmedel, cykel, skidor etc. Start får ske tidigast vid midnatt och tävlingen avslutas prick klockan 16.30 för spännande artgenomgång och prisutdelning. Detaljerade regler ges vid anmälan. När det segrande laget korats blir det mingel och middag så länge vi orkar. Stockholmskrysset är, förutom en intensiv och spännande dag i fält, en rolig och social aktivitet. Ett utmärkt tillfälle att lära känna nya och gamla skådare!

Anmälan: Till Malin Löfgren, tel. 0708-29 27 17 eller via e-post, [email protected], senast tisdag 19 januari. Obs! Var återsamlingen efter årets artrally kommer att vara är i dagsläget oklart eftersom Överjärva gård för närvarande har stängt på grund av covid 19. Vi jobbar på en lösning. Information läggs ut på hemsidan, www.stof.nu, samt meddelas givetvis vid anmälan. Det finns också en Facebookgrupp för artrallyt: Stockholmskrysset – StOF:s årliga artrally.
Avgift: Startavgift 40 kr/deltagare som betalas vid målgång.


Vinterskådning vid Stockholms ström (A1)

Söndag 24 januari

Inställd

Klassisk vinterskådning mitt i centrala Stockholm, där de öppna vattnen runt Strömmen ger goda övervintringsmöjligheter för många fåglar. Vandringen går i lugnt tempo utmed innerstadens kajer för att få en så stor överblick över fågellivet som möjligt. Har vi turen på vår sida ser vi även havsörn segla över staden eller någon sparv- eller duvhök på snabb jakt efter något ätbart.

Ledare: Mova Hebert, tel. 0734-44 62 90.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Samling: Klockan 08.00 vid matningsflotten nedanför Operakällaren, avslut cirka klockan 10.30.
Övrigt: Varma kläder, matsäck och kikare är bra att ha med sig.


Vinterfåglar inpå knuten – ett nationellt evenemang

Fredag 29 januari – måndag 1 februari

OBS: StOF kommer inte att bemanna några matningar.

Delta i BirdLife Sveriges årliga evenemang, som handlar om att räkna gästerna på din eller någon annans fågelmatning! Det finns också bemannade matningar i vårt rapportområde, bland annat vid Isbladskärret på Djurgården lördag 30 januari mellan 09.00 och 12.00, där Svante Söderholm välkomnar. Du får gärna hjälpa till att räkna arter och antal. Angarngruppen kommer att bemanna fågelmatningen vid Skesta hage under söndagen, för exakta tider se www.angarngruppen.se. För mer information, se StOF:s hemsida, www.stof.nu, när det närmar sig. Vi försöker lägga in alla kända matningar som är bemannade under helgen. Inrapportering sker via BirdLife Sveriges hemsida för Vinterfåglar inpå knuten, www.vinterfaglar.se, där det finns ytterligare information, per brev eller via appen Vinterfåglar. Att räkningen pågår även fredag och måndag beror på att även skolor och förskolor ska kunna delta.

Månadsrunda med Angarngruppen: De första gässen rastar (A1-2)

Onsdag 3 februari

Inställt

Nu börjar grågässen återvända till sjöängen, liksom ormvråkarna. Övervintrande varfåglar och fjällvråkar dröjer sig kvar ett tag till. Ibland rastar spetsbergsgäss inför sin vidare färd norrut och det händer att en majestätisk kungsörn cirklar över oss. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i februari, gå in på www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från månaden.

Samling: Klockan 07.30 vid Örsta.

För ytterligare information, se 6 januari.


Övervintrande sjöfåglar vid Erstavik (A1-2)

Lördag 6 februari

Inställt

Erstaviken är en djup havsvik med utsträckning i riktning SO-NV, belägen mellan Saltsjöbaden och Tyresö. Längst in i viken ligger Erstaviks herrgård. Mellan herrgården och viken finns betade strandängar. Vikens norra sida utgörs av klippstränder och barrträdsdominerad skog tills villabebyggelsen i Solsidan tar vid efter knappt två kilometer. Vikens utsträckning samt att den är ganska djup, 15 till 50-70 meter – frånsett en smal strandzon och de innersta omkring 500 metrarna – gör att den tenderar att frysa senare än många av de kringliggande vikarna och fjärdarna. Erstaviken är isfri många vintrar, även när isen lagt sig på andra vatten i trakten. Detta bidrar till att Erstaviken ofta är rik på sjöfågel vintertid och ofta finns där ovanliga övervintrare i Stockholmstrakten, såsom brunand, vigg och skäggdopping. Närvaron av öppet vatten gör att mikroklimatet längs stränderna är milt och där övervintrar regelbundet gärdsmyg, rödhake och sävsparv. Vi kommer att gå från Solsidan till Erstaviksbadet eller strandängen längst inne i viken, beroende på snö- och isförhållandena, och tillbaka.

Samling: Solsidans station klockan 08.15. Se www.sl.se för restider.
Ledare: Svante Söderholm.
Anmälan: Till Svante, [email protected], från onsdag 3 februari till torsdag 4 februari. Ange Erstavik, namn och mobilnummer.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Maximalt 12.
Övrigt: Måttlig fysisk aktivitet, men räkna med 6-7 kilometers promenad. Ta med matsäck och gärna tubkikare.


Vinterfåglar vid Tyresö slott (A1)

Söndag 7 februari

Inställt

Primärt spanar vi efter strömstare och kungsfiskare i Follbrinksströmmen och skäggmes vid Notholmen, men vi tittar och lyssnar förstås på alla fåglar vi träffar på under vandringen i de vackra omgivningarna runt slottet.

Ledare: Mats Grahn och Per Claesson.
Anmälan: Till Mats, [email protected]mellan torsdag 28 januari och onsdag 3 februari. Ange: Tyresö slott, namn och mobilnummer.
Antal deltagare: Maximalt 20.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: Klockan 9.00. Samlingsplats och övrig information ges vid besked om plats.
Lämplig resväg: Buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka.
Övrigt: Läs om Tyresö slott i Värt en omväg i FiSt nummer 1 2019.


Vinterfåglar på Skansen – tama och vilda (A1)

Söndag 14 februari

Inställt

Denna dag spanar vi efter vinterfåglar på Skansen. Givetvis tittar vi till de fåglar som hålls i burarna (berguv, lappuggla och vitryggig hackspett), men även de fåglar som frivilligt väljer att spendera vintern här. Tidigare år har det bland annat övervintrat gärdsmyg i varghägnet och väldigt orädda hägrar kring sälarna. Vid Fröstorp matas småfåglar som är så pass orädda att de ibland kan matas ur handen – en fin upplevelse! Den här exkursionen passar bra för lite yngre deltagare, även barn i sällskap med sina föräldrar är välkomna. Även om vi är på en djurpark underlättar det väldigt mycket om alla har en egen kikare.

Ledare: Mats Gothnier och Anna Lotsander, båda med stor kännedom om området.
Anmälan: Till Anna, [email protected] från måndag 8 februari till torsdag 11 februari. Svar under fredagen. Ange Skansen, namn och mobilnummer.
Avgift: Alla betalar sin egen entrébiljett. Tips: Ett årskort på Skansen är billigt och man får ta med ett barn upp till 15 år (se www.skansen.se).
Antal deltagare: För att alla deltagare ska få bästa utbyte av vandringen kan vi ta emot högst 10 barn plus 10 vuxna.
Samling: Till vänster utanför huvudentrén klockan 10.00.
Övrigt: Tänk på att det oftast blåser mycket kallt på Skansenklippan så här års. Läs mer om fåglarna på Skansen förr och nu i FiSt nummer 2 2018 och nummer 2 2019.


Möt kattugglorna i Nationalstadsparken (A1)

Någon kväll under vecka 8 (22-26 februari)

Inställt

Följ med på en ugglevandring i Nationalstadsparken och lyssna efter kattugglorna som vid den här tiden på året börjar markera sina revir. Vi vandrar längs cykelvägarna mot Lilla Skuggan via Stora Skuggan till T-banestation Universitetet. Under promenaden passerar vi genom flera kattugglerevir. Vi stannar på lämpliga platser längs vägen och lyssnar. Eftersom aktiviteten är väderberoende utser vi en lämplig kväll utifrån väderprognosen veckan innan. Kontrollera datum på hemsidan, www.stof.nu, några dagar före.

Ledare: Tomas Viktortel. 073-443 88 35 och Eva Johansson.
Samling: Klockan 17.00 vid Lindstedts väg 6 (infart Sophiahemmet).
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Övrigt: Varma kläder och varm dryck i termos är lämplig utrustning. Promenaden är cirka 3 kilometer lång och vi bör vara vid T-banestation Universitetet senast klockan 21.00.

Innekväll: Fåglar och fågelskådning i Stockholmstrakten Henrik Waldenström

Torsdag 11 mars

Inställt. Flyttas till höstens program.

Henrik Waldenström är känd för de flesta ornitologer i Stockholmstrakten. Han har genom åren värvat mängder av folk till fågelskådningens ädla hobby. Inte minst som exkursionsledare till när och fjärran. Han brinner mest för närnaturen och tog initiativ till Ekoparken (Kungliga Nationalstadsparken) och Tisdagsklubben på 90-talet. I kväll berättar han till gamla och nya bilder om höjdpunkter under sitt långa skådarliv i Stockholm. Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan. Tid: Klockan 19.00-21.00. Anmälan: Anmälan krävs. Information kommer inom kort.

Årsmöte

Måndag 15 mars

Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Lokal: Årsmötet hålls via mötesverktyget Zoom. Tid: Klockan 19-21.30. Övrigt: Håll utkik på vår hemsida, www.stof.nu, när det närmar sig.

Månadsrunda med Angarngruppen: Nu anländer vårfåglarna – en spännande vandring väntar (A1-2)

Onsdag 3 mars

Inställt

Nu ökar chanserna att se spetsbergsgås och bläsgås. Varfågeln är sannolikt kvar, brun kärrhök och smådopping bör ha anlänt. Har vi tur kan vi föra in någon av arterna mindre sångsvan, jorduggla, pilgrimsfalk och snösparv i protokollet. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i mars, gå in på www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från månaden. Samling: Klockan 07.30 vid Örsta. För ytterligare information, se 6 januari.

Örnräkning från Gåseborg och Vårbergstoppen (A1)

Lördag 6 mars

Inställt

Traditionsenligt räknas örnar i hela Mälardalen första lördagen i mars. Räkningarna samordnas från Rördrommens fältstation vid Sörfjärden i Strängnäs. De genomförs nu för 20:e året i rad och ger en god bild av antalet örnar som finns i Mälaren/Hjälmaren i början av mars. Alla intresserade är välkomna att bistå med letandet och räkningen under lördagen, mellan klockan 10.00 och 12.00. Vi kombinerar örnletandet i alla väderstreck med att spana efter vårprimörer som kan visa sig. Normalt dyker de första grågässen, sångsvanarna, sånglärkorna, storskarvarna och kanske skogsduvorna upp i början på mars om sydliga vindar råder. Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs. Ledare Gåseborg: Dag Lanerfeldt, tel. 070-812 32 34. Ledare Vårbergstoppen: Tomas Viktor, tel. 073-443 88 35. Anmälan: Ingen anmälan. Avgift: Ingen avgift. Antal deltagare: Ingen begränsning. Tid: Klockan 10.00-12.00. Resväg Gåseborg: Se under Our story på Facebooksidan ”Gåseborg sträckräkningssällskap”, eller sök på webben: Gåseborg Järfälla, så finner du en beskrivning av området och vägen dit. Resväg Vårbergstoppen: Vi möts på P-platsen vid Vårbergs sjukhus längs Vårbergsvägen där bilburna kan parkera mot en avgift. Med kommunala färdmedel går man av vid T-banestation Vårberg och följer Vårholmsbackarna söderut till sjukhuset, cirka 500 meter. Samling: Vid parkeringen klockan 09.30 för gemensam promenad upp till topplatån. Övrigt: Ta med kikare och en rejäl matsäck och glöm inte ordentligt med kläder. Läs mer om Gåseborg och Vårbergstoppen i den guide till våra sträcklokaler som publicerades i FiSt nummer 1 2019.

Ugglor, ugglor och en massa spettar! (AB2)             

Fredag 19 mars – söndag 21 mars 

Vid överbokning anordnas samma tur även tisdag 23 mars – torsdag 25 mars

Inställt

Den lovande sorktillgången gör att vi kan hoppas på en bra ugglesäsong 2021 om vintern inte töar bort. Därför ger vi åter några StOF-medlemmar chansen att följa med på denna klassiker till Nordupplands ugglemarker, där vi sett och hört berguv, slag-, katt-, hök-, pärl-, sparv-, horn, jord- och lappuggla på föregående turer. Flera ugglearter, som normalt häckar i norr, har under 2020 dragit sig söderut på grund av dålig födotillgång i Norrland. Vi får se vad som bjuds denna gång, ugglor är knepiga och vädret kan ibland vara lynnigt. Normalt brukar det bli 5-6 olika arter och vi brukar få höra eller se omkring 10-30 ugglor på denna exkursion. Ibland finns gråspett eller tretåig hackspett på några av lokalerna samt de övriga vanliga spettarna. Dessutom förekommer järpe, orre och tjäder, även om dessa ofta inte hinns med. På dagarna omges vi av tranor, olika slags gäss, ormvråkar och lärkor, och vi har god chans att se många havsörnar, ibland även kungsörn. Turen går till myr- och ödemarkerna i Ekoparken Forsmark för att få uppleva en minnesvärd gryning i ödslig skogs- och myrmark. Har vi tur kanske vi även får se spår av lo och mård eller norrsken. Vi bor vid Kallrigareservatet, omgivna av stora lövskogsområden och strandängar. Resan brukar avslutas vid Vendelsjön för att se på vårsträck, eller någon annan plats av intresse om det kommer in intressanta rapporter. Ledare: Peter Hunger, tel. 070-65 39 854. Anmälan: Till Kerstin Nordenadler, [email protected] från torsdag 25 till söndag 28 februari. Ange Ugglor, namn och mobilnummer. Ange även om du har möjlighet att åka 23-25 mars. Avgift: 1 200 kr (1 100 kr 23-25/3) som betalas till StOF, pg 15 58 58-4, mellan de datum som anges i bekräftelsen på att du fått plats. Resa: Avfärd i två egna bilar från Rörstrandsgatan, nära S:t Eriksplans T-banestation (uppgång S:t Eriksplan) fredag 19 (alternativt tisdag 23) mars klockan 16.00. Åter söndag 21 (alternativt torsdag 25) mars mellan klockan 18.00 och 21.00. Antal deltagare: Maximalt 6 deltagare per tur, bilförare kan få förtur. Notera: Eftersom 2020 års resa blev inställd med kort varsel på grund av pandemin har dessa resenärer förtur om de anmäler sig igen. Övrigt: Vi övernattar på en gård med kök men med begränsade matlagningsmöjligheter. Här finns dock värme och badrum. Ta därför med färdiglagad mat som bara behöver värmas upp i mikrovågsugn eller som går att äta kall i fält om vi får vackert väder. Sista dagen ingår avskedsfika vid artgenomgången. Ta med lakan och örngott eller sovsäck (sängar finns för alla) plus mat för hela resan, dessutom färdiga smörgåsar samt en liten termos med fika för första natten och morgonen. Varma kläder (som inte prasslar vid minusgrader!) och varma skodon (typ fodrade, vattentäta vandringskängor/stövlar) är ett måste. Temperaturen kan variera från +5 till -15 grader, allt från solsken och töväder till snöstorm kan förekomma.

Sångsvanarna i Tysslingen och Garphyttans nationalpark – samarrangemang med Naturens teater i Rånnesta (A1)

Lördag 20 mars

Inställt

Följ med till Europas största rastplats för sångsvanar på våren, Tysslingen utanför Örebro. Tusentals sångsvanar rastar där på sin väg till sina häckningsområden i norr. Efter lunchen åker vi till Garphyttans nationalpark för en rundvandring. Vi åker i gemensam buss från Stockholm. I priset ingår resa, kaffe, guidad skådning och varm lunch, se www.tysslingen.nu. Ledare: Eva Johansson och Per Claesson. Anmälan: Till Eva, [email protected] från måndag 1 mars till söndag 7 mars. Ange Tysslingen, namn och mobilnummer. Avgift: 675 kronor, som betalas till StOF, pg 15 58 58-4, när du fått besked om att resan genomförs. Antal deltagare: Minst 35 för att resan ska genomföras. Tid: Bussen avgår klockan 07.30 från Cityterminalen och vi är tillbaka i Stockholm cirka klockan 19.00. Övrigt: Meddela eventuell specialkost vid anmälan. Ett antal handkikare finns att låna. Säg till vid anmälan. Resan är anpassad för rörelsehindrade.

Ungdomskväll på Naturens Hus – för dig mellan 15 och 25 år: Flyttfåglar och klimat –Johan Lind

Tisdag 23 mars

Inställt

I nummer 2 2020 av FiSt presenterade zoologen och naturfotografen Johan Lind Naturens hus. Nu är vi bjudna dit för att få en djupdykning i ämnet flyttfåglar och klimat. Med hjälp av sina bilder berättar Johan vart flyttfåglar tar vägen på hösten, hur de hittar tillbaka på våren, hur deras flyttbeteende påverkas av de pågående klimatförändringarna och mycket mer. Under kvällen besöker vi också Naturens Hus nya ringmärkningsbod, där vi får lära oss hur ringmärkning går till i praktiken. Förhoppningsvis får vi då möjlighet att studera en fågel på riktigt nära håll! Lokal: Naturens hus i Bergianska trädgården (Gustafsborgsvägen 20). Tid: Klockan 17.00-19.00. Samling: Klockan 16.45. Anmälan: Till Anna Lotsander, [email protected], senast onsdag 3 mars. Ange: Naturens hus, 23 eller 24 mars, namn och mobilnummer. Antal deltagare: 20. Avgift: Ingen avgift. Hitta hit: Enklast är att åka kollektivt till T-banestation Universitetet och därefter promenera cirka 10 minuter. Det finns ingen möjlighet att parkera vid Naturens Hus. Närmsta parkering är vid Plantagen (Veit Wittrocks väg 2). Övrigt: Naturens Hus har jordnötsförbud i sina lokaler.  

Innekväll på Naturens hus – öppen för alla åldrar: Flyttfåglar och klimat – Johan Lind

Onsdag 24 mars

Inställt

För information om programmet, anmälan och andra praktiska frågor, se ovan programpunkt tisdag 23 mars.

Angarnssjöängen: Möt sånglärkorna och andra tidiga vårfåglar (A1)

Lördag 27 mars

Inställt

Den här exkursionen har varit tradition sedan länge. Det är alltid en extra njutning att komma ut i fågelmarkerna under den tidiga våren. Allt fler vårgäster har anlänt och ger liv åt den hittills tysta naturen. Över fälten sjunger sånglärkorna och skogs- och ringduvor både rastar och sträcker förbi. Chansen är god att också kunna få se rastande snösparvar ute på fälten. Arter som brukar dyka upp just till månadsskiftet mars/april är bland annat brun kärrhök, enkelbeckasin, skogssnäppa och sädesärla. Om isen har gått upp i sjön rastar nu även stora mängder änder, gäss och sothöns. Ledare: Kunniga skådare från Angarngruppen. Kontaktperson: Stefan Paulin, tel. 0702-27 45 13. Anmälan: Ingen föranmälan eller begränsning av antalet deltagare. Avgift: 20 kr, som betalas direkt till ledarna. Intäkterna går till vinterfågelmatningen vid Angarnssjöängen. Samling: Klockan 07.30 vid Örsta Naturcentrum (före detta Naturum). Kontrollera resvägen på Angarngruppens hemsida www.angarngruppen.se eller SL:s reseplanerare, www.sl.se.

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Premiär för vårens vandringar (A1)

Onsdag 7 april

Inställt

Lasse Lööv från Södertörns Fågelklubb fortsätter traditionen med fågelvandringar på onsdagsmorgnar vid Ågesta, och StOF-medlemmar är välkomna att följa med. Vandringarna brukar pågå 3-4 timmar. Under vårens åtta morgonvandringar följer vi hur fågellivet förändras från vecka till vecka på en av de bästa och mest lättillgängliga fågellokalerna söder om stan. Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser. Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig. På vårens första vandring är sädesärlorna på plats liksom skrattmåsarna, och vi bör se en del sträckande gäss och rovfåglar. Dessutom är det gott om änder i sjön.

Ledare: Lasse Lööv, tel. 070-713 21 45.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola klockan 06.00. Orkar du inte upp till klockan 06.00 kan du komma senare och leta rätt på oss på södra sidan av sjön där vi normalt kommer att hålla till. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se, när detta skrivs är vårens tidtabell inte klar.
Övrigt: Eventuella inställda turer kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs hemsida, www.sfk.name.


 

Månadsrunda med Angarngruppen: Svarthakedopping och trädlärka på plats (A1-2)

Onsdag 7 april

Inställt

I april siktas ofta salskrakar och spetsbergsgäss som inte har dragit vidare. Änderna samlas. Exempel på nyanlända häckande arter är svarthakedopping och trädlärka. Bland mer sällsynta gäster kan nämnas mindre sångsvan, alfågel, kungsörn, strandskata, skräntärna och svarthakad buskskvätta.

Samling: Klockan 07.30 vid Örsta. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i april, gå in på www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från månaden.

För ytterligare information, se 6 januari.


 

Följ vårsträcket från Skinnarviksberget, mitt i ”betongen” – morgon (A1)

Onsdag 7 april

Inställt

Häng med och möt våren från Stockholms innerstads bästa utsiktspunkt! Nu är vårsträcket igång med finkar och trastar, inklusive dubbeltrast, men även mycket annat kan dyka upp med lite tur. Exempel på andra arter som årligen ses från berget vid denna tid är sädgås, ormvråk, skogssnäppa, storspov och brun kärrhök. Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser.

Ledare: Claes Hansson, tel. 0734-61 98 42.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 06.00 vid masten högst uppe på ”Skinkan”. Avslutning cirka klockan 09.00 eller när sträcket avtagit.
Övrigt: Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig.


 

Upplev de fina vårfågellokalerna vid Svartsjö (A1)

Söndag 11 april

Inställt

Gemensamt besöker vi Svartsjö slottspark, tornet vid Svartsjöviken och Svartsjö Dämme. Vi bjuder på alla våra knep och bästa ställen för att StOF:s medlemmar ska få en så bra introduktion som möjligt till området, eller bara en härlig vårpromenad med många fåglar för de som redan varit där. Fika under turen är självklart, så ta med en termos med varm dryck och tilltugg.

Ledare: Kjell Häggvik, tel 0768-59 35 11.
Anmälan:Till Kjell, [email protected] mellan måndag 22 mars och tisdag 6 april.Ange Svartsjö, namn och mobilnummer.
Antal deltagare: Maximalt 15.
Samling: Klockan 07.00 på parkeringen vid Svartsjö slott.
Resväg: Buss från Brommaplan, se www.sl.se.

 
 

Onsdagsmorgon vid ÅgestaDags för fler rovfåglar (A1)

Onsdag 14 april

Inställt

Vårens andra vandring med Lasse Lööv från Södertörns Fågelklubb. Storspovarna är på gång samt rovfåglar som kärrhök och falkar.

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola klockan 06.00. Det går också att ansluta senare.

För ytterligare information, se 7 april.


 

Torsdagsvandring med doppingar och småfågel vid Kyrksjön – kväll (A1)

Torsdag 15 april

Inställt

Kyrksjön bjuder på olika biotoper, vilket attraherar många olika sorters fåglar. Vi förväntas bland annat få se svarthakedopping, smådopping och skäggdopping. Utmed promenadvägen runt sjön finns bland annat mindre hackspett, stenknäck, gärdsmyg, trädkrypare och stjärtmes. En sparv- eller duvhök kan tänkas flyga förbi. Några förkunskaper krävs inte, vi pratar om alla fåglar som kommer i vår väg. Vandringen pågår i två timmar.

Ledare: Eva Johansson, [email protected].
Anmälan:Ingen föranmälan.
Antal deltagare: Ingen begränsning av antalet deltagare.
Samling: Klockan 18.00 på parkeringen vid Vultejusvägen, intill idrottsplatsen i Norra Ängby.


 

Västergötlands pärlor om våren (B2)

Torsdag 15 april – söndag 18 april

Inställt

Vi beger oss återigen till Västergötland, denna gång för en vårlig upptäcktsfärd till några av landskapets bästa fågellokaler. Vi besöker de för oss stockholmsskådare mindre kända fågellokalerna Dättern, Vänersborgsviken och Hullsjön. Vi siktar också på att även denna gång få litet havsluft i Bohuslän. Ute på Ramsvikslandet finns flera fina lokaler och vid friska vindar bjuds vi på härlig havsfågelskådning. Vi får också tid att skåda vid Hornborgasjön och vi avslutar med att leta kungsfiskare i Paradissjön nära Skövde. Akuta lokala larm kommer att beaktas i möjligaste mån. Det kan bli långa promenader, mycket tidiga morgnar och sena kvällar, så en god grundkondition rekommenderas.

Ledare: Kerstin Nordenadler och Lars Berglund.
Anmälan och kontakt: Kerstin Nordenadler, [email protected], från måndag 1 mars till söndag 7 mars. Ange: Västergötland, namn och mobilnummer.
Avgift: Cirka 3 200 kr (ungdom 2 300 kr). Exakt pris och övriga uppgifter om betalning meddelas vid bekräftelse av plats. I priset ingår transport och logi inklusive städning.
Antal deltagare: 14 (varav maximalt två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Vi tar ett tidigt tåg (cirka 07.30) till Skövde där vi hämtar två minibussar för vidare resande i landskapet. Bussarna lämnas i Skövde under senare delen av söndagseftermiddagen. Beräknad hemkomst till Stockholm C cirka 21.30.
Logi: Dubbelrum på STF:s vandrarhem i Lidköping, tel. 0510-664 30. Frågor om enkelrum eller hyra av lakan och handduk tas upp direkt med vandrarhemmet och betalas enskilt.
Utrustning: Handkikare och tub är obligatoriskt, liksom tillräckligt varma, vind- och regntäta kläder.


 

Vårfåglar vid Sandemars strandängar (A1) 

Söndag 18 april

Inställt

Det vackra kustlandskapet i Sandemar är en bra plats att möta nyanlända vårfåglar på. Över strandängarna fladdrar vipor medan större strandpipare och enkelbeckasiner går och födosöker. Lärksång, starar och duvflockar brukar förgylla luftrummet, liksom gäss och änder. Säkert ser vi också någon havsörn.

Ledare: Mats Grahn, tel. 070-650 02 54.
Anmälan: Till Mats, [email protected] mellan måndag 5 april och fredag 9 april. Ange Sandemar, namn och mobilnummer.
Antal deltagare: 20.
Avgift: Ingen.
Samling: Klockan 08.00. Beräknat avslut cirka klockan 13.00. Samlingsplats och övrig information ges vid besked om plats.
Lämplig resväg: Pendeltåg till Handen och buss 839 därifrån (i riktning Smådalarö) till Svärdsnäsviken (obs! hållplatsen före Sandemars slott).


 

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Första sångarna tar ton (A1)

Onsdag 21 april

Inställt

De första sångarna dyker upp liksom Norrlandsvadarna. Även tärnor och svalor gör entré.

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola klockan 06.00. Det går också att ansluta senare.

För ytterligare information, se 7 april.


Upplev fågellivet vid Strandstuviken – Oxelösund (B2)

Söndag 25 april

Inställt

Nyköpingstrakten har flera fina fågellokaler och en av de bästa är Strandstuviken. Det är ett naturreservat strax sydost om staden, med betade strandängar och ett fint fågeltorn. Nu ordnar StOF för första gången en exkursion hit. Under våren rastar änder och vadare här och rariteter som tereksnäppa och tuvsnäppa har setts. Bland häckfåglarna märks gravand, vitkindad gås och mindre strandpipare. Viken är också en säker rastplats för skräntärnor. I området finns flera intressanta lokaler, som Femörehuvud och Branäs våtmark utanför Oxelösund, som också besöks i mån av tid.

Ledare: Mova Hebert, tel. 0734-44 62 90 och medledare.
Anmälan: Till Mova, [email protected]gmail.com, från fredag 9 april till torsdag 15 april. Ange Strandstuviken, namn och mobilnummer.
Avgift: Ingen, förutom att bilförarna ersätts av passagerarna.
Antal deltagare: Maximalt 20, men vi måste ha match mellan bilförare och passagerare.
Samling: Klockan 06.00 på överenskommen plats som meddelas vid anmälan.
Övrigt: Tubkikare är bra att ha och handkikare nödvändig. Ta med varma kläder och matsäck.


 

Vårkväll vid Ågestasjön med änder och nattaktiva fåglar (A1)

Tisdag 27 april

Inställt

Vi samlas vid Ågesta Gård klockan 18.00, i anslutning till buss 833 ankomst från Farsta Strand. Obs! Du ska inte gå av vid Ågesta Friluftsgård, utan åka vidare till Ågesta Gård, det vill säga hållplatsen vid ridskolan. Busstiderna är preliminära – se www.sl.se. Vi tar först en promenad till Pumphusängen och spanar efter änder och vadare där, medan enkelbeckasinen spelflyger över oss. Sedan går vi till Godaobsudden och fågeltornet för att se vad som finns i sjön och där kanske vi räknar hur många skrattmåsarna är i år. Därefter medhavd fika i fågeltornet. Vid 21-tiden går en buss tillbaka till Farsta, men om man kan och vill stanna lite längre så kommer vi att ta en sväng till Pumphusängen och lyssna efter nattaktiva arter. Klä dig varmt i så fall! Återfärden kan vi ordna med bilskjuts till Farsta Strand.

Ledare: Anders Lennartsson, tel. 0706-96 95 63.
Anmälan: Till Anders, via sms eller e-post: [email protected]från tisdag 20 till söndag 25 april. Ange Ågesta, namn och mobilnummer.
Antal deltagare: 10-15.
Avgift: Ingen avgift.


 

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Bra fart på vadarna (A1)

Onsdag 28 april

Inställt

Nu är ännu fler vadare här, och vi bör se och höra rödbena, grönbena, gluttsnäppa och svartsnäppa. Kanske får vi också syn på någon ovanligare art.

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola klockan 06.00. Det går också bra att ansluta senare.

För ytterligare information, se 7 april.

Månadsrunda med Angarngruppen: Nu myllrar det av nyanlända flyttfåglar (A1-2)

Onsdag 5 maj

Inställt

Nu hettar det till ordentligt i fågelmarkerna! Vi har god chans att observera stjärtand, årta, salskrake, småfläckig sumphöna, göktyta och många arter av nyanlända vadare, svalor och sångare. Har vi riktig tur ser eller hör vi någon eller några av arterna gråhakedopping, brun glada, aftonfalk, vassångare, rödstrupig piplärka och lappsparv. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i maj, gå in på www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från månaden. Samling: Klockan 07.30 vid Örsta. För ytterligare information, se 6 januari.

Onsdagsmorgon vid ÅgestaÄnnu fler sångare och vadare (A1)

Onsdag 5 maj

Inställt

Lite fler sångare och ytterligare vadare har hittat hit. Näktergalen kan med lite tur höras redan nu.  Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola klockan 06.00. Det går också bra att ansluta senare. För ytterligare information, se 7 april.

Fågelrika dagar på södra Öland (B2)

Torsdag 6 maj – söndag 9 maj

Inställt

Vi återser Öland på våren. De flesta lokaler vi avser att besöka ligger söder om bron, men vassa larm kommer förstås att beaktas så långt det är rimligt. När det gäller fågelarter så koncentrerar vi oss på sådana som saknas eller är ovanliga i Stockholmstrakten. Tempot blir intensivt med mycket sträckskådning, varvat med lugnare skådning i lund- och skogsmiljö. Målarter: Vi kommer att se många arter av gäss, doppingar, änder, rovfåglar samt både större och mindre vadare, tärnor, alkor och en lång rad småfåglar. Kort sagt har vi chans att se det mesta utom sena flyttare. Vi hjälps åt med knepigare artbestämningar, så en bra fågelbok/app är bra att ha med. Ledare: Kerstin Nordenadler och Lars Berglund. Anmälan: Till Kerstin, [email protected]från måndag 22 mars till söndag 28 mars. Ange: Öland, namn och mobilnummer. Avgift: Cirka 3 700 kr (ungdom 3 300 kr), som betalas till StOF, pg 15 58 58-4 enligt anvisning vid bekräftelse om plats, då även exakt pris anges. I priset ingår resa och logi inklusive städning. Antal deltagare: 14 (maximalt två ungdomar för reducerad avgift) plus två ledare. Resa: För miljö, säkerhet och komfort åker vi (ett mycket tidigt) tåg till Kalmar, varifrån vi åker över till ön i två minibussar. Logi: Dubbelrum på Ottenby vandrarhem i Ås, tel. 0485-66 20 62. Frågor om enkelrum, hyra av lakan med mera tas direkt med vandrarhemmet. Mat: Matsäck så att man klarar sig fram till middagen första dagen. Vi handlar för tre frukostar och tre luncher innan vi kommer till vandrarhemmet. Middagarna äter vi på restaurang. Övrigt: Sträckfågelskådning är vanligtvis en kylig sysselsättning, så varma, vind- och regntäta kläder och fotbeklädnader rekommenderas. Tempot blir högt med tidiga morgnar och ofta sena kvällar. Ibland får vi stå länge och spana och andra dagar kan det bli längre promenader, så en god grundkondition krävs för deltagande, liksom både handkikare och tub.

Fågeltornskampen – hela Norden tävlar (ABC1)

Lördag 8 maj

Inställt

Fjolårets kamp ställdes in på grund av pandemin och ersattes av ”Vårfåglar inpå knuten”, helt utan tävlingsinslag. Om årets tävling blir av inbjuds du att besöka något av de tävlande fågeltornen runt om i Stockholmsområdet och hjälpa till att hitta så många arter som möjligt. Främst tävlar vi mot finnarna, som vunnit alla år förutom 2019 då Sverige tog hem segern för första gången med 106 arter i Södra Lunden-tornet på Öland. Men det är även en kamp mellan tornen i Sverige. Åtta torn i Stockholms rapportområde deltog 2019: Fysingen, Angarnssjöängen (nya och gamla tornet), Östra Styran, Hästholmstornet vid Broängarna, Menhammarsviken, Svartsjö dämme och Ågesta. Fysingen var bäst i vårt rapportområde och kom sjua i Sverige med 90 arter. För information om årets tävling, besök StOF:s hemsida www.stof.nu eller de lokala föreningarnas webbplatser.

Välkommen till Fågelskådningens dag – ett nationellt evenemang (A1)

Söndag 9 maj

Inställt

Fågelskådningens dag är ett nationellt arrangemang som anordnas varje år i början av maj på initiativ av BirdLife Sverige. StOF kommer att bemanna en eller flera fågellokaler, se www.stof.nu för mer information när det närmar sig. Under dagen kan du få hjälp med artbestämning av fåglar och vi berättar också om vilka arter som man har chans att se. Flera lokalföreningar planerar också aktiviteter, plus att skådarna på Gåseborg hälsar dig välkommen till denna förnämliga sträcklokal. Något fågeltorn finns inte, men man står högt nog ändå. Ta gärna med något att grilla. Man har ofta grillen igång, en vana från kalla, blåsiga dagar. Även Mälarklippan i Blackeberg deltar. På StOF:s hemsida kommer information att finnas om på vilka platser Fågelskådningens dag firas. Anmälan: Ingen föranmälan krävs. Övrigt: Läs om Mälarklippan i Värt en omväg i FiSt nummer 3 2020 och såväl Mälarklippan som Gåseborg i nummer 1 2019. I nummer 3 2020 fanns en artikel om vårsträcket på Mälarklippan våren 2020.

Fågelmorgon vid Hemmesta sjöäng (A1)

Söndag 9 maj

Inställt

Hemmesta sjöäng är en nyrestaurerad våtmark på Värmdö. Framför allt har den blivit en bra vårlokal för fågel. Vi blir guidade av Tom Arnbom, Värmdö Fågelklubb, som känner lokalen som sin egen ficka och han kommer under vandringen bland annat att berätta om hur man praktiskt gått tillväga för att gynna fågel, fisk och rekreation. Man vet aldrig vad mitten av maj kan bjuda på, men drygt 60 arter kommer vi med sannolikhet att observera när vi vandrar runt våtmarken. Ledare: Tom Arnbom, tel. 070-554 40 66. Anmälan: Ingen föranmälan. Avgift: Ingen avgift. Samling: I fågeltornet cirka klockan 06.45, när buss 474 anlänt – kontrollera avgång på SL:s hemsida, www.sl.se. Buss 474 från Slussen är skyltad Hemmesta, men ändhållplatsen där du ska gå av heter Hemmesta vägskäl. Gångvägen till fågeltornet ligger 100 meter ner mot vägskälet till höger från hållplatsen. Man når tornet på fem minuter. Bilburna tar väg 222 från Stockholm till Mölnvik, fortsätter rakt fram till Ålstäket och kör sedan vidare rakt fram mot Hemmesta fram till P-skylten Hemmesta sjöäng, till vänster vid Hemmesta vägskäl. Exkursionen beräknas ta 3-4 timmar. Övrigt: Är det uppehållsväder går det bra med bekväma promenadskor. Ta med matsäck!

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Nu yr det av svalor i luften (A1)

Onsdag 12 maj

Inställt

Ladu-, hus- och även backsvalor fyller luftrummet och över dem alla kretsar vårens första tornseglare. I sjön ser vi doppingar och änder. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola klockan 06.00. Det går bra att ansluta senare. För ytterligare information, se 7 april.

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)

Tisdag 18 maj

Inställt

Vi samlas vid Ågesta Gård klockan 18.00, i anslutning till buss 833 ankomst från Farsta Strand. Obs! Du ska inte gå av vid Ågesta Friluftsgård, utan åka vidare till Ågesta Gård, det vill säga hållplatsen vid ridskolan. Busstiderna är preliminära – se www.sl.se. Vi tar först en promenad till Pumphusängen och spanar efter änder och vadare där, medan enkelbeckasinen spelflyger över oss. Sedan går vi till Godaobsudden och fågeltornet för att se vad som finns i sjön och där kanske vi räknar hur många skrattmåsarna är i år. Därefter medhavd fika i fågeltornet. Vid 21-tiden går en buss tillbaka till Farsta, men om man kan och vill stanna lite längre så kommer vi att ta en sväng till Pumphusängen och lyssna efter nattaktiva arter. Klä dig varmt i så fall! Återfärden kan vi ordna med bilskjuts till Farsta Strand. Ledare: Anders Lennartsson, tel. 0706-96 95 63. Anmälan: Till Anders, via sms eller e-post: [email protected], från tisdag 11 till söndag 16 maj. Ange Ågesta, namn och mobilnummer. Antal deltagare: 10-15. Avgift: Ingen avgift.

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Gulärlor anländer och göken hörs (A1)

Onsdag 19 maj

Inställt

De nordliga gulärlorna anländer. Nu hörs också gökens karakteristiska lockläte. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola klockan 06.00. Det går bra att ansluta senare. För ytterligare information, se 7 april.

Fågelskådning för barn vid Kyrksjön – kväll (A1)

Torsdag 20 maj

Inställt

Den här aktiviteten riktar sig till barn i åldern 8-12 år. Vi går en sväng vid Kyrksjön, tittar på och pratar om de fåglar som kommer i vår väg. Föräldrar är välkomna att följa med. Ta med något smått och gott att äta, så fikar vi tillsammans ute på bryggan medan vi tittar på fåglarna på vattnet i tubkikaren. Ett mindre antal kikare finns att låna. Vi är ute cirka 2 timmar. Ledare: Eva Johansson, [email protected]. Anmälan: Ingen föranmälan. Avgift: Ingen avgift. Samling: På parkeringen mitt emot Ängby IP, Vultejusvägen klockan 18.00. Tunnelbana: Grön linje till Ängbyplan och cirka 1 km promenad norrut, alternativt buss 117 till hållplats Vultejusvägen och cirka 500 m promenad söderut. Övrigt: Ta med kikare och fågelbok/app om du har. Klädsel efter väder.

Vårkväll vid Isbladskärret med Rapphönan Stockholm (A1) – för tjejer

Torsdag 20 maj

Inställt

Upplev en fin vårkväll vid Isbladskärret på Djurgården! Vi gör en vandring kring kärret och upplever fågellivet i denna fina och fågelrika Djurgårdsmiljö. Alla medverkar och hjälps åt med att artbestämma det vi ser och hör. Ledare: Karin Oknemark, tel. 070-770 68 19, och Eva M. Karlsson. Anmälan: Till Karin, [email protected] från söndag 16 maj till tisdag 18 maj. Besked om deltagande lämnas 19 maj. Ange Isbladskärret, namn och mobilnummer. Avgift: Ingen. Antal deltagare: 14 plus två ledare. Samling: Cirka klockan 18.00 vid informationstavlan vid gula pumphuset vid Isbladskärrets södra ände. Buss 67 går från Odenplan och Karlaplan till hållplats Thielska galleriet. Pendelbåtar går till Blockhusudden, bland annat från Nacka strand. Avslut ungefär klockan 20.30. Övrigt: Ta med något gott att äta och dricka!
 

Raritetsmagneten södra Gotland (B2)

Torsdag 20 maj – måndag 24 maj

Inställt

I maj kan Gotland vara en riktig raritetsmagnet, därför upprepar vi denna succéresa för tredje gången. Liksom tidigare koncentrerar vi oss på södra Gotland för att få ut så mycket som möjligt av skådningen. Under resan 2019 var gruppen på plats vid Hoburgen när en grågul sparv för första gången gästade Sverige. Återkommande gäster på södra Gotland i maj har varit vaktel, aftonfalk, brun glada, turturduva och korttålärka. Andra arter som setts i området under denna tid är vitnäbbad islom, rödhalsad gås, ägretthäger, fjällpipare, stäpphök, rostgumpsvala, härfågel, biätare, vassångare, lundsångare, brandkronad kungsfågel, svartpannad törnskata, gulhämpling och kornsparv. Vi bor strategiskt på Sjövärnsgården invid raritetstäta Hoburgen, Rivet och Sundre Fågelstation. Ledare: Kerstin Nordenadler och Gustav Knall. Anmälan: Anmäl dig till Kerstin, [email protected] från lördag 20 mars till fredag 26 mars. Ange Gotland, namn och mobilnummer. Avgift: 3 550 kr (ungdomar 3 200 kr) Betalningsinstruktioner erhålls efter besked om att du fått plats. I priset ingår biltransport, Gotlandsfärja, fyra nätter på Sjövärnsgården samt slutstädning. Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare. Resa: Avresa cirka klockan 07.00 torsdag 20 maj från Stockholms Central. Tillbaka till samma plats måndag 24 maj ungefär klockan 22.00. Logi: Vandrarhemsstandard. Enkelrum kan eventuellt erbjudas till en extrakostnad. Ta med egna lakan.

Projekt Årets Art 2021: Bekanta dig med vår unika östersjösilltrut!

Fredag 21 maj

Inställt

Claes Hansson och Dirk van Gansberghe introducerar den fascinerande silltruten. På Skeppsbron får vi möjlighet att studera arten på nära håll. Fokus kommer att ligga på art- och åldersbestämning. Vi får bland annat tips på hur underarten fuscus (östersjösilltrut) skiljs från den, hos oss, mindre vanliga underarten intermedius. Exkursionen kommer att vara anpassad för dig som är nybörjare på trutskådning, men alla är givetvis välkomna att delta. Ledare: Claes Hansson och Dirk van Gansberghe Anmälan: Till Claes via mail ([email protected]) mellan måndag 10 maj och torsdag 20 maj. Ange namn och telefonnummer. Avgift: Ingen avgift Antal deltagare: Max 20 deltagare Samling: 18.00 vid Slussen T-banestation, uppgången som vetter mot guldbron

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Bivråk och sångare (A1)

Onsdag 26 maj

Inställt

Bivråkarna är i antågande. Allt fler sångare hörs i vassar och lundar. Fågelrikedomen är stor just nu. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola klockan 06.00. Det går bra att ansluta senare. För ytterligare information, se 7 april.

Njut av ytterskärgården på Ålandsskär (AB1)

Fredag 28 maj – söndag 30 maj

Inställt

Ålandsskär ligger i ögruppen Huvudskär i Stockholms södra ytterskärgård. Ett besök i ytterskärgården i övergången mellan vår och sommar erbjuder goda möjligheter att se fågelarter som de flesta inte ser så ofta. Öar i havsbandet besöks allt mer av fågelskådare, genom att läge och storlek på öarna gör att det ofta finns goda chanser att se ovanliga arter om väder och vind är de rätta. Dessutom erbjuder dessa öar en synnerligen avkopplande och rogivande miljö. Ålandsskär har i omgångar besökts ganska regelbundet av ornitologer och viss ringmärkningsverksamhet har bedrivits där. Under senare år har det i första hand rört sig om dagsturer. Tanken med exkursionen är att de som deltar ska få möjlighet till sträcksskådning två dagar och att vi ska vara på plats när fågelaktiviteten är som störst, på morgonen. Exkursionen kommer att genomföras i lugnt tempo. Ön är liten så den fysiska ansträngningen blir liten, men då det är ljust en stor del av dygnet kan det bli många timmars fågelskådning och tidiga morgnar för de som vill. Ledare: Svante Söderholm. Anmälan: Till Svante, [email protected], från måndag 29 mars till söndag 4 april. Avgift: Cirka 1 100 kr (ungdomspris 1 000 kr), som betalas till StOF, pg 15 58 58-4. Vid bekräftelse av plats anges exakt pris och när avgiften ska vara betald. I avgiften ingår båtresa och logi. Antal deltagare: Maximalt 7 (varav två ungdomsplatser). Resa: Med pendeltåg, linje 43, från Stockholm City fredag klockan 15.51 till Västerhaninge. Därefter buss 846 klockan 16.32 mot Årsta till Årsta brygga med ankomst vid 16.48. Från Årsta brygga taxibåt till Ålandsskär. Från Ålandsskär söndag klockan 14.30, buss 846 klockan 15.38 till Västerhaninge station. Pendeltåg 42X med avgång klockan 16.03 mot Märsta ankommer till Stockholm City vid 16.29. Tiderna är preliminära då det inte finns SL-tidtabeller ännu. Deltagarna får information om tiderna ändras. Logi och mat: Vi bor på Skärgårdsstiftelsens vandrarhem. Enkelrum kan ej erbjudas. Det som finns är tre- och fyrbäddsrum (eventuellt ett tvåbäddsrum). Ta med lakan och handduk. Det finns ingen servering eller affär på ön, så allt du vill ha och behöver måste du ta med dig. WC, dusch, el och rinnande vatten saknas. Utedass och färskvattenbrunn finns. Matlagning sker på gasolkök, kylskåp finns. Ta med mat för middag på fredag, frukostmat, mat för (fält)lunch och middag samt mellanmål/fika på lördag och frukostmat, mat för (fält)lunch samt fika/mellanmål på söndag.

Månadsrunda med Angarngruppen: Njut av juni månads fågelrikedom (A1-2)

Onsdag 2 juni

Nu börjar de arter som ofta häckar vid sjöängen bli fulltaliga. Vanligtvis ser vi mindre strandpipare, rödbena, göktyta, lärkfalk och härmsångare. Ibland observeras ägretthäger, ängshök och mindre flugsnappare. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i juni, gå in på www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från månaden. Samling: Klockan 07.30 vid Örsta. För ytterligare information, se 6 januari.

Försommarnattens sångare (A1) - INSTÄLLT

Tisdag 8 juni, eller senare i veckan om vädret säger annorlunda*

Detta är en exkursion där vi letar efter nattaktiva fåglar. Vi samåker i egna bilar men vart vi åker beror på hur situationen ser ut för tillfället. Det kan bli neråt Bornsjöområdet med omgivningar men det kan också bli norrut till spännande Upplandslokaler. Aktuella arter är till exempel gräshoppsångare, kärrsångare, flodsångare, trastsångare, kornknarr och hornuggla. Har vi tur kan någon busksångare, vaktel eller nattskärra ha kommit på plats. Inga speciella förkunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi hör. Ledare: Ulf Svahn, tel. 0705 – 37 88 00. Anmälan: Till Ulf, [email protected] från fredag 4 juni till söndag 6 juni. Vid anmälan bestäms om det blir på tisdagen eller om det finns anledning att skjuta på exkursionen en eller flera dagar framåt. Ange Nattsångare, namn, mobilnummer och vilken/vilka dagar du kan. Avgift: Bilförarna ersätts av passagerarna (18:50/mil dividerat med antal personer i bilen). Antal deltagare: 12 personer i maximalt tre bilar. Personer som kan ställa upp med bil har företräde. Samling: Klockan 20.00 på överenskommen plats. Övrigt: Tubkikare är onödigt men kikare kan komma till nytta. Ta gärna med fika. Ficklampa är bra för att slippa snubbla i mörkret. Pannlampa fungerar inte, då man kan blända varandra.

Södra fjällen (B3) - INSTÄLLT

Torsdag 10 juni - måndag 14 juni

Häng med på vår populära resa till Härjedalen för att skåda fjäll- och skogsfåglar. Vi åker tåg mellan Stockholm och Mora. Klimatsmartare och mer tid till skådning på mållokalerna. Från Mora fortsätter resan med minibuss. Resan har hittills bjudit på många härliga fågelmöten med bland annat fjällripa, fjällpipare, lappsparv, blåhake, dubbelbeckasin, lavskrika, smalnäbbad simsnäppa och jaktfalk. Vi har genom åren även fått se och höra andra läckerheter såsom natthäger, lundsångare, busksångare, svarthakad buskskvätta, svart rödstjärt, sydnäktergal och iberisk gransångare. Eftersom solen knappt hinner gå ned förrän den går upp igen kan vi skåda nästan dygnet runt. Så visst har vi chans att hinna med det mesta av vad fjällvärlden har att erbjuda på fem dagar. Någon av dagarna gör vi kanske en längre vandring över fjället, och ibland är det rätt brant i sluttningarna. Detta, och de korta nätternas sömn, gör att en god grundkondition krävs för ett fullt utbyte av resan. Ledare: Per Helgesson och Magnus Stenmark. Anmälan: Till Per, [email protected] från lördag 13 mars till fredag 19 mars. Ange Södra fjällen, namn och mobilnummer. Avgift: Cirka 3 550 kr (ungdomar 3 200 kr). Betalningsinstruktioner erhålls efter besked om att du fått plats. I priset ingår transporter och logi samt slutstädning i Funäsdalen. Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare. Resa: Avresa med tåg från Stockholm Central till Mora, torsdag 10 juni cirka klockan 07.45. Hemkomst till Stockholm Central måndag 14 juni cirka klockan 22.15. Logi: En natt i Idre och tre nätter i Funäsdalen. Enkelrum kan ej erbjudas. Ta med lakan och handduk.

Månadsrunda med Angarngruppen: Sommarens fina fågelliv (A1-2)

Onsdag 7 juli

Nu har vi goda chanser att se bivråk, brushane, rödbena, gluttsnäppa och lärkfalk. Sällsynta gäster: röd glada, brun glada, myrsnäppa, smalnäbbad simsnäppa och svartpannad törnskata. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i juli, gå in på www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från månaden. Samling: Klockan 07.30 vid Örsta. För ytterligare information, se 6 januari.

Månadsrunda med Angarngruppen: Fågelmorgon i sensommarens tecken (A1) Onsdag 4 augusti

Fåglarnas höst gör sig påmind och sommarens grönska börjar så sakteliga skifta färg. I augusti finns goda chanser att studera rastande vadare vid Angarnssjöängen. Svartsnäppa, gluttsnäppa och småsnäppa är exempel på arter som ofta syns här på sensommaren, liksom lärkfalk, bivråk och backsvala. Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna. Ledare: Information finns på Angarngruppens hemsida. Anmälan: Ingen föranmälan. Avgift: Ingen avgift. Antal deltagare: Ingen begränsning. Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta. Övrigt: Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen. På så sätt stödjer du gruppens viktiga naturvårdsarbete i området!

Hjälstaviken – dagstur till Stockholmstraktens bästa fågelsjö (A1) Lördag 28 augusti

Följ med till den mest artrika fågelsjön i Stockholms närhet! Hjälstavikens grunda vatten med tillhörande strandängar och betesdjur lockar till sig en mängd olika spännande fågelarter. I augusti börjar flyttfåglarna samlas och mängder av vadare, änder och gäss brukar ses här. De senaste åren har en flock fjällgäss hållit till vid sjön. Andra arter vi med stor sannolikhet kan få se är brun kärrhök och skäggmes. Ledare: Pekka Vestin och Pelle Odebrant. Pekka är sträckräknare och har koll på allt som rör sig vid viken. Anmälan: Till pelle.odebrant@gmail.com från måndag 16 augusti till söndag 22 augusti. Ange Hjälstaviken, namn, telefonnummer, adress och om du har tillgång till bil. Avgift: Ingen, men vid samåkning delas 18:50 kr/mil mellan alla i bilen. Antal deltagare: Max 20, under förutsättning att det finns bilar till alla. Samling: Kl. 07.00 på parkeringen i Hårby vid Hjälstaviken. Samåkare träffas på överenskommen plats, som meddelas efter samordning. Övrigt: Tubkikare är bra att ha och handkikare nödvändig.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Fågellivet i början av september (A1)

Onsdag 1 september

Lasse Lööv från Södertörns Fågelklubb fortsätter traditionen med fågelvandringar på onsdagsmorgnar vid Ågestasjön, och StOF-medlemmar är välkomna att följa med. Vandringarna brukar hålla på i 3 till 4 timmar. Orkar du inte upp till 07.00 kan du komma senare och leta rätt på oss på södra sidan av sjön där vi normalt kommer att hålla till. Under höstens vandringar följer vi hur fågellivet förändras från vecka till vecka på en av de bästa och mest lättillgängliga fågellokalerna söder om stan. I början av september är en hel del flyttfåglar kvar i Sverige och förhoppningsvis får vi möjlighet att skåda lite ovanligare fåglar. Årta, blåhake och törnskata är exempel på arter som man kan få se vid Ågesta runt denna tid. Ledare: Lasse Lööv, tel. 070-713 21 45. Anmälan: Ingen föranmälan. Avgift: Ingen. Antal deltagare: Ingen begränsning. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är höstens tidtabell inte klar. Övrigt: Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser. Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig. Obs! Eventuella inställda fågelvandringar kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs hemsida: www.sfk.name.  

Månadsrunda med Angarngruppen: Höststräcket är i gång (A1)

Onsdag 1 september

Under tidig höst kan vad som helst hända i fågelvärlden och månadsrundan i september blir med lite tur riktigt spännande. Rariteter som fjällgås, dubbelbeckasin och fjällpipare har observerats runt denna tid och den läckra blå kärrhöken sträcker ofta förbi. Stenskvättan visar förhoppningsvis upp sig och den vackra fjällfågeln blåhake rastar ofta vid Angarnssjöängen i september. Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna. Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta. För ytterligare information, se 4 augusti.

Rovfåglar och vadare i södra Skåne (B2)

Torsdag 2 till söndag 5 september

Södra Skåne är en av de hetaste platserna att åka till under fåglarnas höstflytt. Vår resa har fokus på Falsterbo under den tid som rovfåglarna, och inte minst bivråkarna, kan sträcka ut i stora antal. Förutom Nabben på Falsterbonäset kommer vi också att besöka andra vadarlokaler i närheten. Beroende på väder och vind besöker vi andra för årstiden intressanta lokaler i Skåne. Dyker det upp något hett larm kan vi åka på det. Sträckskådning innebär ofta korta observationstider och många gånger långa avstånd ­– tubkikare är därför nödvändig. Men vi tar oss också tid att studera detaljerna på de fåglar som inte har så bråttom. Sammantaget en resa som kräver viss förkunskap, men även vilja att lära mera tillsammans med andra. Ledare: Kerstin Nordenadler och Gustav Knall. Anmälan: Till [email protected] från måndag 19 juli till söndag 25 juli. Avgift: Cirka 3 200 kr (ungdom 2 300 kr), som betalas till StOF, enligt anvisningar vid bekräftelse av plats, då även exakt pris anges. I priset ingår tågresa, biltransport i Skåne, logi och städning. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning. Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare. Resa: Med tåg vid 07.30-tiden på torsdagsmorgonen från Stockholm C till Lund C. Där väntar oss två minibussar. Åter i Stockholm ungefär kl. 21.30 på söndagen. Logi: Falsterbo kursgård. Dubbelrum i vandrarhemsdelen. Enkelrum kan inte erbjudas. Lakan och handduk ingår. Övrigt: Tidiga morgnar vid havet är nästan alltid kalla och blåsiga. Packa ner underställ, samt varma och vindtäta kläder. Plus handkikare och tub förstås.

Höstmorgon vid Ågestasjön (A1)    

Lördag 4 september

Följ med på en rundvandring i Ågestasjöns fina kulturmarker. Vi besöker fågeltornet och andra observationsplatser och lär oss hitta i omgivningarna, samtidigt som vi skådar fågel och lär oss att identifiera olika arter. Ågestasjön domineras av en stor skrattmåskoloni och här finns chans att se en hel del spännande sjöfågel. Vattenrall och olika flyttande sångare håller till i vassen och så glider förhoppningsvis havsörn och brun kärrhök förbi över oss. Ledare: Lasse Lööv, tel. 070-713 21 45. Antal deltagare: Ingen begränsning. Avgift: Ingen. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. Gratis P-platser finns. Buss 833 mot Vidja går från Farsta Strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är höstens tidtabell inte klar. Övrigt: Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser. Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Spaning efter blåhakar och andra rastare (A1)

Onsdag 8 september

September är en spännande tid i fåglarnas värld då en del nordliga arter kan rasta runt Ågesta. Rödstrupig piplärka och stäpphök har setts här tidigare i september, två fina rariteter som vi hoppas besöker området även i år. Blåhake och blå kärrhök är några andra arter vi spanar efter, och kanske ser vi också gulärla och stenskvätta. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. För mer information, se 1 september.

Höstfåglar i Sandemar (A1)

Söndag 12 september

Tillsammans skådar vi i det vackra kustlandskapet vid Sandemar, väster om Dalarö. Från fågeltornet studerar vi rastande vadare på stränderna och vid strandängarna spanar vi efter spännande tättingar. Fågellivet här bjuder på stor variation tack vare rik natur och varierade biotoper. Den här tiden på året kan en hel del spännande arter dyka upp, rastande småfåglar håller till på fälten och rovfåglar som fjällvråk och havsörn är flitiga besökare i området. Stora flockar med olika arter av gäss sträcker ofta förbi. Ledare: Mats Grahn, tel. 070-650 02 54. Anmälan: [email protected], från lördag 4 till onsdag 8 september. Antal deltagare: 15. Avgift: Ingen. Samling: Kl. 09.00 på parkeringsplatsen till Sandemars naturreservat. Lämplig resväg: Pendeltåg till Handen och buss 839 därifrån (i riktning Smådalarö) till Svärdsnäsviken. Obs! Hållplatsen före Sandemars slott.  

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Gäss och rastande sjöfågel (A1)

Onsdag 15 september

Nu är många flyttfåglar på väg mot sydligare breddgrader och vi passar på att spana lite extra när flockar av sträckande gäss och sjöfåglar passerar. Har vi tur får vi se någon spännande rovfågel. Skedand, smådopping, årta och snatterand är exempel på rastande arter vi kan få en skymt av i sjön. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. För mer information, se 1 september.  

Västergötlands pärlor (B2)

Fredag 17 september – måndag 20 september

Vi upprepar succéresan till Västergötland och gör åter en upptäcktsfärd till några av landskapets bästa fågellokaler. Vi besöker de för oss Stockholmsskådare mindre kända lokalerna Dettern, Vänersborgsviken och Hullsjön. Om det blåser kraftig vind från sydväst någon dag tar vi oss ut till Ramsvikslandet, på den bohuslänska kusten, för lite härlig havsfågelskådning. Vi får också tid att skåda vid de kända lokalerna vid Hornborgasjön. Ifall larmet går om en raritet i närheten tar vi det i beaktning i möjligaste mån. Det kan bli både tidiga morgnar och sena kvällar, så en god grundkondition och varma kläder rekommenderas. Ledare: Kerstin Nordenadler och Lars Berglund. Anmälan och kontakt: Kerstin Nordenadler, [email protected], från måndag 2 till söndag 8 augusti. Avgift: Cirka 3 200 kr (ungdom 2 300 kr). Exakt pris meddelas vid bekräftelse av plats. I priset ingår transport och logi inklusive städning. Avgiften betalas till StOF, pg 15 58 58-4, mellan de datum som anges i bekräftelsen. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning. Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare. Resa: Vi tar ett tidigt tåg (ca 07.30) från Stockholm C till Skövde där vi hämtar två minibussar för vidare färd i landskapet. Bussarna lämnas i Skövde under senare delen av måndagseftermiddagen. Beräknad hemkomst till Stockholm C ca kl. 20.30 Logi: Vandrarhem i Lidköping. Övrigt: Tub- och handkikare är obligatorisk utrustning, liksom tillräckligt varma kläder.  

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön:  Vandring bland rastare och stannfåglar (A1)

Onsdag 22 september

Onsdagsvandringarna runt Ågestasjön i september innebär nästan alltid observationer av den majestätiska havsörnen. Under denna morgon hoppas vi också få syn på ängspiplärka, sparvhök och steglits när vi vandrar runt i området. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. För mer information, se 1 september.  

Helgtur till Tåkern och Svartåmynningen (A2)

Fredag kväll 24 september till söndag kväll 26 september

Vi upplever höstfåglarna vid Tåkern och Svartåmynningen i Östergötland. Vid Tåkern, Sveriges största fågelsjö, samlas enorma mängder fåglar och i september månad finns här en hel del spännande arter att spana efter. En stor mängd vadare och småfåglar rastar och inte sällan upptäcks en och annan raritet här. Från september samlas stora flockar av charmiga skäggmesar i vassen vid Glänåstornet. Under resan kommer vi att skåda på flera fina lokaler och vi avslutar med skådning runt Svartåmynningen på söndagen. Även här finns god chans att få häftiga fågelobsar och vi hjälps åt att tillsammans både studera och leta efter arter. Ledare: Mova Hebert och medledare. Anmälan[email protected] från måndag 2 till fredag 6 augusti. Avgift: Cirka 2 000 kr, exakt pris meddelas vid anmälan. Betalas till StOF:s konto pg 15 58 58-4 efter mottagen bekräftelse om plats. Antal deltagare: 14 plus två ledare. Resa: I två minibussar. Tid och plats meddelas vid anmälan. Logi: Vandrarhem nära Tåkern. Övrigt: Tubkikare är bra att ha och handkikare nödvändig.  

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Säsongens sista runda (A1)

Onsdag 29 september

Det närmar sig riktig höst och detta blir den sista rundan för säsongen. I slutet av september har vi fortfarande chans att få se och höra sävsparv i vassen, liksom rörhöna i sjön. Rovfåglar som tornfalk och fjällvråk kan ses svepa över området, och med lite tur får vi höra eller se vattenrallen när vi besöker Skatudden och Godaobsudden. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. För mer information, se 1 september.

Europeiska fågelskådardagen – EuroBirdwatch (A1)

Lördag 2 / söndag 3 oktober

Prova på att räkna sträckande fåglar! Denna helg görs fågelräkningar samtidigt på många platser runt om i Europa. Sverige brukar få en bra placering, både vad gäller antal evenemang runt om i landet och antalet sedda fågelarter. Eftersom stora delar av Europas och norra Asiens fåglar är ute och flyger vid dessa datum kan vilka fåglar som helst passera förbi. Läs mer på www.eurobirdwatch.eu. För samtliga arrangemang gäller följande: Anmälan: Ingen föranmälan. Avgift: Ingen avgift. Antal deltagare: Ingen begränsning. Osäkert väderläge? Stäm av med ledaren/kontaktpersonen! Välkommen till någon av följande platser under räkningshelgen!  

Skinnarviksberget

Lördag 2 oktober Aktivitet ihop med Naturskyddsföreningen Stockholm Antal deltagare: Ingen begränsning Tid: Kl. 07.30 till 12.00.   Vårbergstoppen – Stockholms sydvästra flygfyr Lördag, reservdag söndag Räkningen sker från observationsplattformen på den östra platån. Vid lämplig väderlek brukar mängder med gäss, duvor, finkar, trastar och kråkfåglar med mera observeras under morgon och förmiddag. Har vi tur är det dagen då tranorna passerar mot syd. Vid lunchtid, mellan klockan 11 och 13, kan det vid lämpliga vindförhållanden och god sikt noteras en hel del sträckande rovfåglar över toppen. Normalt noteras cirka 1 500 individer av minst 40 arter under en dag. Läs mer om det nya tornet på Vårbergstoppen på sidan xx. Ledare: Tomas Viktor, tel. 0734-43 88 35. Antal deltagare: Ingen begränsning, topplatån är stor. Tid: Kl. 07.00 till 11.00. Vid goda förhållanden kan passet förlängas (se ovan). Obs! Vid otjänligt väder på lördagen hoppas vi på bättre förhållanden på söndagen. Resväg: Tunnelbana till Vårberg. Promenera från centrum söderut längs Vårholmsbackarna ner till Vårbergs sjukhem. Bilburna kan parkera mot avgift på den tidigare sjukhusparkeringen. Samling: Vid sjukhusparkeringen kl. 06.45 för gemensam promenad upp till topplatån. Övrigt: Ett par riktigt varma kängor sitter inte fel.

Gåseborg

Lördag, reservdag söndag Milsvid utsikt över Mälaren vid fornborgen Gåseborg i Görvälns naturreservat. Tättingar följer delvis landmassan och klippan mot sydväst. Havsörnen är en karaktärsfågel och kan under gryningspassen vid rätt vindar komma mycket nära och du har chans att se fågeln ovanifrån. Gåseborgs Sträckräkningssällskap räknar flyttfåglar vår och höst sedan 2007. Mer info på deras Facebooksida. Läs också artikeln om Gåseborg i Sträcklokalsguiden i FiSt nummer 1 2019. Ledare: Dag Lanerfeldt, tel. 0708-123 234. Tid: Gryning till kl. 13.00, eventuellt längre. Beroende på vindriktning kan det vara kallt på klippan. Det finns lä nedanför bland ekarna och grillplatsen. Tumregel: På borgen kan man aldrig klä på sig för mycket. Ved brukar finnas i vedlåren på väg upp, har vi tur är “eldmästaren” på plats och håller elden igång. Obs! Vid otjänlig väderlek som regn på lördagen hoppas vi på bättre väder på söndagen. Resväg: Kollektivt: Buss 553 från Jakobsbergs station till Dragspelsvägen. Promenad västerut. Alternativt buss 119 från Hässelby Strand eller 541 från Vällingby till Lingonrisgränd. Promenad längs Kyrkhamnsvägen norrut (se beskrivning nedan ”Från Hässelby”). Bil: Från Viksjöleden, kör Hummelmoravägen, ta av till Vattenverksvägen mot Görvälnverket. Parkera vid Hummelmora hage. Promenad cirka 1,1 km. Följ skyltarna mot Sandviks gård och Gåseborg. Från Hässelby: kör Lövstavägen som övergår i Kyrkhamnsvägen tills den tar slut vid en rymlig parkering. Promenad 15 till 20 minuter längs en stig västerut, följ skyltar mot Gåseborg. Alternativt kör Lövstavägen och ta höger in på Skogsbergskroken till parkering. Promenad på skogsväg cirka 15 minuter, skyltat Gåseborg. Se även Järfälla kommuns hemsida, www.jarfalla.se, sök på Naturområden.

Hagbytippen/Hagby Ekopark

Lördag, reservdag söndag Angarngruppen genomför varje år en samordnad sträckfågelräkning på flera platser i Vallentuna och Täby, varav Hagbytippen är en. Huvuduppgiften för dagen är att räkna sträckande fåglar, men vi noterar alla arter som rör sig i området eller som finns stationärt kring toppen. Detta görs till allra största del från utsiktsplattformen högst upp. Vill du veta mer om Hagby Ekopark, läs artikeln under vinjetten Värt en omväg i FiSt nummer 4 2019. Ledare: Stefan Paulin, tel. 0702–27 45 13. Tid: Kl. 06.30 till 12.00. Vid ”dålig” skådning kan passet avbrytas tidigare. Resväg: Man tar sig bäst in i Hagby Ekopark österifrån. Här finns en mindre P-plats från vilken man går över en liten våtmark via en träbro. Vid parkeringsplatsen och på andra sidan träbron finns orienteringstavlor. P-platsen ligger nära Fällbro Gård utefter den gamla vägen från Hagby gård mot Skålhamra. Samling på toppen. Från Norrortsleden, sväng av mot Täby kyrkby och åk en knapp kilometer norrut mot kyrkbyn till en rondell. Ta vänster och åk cirka två kilometer till en vägkorsning där du svänger höger (mot Täby golfklubb). Kör ytterligare cirka 500 meter och nedför en backe. I slutet av backen finns en bro. Avfart till parkeringsplatsen sker åt vänster innan bron.

30-meterskärret, Järvafältet

Söndag Från 30-meterskärret arrangerar Järvafältets Ornitologiska Klubb en sträckskådningsdag. Fåglar som kan förväntas vid en god sträckdag är olika gäss och svanar men också rovfåglar som ormvråk, fjällvråk och sparvhök. Har vi tur får vi se blå kärrhök och stäpphök. Även stora mängder tättingar sträcker förbi. Ledare: Ulf Svahn, tel. 070-537 88 00. Tid: Arrangemanget startar kl. 08.00. Resväg: Kollektivt tar man pendeltåget till Jakobsberg och därefter buss 567 mot Sollentuna och kliver av vid IKEA. Därefter samma väg som för cykel eller bil cirka 1 km. Färdas man med bil kör man E18 mot Oslo och tar av vid avfart 154 mot Jakobsberg och kör mot IKEA. Man passerar varuhuset och har det på sin högra sida. Ta vänster på Fanjunkarvägen och sedan vänster igen för att åka 750 meter till parkeringen. Som cyklist kan man lätt cykla vägen som går runt Säbysjön som passerar 30-meterskärret. Samling: Arrangemanget är öppet och publikt, vilket gör att skådare och andra intresserade kommer och går under dagen.

Trolldalstippen, Lidingö

Information kommer när det närmar sig på Lidingö Ornitologiska Förenings hemsida, www.lofweb.se. Läs om Trolldalstippen i Sträcklokalsguiden i FiSt nummer 1 2019. Ledare/kontaktperson: Peter Lundberg, tel. 0702–55 60 90.
  • Torö
Information kommer när det närmar sig på Nynäshamns Ornitologiska Förenings hemsida, www.nynof.se.
  • Häggnäsviken, Tullgarn
Mer information kommer när det närmar sig på Södertälje Ornitologiska Förenings hemsida, https://stjof.sormlandsornitologerna.se/.
  • Ytterligare platser
Angarngruppen anordnar eventuellt sträckräkning även på andra platser norr om stan. Mer information när det närmar sig på www.angarngruppen.se.

Månadsrunda med Angarngruppen: Skådning i vacker höstskrud (A1)

Onsdag 6 oktober

Följ med på oktober månads skådarrunda omgiven av höstens intensivt vackra färger. Många av de fågelarter som observeras runt denna tid är på väg söderut till sina vintervisten. Vi spanar efter både rastande och förbiflygande arter, exempelvis törnskata och lärkfalk. Storskrake, varfågel och fjällvråk hör till de arter som ofta kan ses vid Angarnssjöängen så här års. Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna. Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta. För ytterligare information, se 4 augusti.

Innekväll på Naturens Hus: Flyttfåglar och klimat – Johan Lind

Torsdag 7 oktober

I nummer 2 2020 av FiSt presenterade zoologen och naturfotografen Johan Lind Naturens hus. Nu är vi bjudna dit för att få en djupdykning i ämnet flyttfåglar och klimat. Med hjälp av sina bilder berättar Johan vart flyttfåglar tar vägen på hösten, hur de hittar tillbaka på våren, hur deras flyttbeteende påverkas av de pågående klimatförändringarna och mycket mer. Under kvällen besöker vi också Naturens Hus nya ringmärkningsbod, där vi får lära oss hur ringmärkning går till i praktiken. Förhoppningsvis får vi då möjlighet att studera en fågel på riktigt nära håll! Lokal: Naturens Hus i Bergianska trädgården (Gustafsborgsvägen 20). Tid: Kl. 17.00-19.00. Samling: Kl. 16.45. Anmälan: Till Mattias Ödevidh, [email protected], från måndag 27 september till söndag 3 oktober. Ange: Naturens Hus, namn och mobilnummer. Antal deltagare: 20. Avgift: Ingen avgift. Hitta hit: Enklast är att åka kollektivt till T-banestation Universitetet eller (något närmare) Roslagsbanans station Universitetet och därefter promenad cirka 10 minuter. Det finns ingen möjlighet att parkera vid Naturens Hus. Närmaste parkering är vid Plantagen (Veit Wittrocks väg 2). Övrigt: Naturens Hus har jordnötsförbud i sina lokaler.

Hösthelg på Landsort – med besök på fågelstationen (A2)

Lördag 9 till söndag 10 oktober

I år erbjuder StOF åter en tur till Landsort med övernattning. På båtresan från Torö spanar vi efter sjöfågel och rovfåglar. Efter det att vi checkat in skådar vi på södra udden samt gör ett besök på fågelstationen, där vi får en guidning av verksamheten. Vi går också en promenad till norra udden och lyssnar efter spännande tättingar. På söndagen spanar vi efter sträckande änder, gäss, doppingar och rovfåglar från södra udden. Kanske rastar ugglor på ön eller någon ovanlig tätting? Vi skådar också bland klippskrevorna runt fyren och inne i byn. Ledare: Mova Hebert, tel. 0734-44 62 90 och Gunilla Hjorth. Anmälan: Till [email protected] från måndag 6 till söndag 12 september. Avgift: 650 kr (350 kr för ungdom) som betalas till StOF:s konto PG 15 58 58-4 efter bekräftelse på att du kommit med. I priset ingår övernattning på vandrarhemmet samt guidningen på fågelstationen. Glöm inte att ange för- och efternamn samt Landsort vid inbetalningen. Överskottet går till Landsorts Fågelstation. Vi rekommenderar dessutom att du blir medlem, se mer info på www.landsort-birds.se. Pris för båtresan till Landsort tillkommer, cirka 150 kr tur och retur (120 kr för pensionär och ungdom). Antal deltagare: 16. Resa: Båt avgår från Ankarudden kl. 10.00. Tips på hur du tar dig dit får du vid anmälan. Mat: Ta med så att det räcker till två fältluncher, en middag och en frukost. Termos och fika är också bra att ha med! Logi: I dubbelrum på Landsorts vandrarhem. Övrigt: Vi går i delvis oländig terräng. Ta med varma kläder, bra skor och handkikare. Tubkikare rekommenderas.

Sträckande fåglar och tättingar i Södra Nationalstadsparken (A1)

Söndag 10 oktober

Ta chansen att skåda i delar av Nationalstadsparken som inte besöks så frekvent, särskilt inte under hösten. Oktober är en spännande månad i parken, med fåglar som sträcker förbi och rastar. Vi börjar i sydvästra hörnet av Ladugårdsgärde med sträckspaning från kullen med Livsröset. Hur länge vi står där beror på sträckets omfattning. Sedan rör vi oss österut och letar efter rastande tättingar på gräsytorna och runt hästhagarna sydost om Borgen. Vi avrundar med att besöka Kaknäs ängar. Observera att väder och vind kan göra att rutten blir annorlunda, men vi kommer att hålla oss i området Ladugårdsgärde – Kaknäs. Ledare: Svante Söderholm, tel 0734-40 16 58. Anmälan: Ingen föranmälan. Avgift: Ingen avgift. Antal deltagare: Ingen begränsning. Samling: Parkeringsplatsen vid Villa Källhagen kl. 07.16. Buss 69 stannar vid parkeringsplatsen, hållplats Källhagen. Kontrollera busstiden på www.sl.se. Övrigt: Ta med handkikare och gärna tubkikare – och glöm inte fikat.

Havsfågel och sträckande flyttfåglar i Halland och på Västkusten (B2) 

Torsdag 14 oktober till söndag 17 oktober

Den här resan är planerad utifrån möjligheterna att skåda havsfågel kombinerat med att sydsträcket av vadare, rovfåglar och tättingar fortfarande pågår. Skådningen förlägger vi huvudsakligen till olika lokaler längs Hallandskusten. Grundtanken är att vi ska skåda så mycket som möjligt och transportera oss så lite som möjligt. Blåser det någorlunda från sydväst kan vi hoppas på havssula, stormfågel, tretåig mås, storlabb, grålira och i allra bästa fall någon alkekung eller lunnefågel. Någonstans längs kusten ska vi säkert även kunna hitta toppskarvar. I oktober kan vi även förvänta oss nordliga arter på sträck eller sådana som redan nått sina vinterkvarter. Vi letar också efter arter så som fjällvråk, stenfalk, berglärka, ringtrast och vinterhämpling. Ledare: Lars Berglund och Clas Malmström. Anmälan: Till [email protected] från måndag 6 september till söndag 12 september. Avgift: Cirka 3 500 kr (ungdom 2 800 kr), som betalas till StOF, enligt anvisning vid bekräftelse av plats. Exakt pris anges vid anmälan. I priset ingår transport, logi och städning. Glöm inte att ange för- och efternamn samt resmål vid inbetalning. Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare. Resa: Vi åker tåg till Göteborg där två minibussar väntar för att vi ska kunna ta oss fram snabbt och smidigt och vara flexibla vid larm. Logi: Annas Bed & Kitchen i Vare utanför Varberg. Enkelrum kan inte erbjudas. Ta med egna lakan. Övrigt: Tubkikare är obligatoriskt, räkna också med tidiga morgnar och sena kvällar. Övrig information, inklusive tider för tågresan, fås då meddelande om plats bekräftats.

Innekväll: Betong, vatten och ekar: Det vilda Stockholm – Johan Lind

Måndag 25 oktober

Johan Lind berättar med bilder om fågel- och djurlivet i det vilda Stockholm. Trots betong, glas och asfalt utgör Stockholms innerstad en arena för överraskande möten med djur. Här lever toppredatorer som havsörnar, duvhökar och rävar. Orädda generalister som gråtrutar och kråkor vistas också här, vilket även en uppsjö av bytesdjur gör som råttor i rabatter och duvor på torgen. Tätt inpå betongen finns världens första nationalstadspark som firade 25 år förra året. Stockholms nationalstadspark är rena rama djungeln i jämförelse med innerstaden. Staden saknar inte överraskningar, som när en dvärgbeckasin landar på Sergels torg eller sibiriska gäster dimper ner på Södermalm. Johan Lind är docent i etologi och forskar vid Stockholms universitet. Han är även prisbelönt naturfotograf och tidigare ordförande för föreningen Naturfotograferna/N. Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan. NY lokal meddelas så snart det är klart. Tid: Kl. 19.00-21.00.

Månadsrunda med Angarngruppen: Spana efter vinterfåglar (A1)

Onsdag 3 november

Hösten har snart passerat och skådningen i november går i fågelvinterns tecken – kylan är på ingång och många av de arter som vanligtvis ses på månadsrundorna har lämnat Sverige för varmare breddgrader. Arter som kan dyka upp i november är exempelvis stjärtand, fjällvråk, mindre/större korsnäbb och spetsbergsgås. Den fascinerande varfågeln visar förhoppningsvis upp sig och ger goda möjligheter till läckra närobsar. Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna. Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta. För ytterligare information, se 4 augusti.

Vinterfåglar på Mörkö (A1)

Söndag 7 november

Följ med till vackra Mörkö och skåda vinterfåglar! I november har flyttfåglarna lämnat våra marker, men det finns en skara spännande övervintrare och vintergäster att beskåda i stället. Vi hoppas få se fjällvråk och varfågel, som under november börjar inta sina vinterrevir. Andra arter som vi har chans att få se under senhösten är blå kärrhök, vinterhämpling och snösparv. Havsörn glider med stor sannolikhet förbi över oss och så letar vi efter dykandsflockar i vattnen runt Mörkö. Salskrake, bergand och brunand är några av arterna vi spanar efter. Vid denna årstid är det glesare mellan fåglarna, men rätt vad det är så kan något roligt dyka upp – så det gäller att vara på alerten. Läs om Mörkö i Värt en omväg i nummer 1 2021 av FiSt. Ledare: Petter Kylefors, tel. 070-735 66 23 Anmälan: Till [email protected] från måndag 18 oktober till söndag 24 oktober. Ange: Mörkö, för- och efternamn, telefonnummer och adress och om du kan ställa upp med bil. Avgift: Ingen. Vid samåkning delas 18:50 kr/mil delas mellan alla i bilen. Samling: Kl. 08.00 vid Shellmacken precis bredvid E4:an i höjd med Hallunda. Antal deltagare: Max 11 deltagare i tre bilar, bilförare kan få förtur.  

Heldag på södra Södertörn (A1)

Söndag 14 november

Vi besöker kända lokaler på Södertörn, som Östra Styran, Berga ängar, Alhagen och Torö. Tillgången på fågel vid denna årstid kan variera, men vi kan förvänta oss att få se många av de arter som stannar i sitt revir året runt samt strykfåglar som besöker våra trakter vid den här årstiden. Vem vet, tillsammans kan vi kanske hänga in någon mer ovanlig fågel? Läs mer om Östra Styran i Värt en omväg i FiSt nummer 1 2020 och Alhagen i Värt en omväg i nummer 4 2018. Ledare: Lars Berglund, tel. 070-533 29 09. Anmälan: Till [email protected] från måndag 1 november till söndag 7 november. Ange: Heldag på Södertörn, för-, efternamn och mobilnummer vid anmälan (för samordning av bilar). Meddelande om plats erhållits fås via e-post snarast efter sista anmälningsdagen. Avgift: Ingen. Vid samåkning delas 18:50 kr/mil mellan alla i bilen. Antal deltagare: 11 personer plus ledare. Bilförare med bil kan få förtur. Tid: Samling kl. 06.15 på plats som meddelas i bekräftelsemailet. Avfärd kl. 06.30. Resa: I tre personbilar på söndag morgon.

Innekväll: Fåglar och fågelskådning i Stockholmstrakten – Henrik Waldenström

Tisdag 16 november

Henrik Waldenström, känd för de flesta ornitologer i Stockholmstrakten, delar med sig av höjdpunkter och minnen från sitt långa skådarliv i Stockholm. Han har genom åren värvat mängder av folk till fågelskådningens ädla hobby – inte minst som exkursionsledare till när och fjärran. Han brinner mest för närnaturen och tog initiativet till Ekoparken (Kungliga Nationalstadsparken) och Tisdagsklubben på 90-talet. Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan. Lokal meddelas under hösten. Tid: Kl. 19.00-21.00.

Månadsrunda med Angarngruppen: Vandring med fokus på övervintrare (A1)

Onsdag 1 december

De trevliga månadsrundorna med Angarngruppen fortlöper förstås även under vintern. I december ligger fokus på sjöängens stannfåglar och sådana som uppehåller sig här vintertid. Vi får möjlighet att diskutera och samtala om den energiska gärdsmygens levnadssätt, vi kikar efter rara stjärtmesar och med lite tur flyger det förbi korsnäbbar. Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna. Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 08.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta. För ytterligare information, se 4 augusti.

Innekväll: Norrländsk natur – Fatima Boukarchid

Torsdag 9 december

Fatima berättar om och visar bilder från sina olika fotoprojekt i Norrland, framför allt i skogslandskapet. Där har hon arbetat med skogsfåglar som exempelvis orre, tjäder och lavskrika men även däggdjur som lodjur och järv. Fatima är naturfotograf och baserad i Solna. Hon fotograferar främst i Stockholmsområdet men även hel del i sina hemtrakter i Västernorrland. Hennes bilder har bland annat publicerats i boken ”Upplevelser i Stockholms natur” (2018). Hon har även deltagit i utställningen Nationalstadsparken 25 år (2020) och är sedan i år medlem i föreningen Naturfotograferna/N.   Lokal: Studiefrämjandet, Norrtullsgatan 12N, T-banestation Odenplan. LOKAL MEDDELAS UNDER HÖSTEN Tid: Kl. 19.00-21.00.  

Övervintrande sjöfåglar vid Erstavik (A1-2)

Söndag 12 december

Erstaviken är en djup havsvik med utsträckning i riktning SO-NV, belägen mellan Saltsjöbaden och Tyresö. Erstaviken är isfri många vintrar, även när isen lagt sig på andra vatten i trakten. Detta bidrar till att Erstaviken ofta är rik på sjöfågel vintertid och ofta finns där ovanliga övervintrare i Stockholmstrakten, såsom brunand, vigg och skäggdopping. Närvaron av öppet vatten gör att mikroklimatet längs stränderna är milt och där övervintrar regelbundet gärdsmyg, rödhake och sävsparv. Ett besök i början av vintern/slutet av senhösten ger dessutom viss möjlighet att se sena flyttare. Vi kommer att gå från Solsidan till Erstaviksbadet eller strandängen längst inne i viken, beroende på snö- och isförhållandena, och tillbaka. Ledare: Svante Söderholm, tel 0734-40 16 80 Anmälan: Till s[email protected], från måndag 6 till onsdag 8 december. Ange Erstavik, namn och mobilnummer. Avgift: Ingen. Antal deltagare: Maximalt 12. Samling: Solsidans station kl. 08.43. Se www.sl.se för restider. Övrigt: Måttlig fysisk aktivitet, men räkna med 6-7 kilometers promenad. Ta med matsäck och gärna tubkikare.

Klassificeringsnyckel

Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det går att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa personer som anmält sig, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

Svårighetsgrad

A: Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter, hjälper till med identifiering samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B: Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, till exempel tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma. Tidiga morgnar och sena kvällar är det normala, liksom att mat- och fikapauserna under dagen styrs av skådningen.

C: Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr dygnsprogrammet.

Fysisk ansträngning

1: Lätt fysisk ansträngning. Räkna med vandringar på någon/några kilometer på promenadstigar och i enklare terräng med små nivåskillnader.

2: Medelhård fysisk ansträngning. Vandringar på några kilometer med måttliga nivåskillnader i varierad terräng förekommer. Tempot kan bli högt under eventuella ”drag”.

3: Ganska hård – hård fysisk ansträngning. Vi kan komma att göra längre vandringar på 4-10 kilometer och stora nivåskillnader kan förekomma. Det kan ibland vara besvärligt att ta sig fram i stenskravel och vegetation.

Allmänna villkor

För deltagande i exkursionerna gäller att man är medlem i Stockholms Ornitologiska Förening. Undantag är dagsutflykter utan föranmälan. Minimiålder för att delta på resor är 12 år. För deltagare mellan 12 och 18 år krävs att målsman följer med. Undantag kan ges i samråd med ledarna.

Observera att allt deltagande i exkursionerna sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för avbeställning, eventuella skador eller olyckor. Notera att samtliga ledare arbetar på ideell basis.

Ibland måste vi ändra i programmet. Exkursioner kan tillkomma eller ställas in med kort varsel av olika skäl. Kolla därför regelbundet på vår webbplats www.stof.nu och i Facebookgruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening” efter ändringar.

Inga husdjur tillåts på exkursioner och resor.

För samtligas trivsel på exkursioner och resor är det viktigt att deltagarna är väl förberedda avseende klädsel och utrustning samt håller de tider som står i programmet och som meddelas av ledarna.

Anmälan
Anmälan görs via e-post. Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion/resa. Om fler anmäler sig än det finns platser till lottar ledaren platserna bland samtliga som anmält sig under anmälningstiden. Det gäller oavsett när under denna tid som man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med gäller individuell anmälan (undantag: minderåriga 12 till 18 år). Besked om man fått plats på resan eller hamnat på reservlistan meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

Om en exkursion/resa inte är fullbokad annonseras restplatser ut på vår webbplats www.stof.nu och i Facebookgruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening”. Då gäller principen ”först till kvarn”. Ange resmål, för- och efternamn och mobiltelefonnummer vid anmälan. Vid samåkning med bil, ange även adress, innehav av körkort och bil.

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion/resa förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren.

Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria. På resor tar vi ut en avgift för att täcka kostnaderna för resans genomförande. Avgiften anges under respektive programpunkt. Priserna är oftast angivna som cirkapriser, beroende på att programmet publiceras så långt i förväg att alla kostnader inte är helt klara. Exakt pris och betalningsdatum anges i e-postmeddelandet som bekräftar din anmälan.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt är den som inte fyllt 21 år. För att vi ska kunna hålla budgeten för resan kan maximalt två deltagare få ungdomsrabatt.

Betalning
Betalning sker till StOF:s konto, pg 15 58 58-4. Kom ihåg att notera för-, efternamn och exkursion när du gör din inbetalning. Fastställd betalningsperiod anges vid anmälan. Är betalningen inte StOF tillhanda sista dagen ställs platsen till förfogande för första reserv. Betalningsperioden sätts med hänsyn till vår resegaranti hos Kammarkollegiet.

Resor med kollektivtrafik
Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men gå för säkerhets skull in på SL:s hemsida www.sl.se eller ring SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00. Du kan också kolla med exkursionsledaren.

Ersättning till bilförare
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 18:50 kr/mil. Vid behov äger bilförare förtur.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Den kan också ställas in av andra skäl, för närvarande på grund av conona-pandemin. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till första betalningsdagen i betalningsperioden. Vid senare återbud ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift.

Resegaranti
StOF har resegaranti genom Kammarkollegiet. Resegarantin är avsedd att skydda resenärer om en resa ställs in eller avbryts och resenären inte får tillbaka sina pengar från researrangören. Det innebär att du som resenär har ett ekonomiskt skydd om din resa blir inställd eller avbruten på grund av att föreningen hamnar i ekonomiskt obestånd (insolvens).


Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.