Program

Foto: Klas Reimers

Välkommen på StOF:s aktiviteter!

Att få uppleva fåglar ute i naturen är ett stort nöje, oavsett om det är en ljum stilla vårmorgon eller en blåsig höstdag. StOFs program innehåller aktiviteter för såväl nybörjaren som den erfarne skådaren. Allmänna villkor och klassificeringsnyckel hittar du längst ner på sidan.


Program 2021

Klicka på flikarna för att se programmet för varje månad

Information om föreningens aktiviteter med tanke på coronaviruset

Med anledning av rådande situation kan exkursioner komma att ändras eller ställas in med kort varsel. Se därför till att hålla dig uppdaterad om vad som gäller för de aktiviteter du är intresserad av. När en exkursion ställs in framgår det i programmet.

Vi ber alla som vistas i naturen och deltar i StOF:s aktiviteter att visa hänsyn och ta personligt ansvar. Exkursioner som kräver gemensam transport i bilar eller innebär onödiga resor utanför Stockholmsområdet ställs sannolikt in. Det gäller även inomhusaktiviteter om dessa inte kan genomföras digitalt. Utomhus gäller följande på de StOF exkursioner som genomförs:

  • Kom inte om du känner dig det minsta sjuk.
  • Undvik att vistas med andra fågelskådare om du tillhör en riskgrupp.
  • Samåk inte till exkursionerna, om ni inte tillhör samma familj.
  • Håll minst två meters avstånd till varandra under exkursionerna, som vingspannet på en havsörn.
  • Låna inte varandras saker, såsom kikare, tubkikare, fågelböcker och pennor.
  • Nys eller hosta i armvecket.

Observera

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren. Du finner de allmänna villkoren under programmet här på denna sidan.

Kolla regelbundet här på vår hemsida och Facebook ”Stockholms Ornitologiska Förening” efter programändringar och restplatser.

Innekvällar – ibland även online

Innekvällarna kan komma att ske både live och online genom mötestjänsten Zoom. Vi kommer använda ett bokningssystem för anmälan till innekvällarna. För aktuell information se Facebook eller www.stof.nu när innekvällen närmar sig.

JANUARI 2022

Månadsrunda med Angarngruppen: Premiär för årets skådning (A1)

Onsdag 5 januari

Vi firar in det nya året med en härlig morgonrunda vid Angarnssjöängen. Skådningen under december till mars kan se väldigt olika ut beroende på väder och temperatur – kanske ligger isen kvar på sjön eller så har vintern varit mild och i avsaknad av både is och snö. Oavsett vad så finns det alltid intressanta arter att beskåda så här i början av året. Den vackra ormvråken stryker sannolikt förbi ovanför oss, förhoppningsvis fjällvråken likaså. Vi skådar, letar gäss av olika slag och spanar efter spännande och vackra arter som skäggmes och sångsvan. Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna. Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 08.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta.

Vinterns fågelrika Skåne (B2)

Torsdag 13 januari till söndag 16 januari

Med sina ofta milda vintrar kan Skåne bjuda på många intressanta fåglar, när skådarverksamheten går på lågvarv här hemma i Stockholmstrakten. Och den som är intresserad av att årskryssa kan få en pangstart. Vi kommer att få se en mängd gäss och andra övervintrare, förhoppningsvis också ett antal rovfågelsarter samt sjöfågel. Vi upprepar därför succéresorna från åren 2007 till 2020.

Ledare: Kerstin Nordenadler och Gustav Knall.

Anmälan: Till [email protected] från måndag 29 november till söndag 5 december. Avgift: Cirka 3 100 kr (ungdom 2 400 kr), som betalas till StOF enligt anvisningar vid bekräftelse av plats. I priset ingår transport, logi och städning. Glöm inte att ange för-, efternamn och resmål vid inbetalning. Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus ledarna. Resa: Med tåg på torsdagsmorgonen från Stockholm C till Lund. Där väntar oss två minibussar. Åter i Stockholm med tåg på söndagskvällen. Logi: Dubbelrum på vandrarhemmet i Blentarp. Lakan och handduk tas med. Övrigt: Eventuellt enkelrum och hyra av lakan, görs upp direkt med vandrarhemsvärden. Vi behöver knappast påpeka att det kan bli ”svinkallt”, skådning i minusgrader och styv kuling är inte någon höjdare om man är alltför lättklädd. Ta också med något vindtätt, så känns det genast bättre.

Månadsrunda med Angarngruppen: Fågelmorgon i sensommarens tecken (A1) Onsdag 4 augusti

Fåglarnas höst gör sig påmind och sommarens grönska börjar så sakteliga skifta färg. I augusti finns goda chanser att studera rastande vadare vid Angarnssjöängen. Svartsnäppa, gluttsnäppa och småsnäppa är exempel på arter som ofta syns här på sensommaren, liksom lärkfalk, bivråk och backsvala. Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna. Ledare: Information finns på Angarngruppens hemsida. Anmälan: Ingen föranmälan. Avgift: Ingen avgift. Antal deltagare: Ingen begränsning. Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta. Övrigt: Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen. På så sätt stödjer du gruppens viktiga naturvårdsarbete i området!

Hjälstaviken – dagstur till Stockholmstraktens bästa fågelsjö (A1) Lördag 28 augusti

Följ med till den mest artrika fågelsjön i Stockholms närhet! Hjälstavikens grunda vatten med tillhörande strandängar och betesdjur lockar till sig en mängd olika spännande fågelarter. I augusti börjar flyttfåglarna samlas och mängder av vadare, änder och gäss brukar ses här. De senaste åren har en flock fjällgäss hållit till vid sjön. Andra arter vi med stor sannolikhet kan få se är brun kärrhök och skäggmes. Ledare: Pekka Vestin och Pelle Odebrant. Pekka är sträckräknare och har koll på allt som rör sig vid viken. Anmälan: Till pelle.odebrant@gmail.com från måndag 16 augusti till söndag 22 augusti. Ange Hjälstaviken, namn, telefonnummer, adress och om du har tillgång till bil. Avgift: Ingen, men vid samåkning delas 18:50 kr/mil mellan alla i bilen. Antal deltagare: Max 20, under förutsättning att det finns bilar till alla. Samling: Kl. 07.00 på parkeringen i Hårby vid Hjälstaviken. Samåkare träffas på överenskommen plats, som meddelas efter samordning. Övrigt: Tubkikare är bra att ha och handkikare nödvändig.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Fågellivet i början av september (A1)

Onsdag 1 september

Lasse Lööv från Södertörns Fågelklubb fortsätter traditionen med fågelvandringar på onsdagsmorgnar vid Ågestasjön, och StOF-medlemmar är välkomna att följa med. Vandringarna brukar hålla på i 3 till 4 timmar. Orkar du inte upp till 07.00 kan du komma senare och leta rätt på oss på södra sidan av sjön där vi normalt kommer att hålla till. Under höstens vandringar följer vi hur fågellivet förändras från vecka till vecka på en av de bästa och mest lättillgängliga fågellokalerna söder om stan. I början av september är en hel del flyttfåglar kvar i Sverige och förhoppningsvis får vi möjlighet att skåda lite ovanligare fåglar. Årta, blåhake och törnskata är exempel på arter som man kan få se vid Ågesta runt denna tid. Ledare: Lasse Lööv, tel. 070-713 21 45. Anmälan: Ingen föranmälan. Avgift: Ingen. Antal deltagare: Ingen begränsning. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är höstens tidtabell inte klar. Övrigt: Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser. Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig. Obs! Eventuella inställda fågelvandringar kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs hemsida: www.sfk.name.  

Månadsrunda med Angarngruppen: Höststräcket är i gång (A1)

Onsdag 1 september

Under tidig höst kan vad som helst hända i fågelvärlden och månadsrundan i september blir med lite tur riktigt spännande. Rariteter som fjällgås, dubbelbeckasin och fjällpipare har observerats runt denna tid och den läckra blå kärrhöken sträcker ofta förbi. Stenskvättan visar förhoppningsvis upp sig och den vackra fjällfågeln blåhake rastar ofta vid Angarnssjöängen i september. Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna. Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta. För ytterligare information, se 4 augusti.

Rovfåglar och vadare i södra Skåne (B2)

Torsdag 2 till söndag 5 september

Södra Skåne är en av de hetaste platserna att åka till under fåglarnas höstflytt. Vår resa har fokus på Falsterbo under den tid som rovfåglarna, och inte minst bivråkarna, kan sträcka ut i stora antal. Förutom Nabben på Falsterbonäset kommer vi också att besöka andra vadarlokaler i närheten. Beroende på väder och vind besöker vi andra för årstiden intressanta lokaler i Skåne. Dyker det upp något hett larm kan vi åka på det. Sträckskådning innebär ofta korta observationstider och många gånger långa avstånd ­– tubkikare är därför nödvändig. Men vi tar oss också tid att studera detaljerna på de fåglar som inte har så bråttom. Sammantaget en resa som kräver viss förkunskap, men även vilja att lära mera tillsammans med andra. Ledare: Kerstin Nordenadler och Gustav Knall. Anmälan: Till [email protected] från måndag 19 juli till söndag 25 juli. Avgift: Cirka 3 200 kr (ungdom 2 300 kr), som betalas till StOF, enligt anvisningar vid bekräftelse av plats, då även exakt pris anges. I priset ingår tågresa, biltransport i Skåne, logi och städning. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning. Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare. Resa: Med tåg vid 07.30-tiden på torsdagsmorgonen från Stockholm C till Lund C. Där väntar oss två minibussar. Åter i Stockholm ungefär kl. 21.30 på söndagen. Logi: Falsterbo kursgård. Dubbelrum i vandrarhemsdelen. Enkelrum kan inte erbjudas. Lakan och handduk ingår. Övrigt: Tidiga morgnar vid havet är nästan alltid kalla och blåsiga. Packa ner underställ, samt varma och vindtäta kläder. Plus handkikare och tub förstås.

Höstmorgon vid Ågestasjön (A1)    

Lördag 4 september

Följ med på en rundvandring i Ågestasjöns fina kulturmarker. Vi besöker fågeltornet och andra observationsplatser och lär oss hitta i omgivningarna, samtidigt som vi skådar fågel och lär oss att identifiera olika arter. Ågestasjön domineras av en stor skrattmåskoloni och här finns chans att se en hel del spännande sjöfågel. Vattenrall och olika flyttande sångare håller till i vassen och så glider förhoppningsvis havsörn och brun kärrhök förbi över oss. Ledare: Lasse Lööv, tel. 070-713 21 45. Antal deltagare: Ingen begränsning. Avgift: Ingen. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. Gratis P-platser finns. Buss 833 mot Vidja går från Farsta Strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är höstens tidtabell inte klar. Övrigt: Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser. Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Spaning efter blåhakar och andra rastare (A1)

Onsdag 8 september

September är en spännande tid i fåglarnas värld då en del nordliga arter kan rasta runt Ågesta. Rödstrupig piplärka och stäpphök har setts här tidigare i september, två fina rariteter som vi hoppas besöker området även i år. Blåhake och blå kärrhök är några andra arter vi spanar efter, och kanske ser vi också gulärla och stenskvätta. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. För mer information, se 1 september.

Höstfåglar i Sandemar (A1)

Söndag 12 september

Tillsammans skådar vi i det vackra kustlandskapet vid Sandemar, väster om Dalarö. Från fågeltornet studerar vi rastande vadare på stränderna och vid strandängarna spanar vi efter spännande tättingar. Fågellivet här bjuder på stor variation tack vare rik natur och varierade biotoper. Den här tiden på året kan en hel del spännande arter dyka upp, rastande småfåglar håller till på fälten och rovfåglar som fjällvråk och havsörn är flitiga besökare i området. Stora flockar med olika arter av gäss sträcker ofta förbi. Ledare: Mats Grahn, tel. 070-650 02 54. Anmälan: [email protected], från lördag 4 till onsdag 8 september. Antal deltagare: 15. Avgift: Ingen. Samling: Kl. 09.00 på parkeringsplatsen till Sandemars naturreservat. Lämplig resväg: Pendeltåg till Handen och buss 839 därifrån (i riktning Smådalarö) till Svärdsnäsviken. Obs! Hållplatsen före Sandemars slott.  

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Gäss och rastande sjöfågel (A1)

Onsdag 15 september

Nu är många flyttfåglar på väg mot sydligare breddgrader och vi passar på att spana lite extra när flockar av sträckande gäss och sjöfåglar passerar. Har vi tur får vi se någon spännande rovfågel. Skedand, smådopping, årta och snatterand är exempel på rastande arter vi kan få en skymt av i sjön. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. För mer information, se 1 september.  

Västergötlands pärlor (B2)

Fredag 17 september – måndag 20 september

Vi upprepar succéresan till Västergötland och gör åter en upptäcktsfärd till några av landskapets bästa fågellokaler. Vi besöker de för oss Stockholmsskådare mindre kända lokalerna Dettern, Vänersborgsviken och Hullsjön. Om det blåser kraftig vind från sydväst någon dag tar vi oss ut till Ramsvikslandet, på den bohuslänska kusten, för lite härlig havsfågelskådning. Vi får också tid att skåda vid de kända lokalerna vid Hornborgasjön. Ifall larmet går om en raritet i närheten tar vi det i beaktning i möjligaste mån. Det kan bli både tidiga morgnar och sena kvällar, så en god grundkondition och varma kläder rekommenderas. Ledare: Kerstin Nordenadler och Lars Berglund. Anmälan och kontakt: Kerstin Nordenadler, [email protected], från måndag 2 till söndag 8 augusti. Avgift: Cirka 3 200 kr (ungdom 2 300 kr). Exakt pris meddelas vid bekräftelse av plats. I priset ingår transport och logi inklusive städning. Avgiften betalas till StOF, pg 15 58 58-4, mellan de datum som anges i bekräftelsen. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning. Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare. Resa: Vi tar ett tidigt tåg (ca 07.30) från Stockholm C till Skövde där vi hämtar två minibussar för vidare färd i landskapet. Bussarna lämnas i Skövde under senare delen av måndagseftermiddagen. Beräknad hemkomst till Stockholm C ca kl. 20.30 Logi: Vandrarhem i Lidköping. Övrigt: Tub- och handkikare är obligatorisk utrustning, liksom tillräckligt varma kläder.  

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön:  Vandring bland rastare och stannfåglar (A1)

Onsdag 22 september

Onsdagsvandringarna runt Ågestasjön i september innebär nästan alltid observationer av den majestätiska havsörnen. Under denna morgon hoppas vi också få syn på ängspiplärka, sparvhök och steglits när vi vandrar runt i området. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. För mer information, se 1 september.  

Helgtur till Tåkern och Svartåmynningen (A2)

Fredag kväll 24 september till söndag kväll 26 september

Vi upplever höstfåglarna vid Tåkern och Svartåmynningen i Östergötland. Vid Tåkern, Sveriges största fågelsjö, samlas enorma mängder fåglar och i september månad finns här en hel del spännande arter att spana efter. En stor mängd vadare och småfåglar rastar och inte sällan upptäcks en och annan raritet här. Från september samlas stora flockar av charmiga skäggmesar i vassen vid Glänåstornet. Under resan kommer vi att skåda på flera fina lokaler och vi avslutar med skådning runt Svartåmynningen på söndagen. Även här finns god chans att få häftiga fågelobsar och vi hjälps åt att tillsammans både studera och leta efter arter. Ledare: Mova Hebert och medledare. Anmälan[email protected] från måndag 2 till fredag 6 augusti. Avgift: Cirka 2 000 kr, exakt pris meddelas vid anmälan. Betalas till StOF:s konto pg 15 58 58-4 efter mottagen bekräftelse om plats. Antal deltagare: 14 plus två ledare. Resa: I två minibussar. Tid och plats meddelas vid anmälan. Logi: Vandrarhem nära Tåkern. Övrigt: Tubkikare är bra att ha och handkikare nödvändig.  

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Säsongens sista runda (A1)

Onsdag 29 september

Det närmar sig riktig höst och detta blir den sista rundan för säsongen. I slutet av september har vi fortfarande chans att få se och höra sävsparv i vassen, liksom rörhöna i sjön. Rovfåglar som tornfalk och fjällvråk kan ses svepa över området, och med lite tur får vi höra eller se vattenrallen när vi besöker Skatudden och Godaobsudden. Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. För mer information, se 1 september.

Europeiska fågelskådardagen – EuroBirdwatch (A1)

Lördag 2 / söndag 3 oktober

Prova på att räkna sträckande fåglar! Denna helg görs fågelräkningar samtidigt på många platser runt om i Europa. Sverige brukar få en bra placering, både vad gäller antal evenemang runt om i landet och antalet sedda fågelarter. Eftersom stora delar av Europas och norra Asiens fåglar är ute och flyger vid dessa datum kan vilka fåglar som helst passera förbi. Läs mer på www.eurobirdwatch.eu. För samtliga arrangemang gäller följande: Anmälan: Ingen föranmälan. Avgift: Ingen avgift. Antal deltagare: Ingen begränsning. Osäkert väderläge? Stäm av med ledaren/kontaktpersonen! Välkommen till någon av följande platser under räkningshelgen:

Skinnarviksberget

Lördag 2 oktober Ledare: Eva Johansson 079-335 42 34 Antal deltagare: Ingen begränsning Tid: Kl. 07.30 till 12.00.

Vårbergstoppen – Stockholms sydvästra flygfyr

Lördag, reservdag söndag Räkningen sker från observationsplattformen på den östra platån. Vid lämplig väderlek brukar mängder med gäss, duvor, finkar, trastar och kråkfåglar med mera observeras under morgon och förmiddag. Har vi tur är det dagen då tranorna passerar mot syd. Vid lunchtid, mellan klockan 11 och 13, kan det vid lämpliga vindförhållanden och god sikt noteras en hel del sträckande rovfåglar över toppen. Normalt noteras cirka 1 500 individer av minst 40 arter under en dag. Läs mer om det nya tornet på Vårbergstoppen på sidan xx. Ledare: Tomas Viktor, tel. 0734-43 88 35. Antal deltagare: Ingen begränsning, topplatån är stor. Tid: Kl. 07.00 till 11.00. Vid goda förhållanden kan passet förlängas (se ovan). Obs! Vid otjänligt väder på lördagen hoppas vi på bättre förhållanden på söndagen. Resväg: Tunnelbana till Vårberg. Promenera från centrum söderut längs Vårholmsbackarna ner till Vårbergs sjukhem. Bilburna kan parkera mot avgift på den tidigare sjukhusparkeringen. Samling: Vid sjukhusparkeringen kl. 06.45 för gemensam promenad upp till topplatån. Övrigt: Ett par riktigt varma kängor sitter inte fel.

Gåseborg

Lördag, reservdag söndag Milsvid utsikt över Mälaren vid fornborgen Gåseborg i Görvälns naturreservat. Tättingar följer delvis landmassan och klippan mot sydväst. Havsörnen är en karaktärsfågel och kan under gryningspassen vid rätt vindar komma mycket nära och du har chans att se fågeln ovanifrån. Gåseborgs Sträckräkningssällskap räknar flyttfåglar vår och höst sedan 2007. Mer info på deras Facebooksida. Läs också artikeln om Gåseborg i Sträcklokalsguiden i FiSt nummer 1 2019. Ledare: Dag Lanerfeldt, tel. 0708-123 234. Tid: Gryning till kl. 13.00, eventuellt längre. Beroende på vindriktning kan det vara kallt på klippan. Det finns lä nedanför bland ekarna och grillplatsen. Tumregel: På borgen kan man aldrig klä på sig för mycket. Ved brukar finnas i vedlåren på väg upp, har vi tur är “eldmästaren” på plats och håller elden igång. Obs! Vid otjänlig väderlek som regn på lördagen hoppas vi på bättre väder på söndagen. Resväg: Kollektivt: Buss 553 från Jakobsbergs station till Dragspelsvägen. Promenad västerut. Alternativt buss 119 från Hässelby Strand eller 541 från Vällingby till Lingonrisgränd. Promenad längs Kyrkhamnsvägen norrut (se beskrivning nedan ”Från Hässelby”). Bil: Från Viksjöleden, kör Hummelmoravägen, ta av till Vattenverksvägen mot Görvälnverket. Parkera vid Hummelmora hage. Promenad cirka 1,1 km. Följ skyltarna mot Sandviks gård och Gåseborg. Från Hässelby: kör Lövstavägen som övergår i Kyrkhamnsvägen tills den tar slut vid en rymlig parkering. Promenad 15 till 20 minuter längs en stig västerut, följ skyltar mot Gåseborg. Alternativt kör Lövstavägen och ta höger in på Skogsbergskroken till parkering. Promenad på skogsväg cirka 15 minuter, skyltat Gåseborg. Se även Järfälla kommuns hemsida, www.jarfalla.se, sök på Naturområden.

Hagbytippen/Hagby Ekopark

Lördag, reservdag söndag Angarngruppen genomför varje år en samordnad sträckfågelräkning på flera platser i Vallentuna och Täby, varav Hagbytippen är en. Huvuduppgiften för dagen är att räkna sträckande fåglar, men vi noterar alla arter som rör sig i området eller som finns stationärt kring toppen. Detta görs till allra största del från utsiktsplattformen högst upp. Vill du veta mer om Hagby Ekopark, läs artikeln under vinjetten Värt en omväg i FiSt nummer 4 2019. Ledare: Stefan Paulin, tel. 0702–27 45 13. Tid: Kl. 06.30 till 12.00. Vid ”dålig” skådning kan passet avbrytas tidigare. Resväg: Man tar sig bäst in i Hagby Ekopark österifrån. Här finns en mindre P-plats från vilken man går över en liten våtmark via en träbro. Vid parkeringsplatsen och på andra sidan träbron finns orienteringstavlor. P-platsen ligger nära Fällbro Gård utefter den gamla vägen från Hagby gård mot Skålhamra. Samling på toppen. Från Norrortsleden, sväng av mot Täby kyrkby och åk en knapp kilometer norrut mot kyrkbyn till en rondell. Ta vänster och åk cirka två kilometer till en vägkorsning där du svänger höger (mot Täby golfklubb). Kör ytterligare cirka 500 meter och nedför en backe. I slutet av backen finns en bro. Avfart till parkeringsplatsen sker åt vänster innan bron.

30-meterskärret, Järvafältet

Söndag Från 30-meterskärret arrangerar Järvafältets Ornitologiska Klubb en sträckskådningsdag. Fåglar som kan förväntas vid en god sträckdag är olika gäss och svanar men också rovfåglar som ormvråk, fjällvråk och sparvhök. Har vi tur får vi se blå kärrhök och stäpphök. Även stora mängder tättingar sträcker förbi. Ledare: Ulf Svahn, tel. 070-537 88 00. Tid: Arrangemanget startar kl. 08.00. Resväg: Kollektivt tar man pendeltåget till Jakobsberg och därefter buss 567 mot Sollentuna och kliver av vid IKEA. Därefter samma väg som för cykel eller bil cirka 1 km. Färdas man med bil kör man E18 mot Oslo och tar av vid avfart 154 mot Jakobsberg och kör mot IKEA. Man passerar varuhuset och har det på sin högra sida. Ta vänster på Fanjunkarvägen och sedan vänster igen för att åka 750 meter till parkeringen. Som cyklist kan man lätt cykla vägen som går runt Säbysjön som passerar 30-meterskärret. Samling: Arrangemanget är öppet och publikt, vilket gör att skådare och andra intresserade kommer och går under dagen.

Trolldalstippen, Lidingö

Information kommer när det närmar sig på Lidingö Ornitologiska Förenings hemsida, www.lofweb.se. Läs om Trolldalstippen i Sträcklokalsguiden i FiSt nummer 1 2019. Ledare/kontaktperson: Peter Lundberg, tel. 0702–55 60 90.
  • Torö
Information kommer när det närmar sig på Nynäshamns Ornitologiska Förenings hemsida, www.nynof.se.
  • Häggnäsviken, Tullgarn
Mer information kommer när det närmar sig på Södertälje Ornitologiska Förenings hemsida, https://stjof.sormlandsornitologerna.se/.
  • Ytterligare platser
Angarngruppen anordnar eventuellt sträckräkning även på andra platser norr om stan. Mer information när det närmar sig på www.angarngruppen.se.

Månadsrunda med Angarngruppen: Skådning i vacker höstskrud (A1)

Onsdag 6 oktober

Följ med på oktober månads skådarrunda omgiven av höstens intensivt vackra färger. Många av de fågelarter som observeras runt denna tid är på väg söderut till sina vintervisten. Vi spanar efter både rastande och förbiflygande arter, exempelvis törnskata och lärkfalk. Storskrake, varfågel och fjällvråk hör till de arter som ofta kan ses vid Angarnssjöängen så här års. Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna. Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta. För ytterligare information, se 4 augusti.

Innekväll på Naturens Hus: Flyttfåglar och klimat – Johan Lind

Torsdag 7 oktober

I nummer 2 2020 av FiSt presenterade zoologen och naturfotografen Johan Lind Naturens hus. Nu är vi bjudna dit för att få en djupdykning i ämnet flyttfåglar och klimat. Med hjälp av sina bilder berättar Johan vart flyttfåglar tar vägen på hösten, hur de hittar tillbaka på våren, hur deras flyttbeteende påverkas av de pågående klimatförändringarna och mycket mer. Under kvällen besöker vi också Naturens Hus nya ringmärkningsbod, där vi får lära oss hur ringmärkning går till i praktiken. Förhoppningsvis får vi då möjlighet att studera en fågel på riktigt nära håll! Lokal: Naturens Hus i Bergianska trädgården (Gustafsborgsvägen 20). Tid: Kl. 17.00-19.00. Samling: Kl. 16.45. Anmälan: Till Mattias Ödevidh, [email protected], från måndag 27 september till söndag 3 oktober. Ange: Naturens Hus, namn och mobilnummer. Antal deltagare: 20. Avgift: Ingen avgift. Hitta hit: Enklast är att åka kollektivt till T-banestation Universitetet eller (något närmare) Roslagsbanans station Universitetet och därefter promenad cirka 10 minuter. Det finns ingen möjlighet att parkera vid Naturens Hus. Närmaste parkering är vid Plantagen (Veit Wittrocks väg 2). Övrigt: Naturens Hus har jordnötsförbud i sina lokaler.

Hösthelg på Landsort – med besök på fågelstationen (A2)

Lördag 9 till söndag 10 oktober

I år erbjuder StOF åter en tur till Landsort med övernattning. På båtresan från Torö spanar vi efter sjöfågel och rovfåglar. Efter det att vi checkat in skådar vi på södra udden samt gör ett besök på fågelstationen, där vi får en guidning av verksamheten. Vi går också en promenad till norra udden och lyssnar efter spännande tättingar. På söndagen spanar vi efter sträckande änder, gäss, doppingar och rovfåglar från södra udden. Kanske rastar ugglor på ön eller någon ovanlig tätting? Vi skådar också bland klippskrevorna runt fyren och inne i byn. Ledare: Mova Hebert, tel. 0734-44 62 90 och Gunilla Hjorth. Anmälan: Till [email protected] från måndag 6 till söndag 12 september. Avgift: 650 kr (350 kr för ungdom) som betalas till StOF:s konto PG 15 58 58-4 efter bekräftelse på att du kommit med. I priset ingår övernattning på vandrarhemmet samt guidningen på fågelstationen. Glöm inte att ange för- och efternamn samt Landsort vid inbetalningen. Överskottet går till Landsorts Fågelstation. Vi rekommenderar dessutom att du blir medlem, se mer info på www.landsort-birds.se. Pris för båtresan till Landsort tillkommer, cirka 150 kr tur och retur (120 kr för pensionär och ungdom). Antal deltagare: 16. Resa: Båt avgår från Ankarudden kl. 10.00. Tips på hur du tar dig dit får du vid anmälan. Mat: Ta med så att det räcker till två fältluncher, en middag och en frukost. Termos och fika är också bra att ha med! Logi: I dubbelrum på Landsorts vandrarhem. Övrigt: Vi går i delvis oländig terräng. Ta med varma kläder, bra skor och handkikare. Tubkikare rekommenderas.

Sträckande fåglar och tättingar i Södra Nationalstadsparken (A1)

Söndag 10 oktober

Ta chansen att skåda i delar av Nationalstadsparken som inte besöks så frekvent, särskilt inte under hösten. Oktober är en spännande månad i parken, med fåglar som sträcker förbi och rastar. Vi börjar i sydvästra hörnet av Ladugårdsgärde med sträckspaning från kullen med Livsröset. Hur länge vi står där beror på sträckets omfattning. Sedan rör vi oss österut och letar efter rastande tättingar på gräsytorna och runt hästhagarna sydost om Borgen. Vi avrundar med att besöka Kaknäs ängar. Observera att väder och vind kan göra att rutten blir annorlunda, men vi kommer att hålla oss i området Ladugårdsgärde – Kaknäs. Ledare: Svante Söderholm, tel 0734-40 16 58. Anmälan: Ingen föranmälan. Avgift: Ingen avgift. Antal deltagare: Ingen begränsning. Samling: Parkeringsplatsen vid Villa Källhagen kl. 07.16. Buss 69 stannar vid parkeringsplatsen, hållplats Källhagen. Kontrollera busstiden på www.sl.se. Övrigt: Ta med handkikare och gärna tubkikare – och glöm inte fikat.

Havsfågel och sträckande flyttfåglar i Halland och på Västkusten (B2) 

Torsdag 14 oktober till söndag 17 oktober

Den här resan är planerad utifrån möjligheterna att skåda havsfågel kombinerat med att sydsträcket av vadare, rovfåglar och tättingar fortfarande pågår. Skådningen förlägger vi huvudsakligen till olika lokaler längs Hallandskusten. Grundtanken är att vi ska skåda så mycket som möjligt och transportera oss så lite som möjligt. Blåser det någorlunda från sydväst kan vi hoppas på havssula, stormfågel, tretåig mås, storlabb, grålira och i allra bästa fall någon alkekung eller lunnefågel. Någonstans längs kusten ska vi säkert även kunna hitta toppskarvar. I oktober kan vi även förvänta oss nordliga arter på sträck eller sådana som redan nått sina vinterkvarter. Vi letar också efter arter så som fjällvråk, stenfalk, berglärka, ringtrast och vinterhämpling. Ledare: Lars Berglund och Clas Malmström. Anmälan: Till [email protected] från måndag 6 september till söndag 12 september. Avgift: Cirka 3 500 kr (ungdom 2 800 kr), som betalas till StOF, enligt anvisning vid bekräftelse av plats. Exakt pris anges vid anmälan. I priset ingår transport, logi och städning. Glöm inte att ange för- och efternamn samt resmål vid inbetalning. Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare. Resa: Vi åker tåg till Göteborg där två minibussar väntar för att vi ska kunna ta oss fram snabbt och smidigt och vara flexibla vid larm. Logi: Annas Bed & Kitchen i Vare utanför Varberg. Enkelrum kan inte erbjudas. Ta med egna lakan. Övrigt: Tubkikare är obligatoriskt, räkna också med tidiga morgnar och sena kvällar. Övrig information, inklusive tider för tågresan, fås då meddelande om plats bekräftats.

Innekväll: Betong, vatten och ekar: Det vilda Stockholm – Johan Lind

Måndag 25 oktober

Johan Lind berättar med bilder om fågel- och djurlivet i det vilda Stockholm. Trots betong, glas och asfalt utgör Stockholms innerstad en arena för överraskande möten med djur. Här lever toppredatorer som havsörnar, duvhökar och rävar. Orädda generalister som gråtrutar och kråkor vistas också här, vilket även en uppsjö av bytesdjur gör som råttor i rabatter och duvor på torgen. Tätt inpå betongen finns världens första nationalstadspark som firade 25 år förra året. Stockholms nationalstadspark är rena rama djungeln i jämförelse med innerstaden. Staden saknar inte överraskningar, som när en dvärgbeckasin landar på Sergels torg eller sibiriska gäster dimper ner på Södermalm. Johan Lind är docent i etologi och forskar vid Stockholms universitet. Han är även prisbelönt naturfotograf och tidigare ordförande för föreningen Naturfotograferna/N. Lokal: Vi håller till i en ny lokal, Östermalms Föreningsråd, belägen i köpcentret Fältöversten på Östermalm. Adressen är Valhallavägen 148, T-bana Karlaplan, uppgång Valhallavägen – eller ta buss 1, 4 eller 72 till hållplats Värtavägen. Ingången till lokalen ligger på Valhallavägen – inte inne i köpcentret.   Tid: Kl. 19.00-21.00 Anmälan: Lokalen tar max 40 personer. Boka din plats via denna länk https://bok.ai/te57az Kostnad: Gratis medlemsaktivitet Övrigt: Fika kommer finnas på plats till självkostnadspris  

Månadsrunda med Angarngruppen: Spana efter vinterfåglar (A1)

Onsdag 3 november

Hösten har snart passerat och skådningen i november går i fågelvinterns tecken – kylan är på ingång och många av de arter som vanligtvis ses på månadsrundorna har lämnat Sverige för varmare breddgrader. Arter som kan dyka upp i november är exempelvis stjärtand, fjällvråk, mindre/större korsnäbb och spetsbergsgås. Den fascinerande varfågeln visar förhoppningsvis upp sig och ger goda möjligheter till läckra närobsar. Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna.

Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta. För ytterligare information, se 4 augusti.

Vinterfåglar på Mörkö (A1)

Söndag 7 november

Följ med till vackra Mörkö och skåda vinterfåglar! I november har flyttfåglarna lämnat våra marker, men det finns en skara spännande övervintrare och vintergäster att beskåda i stället. Vi hoppas få se fjällvråk och varfågel, som under november börjar inta sina vinterrevir. Andra arter som vi har chans att få se under senhösten är blå kärrhök, vinterhämpling och snösparv. Havsörn glider med stor sannolikhet förbi över oss och så letar vi efter dykandsflockar i vattnen runt Mörkö. Salskrake, bergand och brunand är några av arterna vi spanar efter. Vid denna årstid är det glesare mellan fåglarna, men rätt vad det är så kan något roligt dyka upp – så det gäller att vara på alerten. Läs om Mörkö i Värt en omväg i nummer 1 2021 av FiSt.

Ledare: Petter Kylefors, tel. 070-735 66 23

Anmälan: Till [email protected] från måndag 18 oktober till söndag 24 oktober. Ange: Mörkö, för- och efternamn, telefonnummer och adress och om du kan ställa upp med bil.

Avgift: Ingen. Vid samåkning delas 18:50 kr/mil delas mellan alla i bilen.

Samling: Kl. 08.00 vid Shellmacken precis bredvid E4:an i höjd med Hallunda.

Antal deltagare: Max 11 deltagare i tre bilar, bilförare kan få förtur.

Heldag på södra Södertörn (A1)

Söndag 14 november

Vi besöker kända lokaler på Södertörn, som Östra Styran, Berga ängar, Alhagen och Torö. Tillgången på fågel vid denna årstid kan variera, men vi kan förvänta oss att få se många av de arter som stannar i sitt revir året runt samt strykfåglar som besöker våra trakter vid den här årstiden. Vem vet, tillsammans kan vi kanske hänga in någon mer ovanlig fågel? Läs mer om Östra Styran i Värt en omväg i FiSt nummer 1 2020 och Alhagen i Värt en omväg i nummer 4 2018.

Ledare: Lars Berglund, tel. 070-533 29 09.

Anmälan: Till [email protected] från måndag 1 november till söndag 7 november. Ange: Heldag på Södertörn, för-, efternamn och mobilnummer vid anmälan (för samordning av bilar). Meddelande om plats erhållits fås via e-post snarast efter sista anmälningsdagen.

Avgift: Ingen. Vid samåkning delas 18:50 kr/mil mellan alla i bilen.

Antal deltagare: 11 personer plus ledare. Bilförare med bil kan få förtur.

Tid: Samling kl. 06.15 på plats som meddelas i bekräftelsemailet. Avfärd kl. 06.30.

Resa: I tre personbilar på söndag morgon.

Innekväll: Fåglar och fågelskådning i Stockholmstrakten – Henrik Waldenström

Tisdag 16 november

Henrik Waldenström, känd för de flesta ornitologer i Stockholmstrakten, delar med sig av höjdpunkter och minnen från sitt långa skådarliv i Stockholm. Han har genom åren värvat mängder av folk till fågelskådningens ädla hobby – inte minst som exkursionsledare till när och fjärran. Han brinner mest för närnaturen och tog initiativet till Ekoparken (Kungliga Nationalstadsparken) och Tisdagsklubben på 90-talet.

Lokal: Vi håller till i en ny lokal, belägen i köpcentret Fältöversten på Östermalm. Adressen är Valhallavägen 148, T-bana Karlaplan, uppgång Valhallavägen – eller ta buss 1, 4 eller 72 till hållplats Värtavägen. Ingången till lokalen ligger på Valhallavägen – inte inne i köpcentret.

Tid: Kl. 19.00-21.00

Anmälan: Boka din plats via denna länk https://bok.ai/zSpO0Z Antalet platser är begränsat på grund av lokalens storlek.

Månadsrunda med Angarngruppen: Vandring med fokus på övervintrare (A1)

Onsdag 1 december

De trevliga månadsrundorna med Angarngruppen fortlöper förstås även under vintern. I december ligger fokus på sjöängens stannfåglar och sådana som uppehåller sig här vintertid. Vi får möjlighet att diskutera och samtala om den energiska gärdsmygens levnadssätt, vi kikar efter rara stjärtmesar och med lite tur flyger det förbi korsnäbbar. Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se. Medlemmar i StOF är välkomna. Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 08.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta. För ytterligare information, se 4 augusti.

Innekväll: Stockholmstrutar

Torsdag 9 december   Under kvällen får vi lära oss mer om silltrutar, och i synnerhet östersjötruten, av en riktig expert, Ulrik Lötberg som varit engagerad i BirdLife Sveriges projekt med GPS-märkning av silltrutar. Han kommer att dela med sig av vad våra vänner Gulliver, Magellan och de andra GPS-märkta östersjötrutarna egentligen har för sig under sommardagarna i Stockholm och hur de tar sig den långa, strapatsrika vägen fram och tillbaka till övervintringsområdena i centrala Afrika. Lokal: Vi håller till i en ny lokal, belägen i köpcentret Fältöversten på Östermalm. Adressen är Valhallavägen 148, T-bana Karlaplan, uppgång Valhallavägen – eller ta buss 1, 4 eller 72 till hållplats Värtavägen. Ingången till lokalen ligger på Valhallavägen – inte inne i köpcentret. Tid: Kl. 19.00-21.00 Boka din plats: https://bok.ai/oiCjdq

Övervintrande sjöfåglar vid Erstavik (A1-2)

Söndag 12 december

Erstaviken är en djup havsvik med utsträckning i riktning SO-NV, belägen mellan Saltsjöbaden och Tyresö. Erstaviken är isfri många vintrar, även när isen lagt sig på andra vatten i trakten. Detta bidrar till att Erstaviken ofta är rik på sjöfågel vintertid och ofta finns där ovanliga övervintrare i Stockholmstrakten, såsom brunand, vigg och skäggdopping. Närvaron av öppet vatten gör att mikroklimatet längs stränderna är milt och där övervintrar regelbundet gärdsmyg, rödhake och sävsparv. Ett besök i början av vintern/slutet av senhösten ger dessutom viss möjlighet att se sena flyttare. Vi kommer att gå från Solsidan till Erstaviksbadet eller strandängen längst inne i viken, beroende på snö- och isförhållandena, och tillbaka. Ledare: Svante Söderholm, tel 0734-40 16 80
Anmälan: Till s[email protected], från måndag 6 till onsdag 8 december. Ange Erstavik, namn och mobilnummer.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Maximalt 12.
Samling: Solsidans station kl. 08.43. Se www.sl.se för restider.
Övrigt: Måttlig fysisk aktivitet, men räkna med 6-7 kilometers promenad. Ta med matsäck och gärna tubkikare.

Klassificeringsnyckel

Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det går att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa personer som anmält sig, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

Svårighetsgrad

A: Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter, hjälper till med identifiering samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B: Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, till exempel tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma. Tidiga morgnar och sena kvällar är det normala, liksom att mat- och fikapauserna under dagen styrs av skådningen.

C: Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr dygnsprogrammet.

Fysisk ansträngning

1: Lätt fysisk ansträngning. Räkna med vandringar på någon/några kilometer på promenadstigar och i enklare terräng med små nivåskillnader.

2: Medelhård fysisk ansträngning. Vandringar på några kilometer med måttliga nivåskillnader i varierad terräng förekommer. Tempot kan bli högt under eventuella ”drag”.

3: Ganska hård – hård fysisk ansträngning. Vi kan komma att göra längre vandringar på 4-10 kilometer och stora nivåskillnader kan förekomma. Det kan ibland vara besvärligt att ta sig fram i stenskravel och vegetation.

Allmänna villkor

För deltagande i exkursionerna gäller att man är medlem i Stockholms Ornitologiska Förening. Undantag är dagsutflykter utan föranmälan. Minimiålder för att delta på resor är 12 år. För deltagare mellan 12 och 18 år krävs att målsman följer med. Undantag kan ges i samråd med ledarna.

Observera att allt deltagande i exkursionerna sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för avbeställning, eventuella skador eller olyckor. Notera att samtliga ledare arbetar på ideell basis.

Ibland måste vi ändra i programmet. Exkursioner kan tillkomma eller ställas in med kort varsel av olika skäl. Kolla därför regelbundet på vår webbplats www.stof.nu och Facebook (sidan eller gruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening”) efter ändringar.

Inga husdjur tillåts på exkursioner och resor.

För samtligas trivsel på exkursioner och resor är det viktigt att deltagarna är väl förberedda avseende klädsel och utrustning samt håller de tider som står i programmet och som meddelas av ledarna.

Anmälan
Anmälan görs via e-post. Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion/resa. Om fler anmäler sig än det finns platser till lottar ledaren platserna bland samtliga som anmält sig under anmälningstiden. Det gäller oavsett när under denna tid som man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med gäller individuell anmälan (undantag: minderåriga 12 till 18 år). Besked om man fått plats på resan eller hamnat på reservlistan meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

Om en exkursion/resa inte är fullbokad annonseras restplatser ut på vår webbplats www.stof.nu och i Facebookgruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening”. Då gäller principen ”först till kvarn”. Ange resmål, för- och efternamn och mobiltelefonnummer vid anmälan. Vid samåkning med bil, ange även adress, innehav av körkort och bil.

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion/resa förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren.

Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria. På resor tar vi ut en avgift för att täcka kostnaderna för resans genomförande. Avgiften anges under respektive programpunkt. Priserna är oftast angivna som cirkapriser, beroende på att programmet publiceras så långt i förväg att alla kostnader inte är helt klara. Exakt pris och betalningsdatum anges i e-postmeddelandet som bekräftar din anmälan.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt är den som inte fyllt 21 år. För att vi ska kunna hålla budgeten för resan kan maximalt två deltagare få ungdomsrabatt.

Betalning
Betalning sker till StOF:s konto, pg 15 58 58-4. Kom ihåg att notera för-, efternamn och exkursion när du gör din inbetalning. Fastställd betalningsperiod anges vid anmälan. Är betalningen inte StOF tillhanda sista dagen ställs platsen till förfogande för första reserv. Betalningsperioden sätts med hänsyn till vår resegaranti hos Kammarkollegiet.

Resor med kollektivtrafik
Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men gå för säkerhets skull in på SL:s hemsida www.sl.se eller ring SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00. Du kan också kolla med exkursionsledaren.

Ersättning till bilförare
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 18:50 kr/mil. Vid behov äger bilförare förtur.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Den kan också ställas in av andra skäl, för närvarande på grund av conona-pandemin. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till första betalningsdagen i betalningsperioden. Vid senare återbud ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift.

Resegaranti
StOF har resegaranti genom Kammarkollegiet. Resegarantin är avsedd att skydda resenärer om en resa ställs in eller avbryts och resenären inte får tillbaka sina pengar från researrangören. Det innebär att du som resenär har ett ekonomiskt skydd om din resa blir inställd eller avbruten på grund av att föreningen hamnar i ekonomiskt obestånd (insolvens).


Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.