Program: Maj 2023

Foto: Niclas Ahlberg/N

Föreningen erbjuder såväl kortare exkursioner som helgturer, längre resor till både nya och klassiska resmål samt innekvällar med intressanta teman och föreläsare. En del av aktiviteterna anordnas i samarbete med lokala fågelföreningar i Stockholmsområdet och nätverket Rapphönan Stockholm.

Följ med och njut av fina fågelupplevelser tillsammans med andra fågelskådare och upptäck nya, spännande fågellokaler!

Innekvällarna är så populära att vi måste ha föranmälan, så att vi inte överskrider antalet tillåtna personer i lokalen. Länk till anmälan finns vid aktuell programpunkt.

Många fina fågelupplevelser väntar!


Vårkväll vid Ågestasjön med änder och nattaktiva fåglar (A1)

Tisdag 2 maj

Vi tar först en promenad till Pumphusängen och spanar efter änder och vadare där, medan enkelbeckasinen spelflyger över oss. Sedan går vi till Godaobsudden och fågeltornet för att se vad som finns i sjön. Vid sjön passar vi på att räkna hur många skrattmåsar som häckar i kolonin i år. Därefter medhavd fika i fågeltornet. Vid 21-tiden går en buss tillbaka till Farsta, men om man kan och vill stanna lite längre så tar vi en sväng till Pumphusängen och lyssnar efter spännande nattaktiva arter. Klä dig varmt i så fall! Återfärden kan vi ordna med bilskjuts till Farsta Strand.

Ledare: Anders Lennartsson, tel. 0706-96 95 63.
Anmälan: Till Anders, via sms eller e-post: andlenn1@outlook.com, från söndag 23 april till torsdag 27 april. Ange Ågesta, mobilnummer och namn.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: 10-15.  
Samling: Anges vid bekräftelse om deltagande.

Månadsrunda med Angarngruppen: Ett myller av nyanlända flyttfåglar (A1-2)

Onsdag 3 maj

Nu hettar det till ordentligt i fågelmarkerna! Vi har god chans att observera stjärtand, årta, salskrake, småfläckig sumphöna, göktyta och många arter av nyanlända vadare, svalor och sångare. Har vi riktig tur ser eller hör vi någon av arterna gråhakedopping, brun glada, aftonfalk, vassångare, rödstrupig piplärka eller lappsparv. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i maj, gå in på www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från månaden.
Samling: Klockan 07.30 vid Örsta.

För ytterligare information, se 4 januari.

Vårfågelvandring vid Erstavik (B2)

Lördag 6 maj

Erstavik är ett område som ligger lite utanför de mer lättillgängliga fågellokalerna. Utan cykel är det apostlahästarna som gäller, och vi vandrar ett par kilometer för att nå de centrala delarna. Väl framme möts vi av den ståtliga herrgården från 1700-talet med omgivande marker: havsvik, strandäng och jordbruksmarker. De olika naturtyperna ger goda förutsättningar för att få se många fågelarter. På strandängen kan vadare rasta i mindre antal och i Erstaviken utanför finns änder, skäggdoppingar och storlommar. Området är även hemvist för smådopping, rörhöna, sångsvan och trana. Steglits trivs i herrgårdsmiljöns stora lövträd och chansen finns alltid att något mer oväntat kan dyka upp.

Ledare: Sören Lindén.
Anmälan: Till Sören, soren.linden@naturfakta.se, från måndag 24 april till torsdag 4 maj.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: Max 20.
Samling: Klockan 07.30 vid station Solsidan. Saltsjöbanan är avstängd under 2023 och ersätts av busstrafik. Aktuella busstider fås vid anmälan.

Övrigt: Är det uppehållsväder går det bra med bekväma promenadskor. Ca 5-6 km promenad. Ta med matsäck.
Läs om Erstavik i Värt en omväg i FiSt nummer 3 2022.

Fågeltornskampen – hela Norden tävlar (ABC1)

Lördag 6 maj

Fjolårets kamp ställdes in på grund av pandemin och ersattes av ”Vårfåglar inpå knuten”, helt utan tävlingsinslag. Om årets tävling blir av inbjuds du att besöka något av de tävlande fågeltornen runt om i Stockholmsområdet och hjälpa till att hitta så många arter som möjligt. Främst tävlar vi mot Finland, som vunnit alla år förutom 2019. Då tog Sverige hem segern för första gången med 106 observerade arter i Södra Lunden-tornet på Öland. Det här är även en kamp mellan tornen i Sverige – åtta torn i Stockholms rapportområde deltog 2019. För information om årets tävling, besök StOF:s hemsida eller de lokala föreningarnas webbplatser.

Välkommen till Fågelskådningens dag – ett nationellt evenemang (A1)

Söndag 7 maj

Fågelskådningens dag är ett nationellt arrangemang som anordnas varje år i början av maj på initiativ av BirdLife Sverige. StOF kommer att bemanna en eller flera fågellokaler, se hemsidan för mer information när det närmar sig. Under dagen kan du få hjälp med artbestämning av fåglar och vi berättar också om vilka arter som man har chans att se.

Flera lokalföreningar planerar också aktiviteter, men detaljerna är inte klara än. På StOF:s hemsida kommer information att finnas om på vilka platser Fågelskådningens dag firas.

Gåseborg
Skådarna på Gåseborg hälsar dig välkommen att fira Fågelskådningens dag på deras förnämliga sträcklokal. Man har ofta grillen i gång, en vana från kalla, blåsiga dagar – så ta gärna med något att grilla.

Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Resväg Gåseborg: Se under ”Our story” på Facebooksidan ”Gåseborg sträckräkningssällskap”, eller sök på webben: Gåseborg Järfälla, så finner du en beskrivning av området och vägen dit.

Övrigt: Läs omGåseborg i den guide till sträcklokaler som fanns i nummer 1 2019 av FiSt.

Vårkväll vid Isbladskärret med Rapphönan Stockholm (A1) – för tjejer

Tisdag 9 maj

Upplev en fin vårkväll vid Isbladskärret på Djurgården! Vi gör en vandring kring kärret och upplever fågellivet i denna fina och fågelrika Djurgårdsmiljö. Alla medverkar och hjälps åt med att artbestämma det vi ser och hör.

Ledare: Karin Oknemark, tel. 070-770 68 19, och Eva Karlsson.
Anmälan: Till Karin, oknemark@gmail.com från måndag 2 maj till tisdag 4 maj. Besked om deltagande lämnas 5 maj. Ange Isbladskärret, mobilnummer och namn.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar i StOF. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), tjejer under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: 20 plus två ledare.
Samling: Meddelas vid bekräftelse om deltagande.

Övrigt: Ta med något gott att äta och dricka! 

Lillsjön – besök en av Norra Djurgårdens våtmarker – kväll (A1) 

Tisdag 16 maj

Vi besöker den nygamla våtmarken på Djurgården och ser vilka vadare och änder som rastar och häckar där efter restaureringen. Vi hjälper till med uppföljningen av restaureringsprojektet och inventeringen av Nationalstadsparken genom att räkna antalet fåglar och arter och rapportera våra obsar i Artportalen. Aktiviteten pågår i cirka två timmar.  

Ledare: Eva Johansson, tel. 079-335 42 34, eva.joh4nsson@gmail.com.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Samling: Klockan 18.00 vid busshållplatsen Jaktgatan (buss 6 mot Ropsten) för promenad cirka 500 meter till Lillsjön.

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)

Tisdag 16 maj

Vi tar först en promenad till Pumphusängen och spanar efter änder och vadare där, medan enkelbeckasinen spelflyger över oss. Sedan går vi till Godaobsudden och fågeltornet för att se vad som finns i sjön. Därefter medhavd fika i fågeltornet. Vid 21-tiden går en buss tillbaka till Farsta, men om man kan och vill stanna lite längre så tar vi en sväng till Pumphusängen och lyssna efter spännande nattaktiva arter. Klä dig varmt i så fall! Återfärden kan vi ordna med bilskjuts till Farsta Strand.

Ledare: Anders Lennartsson, tel. 0706-96 95 63.
Anmälan: Till Anders, via sms eller e-post: andlenn1@outlook.com, från fredag 6 maj till onsdag 10 maj. Ange Ågesta, mobilnummer och namn.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis.
Antal deltagare: 10-15.  
Samling: Anges vid bekräftelse om deltagande.

Raritetsmagneten Södra Gotland (B2)

Torsdag 25 maj – måndag 29 maj (OBS! Fåtal platser kvar! Sista anmälningsdag 20 april!)

I maj kan Gotland vara en riktig raritetsmagnet, så därför upprepar vi denna succéresa för tredje gången. Liksom tidigare koncentrerar vi oss på södra Gotland för att få ut så mycket som möjligt av skådningen. Under resan 2019 var gruppen på plats vid Hoburgen när en grågul sparv för första gången gästade Sverige. Återkommande gäster på södra Gotland i maj har varit vaktel, aftonfalk, brun glada, turturduva och korttålärka. Andra arter som setts i området under denna tid är vitnäbbad islom, rödhalsad gås, ägretthäger, fjällpipare, stäpphök, rostgumpsvala, härfågel, biätare, vassångare, lundsångare, brandkronad kungsfågel, svartpannad törnskata, gulhämpling och kornsparv. Vi reser i minibussar och bor strategiskt på Sjövärnsgården invid raritetstäta Hoburgen, Rivet och Sundre Fågelstation.

Ledare: Peter Hunger, 070-653 98 54 och medledare.
Anmälan: Anmäl dig till Kerstin Nordenadler, kerstin.nordenadler@gmail.com från lördag 4 mars till torsdag 20 april. Ange Gotland, mobilnummer och namn.
Avgift: Pris 4 900 kr. Betalningsinstruktioner erhålls efter besked om att du fått plats. I priset ingår biltransport, Gotlandsfärja och fyra nätter på Sjövärnsgården.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Avresa cirka klockan 07.00 torsdag 25 maj från Stockholms Central. Tillbaka till samma plats måndag 29 maj ungefär klockan 22.00.
Logi: Vandrarhemsstandard. Enkelrum kan eventuellt erbjudas till en extra kostnad. Ta med lakan och handduk.

Klassificeringsnyckel

Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det går att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa personer som anmält sig, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

Svårighetsgrad

A: Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter, hjälper till med identifiering samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B: Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, till exempel tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma. Tidiga morgnar och sena kvällar är det normala, liksom att mat- och fikapauserna under dagen styrs av skådningen.

C: Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr dygnsprogrammet.

Fysisk ansträngning

1: Lätt fysisk ansträngning. Räkna med vandringar på någon/några kilometer på promenadstigar och i enklare terräng med små nivåskillnader.

2: Medelhård fysisk ansträngning. Vandringar på några kilometer med måttliga nivåskillnader i varierad terräng förekommer. Tempot kan bli högt under eventuella ”drag”.

3: Ganska hård – hård fysisk ansträngning. Vi kan komma att göra längre vandringar på 4-10 kilometer och stora nivåskillnader kan förekomma. Det kan ibland vara besvärligt att ta sig fram i stenskravel och vegetation.

Allmänna villkor

Angående covid-19
Viruset och sjukdomen covid-19 kommer inte att försvinna, och StOF följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. StOF förutsätter att deltagare på möten och exkursioner också gör det. Skydda dig själv med vaccination, och skydda andra mot smittspridning genom att stanna hemma om du är sjuk och har symptom som kan vara covid-19.

StOF kan bli tvunget att göra programändringar om förhållandena ändras, så ta del av informationen som löpande läggs ut på vår webbplats, www.stof.nu och i vår Facebookgrupp Stockholms Ornitologiska Förening.

Särskilda behov?
Har du svårt att ta dig fram, är rullstolsburen eller har andra begränsningar och undrar över dina möjligheter att delta? Vi har givetvis exkursioner som är fullt möjliga att vara med på. Kontakta exkursionsledaren och hör dig för!

Övriga villkor
För deltagande i exkursionerna gäller att man är medlem i Stockholms Ornitologiska Förening, StOF. Undantag är dagsutflykter utan föranmälan. Minimiålder för att delta på resor är 12 år. För deltagare mellan 12 och 18 år krävs att målsman följer med. Undantag kan ges i samråd med ledarna.

Observera att allt deltagande i exkursionerna sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för avbeställning, eventuella skador eller olyckor.

Notera att samtliga ledare arbetar på ideell basis.

Ibland måste vi ändra i programmet. Exkursioner kan tillkomma eller ställas in med kort varsel av olika skäl. Kolla därför regelbundet på vår webbplats www.stof.nu och i vår Facebooksida Stockholms Ornitologiska Förening efter ändringar.

Inga husdjur tillåts på exkursioner och resor.

För samtligas trivsel på exkursioner och resor är det viktigt att deltagarna är väl förberedda avseende klädsel och utrustning samt håller de tider som står i programmet och som meddelas av ledarna.

Anmälan
Anmälan görs oftast via e-post. Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion/resa. Om fler anmäler sig än det finns platser till lottar ledaren platserna bland samtliga som anmält sig under anmälningstiden. Det gäller oavsett när under denna tid som man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med gäller individuell anmälan (undantag: minderåriga 12 till 18 år). Besked om man fått plats på resan eller hamnat på reservlistan meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

Om en exkursion/resa inte är fullbokad annonseras restplatser ut på vår webbplats www.stof.nu och i Facebookgruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening”. Då gäller principen ”först till kvarn”. Ange resmål, för- och efternamn och mobilnummer vid anmälan. Vid samåkning med bil, ange även adress, innehav av körkort och bil.

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion/resa förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren.

Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria för medlemmar i StOF, medan icke medlemmar betalar en avgift (gäller dock inte deltagare under 18 år). På resor tar vi ut en avgift för att täcka kostnaderna för resans genomförande. Avgiften anges under respektive programpunkt. Priserna är oftast angivna som cirkapriser, beroende på att programmet publiceras så långt i förväg att alla kostnader inte är helt klara. Exakt pris och betalningsdatum anges i e-postmeddelandet som bekräftar din anmälan.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt på resor är den som inte fyllt 21 år. För att vi ska kunna hålla budgeten för resan kan maximalt två deltagare få ungdomsrabatt.

Betalning
Betalning sker till StOF:s konto, pg 15 58 58-4. Kom ihåg att notera för-, efternamn och exkursion när du gör din inbetalning. Fastställd betalningsperiod anges vid anmälan. Är betalningen inte StOF tillhanda sista dagen ställs platsen till förfogande för första reserv. Betalningsperioden sätts med hänsyn till vår resegaranti hos Kammarkollegiet.

Resor med kollektivtrafik
Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men gå för säkerhets skull in på SL:s hemsida www.sl.se eller ring SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00. Du kan också kolla med exkursionsledaren.

Ersättning till bilförare
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 25 kr/mil, som delas mellan alla i bilen. Vid behov äger bilförare förtur.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Den kan också ställas in av andra skäl, exempelvis på grund av sjukdom. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till första betalningsdagen i betalningsperioden. Vid senare återbud ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift.

Resegaranti
StOF har resegaranti genom Kammarkollegiet. Resegarantin är avsedd att skydda resenärer om en resa ställs in eller avbryts och resenären inte får tillbaka sina pengar från researrangören. Det innebär att du som resenär har ett ekonomiskt skydd om din resa blir inställd eller avbruten på grund av att föreningen hamnar i ekonomiskt obestånd (insolvens).

Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.