Program: Maj 2022

Foto: Klas Reimers


Maj 2022

Vårkväll vid Ågestasjön med änder och nattaktiva fåglar (A1)

Måndag 2 maj

Vi tar först en promenad till Pumphusängen och spanar efter änder och vadare där, medan enkelbeckasinen spelflyger över oss. Sedan går vi till Godaobsudden och fågeltornet för att se vad som finns i sjön, och där passar vi på att räkna hur många skrattmåsar som häckar i kolonin i år. Därefter medhavd fika i fågeltornet. Vid 21-tiden går en buss tillbaka till Farsta, men om man kan och vill stanna lite längre så kommer vi att ta en sväng till Pumphusängen och lyssna efter spännande nattaktiva arter. Klä dig varmt i så fall! Återfärden kan vi ordna med bilskjuts till Farsta Strand.

Ledare: Anders Lennartsson, tel. 0706-96 95 63.

Anmälan: Till Anders, via sms eller e-post: andlenn1@outlook.com, från tisdag 19 till söndag 24 april. Ange Ågesta, mobilnummer och namn.

Antal deltagare: 10-15. 

Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis. 

Samling: Klockan 18:00 vid Ågesta Gård, i anslutning till buss 833 ankomst från Farsta Strand. Obs! Du ska inte gå av vid Ågesta Friluftsgård, utan åka vidare till Ågesta Gård, det vill säga hållplatsen vid ridskolan. Busstiderna är preliminära – se www.sl.se

Månadsrunda med Angarngruppen: Nu myllrar det av nyanlända flyttfåglar (A1-2)

Onsdag 4 maj 

Nu hettar det till ordentligt i fågelmarkerna! Vi har god chans att observera stjärtand, årta, salskrake, småfläckig sumphöna, göktyta och många arter av nyanlända vadare, svalor och sångare. Har vi riktig tur ser eller hör vi någon eller några av arterna gråhakedopping, brun glada, aftonfalk, vassångare, rödstrupig piplärka och lappsparv. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i maj, gå in på www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från månaden.

Samling: Klockan 07.30 vid Örsta.

För ytterligare information, se 5 januari.

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Ännu fler sångare och vadare (A1)

Onsdag 4 maj

Nu har fler sångare börjat anlända och vi både spanar och lyssnar efter dessa. En hel del vadare bör vi också kunna beskåda under onsdagsvandringen och vi hjälps åt att artbestämma det vi ser. Har vi tur lyckas vi höra årets första näktergal.
Samling: Klockan 06.00 på parkeringen vid Ågesta ridskola. Det går också bra att ansluta senare. 

För ytterligare information, se 6 april.

Fågeltornskampen – hela Norden tävlar (ABC1)

Lördag 7 maj

Fjolårets kamp ställdes in på grund av pandemin och ersattes av ”Vårfåglar inpå knuten”, helt utan tävlingsinslag. Om årets tävling blir av inbjuds du att besöka något av de tävlande fågeltornen runt om i Stockholmsområdet och hjälpa till att hitta så många arter som möjligt. Främst tävlar vi mot Finland, som vunnit alla år förutom 2019. Då tog Sverige hem segern för första gången med 106 arter i Södra Lunden-tornet på Öland. Men det är även en kamp mellan tornen i Sverige och åtta torn i Stockholms rapportområde deltog 2019. För information om årets tävling, besök StOF:s hemsida www.stof.nu eller de lokala föreningarnas webbplatser (se sidan xx).  

Fågelskådningens dag – ett nationellt evenemang (A1) 

Söndag 8 maj

Fågelskådningens dag är ett nationellt arrangemang som anordnas varje år i början av maj på initiativ av BirdLife Sverige. StOF kommer att bemanna en eller flera fågellokaler, se www.stof.nu för mer information när det närmar sig. Under dagen kan du få hjälp med artbestämning av fåglar och vi berättar också om vilka arter som man har chans att se. Flera lokalföreningar planerar också aktiviteter.

Gåseborg

Skådarna på Gåseborg hälsar dig välkommen att fira Fågelskådningens dag på deras förnämliga sträcklokal. Man har ofta grillen igång, en vana från kalla, blåsiga dagar – så ta gärna med något att grilla. StOF är också representerad på plats.
Du för hjälp med artbestämning och tips på hur du räknar och ser flyttande fåglar.

Anmälan: Ingen föranmälan krävs. 

Avgift: Ingen avgift. 

Resväg: Se under Our story på Facebooksidan ”Gåseborg sträckräkningssällskap”, eller sök på webben: Gåseborg Järfälla, så finner du en beskrivning av området och vägen dit.

Övrigt: Läs om Gåseborg i nummer 1 2019 av FiSt

Ågesta

På fågelskådningens dag söndag 8 maj kl 8-14 kommer StOF bemanna fågeltornet vid Ågestasjön, där du kan få hjälp med artbestämning av fåglar.

Anmälan: Ingen föranmälan krävs.

Avgift: Ingen avgift

Resväg: Ca 20 minuters promenad från T-bane- och pendeltågsstation Farsta Strand, eller buss 833 mot Vidja som stannar vid Ågesta gård. Buss 742 som går norr om sjön (mellan Huddinge och Farsta strand) går betydligt oftare (hållplatser: Henningsberg eller Svartviksvägen). Med bil: från väg 73, ta avfarten mot Ågesta, följ sedan Ågesta Broväg och sedan Vidjavägen. Bilen parkerar du enkelt mittemot Ågesta ridhus. Härifrån är det max. 500 m ut till tornet.

Långängen och EkholmsnäsLidingö Ornitologiska Förening

Exkursionsledarna Stefan Malmkjell och Björn Dahlbom möter upp på parkeringen norr om Stockbysjön kl 07.00. Siktet denna morgon är inställt på nyanlända tropikflyttare och vi hoppas på en fågelrik morgon.

Anmälan: Ingen föranmälan krävs

Avgift: Ingen avgift

Fågelmorgon vid Hemmesta sjöäng (A1) 

Söndag 8 maj

Hemmesta sjöäng är en nyrestaurerad våtmark på Värmdö. Framför allt har den blivit en bra vårlokal för fågel. Vi blir guidade av Tom Arnbom, Värmdö Fågelklubb, som känner lokalen som sin egen ficka och han kommer under vandringen bland annat att berätta om hur man praktiskt gått tillväga för att gynna fågel, fisk och rekreation. Man vet aldrig vad mitten av maj kan bjuda på, men drygt 60 arter kommer vi med sannolikhet att observera när vi vandrar runt våtmarken.

Ledare: Tom Arnbom, tel. 070-554 40 66.

Anmälan: Ingen föranmälan.

Avgift: Ingen. 

Samling: Cirka klockan 06.45 i fågeltornet, när buss 474 anlänt – kontrollera avgång på SL:s hemsida, www.sl.se. Buss 474 från Slussen är skyltad Hemmesta, men ändhållplatsen där du ska gå av heter Hemmesta vägskäl. Gångvägen till fågeltornet ligger 100 meter ner mot vägskälet till höger från hållplatsen. Man når tornet på fem minuter. Bilburna tar väg 222 från Stockholm till Mölnvik, fortsätter rakt fram till Ålstäket och kör sedan vidare rakt fram mot Hemmesta fram till P-skylten Hemmesta sjöäng, till vänster vid Hemmesta vägskäl. Exkursionen beräknas ta 3-4 timmar. 

Övrigt: Är det uppehållsväder går det bra med bekväma promenadskor. Ta med matsäck. Läs mer om Hemmesta sjöäng på Värmdö Fågelklubbs hemsida www.varmdofagelklubb.se.

Båttur till skarvar och östersjötrutar i Stora Värtan och på Fjäderholmarna (Inställt)

Tisdag 10 maj, kväll 

Följ med på en båtresa till två stora fågelkolonier en vårkväll i början av maj i Stockholms närhet.

Vi planerar att ta en titt på de många häckande östersjötrutarna på Fjäderholmarna och därefter ta oss till den stora skarvkolonin i Stora Värtan, i naturreservatet ”Öarna i Stora Värtan”. 

Skarvkolonin är en av de största i Stockholms län och förutom skarvarnas bobestyr och nykläckta ungar räknar vi med att andra arter som strandskata, snatterand, havsörn, gråhäger, skogsduva, näktergal med flera kan dyka upp. 

Ledare: Sören Lindén och Claes Kyrk

Anmälan: Till Sören Lindén, soren.linden@naturfakta.se från måndag 4 april till söndag 10 april.

Avgift: Meddelas på www.stof.nu, eller senast vid anmälan.

Samling: Meddelas vid anmälan.

Antal deltagare: Beror på båtens kapacitet, meddelas vid anmälan.

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Nu yr det av svalor i luften (A1)

Onsdag 11 maj

Nu frodas naturen och fler och fler efterlängtade vårfåglar besöker Ågesta. Ladu-, hus- och även backsvala fyller luftrummet och över dem kretsar vårens första tornseglare.Vi går förstås förbi fågeltornet och ser vad vi kan hitta där, en del spännande andfåglar ses årligen här och bland annat årtan häckar.

Samling: Klockan 06.00 på parkeringen vid Ågesta ridskola. Det går bra att ansluta senare. 

För ytterligare information, se 6 april.


Fågelrika dagar på södra Öland (B2)

Torsdag 12 maj – söndag 15 maj 

Vi återser Öland på våren. De flesta lokaler vi avser att besöka ligger söder om bron, men vassa larm kommer förstås att beaktas så långt det är rimligt. När det gäller fågelarter så koncentrerar vi oss på sådana som saknas eller är ovanliga i Stockholmstrakten. Tempot blir intensivt med mycket sträckskådning, varvat med lugnare skådning i lund- och skogsmiljö. 

Målarter: Vi kommer att se många arter av gäss, doppingar, änder, rovfåglar samt både större och mindre vadare, tärnor, alkor och en lång rad småfåglar. Vi hjälps åt med knepigare artbestämningar, så en bra fågelbok/app är bra att ha med.

Ledare: Kerstin Nordenadler och Lars Berglund. 

Anmälan: Till Kerstin, kerstin.nordenadler@gmail.com, från måndag 21 mars till söndag 27 mars. Ange: Öland, mobilnummer och namn.

Avgift: Cirka 3 300 kr (ungdomar 3 000 kr), som betalas till StOF, pg 15 58 58-4 enligt anvisning vid bekräftelse om plats, då även exakt pris anges. I priset ingår resa och logi inklusive städning.

Antal deltagare: 14 (maximalt två ungdomar för reducerad avgift) plus två ledare.

Resa: För miljö, säkerhet och komfort åker vi tåg till Alvesta, varifrån vi åker över till ön i två minibussar.

Logi: Dubbelrum på Ottenby vandrarhem i Ås, tel. 0485-66 20 62. Frågor om enkelrum, hyra av lakan med mera tas direkt med vandrarhemmet. 

Mat: Matsäck så att man klarar sig fram till middagen första dagen. Vi handlar för tre frukostar och tre luncher innan vi kommer till vandrarhemmet. Middagarna äter vi på restaurang.

Övrigt: Sträckfågelskådning är vanligtvis en kylig sysselsättning, så varma, vind- och regntäta kläder och fotbeklädnader rekommenderas. Tempot blir högt med tidiga morgnar och ofta sena kvällar. Ibland får vi stå länge och spana och andra dagar kan det bli längre promenader, så en god grundkondition krävs för deltagande, liksom både handkikare och tub.

Vårkväll vid Ågestasjön (A1)

Tisdag 17 maj 

Vi tar först en promenad till Pumphusängen och spanar efter änder och vadare där, medan enkelbeckasinen spelflyger över oss. Sedan går vi till Godaobsudden och fågeltornet för att se vad som finns i sjön. Därefter medhavd fika i fågeltornet. Vid 21-tiden går en buss tillbaka till Farsta, men om man kan och vill stanna lite längre så kommer vi att ta en sväng till Pumphusängen och lyssna efter spännande nattaktiva arter. Klä dig varmt i så fall! Återfärden kan vi ordna med bilskjuts till Farsta Strand.

Ledare: Anders Lennartsson, tel. 0706-96 95 63.

Anmälan: Till Anders, via sms eller e-post: andlenn1@outlook.com, från tisdag 10 till söndag 15 maj. Ange Ågesta, mobilnummer och namn.

Antal deltagare: 10-15. 

Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), skådare under 18 år deltar gratis. 

Samling: Klockan 18.00 vid Ågesta Gård i anslutning till buss 833 ankomst från Farsta Strand. Obs! Du ska inte gå av vid Ågesta Friluftsgård utan åka vidare till Ågesta Gård, det vill säga hållplatsen vid ridskolan. Busstiderna är preliminära – se www.sl.se.

Onsdagsmorgon vid Ågesta: Gulärlor anländer och göken hörs (A1)

Onsdag 18 maj

Ännu en spännande onsdagsvandring i vårens tecken. Nu har gulärlorna anlänt och vi underhålls förhoppningsvis av göken. Vi spanar som vanligt efter spännande vadararter, men även sångare och rovfåglar är av stort intresse. 

Samling: Klockan 06.00 på parkeringen vid Ågesta ridskola. Det går bra att ansluta senare.
För ytterligare information, se 6 april.

Vårkväll vid Isbladskärret med Rapphönan Stockholm (A1) – för tjejer

Torsdag 19 maj 

Upplev en fin vårkväll vid Isbladskärret på Djurgården! Vi gör en vandring kring kärret och upplever fågellivet i denna fina och fågelrika Djurgårdsmiljö. Alla medverkar och hjälps åt med att artbestämma det vi ser och hör.

Ledare: Karin Oknemark, tel. 070-770 68 19, och Britt-Marie Bernhardson.

Anmälan: Till Karin, oknemark@gmail.com från söndag 15 maj till tisdag 17 maj. Besked om deltagande lämnas 18 maj. Ange Isbladskärret, mobilnummer och namn.

Avgift: Ingen avgift för medlemmar i StOF. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), tjejer under 18 år deltar gratis. 

Antal deltagare: 20 plus två ledare.

Samling: Cirka klockan 18.00 vid informationstavlan vid gula pumphuset vid Isbladskärrets södra ände. Buss 67 går från Odenplan och Karlaplan till hållplats Thielska galleriet. Pendelbåtar går till Blockhusudden, bland annat från Nacka strand. Avslut ungefär klockan 20.30.

Övrigt: Ta med något gott att äta och dricka! 

Raritetsmagneten Södra Gotland (B2)

Torsdag 19 maj – måndag 23 maj 

I maj kan Gotland vara en riktig raritetsmagnet, så därför upprepar vi denna succéresa för tredje gången. Liksom tidigare koncentrerar vi oss på södra Gotland för att få ut så mycket som möjligt av skådningen. Under resan 2019 var gruppen på plats vid Hoburgen när en grågul sparv för första gången gästade Sverige. Återkommande gäster på södra Gotland i maj har varit vaktel, aftonfalk, brun glada, turturduva och korttålärka. Andra arter som setts i området under denna tid är vitnäbbad islom, rödhalsad gås, ägretthäger, fjällpipare, stäpphök, rostgumpsvala, härfågel, biätare, vassångare, lundsångare, brandkronad kungsfågel, svartpannad törnskata, gulhämpling och kornsparv. Vi reser i minibussar och bor strategiskt på Sjövärnsgården invid raritetstäta Hoburgen, Rivet och Sundre Fågelstation. 

Ledare: Per Helgesson och Eva Johansson.

Anmälan: Anmäl dig till Per, helgesson.pelle@gmail.com från lördag 5 mars till fredag 11 mars.  Ange Gotland, mobilnummer och namn.

Avgift: 3 900 kr (ungdomar 3 700 kr). Betalningsinstruktioner erhålls efter besked om att du fått plats. I priset ingår biltransport, Gotlandsfärja, fyra nätter på Sjövärnsgården samt slutstädning.

Antal deltagare: 14 (varav två ungdomsplatser) plus två ledare.

Resa: Avresa cirka klockan 07.00 torsdag 19 maj från Stockholms Central. Tillbaka till samma plats måndag 23 maj ungefär klockan 22.00.

Logi: Vandrarhemsstandard. Enkelrum kan eventuellt erbjudas till en extrakostnad. Ta med egna lakan.

Onsdagsmorgon vid Ågesta: (A1)

Onsdag 25 maj

Nu är fågelrikedomen stor – de allra flesta häckande arterna vid Ågesta har anlänt och en hel del spännande gäster kan också ses med lite tur. Göktytan hörs ofta och sångsvanarna slår sig till ro runt sjön. En härlig onsdagsmorgon i vackra omgivningar som du inte får missa!

Samling: På parkeringen vid Ågesta ridskola klockan 06.00. Det går bra att ansluta senare.

För ytterligare information, se 6 april.

Klassificeringsnyckel

Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det går att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa personer som anmält sig, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

Svårighetsgrad

A: Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter, hjälper till med identifiering samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B: Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, till exempel tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma. Tidiga morgnar och sena kvällar är det normala, liksom att mat- och fikapauserna under dagen styrs av skådningen.

C: Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr dygnsprogrammet.

Fysisk ansträngning

1: Lätt fysisk ansträngning. Räkna med vandringar på någon/några kilometer på promenadstigar och i enklare terräng med små nivåskillnader.

2: Medelhård fysisk ansträngning. Vandringar på några kilometer med måttliga nivåskillnader i varierad terräng förekommer. Tempot kan bli högt under eventuella ”drag”.

3: Ganska hård – hård fysisk ansträngning. Vi kan komma att göra längre vandringar på 4-10 kilometer och stora nivåskillnader kan förekomma. Det kan ibland vara besvärligt att ta sig fram i stenskravel och vegetation.

Allmänna villkor

Särskilda behov?
Har du svårt att ta dig fram, är rullstolsburen eller har andra begränsningar och undrar över dina möjligheter att delta? Vi har givetvis exkursioner som är fullt möjliga att vara med på. Kontakta exkursionsledaren och hör dig för!

Övriga villkor
För deltagande i exkursionerna gäller att man är medlem i Stockholms Ornitologiska Förening, StOF. Undantag är dagsutflykter utan föranmälan. Minimiålder för att delta på resor är 12 år. För deltagare mellan 12 och 18 år krävs att målsman följer med. Undantag kan ges i samråd med ledarna.

Observera att allt deltagande i exkursionerna sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för avbeställning, eventuella skador eller olyckor.

Notera att samtliga ledare arbetar på ideell basis.

Ibland måste vi ändra i programmet. Exkursioner kan tillkomma eller ställas in med kort varsel av olika skäl. Kolla därför regelbundet på vår webbplats www.stof.nu och i vår Facebooksida Stockholms Ornitologiska Förening efter ändringar.

Inga husdjur tillåts på exkursioner och resor.

För samtligas trivsel på exkursioner och resor är det viktigt att deltagarna är väl förberedda avseende klädsel och utrustning samt håller de tider som står i programmet och som meddelas av ledarna.

Anmälan
Anmälan görs oftast via e-post. Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion/resa. Om fler anmäler sig än det finns platser till lottar ledaren platserna bland samtliga som anmält sig under anmälningstiden. Det gäller oavsett när under denna tid som man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med gäller individuell anmälan (undantag: minderåriga 12 till 18 år). Besked om man fått plats på resan eller hamnat på reservlistan meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

Om en exkursion/resa inte är fullbokad annonseras restplatser ut på vår webbplats www.stof.nu och i Facebookgruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening”. Då gäller principen ”först till kvarn”. Ange resmål, för- och efternamn och mobilnummer vid anmälan. Vid samåkning med bil, ange även adress, innehav av körkort och bil.

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion/resa förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren.

Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria för medlemmar i StOF, medan icke medlemmar betalar en avgift (gäller dock inte deltagare under 18 år). På resor tar vi ut en avgift för att täcka kostnaderna för resans genomförande. Avgiften anges under respektive programpunkt. Priserna är oftast angivna som cirkapriser, beroende på att programmet publiceras så långt i förväg att alla kostnader inte är helt klara. Exakt pris och betalningsdatum anges i e-postmeddelandet som bekräftar din anmälan.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt på resor är den som inte fyllt 21 år. För att vi ska kunna hålla budgeten för resan kan maximalt två deltagare få ungdomsrabatt.

Betalning
Betalning sker till StOF:s konto, pg 15 58 58-4. Kom ihåg att notera för-, efternamn och exkursion när du gör din inbetalning. Fastställd betalningsperiod anges vid anmälan. Är betalningen inte StOF tillhanda sista dagen ställs platsen till förfogande för första reserv. Betalningsperioden sätts med hänsyn till vår resegaranti hos Kammarkollegiet.

Resor med kollektivtrafik
Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men gå för säkerhets skull in på SL:s hemsida www.sl.se eller ring SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00. Du kan också kolla med exkursionsledaren.

Ersättning till bilförare
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 25 kr/mil, som delas mellan alla i bilen. Vid behov äger bilförare förtur.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Den kan också ställas in av andra skäl, exempelvis på grund av sjukdom. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till första betalningsdagen i betalningsperioden. Vid senare återbud ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift.

Resegaranti
StOF har resegaranti genom Kammarkollegiet. Resegarantin är avsedd att skydda resenärer om en resa ställs in eller avbryts och resenären inte får tillbaka sina pengar från researrangören. Det innebär att du som resenär har ett ekonomiskt skydd om din resa blir inställd eller avbruten på grund av att föreningen hamnar i ekonomiskt obestånd (insolvens).

Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.