Årets art är en satsning inom föreningen som startade 2021. Projektet innebär att StOF under året ägnar särskild uppmärksamhet åt en fågelart som av olika anledningar förtjänar en stund i rampljuset. Det görs genom aktiviteter, fågelskyddsarbete och artiklar i vår tidskrift Fåglar i Stockholmstrakten.

Årets art 2025 är sånglärka. En art som berör. Även om du inte har sett sånglärkan särskilt väl har du garanterat hört den sjunga tidigt om våren över öppna landskap. Någonstans ovanför ditt huvud hänger den som i ett osynligt snöre i luften och drillar och förkunnar att nu är det vår. Redan i slutet av februari kan den ses fladdra lågt över frusna åkrar i södra Sverige. Arten är fortsatt livskraftig i Sverige, men har allt svårare att hitta sin plats i det svenska jordbrukslandskapet till följd av ändrade jordbruksmetoder. Under de senaste 50 åren antas tre av fyra sånglärkor ha försvunnit.
Föreningen kommer under året särskilt att fokusera på Stockholms mest centralt boende sånglärkor, nämligen lärkorna på Ladugårdsgärdet och arbetet med att bevara dem. Nedan kan du läsa mer om de inventeringar som pågår på Gärdet och Sånglärkans dag som arrangeras av StOF den 27 april 2025.
Aktiviteter inom projektet
Aktiviteter
Den 27 april arrangerar vi Sånglärkans dag på Gärdet.
Vi startar med morgonskådning kl 8, Henrik Waldenström leder. Guidningen slutar vid ”Borgen” på Gärdet, där Sånglärkans dag pågår mellan 10-14 med aktiviteter för stora och små. Håll utkik för detaljerat program, som kommer senare.
Artiklar
I vår tidskrift Fåglar i Stockholmstrakten 2025:1 berättar vi om sånglärkan.
För att få tidskriften måste du vara medlem i StOF. Det blir du enkelt här.
Rapportera!
Vi har ett projekt där vi inventerar sånglärka på Gärdet, men vi tar gärna emot din kunskap om var den häckar i övriga delar av vår region. Hjälp oss att samla in kunskap genom att rapportera dina observationer på Artportalen. Inkludera gärna häckningskriterier, om du ser tecken på sådana.
Sånglärkorna på Ladugårdsgärdet
I flera hundra år, så länge som Ladugårdsgärdet i Stockholm har sett ut som det gör, har det funnits en fast stam av sånglärkor här. Det halvhöga gräset och frånvaron av höga träd innebär utmärkta häckningsbetingelser för lärkorna. Det är speciellt att i en stor stad som Stockholm ha häckande sånglärkor så centralt. Men hur förhåller sig lärkorna till alla aktiviteter som hålls på det populära fältet och hur kan vi tillsammans hjälpas åt att bäst bevara beståndet?
Under de senaste 50 åren har sånglärkan minskat kraftig i antal i Sverige bland annat till följd av förändrade brukningsmetoder. Kanske förknippar även du våren med lärkans drillar högt skyn. Detta vill vi gärna fortsätta att uppleva precis som vi vill att kommande generationer ska få uppleva denna vårens budbärare. Det är därför mycket angeläget att skydda sånglärkans häckningar såväl nationellt som lokalt. För precis som antalet sånglärkor över tid har minskat nationellt så har de också minskat över tid på Gärdet.
Sånglärkorna kommer till Gärdet i mars, men börjar inte bygga bon förrän gräset är tillräckligt högt. I mitten av maj kan man räkna med att de sätter igång med häckningsbestyren. Redan i början av april har hanarna börjat sjunga och revirstriderna pågår för fullt. Förr i tiden brukade man skjuta den första lärkan som kom till Gärdet och överlämna den till Konungen. Oscar II avskaffade denna tradition, han tyckte väl att den började bli otidsenlig. Och så var det ju inte så mycket mat på en enda lärka.
Sånglärkorna på Gärdet är förvånansvärt tåliga. Trots dagliga besök av hundar, joggare och cyklister finns de kvar och fortsätter att häcka år efter år. Däremot är kunskapen lägre om hur sånglärkorna påverkas av stora evenemang. Nationaldagsgaloppen som funnit i många år verkar kunna samspela med sånglärkornas häckningar, men hur har sånglärkorna påverkats av musikfestivalen Lollapaloza som gått av stapel på Gärdet under häckningstid åren 2019, 2022 och 2023.
Klart är i alla fall att sånglärkorna fortsatt att minska i antal. Jämfört med tidigare inventeringsperiod 2013-2015 ser antalet häckningar under pågående inventeringsperiod 2024-2026 ut att ha minskat från 15 häckningar till nio häckningar. Anpassningar har gjorts i anslutning till flera evenemang bland annat genom klippa gräset på vissa delar av Gärdet för att lärkorna ska undvika att bygga sina bon där.
Men mer skulle behöva göras för att anpassa framförallt de större evenemangen på Gärdet under lärkornas häckningsperiod från slutet av april till början av juli. Just nu pågår en ny treårig inventeringsperiod 2024- 2026. Målet med inventeringen att bland annat att ta fram åtgärder för att förbättra sånglärkans situation på Gärdet.
Gärdets lärkor är orädda för dig som besökare. Du kan i lugn och ro njuta av den vackra Nationalstadsparken tillsammans med sånglärkorna. Har du en hund med dig under häckningstid är det bra för lärkornas skull om du har hunden kopplad precis som på andra platser i naturen när naturens barnkammare åter öppnar upp. Och är du här en morgon i maj innan staden har vaknat till liv så kommer du garanterat att få höra sånglärkan förkunna vårens ankomst.
Projektgruppen för årets art
Per Claesson
Eva Karlsson
Projektledare för inventeringen av Gärdets lärkor
Anders Lennartsson