Program: September 2023

Foto: Thomas Wester

Föreningen erbjuder såväl kortare exkursioner som helgturer, längre resor till både nya och klassiska resmål samt innekvällar med intressanta teman och föreläsare. En del av aktiviteterna anordnas i samarbete med lokala fågelföreningar i Stockholmsområdet och nätverket Rapphönan Stockholm. Ungdomskommittén anordnar ungdomsaktiviteter tillsammans med Fältbiologerna Stockholms Fågelklubb. Vi har även ett par aktiviteter som passar yngre barn/familjer. Dessa aktiviteter ger fina tillfällen att träffa och lära känna andra barn och unga med fågelintresse i Stockholmstrakten!

Följ med och njut av fina fågelupplevelser tillsammans med andra fågelskådare och upptäck nya, spännande fågellokaler!

Innekvällarna är så populära att vi måste ha föranmälan, så att vi inte överskrider antalet tillåtna personer i lokalen. Länk till anmälan finns vid aktuell programpunkt. Även till ungdomsaktiviteterna anmäler man sig via länk.

Många fina fågelupplevelser väntar!


Rovfåglar och vadare i södra Skåne (B2)

Fredag 1 september till måndag 4 september (OBS! Nya datum på grund av banarbete)

Södra Skåne är en av de hetaste platserna att åka till under fåglarnas höstflytt. Vår resa har fokus på Falsterbo under den tid som rovfåglarna, och inte minst bivråkarna, kan sträcka ut i stora antal. Förutom Nabben på Falsterbonäset kommer vi också att besöka andra fågellokaler i närheten. Beroende på väder och vind besöker vi andra för årstiden intressanta lokaler i Skåne. Dyker det upp något hett larm kan vi åka på det. Sträckskådning innebär ofta korta observationstider och många gånger långa avstånd – tubkikare är därför nödvändig. Men vi tar oss också tid att studera detaljerna på de fåglar som inte har så bråttom. Sammantaget en resa som kräver viss förkunskap, men även vilja att lära mer tillsammans med andra.

Ledare: Kerstin Nordenadler och Gustav Knall.
Anmälan: Till kerstin.nordenadler@gmail.com från måndag 17 juli till söndag 23 juli. Ange Skåne, namn och mobilnummer.
Avgift: Cirka 4 000 kr (ungdom 3 500 kr), som betalas till StOF, enligt anvisningar vid bekräftelse av plats, då även exakt pris anges. I priset ingår tågresa, biltransport i Skåne och logi.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledarna.
Resa: Med tåg vid 07.30-tiden på fredagsmorgonen från Stockholm C till Lund C. Där väntar oss två minibussar. Åter i Stockholm på måndagen.
Logi: Vandrarhem i Skåne

Övrigt: Tidiga morgnar vid havet är nästan alltid kalla och blåsiga. Packa ner underställ, varma och vindtäta kläder, plus handkikare och tub förstås.

Sensommarmorgon vid Ågestasjön (A1)

Lördag 2 september

Följ med på en rundvandring i Ågestasjöns fina marker. Vi besöker fågeltornet och andra observationsplatser i omgivningarna, samtidigt som vi skådar och lär oss att identifiera olika arter. Ågestasjön domineras av en stor skrattmåskoloni och här finns chans att se en hel del spännande sjöfågel. Vattenrall och olika sångare håller till i vassen och så glider förhoppningsvis havsörn och brun kärrhök förbi över oss.

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Avgift: Ingen.
Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. Buss 833 mot Vidja går från Farsta Strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (Obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är höstens tidtabell inte klar. Gratis P-platser finns.

Övrigt: Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser. Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig.

Innekväll: Teet Sirotkin – Fågelläten på hösten

Tisdag 5 september

Favorit i repris! Teet Sirotkin kommer och föreläser om fågelläten, med ett roligt quiz som avslutning. Den här gången gäller det höstens läten med fokus på tättingar och sträckläten.

Lokal: Viktor Rydbergs gymnasium, Frejgatan 30 (T-bana Odenplan).
Anmälan: Förbokning krävs via denna bokningslänk
OBS! Glöm inte att avboka din plats om förhinder uppstår. Avbokning görs via platsbekräftelsen.
Tid: Kl. 19.00 – 21.00.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (Swish 123 457 8258). Gratis för deltagare under 18 år.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Fågellivet i början av september (A1)

Onsdag 6 september

Södertörns Fågelklubb fortsätter traditionen med fågelvandringar på onsdagsmorgnar vid Ågestasjön, och StOF-medlemmar är välkomna att följa med! Vandringarna brukar hålla på i 3 till 4 timmar. Orkar du inte upp till 07.00 kan du komma senare och leta rätt på oss på södra sidan av sjön där vi normalt håller till. Under höstens vandringar följer vi hur fågellivet förändras från vecka till vecka på en av de bästa och mest lättillgängliga fågellokalerna söder om stan.

I början av september är en hel del flyttfåglar kvar i Sverige och förhoppningsvis får vi möjlighet att skåda lite ovanligare fåglar. Årta, blåhake och törnskata är exempel på arter som man kan få se vid Ågesta runt denna tid.

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (Obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se. När detta skrivs är höstens tidtabell inte klar.

Övrigt: Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser. Tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig. Obs! Eventuella inställda fågelvandringar kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs webbplats: www.sfk.name.

Månadsrunda med Angarngruppen: Höststräcket är i gång (A1)

Onsdag 6 september

Under tidig höst kan vad som helst hända i fågelvärlden och månadsrundan i september blir med lite tur riktigt spännande. Rariteter som fjällgås, dubbelbeckasin och fjällpipare har observerats runt denna tid och den läckra blå kärrhöken sträcker ofta förbi. Stenskvättan visar förhoppningsvis upp sig och blåhake rastar ofta vid Angarnssjöängen i september. Månadsrundan anordnas av Angarngruppen, www.angarngruppen.se.

Ledare: Information finns på www.angarngruppen.se.
Anmälan: Ingen föranmälan. 
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta

Övrigt: Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen. På så sätt stödjer du gruppens viktiga naturvårdsarbete i området!

Bioblitz i Tyresta nationalpark

Lördag 9 september

Tyresta nationalpark fyller 30 år och då ordnas en sk bioblitz – man letar alltså efter så många arter som möjligt ur allehanda växt- och djurgrupper.
Stockholms Ornitologiska Förening hjälper till med fåglarna. Begränsningen är att man ska vara i nationalparken.
Ledare: Vandringen leds av Lasse Berglund och Mats Gothnier
Anmälan: Det behövs inte någon anmälan utan det är bara att haka på. Välkomna!
Avgift: Ingen avgift
Samling: Fågelskådarna samlas vid Naturum i Tyresta by kl 08:00. Vi vandrar sedan upp till brandfältet där vi tar ett långt lunchspan. Promenaden dit är ca 4 kilometer och lika lång tillbaka. Det är relativt lättgånget och vi siktar på att vara tillbaka i Tyresta by kl 14. Medtag kikare och lunch/fika!

För mer info och frågor se Tyresta Nationalpark

Höstfåglar i Sandemar (A1)

Söndag 10 september

Tillsammans skådar vi i det vackra kustlandskapet vid Sandemar, väster om Dalarö. Från fågeltornet studerar vi rastande vadare på stränderna och vid strandängarna spanar vi efter spännande tättingar. Fågellivet här bjuder på stor variation tack vare rik natur och olika biotoper. Den här tiden på året kan en del spännande arter dyka upp. Rastande småfåglar håller till på fälten och rovfåglar som fjällvråk och havsörn är flitiga besökare i området. Stora flockar med olika arter av gäss sträcker ofta förbi.

Ledare: Mats Grahn, tel. 070-650 02 54.
Anmälan: Till mats.grahn1@gmail.com, från lördag 2 till onsdag 6 september. Ange Sandemar, namn och mobilnummer.
Antal deltagare: 15
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. Icke medlemmar betalar 100 kr. Betalas kontant eller med Swish 123 457 8258
Samling: Kl. 09.00 på parkeringsplatsen till Sandemars naturreservat.
Lämplig resväg: Pendeltåg till Handen och buss 839 därifrån (i riktning Smådalarö) till Svärdsnäsviken. Obs! Hållplatsen före Sandemars slott.

Ungdomsaktivitet: skådning vid Angarn (A1)

Söndag 10 september

En höstutflykt till Angarnssjöängen kan aldrig slå fel! Under denna spännande tid passerar
många nordliga, eftertraktade arter förbi. Vad sägs om möjliga godbitar som rödstrupig
piplärka, blåhake, lappsparv och videsparv? 
Denna aktivitet ingår i ungdomssamarbetet mellan StOF och Fältbiologerna, vilket innebär att
medlemmar från båda föreningarna i åldern 12-25 år kan delta.

Ledare: Adrian Trost, tel. 073-147 45 11 och Alfred Thorsson-Börd. 
Anmälan: Fyll i formuläret https://forms.gle/9MhxmyPoZjmFnfJW8 senast tisdag 5
september. 
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning. 
Samling: 07:20 utomhus utanför den tunnelbanenedgång till stationen Tekniska Högskolan
som är belägen på “torget” med alla busskurer (Valhallavägen 77D på Google Maps). Om du
kommer med tunnelbana, gå av vid Tekniska Högskolan och välj utgång “bussterminal” för
att komma rätt. Bilburna kan ansluta vid Angarns Örsta-parkering kl 08:30. Kontakta ledarna
vid eventuella frågor.  

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Spaning efter blåhakar och andra rastare (A1)

Onsdag 13 september

September är en spännande tid i fåglarnas värld då en del nordliga arter kan rasta runt Ågesta. Rödstrupig piplärka och stäpphök har setts här i september, två fina rariteter som vi hoppas besöker området även i år. Blåhake och blå kärrhök är några andra arter vi spanar efter, och kanske ser vi också gulärla och stenskvätta.

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. För mer information, se 6 september.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Gäss och rastande sjöfågel (A1)

Onsdag 20 september

Nu är många flyttfåglar på väg mot sydligare breddgrader och vi passar på att spana lite extra när flockar av sträckande gäss och sjöfåglar passerar. Har vi tur får vi se någon spännande rovfågel. Skedand, smådopping, årta och snatterand är exempel på rastande arter vi kan få en skymt av i sjön.

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. För mer information, se 6 september.

Helgtur till Tåkern och Svartåmynningen (A2)

Fredag kväll 22 september till söndag kväll 24 september

Vi upplever höstfåglarna vid Tåkern och Svartåmynningen i Östergötland. Vid Tåkern, Sveriges största fågelsjö, samlas enorma mängder fåglar och i september finns här många spännande arter att spana efter. Vadare och småfåglar rastar och inte sällan upptäcks en och annan raritet här. Från september samlas flockar av charmiga skäggmesar i vassen vid Glänåstornet. Under resan kommer vi att skåda på flera fina platser och vi avslutar med Svartåmynningen på söndagen. Även här finns god chans att få häftiga fågelobsar och vi hjälps åt att både artbestämma och leta efter arter.

Ledare: Mova Hebert och Lars Berglund.
Anmälan: Till mova.hebert@gmail.com från måndag 31 juli till fredag 4 augusti. Ange Tåkern, namn och mobilnummer.
Avgift: Cirka 2 500 kr. Betalas enligt anvisningar vid bekräftelse av plats, då även exakt pris anges. I priset ingår resa och logi.
Antal deltagare: 14 plus två ledare.
Resa: I två minibussar. Tid och plats meddelas vid anmälan.
Logi: Vandrarhem nära Tåkern. 

Övrigt: Tubkikare är bra att ha och handkikare nödvändig.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Vandring bland rastare och stannfåglar (A1)

Onsdag 27 september

En onsdagsvandring runt Ågestasjön i september innebär nästan alltid observationer av den majestätiska havsörnen. Under denna morgon hoppas vi också få syn på ängspiplärka, sparvhök och steglits när vi vandrar runt i området.

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. För mer information, se 6 september.

Europeiska fågelskådardagen – EuroBirdwatch (A1)

Lördag 30 september alternativt söndag 1 oktober

Prova på att räkna sträckande fåglar! Denna helg genomförs fågelräkning samtidigt på många platser runt om i Europa. Sverige brukar få en bra placering, både vad gäller antal evenemang runt om i landet och antalet sedda fågelarter. Eftersom stora delar av Europas och norra Asiens fåglar är ute och flyger vid dessa datum kan vilka fåglar som helst passera förbi. Läs mer på www.eurobirdwatch.eu.

För samtliga arrangemang gäller följande:

Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Osäkert väderläge? Stäm av med ledaren/kontaktpersonen!

Välkommen till någon av följande platser under räkningshelgen:

  • Gåseborgtyvärr ingen guidning på plats denna gång. OBS!

Lördag, reservdag söndag
Milsvid utsikt över Mälaren vid fornborgen Gåseborg i Görvälns naturreservat. Gåseborgs Sträckräkningssällskap räknar flyttfåglar vår och höst sedan 2007. Tättingar följer delvis landmassan och klippan mot sydväst. Havsörnen är en karaktärsfågel och kan under gryningspassen vid rätt vindar komma mycket nära och du har chans att se fågeln ovanifrån. Mer info på Gåseborgs Sträckräkningssällskaps Facebooksida. Läs också artikeln om Gåseborg i Sträcklokalsguiden i FiSt nummer 1 2019.
Ledare: Dag Lanerfeldt, tel. 0708-12 32 34. OBS! Tyvärr har vi ingen guid på plats denna gång
Tid: Gryning till kl. 13.00, eventuellt längre. Beroende på vindriktning kan det vara kallt på klippan. Det finns lä nedanför bland ekarna och grillplatsen. Tumregel: På borgen kan man aldrig klä på sig för mycket. Ved brukar finnas i vedlåren på väg upp, har vi tur är “eldmästaren” på plats och håller elden i gång. Obs! Vid otjänlig väderlek, som regn, på lördagen hoppas vi på bättre väder på söndagen.
Resväg: Kollektivt: Buss 553 från Jakobsbergs station till Dragspelsvägen. Promenad västerut. Alternativt buss 119 från Hässelby Strand eller 541 från Vällingby till Lingonrisgränd. Promenad längs Kyrkhamnsvägen norrut (se beskrivning nedan ”Från Hässelby”). Bil: Från Viksjöleden, kör Hummelmoravägen, ta av till Vattenverksvägen mot Görvälnverket. Parkera vid Hummelmora hage. Promenad cirka 1,1 km. Följ skyltarna mot Sandviks gård och Gåseborg. Från Hässelby: kör Lövstavägen som övergår i Kyrkhamnsvägen tills den tar slut vid en rymlig parkering. Promenad 15 till 20 minuter längs en stig västerut, följ skyltar mot Gåseborg. Alternativt kör Lövstavägen och ta höger in på Skogsbergskroken till parkering. Promenad på skogsväg cirka 15 minuter, skyltat Gåseborg. Se även Järfälla kommuns webbplats, www.jarfalla.se, sök på Naturområden.

  • Hagbytippen/Hagby Ekopark

Lördag, reservdag söndag

Angarngruppen genomför varje år en samordnad sträckfågelräkning på flera platser i Vallentuna och Täby, varav Hagbytippen är en. Huvuduppgiften för dagen är att räkna sträckande fåglar, men vi noterar alla arter som rör sig i området eller som finns stationärt kring toppen. Detta görs till allra största del från utsiktsplattformen högst upp. Vill du veta mer om Hagby Ekopark, läs artikeln under vinjetten Värt en omväg i FiSt nummer 4 2019.
Ledare: Stefan Paulin, tel. 0702-27 45 13.
Tid: Kl. 06.30 till 12.00. Vid ”dålig” skådning kan passet avbrytas tidigare.
Resväg: Man tar sig bäst in i Hagby Ekopark österifrån. Här finns en mindre P-plats från vilken man går över en liten våtmark via en träbro. Vid parkeringsplatsen och på andra sidan träbron finns orienteringstavlor. P-platsen ligger nära Fällbro Gård utefter den gamla vägen från Hagby gård mot Skålhamra. Samling på toppen. Från Norrortsleden, sväng av mot Täby kyrkby och åk en knapp kilometer norrut mot kyrkbyn till en rondell. Ta vänster och åk cirka två kilometer till en vägkorsning där du svänger höger (mot Täby golfklubb). Kör ytterligare cirka 500 meter och nedför en backe. I slutet av backen finns en bro. Avfart till parkeringsplatsen sker åt vänster innan bron.

  • 30-meterskärret, Järvafältet

Söndag

Från 30-meterskärret arrangerar Järvafältets Ornitologiska Klubb en sträckskådningsdag. Fåglar som kan förväntas vid en god sträckdag är olika gäss och svanar men också rovfåglar som ormvråk, fjällvråk och sparvhök. Har vi tur får vi se blå kärrhök och stäpphök. Även stora mängder tättingar sträcker förbi.
Ledare: Ulf Svahn, tel. 070-537 88 00.
Tid: Arrangemanget startar kl. 08.00.
Resväg: Kollektivt tar man pendeltåget till Jakobsberg och därefter buss 567 mot Sollentuna och kliver av vid IKEA. Därefter samma väg som för cykel eller bil cirka 1 km. Färdas man med bil kör man E18 mot Oslo och tar av vid avfart 154 mot Jakobsberg och kör mot IKEA. Man passerar varuhuset och har det på sin högra sida. Ta vänster på Fanjunkarvägen och sedan vänster igen för att åka 750 meter till parkeringen. Som cyklist kan man lätt cykla vägen som går runt Säbysjön som passerar 30-meterskärret.
Samling: Arrangemanget är öppet och publikt, vilket gör att skådare och andra intresserade kommer och går under dagen.

  • Trolldalstippen, Lidingö

Information kommer när det närmar sig på Lidingö Ornitologiska Förenings webbplats, www.lofweb.se. Läs om Trolldalstippen i Sträcklokalsguiden i FiSt nummer 1 2019.
Ledare/kontaktperson: Peter Lundberg, tel. 0702-55 60 90.

  • Torö

Information kommer när det närmar sig på Nynäshamns Ornitologiska Förenings webbplats, www.nynof.se.

  • Häggnäsviken, Tullgarn

Mer information kommer när det närmar sig på Södertälje Ornitologiska Förenings webbplats, https://stjof.sormlandsornitologerna.se/.

  • Ytterligare platser

Angarngruppen anordnar eventuellt sträckräkning även på andra platser norr om stan än Hagbytippen. Mer information när det närmar sig på www.angarngruppen.se.
Bevaka även andra lokala fågelföreningars webbplatser för att hitta fler lokaler där sträckräkning pågår denna helg.

Klassificeringsnyckel

Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det går att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa personer som anmält sig, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

Svårighetsgrad

A: Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter, hjälper till med identifiering samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B: Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, till exempel tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma. Tidiga morgnar och sena kvällar är det normala, liksom att mat- och fikapauserna under dagen styrs av skådningen.

C: Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr dygnsprogrammet.

Fysisk ansträngning

1: Lätt fysisk ansträngning. Räkna med vandringar på någon/några kilometer på promenadstigar och i enklare terräng med små nivåskillnader.

2: Medelhård fysisk ansträngning. Vandringar på några kilometer med måttliga nivåskillnader i varierad terräng förekommer. Tempot kan bli högt under eventuella ”drag”.

3: Ganska hård – hård fysisk ansträngning. Vi kan komma att göra längre vandringar på 4-10 kilometer och stora nivåskillnader kan förekomma. Det kan ibland vara besvärligt att ta sig fram i stenskravel och vegetation.

Allmänna villkor

Särskilda behov?
Har du svårt att ta dig fram, är rullstolsburen eller har andra begränsningar och undrar över dina möjligheter att delta? Vi har givetvis exkursioner som är fullt möjliga att vara med på. Kontakta exkursionsledaren och hör dig för!

Övriga villkor
För deltagande i exkursionerna gäller att man är medlem i Stockholms Ornitologiska Förening, StOF. Undantag är dagsutflykter utan föranmälan. Minimiålder för att delta på resor är 12 år. För deltagare mellan 12 och 18 år krävs att målsman följer med. Undantag kan ges i samråd med ledarna.

Observera att allt deltagande i exkursionerna sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för avbeställning, eventuella skador eller olyckor.

Notera att samtliga ledare arbetar på ideell basis.

Ibland måste vi ändra i programmet. Exkursioner kan tillkomma eller ställas in med kort varsel av olika skäl. Kolla därför regelbundet på vår webbplats www.stof.nu och i vår Facebooksida Stockholms Ornitologiska Förening efter ändringar.

Inga husdjur tillåts på exkursioner och resor.

För samtligas trivsel på exkursioner och resor är det viktigt att deltagarna är väl förberedda avseende klädsel och utrustning samt håller de tider som står i programmet och som meddelas av ledarna.

Anmälan
Anmälan görs oftast via e-post. Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion/resa. Om fler anmäler sig än det finns platser till lottar ledaren platserna bland samtliga som anmält sig under anmälningstiden. Det gäller oavsett när under denna tid som man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med gäller individuell anmälan (undantag: minderåriga 12 till 18 år). Besked om man fått plats på resan eller hamnat på reservlistan meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

Om en exkursion/resa inte är fullbokad annonseras restplatser ut på vår webbplats www.stof.nu och i Facebookgruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening”. Då gäller principen ”först till kvarn”. Ange resmål, för- och efternamn och mobilnummer vid anmälan. Vid samåkning med bil, ange även adress, innehav av körkort och bil.

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion/resa förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren.

Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria för medlemmar i StOF, medan icke medlemmar betalar en avgift (gäller dock inte deltagare under 18 år). På resor tar vi ut en avgift för att täcka kostnaderna för resans genomförande. Avgiften anges under respektive programpunkt. Priserna är oftast angivna som cirkapriser, beroende på att programmet publiceras så långt i förväg att alla kostnader inte är helt klara. Exakt pris och betalningsdatum anges i e-postmeddelandet som bekräftar din anmälan.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt på resor är den som inte fyllt 21 år. För att vi ska kunna hålla budgeten för resan kan maximalt två deltagare få ungdomsrabatt.

Betalning
Betalning sker till StOF:s konto, pg 15 58 58-4. Kom ihåg att notera för-, efternamn och exkursion när du gör din inbetalning. Fastställd betalningsperiod anges vid anmälan. Är betalningen inte StOF tillhanda sista dagen ställs platsen till förfogande för första reserv. Betalningsperioden sätts med hänsyn till vår resegaranti hos Kammarkollegiet.

Resor med kollektivtrafik
Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men gå för säkerhets skull in på SL:s hemsida www.sl.se eller ring SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00. Du kan också kolla med exkursionsledaren.

Ersättning till bilförare
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 25 kr/mil, som delas mellan alla i bilen. Vid behov äger bilförare förtur.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Den kan också ställas in av andra skäl, exempelvis på grund av sjukdom. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till första betalningsdagen i betalningsperioden. Vid senare återbud ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift.

Resegaranti
StOF har resegaranti genom Kammarkollegiet. Resegarantin är avsedd att skydda resenärer om en resa ställs in eller avbryts och resenären inte får tillbaka sina pengar från researrangören. Det innebär att du som resenär har ett ekonomiskt skydd om din resa blir inställd eller avbruten på grund av att föreningen hamnar i ekonomiskt obestånd (insolvens).

Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.