Program: Maj 2024

Foto: Thomas Wester

Föreningen erbjuder såväl kortare exkursioner som helgturer, längre resor till både nya och klassiska resmål samt innekvällar med intressanta teman och föreläsare. En del av aktiviteterna anordnas i samarbete med lokala fågelföreningar i Stockholmsområdet och nätverket Rapphönan Stockholm. Ungdomskommittén anordnar ungdomsaktiviteter tillsammans med Fältbiologerna Stockholms Fågelklubb. Vi har även ett par aktiviteter som passar yngre barn/familjer. Dessa aktiviteter ger fina tillfällen att träffa och lära känna andra barn och unga med fågelintresse i Stockholmstrakten!

Följ med och njut av fina fågelupplevelser tillsammans med andra fågelskådare och upptäck nya, spännande fågellokaler!

Innekvällarna är så populära att vi måste ha föranmälan, så att vi inte överskrider antalet tillåtna personer i lokalen. Länk till anmälan finns vid aktuell programpunkt. Även till ungdomsaktiviteterna anmäler man sig via länk.

Många fina fågelupplevelser väntar!


Onsdagsmorgon vid Ågesta: Ännu fler sångare och vadare (A1)

Onsdag 1 maj

Nu har fler sångare börjat anlända och vi både spanar och lyssnar efter dessa. En hel del vadare bör vi också kunna beskåda under onsdagsvandringen och vi hjälps åt att artbestämma det vi ser. Har vi tur lyckas vi höra årets första näktergal.

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 06.00 på parkeringen vid Ågesta ridskola. Det går också att ansluta senare. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är vårens tidtabell inte klar.
Övrigt: Eventuella inställda turer kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs hemsida, www.sfk.name.

Månadsrunda med Angarngruppen: Ett myller av nyanlända flyttfåglar (A1-2)

Onsdag 1 maj

Nu hettar det till ordentligt i fågelmarkerna! Vi har god chans att observera stjärtand, årta, salskrake, småfläckig sumphöna, göktyta och många arter av nyanlända vadare, svalor och sångare. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i maj, gå in på www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från månaden.

Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, klockan 07.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta.
Övrigt: Observera att vandringarna genomförs oberoende av väder och väglag! Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen, så stödjer du deras naturvårdsarbete i området.

Vårkväll vid Ågestasjön med änder och nattaktiva fåglar (A1)

Torsdag 2 maj

Vi tar först en promenad till Pumphusängen och spanar efter änder och vadare där, medan enkelbeckasinen spelflyger över oss. Sedan går vi till Godaobsudden och fågeltornet för att se vad som finns i sjön. Vid sjön passar vi på att räkna hur många skrattmåsar som häckar i kolonin i år. Därefter medhavd fika i fågeltornet. Vid 21-tiden går en buss tillbaka till Farsta, men om man kan och vill stanna lite längre så tar vi en sväng till Pumphusängen och lyssnar efter spännande nattaktiva arter. Klä dig varmt i så fall! Återfärden kan vi ordna med bilskjuts till Farsta Strand.

Ledare: Anders Lennartsson, tel. 0706-96 95 63.
Anmälan: Till Anders, via sms eller e-post: anders.lennartsson@stof.nu, från söndag 21 till torsdag 25 april. Ange Ågesta, mobilnummer och namn.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: 10-15. 
Samling: Anges vid bekräftelse om deltagande.

Vårfågelvandring vid Erstavik (B2)

Lördag 4 maj

Erstavik är ett område som ligger lite utanför de mer lättillgängliga fågellokalerna. Utan cykel är det apostlahästarna som gäller, och vi vandrar ett par kilometer för att nå de centrala delarna. Väl framme möts vi av den ståtliga herrgården från 1700-talet med omgivande marker: havsvik, strandäng och jordbruksmarker. De olika naturtyperna ger goda förutsättningar för att få se många fågelarter. På strandängen kan vadare rasta i mindre antal och i Erstaviken utanför finns änder, skäggdoppingar och storlommar. Området är även hemvist för smådopping, rörhöna, sångsvan och trana. Steglits trivs i herrgårdsmiljöns stora lövträd och chansen finns alltid att något mer oväntat kan dyka upp.

Ledare: Sören Lindén.
Anmälan: Till Sören, soren.linden@naturfakta.se, från måndag 22 april till torsdag 2 maj.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: Max 20.
Samling: Klockan 07.30 vid station Solsidan. Om Saltsjöbanan fortfarande är avstängd ersätts den av busstrafik. Aktuella busstider fås vid anmälan.
Övrigt: Är det uppehållsväder går det bra med bekväma promenadskor. Ca 5-6 km promenad. Ta med matsäck. Läs om Erstavik i Värt en omväg i FiSt nummer 3 2022.

Fågeltornskampen – hela Norden tävlar (ABC1)

Lördag 4 maj

Besök något av de tävlande fågeltornen i Stockholmstrakten och hjälp till att räkna fågelarter. Fågeltornskampen är både en kamp mellan fågeltornen i Sverige och mellan tornen i de nordiska länderna. Här är Finland en tuff motståndare som vunnit nästan alla år. Men vid två tillfällen har Sverige tagit hem kampen: 2019 med 106 observerade arter i Södra Lunden-tornet på Öland och 2023 var det Hångersudde vid Hornborgasjön som vann med totalt 110 arter.

För information om årets tävling, besök hemsidan när datumet närmar sig, eller de lokala fågelföreningarnas webbplatser (se även under LOKALFÖRENINGAR i FiSt).

Välkommen till Fågelskådningens dag – ett nationellt evenemang (A1)

Söndag 5 maj

Fågelskådningens dag är ett nationellt arrangemang som anordnas varje år i början av maj på initiativ av BirdLife Sverige. StOF kommer att bemanna en eller flera fågellokaler, se www.stof.nu för mer information när det närmar sig. Under dagen kan du få hjälp med artbestämning av fåglar och vi berättar också om vilka arter som man har chans att se.

Flera lokalföreningar planerar aktiviteter, men detaljerna är inte klara än. Sök på de lokala föreningarnas webbplatser (se även under LOKALFÖRENINGAR i FiSt).

Gåseborg
Skådarna på Gåseborg hälsar dig välkommen att fira Fågelskådningens dag på deras förnämliga sträcklokal. Man har ofta grillen i gång, en vana från kalla, blåsiga dagar – så ta gärna med något att grilla.

Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Resväg Gåseborg: Se under ”Our story” på Facebooksidan ”Gåseborg sträckräkningssällskap”, eller sök på webben: Gåseborg Järfälla, så finner du en beskrivning av området och vägen dit.
Övrigt: Läs om Gåseborg i den guide till sträcklokaler som fanns i nummer 1 2019 av FiSt.

ÅRETS ART: Storlommar i Källtorpssjön

Tisdag 7 maj

Vi gör en gemensam kvällsexkursion till Källtorpssjön för att studera de häckande storlommarna där. Kanske blir det någon nyanländ vårfågel också och på plats berättar vi lite om lommarnas liv samt om föreningens påbörjade inventeringen av årets art storlommen. Om du är intresserad av att få veta mer och kanske delta i inventeringen finns här möjlighet att träffa oss som leder hela projektet.

Ledare: Claes Kyrk Tel.073-438 35 54, Sören Linden 070-484 13 10
Anmälan: Ingen föranmälan.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Avgift: Ingen avgift.
Samling: Klockan 18.00 utanför Hellasgården vid Källtorpssjön, därefter gör vi en promenad runt i närområdet. Buss 401 från Slussen för den som åker kommunalt.

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Nu yr det av svalor i luften (A1)

Onsdag 8 maj

Nu frodas naturen och fler och fler efterlängtade vårfåglar besöker Ågesta. Ladu-, hus- och även backsvala fyller luftrummet och över dem kretsar vårens första tornseglare. Vi går förstås förbi fågeltornet och ser vad vi kan hitta där, en del spännande andfåglar ses årligen här och bland annat årtan häckar.

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 06.00 på parkeringen vid Ågesta ridskola. Det går också att ansluta senare.. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är vårens tidtabell inte klar.
Övrigt: Eventuella inställda turer kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs hemsida, www.sfk.name.

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)

Tisdag 14 maj

Vi tar först en promenad till Pumphusängen och spanar efter änder och vadare där, medan enkelbeckasinen spelflyger över oss. Sedan går vi till Godaobsudden och fågeltornet för att se vad som finns i sjön. Därefter medhavd fika i fågeltornet. Vid 21-tiden går en buss tillbaka till Farsta, men om man kan och vill stanna lite längre så tar vi en sväng till Pumphusängen och lyssna efter spännande nattaktiva arter. Klä dig varmt i så fall! Återfärden kan vi ordna med bilskjuts till Farsta Strand.

Ledare: Anders Lennartsson, tel. 0706-96 95 63.
Anmälan: Till Anders, via sms eller e-post: anders.lennartsson@stof.nu, från fredag 3 till onsdag 8 maj. Ange Ågesta, mobilnummer och namn.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: 10-15. 
Samling: Anges vid bekräftelse om deltagande.

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Gulärlor anländer och göken hörs (A1)

Onsdag 15 maj

Ännu en spännande onsdagsvandring i vårens tecken. Nu har de nordliga gulärlorna anlänt och vi underhålls förhoppningsvis av göken. Vi spanar som vanligt efter spännande vadararter, men även sångare och rovfåglar är av stort intresse.

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 06.00 på parkeringen vid Ågesta ridskola. Det går också att ansluta senare.. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är vårens tidtabell inte klar.
Övrigt: Eventuella inställda turer kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs hemsida, www.sfk.name.

För tjejer och kvinnor – Vårkväll vid Norra Djurgårdens våtmarker med Rapphönan (A1)

Onsdag 15 maj

Upplev en fin vårkväll på Norra Djurgården! Vi gör en vandring kring Lillsjön, Lappkärret och Spegeldammen och upplever fågellivet i denna fina och fågelrika miljö. Alla deltagare medverkar och hjälps åt med att artbestämma det vi ser och hör. 

Ledare: Karin Oknemark, tel. 070-770 68 19, och Eva Karlsson.
Anmälan: Ingen föranmälan
Avgift: Ingen avgift för medlemmar i StOF. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), tjejer under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Uppgången vid Universitets t-banestation klockan 18.00.
Övrigt: Ta med något gott att äta och dricka!

Vårmorgon i Velamsund (A1)

Fredag 17 maj

Följ med på en förmiddagspromenad i vackra Velamsund. Flera olika biotoper och fågelarter samsas i naturreservatet.  Vi promenerar gemensamt upp till Rudsjön och ser vilka fåglar som häckar där och lyssnar på vårens övriga fåglar. Vid Insjön har vi sedan chans att se storlom, drillsnäppa och kanske häckande fiskgjuse.

Ledare: Malena von Huth och Lasse Berglund (070-5332909).
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Gratis för medlemmar i StOF. 100 kr.för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under18 år deltar gratis.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 07.30 på parkeringen vid Nacka ridhus.
Färdsätt: Buss från Slussen till Kihls gård. Använd SL-appen för tider och bussnummer. Därefter 1,2 kilometers promenad längs Velamsundsvägen till samlingsplatsen. Sätt upp tummen och lifta sista biten. Det är stor chans att det är en skådare som kör förbi på den lilla vägen fram till Velamsund vid denna tid. Bil: Slå in Velamsunds båtklubb eller Nacka ridhus på Google Maps.
Övrigt: Ta med kikare och fika. Vi håller på i 3-4 timmar, men det är lätt att avvika tidigare om man vill.

Kvällsvandring med Henrik Waldenström i Hagaparken

Måndag 20 maj

Följ med på en vandring bland sjungande vårfåglar i Hagaparken. Lokalen är litet underskådad, men den har många skiftande biotoper och är väl värd att besöka en kväll i maj. Henrik berättar om alla fåglar han hör och ser och lägger särskild vikt vid att uppmärksamma oss på och lära ut fågelsång. På senare år har både mindre flugsnappare och brandkronad kungsfågel hörts och setts i parken. En av de talrikast sångarna, som vi säkert får höra många av, är grönsångaren.

Ledare: Henrik Waldenström, tel 070-536 73 14.
Anmälan: Ingen.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: Ingen begränsning. 
Samling: Klockan 18.00 på parkeringsplatsen vid Haga Forum, ett stenkast från busshållplats Haga Södra.
Övrigt: Handkikare är viktigt för fullt utbyte av vandringen, även en tubkikare kan vara bra att ha med sig. Tag gärna med fika också!

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Lyssna efter göktytor (A1)

Onsdag 22 maj

Nu är fågelrikedomen stor – de allra flesta häckande arterna vid Ågesta har anlänt och en hel del spännande gäster kan också ses med lite tur. Göktytan hörs ofta och sångsvanarna slår sig till ro runt sjön. En härlig onsdagsmorgon i vackra omgivningar som du inte får missa!

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 06.00 på parkeringen vid Ågesta ridskola. Det går också att ansluta senare.. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är vårens tidtabell inte klar.
Övrigt: Eventuella inställda turer kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs hemsida, www.sfk.name.

Raritetsmagneten Södra Gotland (B2)

Torsdag 23 maj – måndag 27 maj

I maj är Gotland en riktig raritetsmagnet, varför vi upprepar denna resa för femte gången. Liksom tidigare koncentrerar vi oss på södra Gotland för att få ut så mycket som möjligt av skådningen. Under resan 2019 var gruppen på plats vid Hoburgen när en grågul sparv för första gången gästade Sverige. Förra året var vi med på ringmärkning av en stäppsångare. Återkommande gäster på södra Gotland i maj har varit vaktel, aftonfalk, brun glada, turturduva och korttålärka. Andra arter som setts i området under denna tid är vitnäbbad islom, rödhalsad gås, fjällpipare, stäpphök, rostgumpsvala, härfågel, biätare, höksångare, lundsångare, brandkronad kungsfågel, svartpannad törnskata, gulhämpling och kornsparv. Det blir tidiga mornar och sena kvällar. Vi reser i minibussar och bor strategiskt på Sjövärnsgården invid raritetstäta Hoburgen, Rivet och Sundre Fågelstation.

Ledare: Per Helgesson och Peter Hunger.
Anmälan: Anmäl dig till Per, helgesson.pelle@gmail.com från lördag 2 till fredag 8 mars. Ange Gotland, namn och mobilnummer.
Avgift: Cirka 4 900 kr (sänkt från 5 400 kr). Betalningsinstruktioner erhålls efter besked om att du fått plats. I priset ingår transporter och logi på Sjövärnsgården.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Avresa cirka klockan 07.00 torsdag 23 maj från Stockholms Central. Tillbaka till samma plats måndag 27 maj ungefär klockan 22.00.
Logi: Vandrarhemsstandard. Enkelrum kan erbjudas till en extrakostnad av cirka 300 kr.

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren (se nedan).

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Säsongens sista vandring (A1)

Onsdag 29 maj

Nu är fågelrikedomen stor – de allra flesta häckande arterna vid Ågesta har anlänt och en hel del spännande gäster kan också ses med lite tur. Göktytan hörs ofta och sångsvanarna slår sig till ro runt sjön. En härlig onsdagsmorgon i vackra omgivningar som du inte får missa!

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Klockan 06.00 på parkeringen vid Ågesta ridskola. Det går också att ansluta senare.. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är vårens tidtabell inte klar.
Övrigt: Eventuella inställda turer kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs hemsida, www.sfk.name.

Kvällstur i Rågsveds fågelrika naturreservat (A1)

Torsdag 30 maj

Kom med och upptäck den varierande miljön i Rågsveds naturreservat. Reservatet invigdes 2018 och sedan 2023 finns ett fågeltorn med utsikt över Fagersjöviken i Magelungen. I vassarna har vi chans att se snatterand, brunand, sävsparv och kanske en rörhöna. Skogen bjuder på småfåglar, trastar och hackspettar. I våtmarken finns sångare och alldeles intill har en mindre hackspett varit synlig. Under två år i rad har en halsbandsflugsnappare rastat inom området och vi hoppas att den återkommer även 2024. Reservatet är väl värt att upptäcka för sitt rika och varierande fågelliv.

Ledare: Irene Bergqvist, (irene.bergqvist@stof.nu).Anmälan: Ingen. Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: Ingen begränsning.Samling: Klockan 18.00 vid parkeringen intill Snösätra Koloniområde. Avslutas senast klockan 20.30.
Resväg: Med bil eller cykel till Snösätra koloniområde. Med T-bana 19 till Rågsved samt promenad ca 15 min. Reservatet går också att nå med buss till Magelungsvägen och ca 10 min promenad till reservatet. Googla gärna på Rågsveds naturreservat för karta och hitta resväg från din utgångsplats.
Övrigt: Medtag fika, kläder efter väder samt handkikare.

Klassificeringsnyckel

Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det går att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa personer som anmält sig, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

Svårighetsgrad

A: Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter, hjälper till med identifiering samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B: Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, till exempel tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma. Tidiga morgnar och sena kvällar är det normala, liksom att mat- och fikapauserna under dagen styrs av skådningen.

C: Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr dygnsprogrammet.

Fysisk ansträngning

1: Lätt fysisk ansträngning. Räkna med vandringar på någon/några kilometer på promenadstigar och i enklare terräng med små nivåskillnader.

2: Medelhård fysisk ansträngning. Vandringar på några kilometer med måttliga nivåskillnader i varierad terräng förekommer. Tempot kan bli högt under eventuella ”drag”.

3: Ganska hård – hård fysisk ansträngning. Vi kan komma att göra längre vandringar på 4-10 kilometer och stora nivåskillnader kan förekomma. Det kan ibland vara besvärligt att ta sig fram i stenskravel och vegetation.

Allmänna villkor

Särskilda behov?
Har du svårt att ta dig fram, är rullstolsburen eller har andra begränsningar och undrar över dina möjligheter att delta? Vi har givetvis exkursioner som är fullt möjliga att vara med på. Kontakta exkursionsledaren och hör dig för!

Övriga villkor
För deltagande i exkursionerna gäller att man är medlem i Stockholms Ornitologiska Förening, StOF. Undantag är dagsutflykter utan föranmälan. Minimiålder för att delta på resor är 12 år. För deltagare mellan 12 och 18 år krävs att målsman följer med. Undantag kan ges i samråd med ledarna.

Observera att allt deltagande i exkursionerna sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för avbeställning, eventuella skador eller olyckor.

Notera att samtliga ledare arbetar på ideell basis.

Ibland måste vi ändra i programmet. Exkursioner kan tillkomma eller ställas in med kort varsel av olika skäl. Kolla därför regelbundet på vår webbplats www.stof.nu och i vår Facebooksida Stockholms Ornitologiska Förening efter ändringar.

Inga husdjur tillåts på exkursioner och resor.

För samtligas trivsel på exkursioner och resor är det viktigt att deltagarna är väl förberedda avseende klädsel och utrustning samt håller de tider som står i programmet och som meddelas av ledarna.

Anmälan
Anmälan görs oftast via e-post. Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion/resa. Om fler anmäler sig än det finns platser till lottar ledaren platserna bland samtliga som anmält sig under anmälningstiden. Det gäller oavsett när under denna tid som man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med gäller individuell anmälan (undantag: minderåriga 12 till 18 år). Besked om man fått plats på resan eller hamnat på reservlistan meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

Om en exkursion/resa inte är fullbokad annonseras restplatser ut på vår webbplats www.stof.nu och i Facebookgruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening”. Då gäller principen ”först till kvarn”. Ange resmål, för- och efternamn och mobilnummer vid anmälan. Vid samåkning med bil, ange även adress, innehav av körkort och bil.

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion/resa förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren.

Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria för medlemmar i StOF, medan icke medlemmar betalar en avgift (gäller dock inte deltagare under 18 år). På resor tar vi ut en avgift för att täcka kostnaderna för resans genomförande. Avgiften anges under respektive programpunkt. Priserna är oftast angivna som cirkapriser, beroende på att programmet publiceras så långt i förväg att alla kostnader inte är helt klara. Exakt pris och betalningsdatum anges i e-postmeddelandet som bekräftar din anmälan.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt på resor är den som inte fyllt 21 år. För att vi ska kunna hålla budgeten för resan kan maximalt två deltagare få ungdomsrabatt.

Betalning
Betalning sker till StOF:s konto, pg 15 58 58-4. Kom ihåg att notera för-, efternamn och exkursion när du gör din inbetalning. Fastställd betalningsperiod anges vid anmälan. Är betalningen inte StOF tillhanda sista dagen ställs platsen till förfogande för första reserv. Betalningsperioden sätts med hänsyn till vår resegaranti hos Kammarkollegiet.

Resor med kollektivtrafik
Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men gå för säkerhets skull in på SL:s hemsida www.sl.se eller ring SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00. Du kan också kolla med exkursionsledaren.

Ersättning till bilförare
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 25 kr/mil, som delas mellan alla i bilen. Vid behov äger bilförare förtur.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Den kan också ställas in av andra skäl, exempelvis på grund av sjukdom. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till första betalningsdagen i betalningsperioden. Vid senare återbud ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift.

Resegaranti
StOF har resegaranti genom Kammarkollegiet. Resegarantin är avsedd att skydda resenärer om en resa ställs in eller avbryts och resenären inte får tillbaka sina pengar från researrangören. Det innebär att du som resenär har ett ekonomiskt skydd om din resa blir inställd eller avbruten på grund av att föreningen hamnar i ekonomiskt obestånd (insolvens).

Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.