Program: September 2024

Foto: Thomas Wester

Välkommen till höstens aktiviteter!

Föreningen erbjuder såväl kortare exkursioner som helgturer, längre resor till både nya och klassiska resmål samt innekvällar med intressanta teman och föreläsare. En del av aktiviteterna anordnas i samarbete med lokala fågelföreningar i Stockholmsområdet och nätverket Rapphönan Stockholm. Ungdomskommittén anordnar ungdomsaktiviteter tillsammans med Fältbiologerna Stockholms Fågelklubb. Vi har även ett par aktiviteter som passar yngre barn/familjer. Dessa aktiviteter ger fina tillfällen att träffa och lära känna andra barn och unga med fågelintresse i Stockholmstrakten!

Särskilda behov? Har du svårt att ta dig fram, är rullstolsburen eller har andra begränsningar och undrar över dina möjligheter att delta? Vi har givetvis exkursioner som kan vara fullt möjliga att vara med på. Kontakta exkursionsledaren eller programkommittén och hör dig för!

Följ med och njut av fina fågelupplevelser tillsammans med andra fågelskådare och upptäck nya, spännande fågellokaler!

Innekvällarna är så populära att vi måste ha föranmälan, så att vi inte överskrider antalet tillåtna personer i lokalen. Länk till anmälan finns vid aktuell programpunkt. Även till ungdomsaktiviteterna anmäler man sig via länk. Många fina fågelupplevelser väntar!


Innekväll: Thomas Atterdal – Lycka är att möta vilda djur och fåglar

Tisdag 3 september

Föredrag med naturfotografen och numera även naturfilmaren Thomas Atterdal, som visar bilder och film och berättar om härliga möten med djur- och fåglar. Thomas ger också praktiska tips vid fotografering och filmning av vilda djur och fåglar. Thomas anordnar fotoresor, håller föredrag och kurser i naturfilmning och naturfotografering. ”Lycka är för mig att möta vilda djur och fåglar!”

Lokal: Viktor Rydbergs gymnasium, Frejgatan 30 (T-bana Odenplan).
Anmälan: Boka plats via denna länk. OBS! Glöm inte att avboka din plats om förhinder uppstår. Avbokning görs via platsbekräftelsen.
Tid: Klockan 19.00 – 21.00.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swish 123 457 8258). Gratis för deltagare under 18 år.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Fågellivet i början av september (A1)

Onsdag 4 september

Södertörns Fågelklubb fortsätter traditionen med fågelvandringar på onsdagsmorgnar vid Ågestasjön, och StOF-medlemmar är välkomna att följa med! Vandringarna brukar hålla på i tre till fyra timmar. Under höstens vandringar följer vi hur fågellivet förändras från vecka till vecka på en av de bästa och mest lättillgängliga fågellokalerna söder om stan. Inga speciella kunskaper behövs, vi pratar om alla fåglar vi ser. Handkikare rekommenderas, tubkikare kan vara bra att ha, men är inte nödvändig. I början av september är en hel del flyttfåglar kvar i Sverige och förhoppningsvis får vi möjlighet att skåda lite ovanligare fåglar. Årta, blåhake och törnskata är exempel på arter som man kan få se vid Ågesta runt denna tid.

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. Orkar du inte upp till 07.00 kan du komma senare och leta rätt på oss på södra sidan av sjön där vi normalt håller till. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (Obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se.
Övrigt: Obs! Eventuella inställda fågelvandringar kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs webbplats: www.sfk.name.

Månadsrunda med Angarngruppen: Höststräcket är i gång (A1-2)

Onsdag 4 september

Under tidig höst kan vad som helst hända i fågelvärlden och månadsrundan i september blir med lite tur riktigt spännande. Rariteter som fjällgås, dubbelbeckasin och fjällpipare har observerats runt denna tid och den läckra blå kärrhöken sträcker ofta förbi. Stenskvättan visar förhoppningsvis upp sig och blåhake rastar ofta vid Angarnssjöängen i september. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i september, gå in på Angarngruppens webbplats www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från månaden.

Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta.
Övrigt: Observera att vandringarna genomförs oberoende av väder och väglag! Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen. På så sätt stödjer du gruppens viktiga naturvårdsarbete i området!

Höstfåglar i Sandemar (A1)

Söndag 8 september

Tillsammans skådar vi i det vackra kustlandskapet vid Sandemar, väster om Dalarö. Från fågeltornet studerar vi rastande vadare på stränderna och vid strandängarna spanar vi efter spännande tättingar. Fågellivet här bjuder på stor variation tack vare rik natur och olika biotoper. Den här tiden på året kan en del spännande arter dyka upp. Rastande småfåglar håller till på fälten och rovfåglar som fjällvråk och havsörn är flitiga besökare i området. Stora flockar med olika arter av gäss sträcker ofta förbi.

Ledare: Mats Grahn, tel. 070-650 02 54.
Anmälan: Till mats.grahn1@gmail.com, från lördag 31 augusti till onsdag 4 september. Ange Sandemar, namn och mobilnummer.
Antal deltagare: 15.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. Icke medlemmar betalar 100 kr. Betalas kontant eller med Swish 123 457 8258.
Samling: Kl. 09.00 på parkeringsplatsen till Sandemars naturreservat.
Lämplig resväg: Pendeltåg till Handen och buss 839 därifrån (i riktning Smådalarö) till Svärdsnäsviken. Obs! Hållplatsen före Sandemars slott.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Spaning efter blåhakar och andra rastare (A1)

Onsdag 11 september

September är en spännande tid i fåglarnas värld då en del nordliga arter kan rasta runt Ågesta. Rödstrupig piplärka och stäpphök har setts här i september, två fina rariteter som vi hoppas besöker området även i år. Blåhake och blå kärrhök är några andra arter vi spanar efter, och kanske ser vi också gulärla och stenskvätta.

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. Orkar du inte upp till 07.00 kan du komma senare och leta rätt på oss på södra sidan av sjön där vi normalt håller till. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (Obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se.
Övrigt: Obs! Eventuella inställda fågelvandringar kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs webbplats: www.sfk.name.

Västergötlands pärlor i september (B2)

Fredag 13 – måndag 16 september

Vi planerar att upprepa succéresan till Västergötland och åter göra en upptäcktsfärd till några av landskapets bästa fågellokaler. Vi besöker de för oss Stockholmsskådare mindre kända lokalerna Dättern, Vänersborgsviken och Hullsjön. Om det blåser kraftig vind från sydväst någon dag tar vi oss ut till någon lokal på den bohuslänska kusten för lite härlig havsfågelskådning. Om larmet går om en raritet i närheten beaktas det om möjligt. LYX: På den här resan kan nästan alla få enkelrum, vilket gör resan litet lyxigare. Eftersom vi bor ganska nära de heta lokalerna, blir det inte fullt så tidiga morgnar som under tidigare Västgötaresor.

Ledare: Kerstin Nordenadler och medledare.
Anmälan och kontakt: Kerstin Nordenadler, kerstin.nordenadler@gmail.com från måndag 29 juli till söndag 4 augusti.
Avgift: Cirka 4500 kr (ungdom 3500 kr). Exakt pris meddelas vid bekräftelse av plats. I priset ingår transport och logi Avgiften betalas till StOF, pg 15 58 58-4, mellan de datum som anges i bekräftelsen. Glöm inte att ange namn och resmål vid inbetalning.
Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.
Resa: Vi tar ett tidigt tåg (ca 07.30) från Stockholm C till Vänersborg där vi hämtar två minibussar för vidare färd i landskapet. Bussarna lämnas under senare delen av måndagseftermiddagen. Beräknad hemkomst till Stockholm C ca kl. 21.30
Logi: Vandrarhem i närheten av Vänersborg.
Övrigt: Tub- och handkikare är obligatorisk utrustning, liksom tillräckligt varma kläder.

Ungdomsaktivitet: Skådning vid Angarn (A1)

Lördag 14 september

Under denna spännande tid passerar många nordliga, eftertraktade arter Angarnssjöängen. Vad sägs om möjliga godbitar som rödstrupig piplärka, blåhake, lappsparv och videsparv? Vi är ute till tidig eftermiddag så se till att ha med fika eller lunch. Denna aktivitet ingår i ungdomssamarbetet mellan StOF och Fältbiologerna, vilket innebär att medlemmar från båda föreningarna i åldern 12-25 år kan delta.

Ledare: Alfred Thorsson-Börd, tel. 076-947 90 92.
Anmälan: Fyll i formuläret forms.gle/5UCBwfWdUps7V6M8A senast 10 september.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Utomhus utanför den tunnelbanenedgång till stationen Tekniska Högskolan som är belägen på “torget” med alla busskurer (Valhallavägen 77D på Google Maps). Om du kommer med tunnelbanan, välj utgång “bussterminal” för att komma rätt. Deltagare får information om morgonens samlingstid efter anmälan p g a att SL:s tidtabell inte är publicerad ännu. Bilburna kan ansluta vid Angarns Örsta-parkering.

Hjälstaviken – dagstur till en av Sveriges bästa fågelsjöar (A1)

Söndag 15 september

Följ med till den mest artrika fågelsjön i Stockholms närhet! Hjälstavikens grunda vatten med tillhörande strandängar och betesdjur lockar till sig många spännande fågelarter. I september rastar mängder av vadare, gäss och änder. Vi söker igenom de stora gåsflockarna för att se om det finns något spännande där, som exempelvis fjällgås. Den här tiden på året passerar också många andra arter, som blå kärrhök, fjällvråk och pilgrimsfalk. Vi tittar och lyssnar efter skäggmesar i vassarna.

Ledare: Eva Karlsson och Erik Roos.
Anmälan: Till eva.karlsson@stof.nu från måndag 2 till lördag 7 september. Ange Hjälstaviken, namn, mobilnummer, adress och om du har tillgång till bil.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. Icke medlemmar betalar 100 kr. Betalas kontant eller med Swish 123 457 8258. Vid samåkning delas 25 kr/mil mellan alla i bilen.
Antal deltagare: Max 14 plus 2 ledare, under förutsättning att det finns plats i bilar för alla.
Samling: Samåkare träffas på överenskommen tid och plats, som meddelas efter samordning. Vi beräknar att anlända till Hjälstaviken vid 7-tiden på morgonen.
Övrigt: Tubkikare är bra att ha och handkikare nödvändig.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Gäss och rastande sjöfågel (A1)

Onsdag 18 september

Nu är många flyttfåglar på väg mot sydligare breddgrader och vi passar på att spana lite extra när flockar av sträckande gäss och sjöfåglar passerar. Har vi tur får vi se någon spännande rovfågel. Skedand, smådopping, årta och snatterand är exempel på rastande arter vi kan få en skymt av i sjön.

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. Orkar du inte upp till 07.00 kan du komma senare och leta rätt på oss på södra sidan av sjön där vi normalt håller till. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (Obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se.
Övrigt: Obs! Eventuella inställda fågelvandringar kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs webbplats: www.sfk.name.

Helgtur till Tåkern och Svartåmynningen (A2)

Fredag kväll 20 september till söndag kväll 22 september

Vi upplever höstfåglarna vid Tåkern och Svartåmynningen i Östergötland. Vid Tåkern, Sveriges största fågelsjö, samlas enorma mängder fåglar och i september finns här många spännande arter att spana efter. Vadare och småfåglar rastar och inte sällan upptäcks en och annan raritet här. Från september samlas flockar av charmiga skäggmesar i vassen vid Glänåstornet. Under resan kommer vi att skåda på flera fina platser och vi avslutar med Svartåmynningen på söndagen. Även här finns god chans att få häftiga fågelobsar och vi hjälps åt att både artbestämma och leta efter arter.

Ledare: Mova Hebert och Lars Berglund.
Anmälan: Till lasse.s.berglund@gmail.com från måndag 29 juli till fredag 2 augusti. Ange Tåkern, namn och mobilnummer.
Avgift: Cirka 2 500 kr. Betalas enligt anvisningar vid bekräftelse av plats, då även exakt pris anges. I priset ingår resa och logi.
Antal deltagare: 14 plus två ledare.
Resa: I två minibussar. Tid och plats meddelas vid anmälan.
Logi: Vandrarhem nära Tåkern. 
Övrigt: Tubkikare är bra att ha och handkikare nödvändig.

Onsdagsmorgon vid Ågestasjön: Vandring bland rastare och stannfåglar (A1)

Onsdag 25 september

En onsdagsvandring runt Ågestasjön i september innebär nästan alltid observationer av den majestätiska havsörnen. Under denna morgon hoppas vi också få syn på ängspiplärka, sparvhök och steglits när vi vandrar runt i området.

Ledare: Från Södertörns Fågelklubb.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola kl. 07.00. Orkar du inte upp till 07.00 kan du komma senare och leta rätt på oss på södra sidan av sjön där vi normalt håller till. Buss 833 mot Vidja går från Farsta strand till hållplatsen Ågesta Gård där du ska kliva av (Obs! ej hållplatsen före, som heter Ågesta Friluftsgård). Kolla busstiderna på www.sl.se.
Övrigt: Obs! Eventuella inställda fågelvandringar kommer att annonseras på Södertörns Fågelklubbs webbplats: www.sfk.name.

Klassificeringsnyckel

Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det går att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa personer som anmält sig, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

Svårighetsgrad

A: Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter, hjälper till med identifiering samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B: Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, till exempel tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma. Tidiga morgnar och sena kvällar är det normala, liksom att mat- och fikapauserna under dagen styrs av skådningen.

C: Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr dygnsprogrammet.

Fysisk ansträngning

1: Lätt fysisk ansträngning. Räkna med vandringar på någon/några kilometer på promenadstigar och i enklare terräng med små nivåskillnader.

2: Medelhård fysisk ansträngning. Vandringar på några kilometer med måttliga nivåskillnader i varierad terräng förekommer. Tempot kan bli högt under eventuella ”drag”.

3: Ganska hård – hård fysisk ansträngning. Vi kan komma att göra längre vandringar på 4-10 kilometer och stora nivåskillnader kan förekomma. Det kan ibland vara besvärligt att ta sig fram i stenskravel och vegetation.

Allmänna villkor

För deltagande i resor anordnade av StOF gäller att man är medlem i föreningen. För dagsexkursioner gäller det som står beskrivet under respektive aktivitet. Minimiålder för att delta på resor är 12 år. För deltagare mellan 12 och 18 år krävs att målsman följer med. Undantag kan ges i samråd med ledarna.

Observera att allt deltagande i exkursionerna sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för avbeställning, eventuella skador eller olyckor.

Notera att samtliga ledare arbetar på ideell basis.

Ibland måste vi ändra i programmet. Exkursioner kan tillkomma eller ställas in med kort varsel av olika skäl. Kolla därför regelbundet på vår webbplats www.stof.nu och i vår Facebooksida Stockholms Ornitologiska Förening efter ändringar.

Inga husdjur tillåts på exkursioner och resor.

För samtligas trivsel på exkursioner och resor är det viktigt att deltagarna är väl förberedda avseende klädsel och utrustning samt håller de tider som står i programmet och som meddelas av ledarna.

Anmälan
Anmälan görs oftast via e-post. Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion/resa. Om fler anmäler sig än det finns platser till lottar ledaren platserna bland samtliga som anmält sig under anmälningstiden. Det gäller oavsett när under denna tid som man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med gäller individuell anmälan (undantag: minderåriga 12 till 18 år). Besked om man fått plats på resan eller hamnat på reservlistan meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

Om en exkursion/resa inte är fullbokad annonseras restplatser ut på vår webbplats www.stof.nu och i Facebookgruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening”. Då gäller principen ”först till kvarn”. Ange resmål, för- och efternamn och mobilnummer vid anmälan. Vid samåkning med bil, ange även adress, innehav av körkort och bil.

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion/resa förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren.

Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria för medlemmar i StOF, medan icke medlemmar betalar en avgift (gäller dock inte deltagare under 18 år). På resor tar vi ut en avgift för att täcka kostnaderna för resans genomförande. Avgiften anges under respektive programpunkt. Priserna är oftast angivna som cirkapriser, beroende på att programmet publiceras så långt i förväg att alla kostnader inte är helt klara. Exakt pris och betalningsdatum anges i e-postmeddelandet som bekräftar din anmälan.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt på resor är den som inte fyllt 21 år. För att vi ska kunna hålla budgeten för resan kan maximalt två deltagare få ungdomsrabatt.

Betalning
Betalning sker till StOF:s konto, pg 15 58 58-4. Kom ihåg att notera för-, efternamn och exkursion när du gör din inbetalning. Fastställd betalningsperiod anges vid anmälan. Är betalningen inte StOF tillhanda sista dagen ställs platsen till förfogande för första reserv. Betalningsperioden sätts med hänsyn till vår resegaranti hos Kammarkollegiet.

Resor med kollektivtrafik
Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men gå för säkerhets skull in på SL:s hemsida www.sl.se eller ring SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00. Du kan också kolla med exkursionsledaren.

Ersättning till bilförare
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 25 kr/mil, som delas mellan alla i bilen. Vid behov äger bilförare förtur.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Den kan också ställas in av andra skäl, exempelvis på grund av sjukdom. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till första betalningsdagen i betalningsperioden. Vid senare återbud ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift.

Resegaranti
StOF har resegaranti genom Kammarkollegiet. Resegarantin är avsedd att skydda resenärer om en resa ställs in eller avbryts och resenären inte får tillbaka sina pengar från researrangören. Det innebär att du som resenär har ett ekonomiskt skydd om din resa blir inställd eller avbruten på grund av att föreningen hamnar i ekonomiskt obestånd (insolvens).

Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.