Foto: Klas Reimers
Månadsrunda med Angarngruppen: Vårfåglarna anländer – en spännande vandring väntar (A1-2)
Onsdag 2 mars
Nu ökar chanserna att se spetsbergsgås och bläsgås. Varfågeln är sannolikt kvar och har vi tur så har både brun kärrhök och smådopping anlänt. Vi jobbar för att få in någon av arterna mindre sångsvan, jorduggla, pilgrimsfalk och snösparv i protokollet. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i mars, gå in på www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från månaden.
Samling: Klockan 07.30 vid Örsta.
För ytterligare information, se 5 januari.
Örnräkning från Gåseborg, Mälarklippan, Skinnarviksberget och Vårbergstoppen(A1)
Lördag 5 mars
Traditionsenligt räknas örnar i hela Mälardalen första lördagen i mars. Räkningarna samordnas från Rördrommens fältstation vid Sörfjärden i Strängnäs. De genomförs nu för 20:e året i rad och ger en god bild av antalet örnar som finns i Mälaren/Hjälmaren i början av mars. Alla intresserade är välkomna att bistå med letandet och räkningen under lördagen, mellan klockan 10.00 och 12.00. Vi kombinerar örnletandet i alla väderstreck med att spana efter vårprimörer som kan visa sig. Normalt dyker de första grågässen, sångsvanarna, sånglärkorna, storskarvarna och kanske skogsduvorna upp i början på mars om sydliga vindar råder. Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs.
Anmälan: Ingen anmälan.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Tid: Klockan 10.00-12.00.
Övrigt: Ta med kikare och en rejäl matsäck och glöm inte ordentligt med kläder.
Gåseborg
Ledare: Dag Lanerfeldt, tel. 070-812 32 34.
Resväg: Se under Our story på Facebooksidan ”Gåseborg sträckräkningssällskap”, eller sök på webben: Gåseborg Järfälla, så finner du en beskrivning av området och vägen dit.
Övrigt: Läs mer om Gåseborg i den guide till våra sträcklokaler som publicerades i FiSt nummer 1 2019.
Mälarklippan:
Ledare: Niklas Westermark, tel 070-730 61 48.
Resväg: T-bana Islandstorget, promenad eller buss 113 längs Blackebergsvägen till ändhållplatsen. Gå längs Johan Tillanders väg fram till skogen (mellan nummer 19 och 21). Följ sedan stigen åt höger upp genom skogen några hundra meter. När du kommer upp på berget och har ett staket rakt nedanför dig är du på plats. Med bil: Parkera vid Kvarnviken. P-platserna i bostadsområdet är privata.
Övrigt: Läs mer om Mälarklippan i den guide till våra sträcklokaler som publicerades i FiSt nummer 1 2019.
Vårbergstoppen:Ledare: Tomas Viktor, tel. 073-443 88 35.
Resväg: Vi möts på P-platsen vid Vårbergs sjukhus längs Vårbergsvägen där bilburna kan parkera mot en avgift. Med kommunala färdmedel går man av vid T-banestation Vårberg och följer Vårholmsbackarna söderut till sjukhuset, cirka 500 meter.
Samling: OBS! på grund av byggen runt Vårbergstoppen så träffas vi på parkeringen vid f d Vårbergs Sjukhem klockan 09.30 för gemensam vandring upp till den sydöstra platån.
Övrigt: Läs mer om Vårbergstoppen i den guide till våra sträcklokaler som publicerades i FiSt nummer 1 2019.
Skinnarviksberget
Ledare: Mova Hebert, tel. 073-444 62 90.
Resväg: T-bana till Zinkensdamm, gå upp längs Yttersta tvärgränd. Ta sikte på masterna på berget.
Övrigt: Läs mer om Vårbergstoppen i den guide till våra sträcklokaler som publicerades i FiSt nummer 1 2019.
Innekväll Teet Sirotkin – Fågelläten på våren
Torsdag 10 mars
Fågellätesexperten Teet Sirotkin föreläser om vårens och sommarens fågelläten. Hur hör man skillnad på hur de olika hackspettarna trummar? Kan man bestämma korsnäbbar på lätet? Hur skiljer man på de olika nattsångarna? Föreläsningen avrundas med ett quiz.
Anmälan: Man måste boka plats via denna länk https://bok.ai/uKCmkd OBS: Glöm inte att avboka din plats om förhinder uppstår. Avbokning görs via platsbekräftelsen.
Lokal: Viktor Rydbergs gymnasium, Frejgatan 30 (T-bana Odenplan). Någon från StOF möter upp i entrén och anvisar exakt lokal inne i skolan.
Tid: Klockan19.00-21.00. (Entré från 18.30)
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. 100 kr för icke medlem (swisha 123 457 8258), gratis för deltagare under 18 år.
Årsmöte
Måndag 14 mars
Sedvanliga årsmöteshandlingar. Årsmöteskallelsen finns på sidan xx.
Lokal: Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 33, T-banestation Odenplan.
Tid: Klockan 19-21.30.
Övrigt: Föredrag med naturfotografen Thomas Atterdal, som visar bilder och berättar om roliga och spännande djur- och fågelmöten. Thomas ger också praktiska tips vid fotografering av vilda djur och fåglar.
Föreningen bjuder på fika med dopp. Ingen föranmälan.
Ugglor, ugglor och en massa spettar! (AB2)
Fredag 18 mars – söndag 20 mars
Vid överbokning anordnas samma tur även tisdag 22 mars – torsdag 24 mars
Det goda häckningsresultatet 2021 gör att vi kan hoppas på en god uggletillgång även 2022 om vintern inte töar bort. Därför ger vi återigen StOF: s medlemmar chansen att följa med på denna klassiker till Nordupplands ugglemarker, där vi tidigare har sett eller hört berguv, slag-, katt-, hök-, pärl-, sparv-, horn-, jord- och lappuggla. Vi får se vad som bjuds denna gång, ugglor är knepiga och vädret kan ibland vara lynnigt. Normalt brukar det bli 4-6 olika arter och vi kan få höra eller se omkring 10-30 ugglor på denna exkursion. Ibland finns gråspett eller tretåig hackspett på några av lokalerna samt de övriga vanliga spettarna. Dessutom förekommer järpe, orre och tjäder, även om dessa ofta inte hinns med. På dagarna omges vi av tranor, olika slags gäss, ormvråkar och lärkor, och vi har god chans att få se många havsörnar – ibland även kungsörn. Turen går till myr- och ödemarkerna kring Ekoparken Forsmark där vi får uppleva en minnesvärd gryning. Har vi tur kanske vi även får se spår av lo och mård och kanske även norrsken. Vi bor vid Kallrigareservatet, omgivna av stora lövskogsområden och strandängar. Resan brukar avslutas vid Vendelsjön för att se på vårsträck, eller någon annan spännande plats om det kommer in intressanta rapporter.
Ledare: Peter Hunger, tel. 070-653 9854
Anmälan: Till Kerstin Nordenadler, kerstin.nordenadler@gmail.com från torsdag 24 till söndag 27 februari. Ange Ugglor, mobilnummer och namn. Ange även om du har möjlighet att åka 22-24 mars.
Avgift: 1 400 kr (1 200 kr 23-25/3) som betalas till StOF, pg 15 58 58-4, mellan de datum som anges i bekräftelsen på att du fått plats.
Resa: Avfärd i två egna bilar från Rörstrandsgatan, nära S:t Eriksplans T-banestation (uppgång S:t Eriksplan) fredag 18 (alternativt tisdag 22) mars klockan 16.00. Åter söndag 20 (alternativt torsdag 24) mars mellan klockan 18.00 och 21.00.
Antal deltagare: Maximalt 6 deltagare per tur, bilförare kan få förtur.
Övrigt: Vi övernattar på en gård med kök men med begränsade matlagningsmöjligheter. Här finns dock värme och badrum. Ta därför med färdiglagad mat som bara behöver värmas i mikrovågsugn eller som går att äta kall i fält om vi får vackert väder. Sista dagen ingår avskedsfika vid artgenomgången. Ta med lakan och örngott eller sovsäck (sängar finns för alla) plus mat för hela resan, dessutom färdiga smörgåsar samt en liten termos med fika för första natten och morgonen. Varma kläder (som inte prasslar vid minusgrader!) och varma skodon (fodrade, vattentäta vandringskängor/stövlar) är ett måste. Temperaturen kan variera från +5 till -15 grader, allt från solsken och töväder till snöstorm kan förekomma.
Angarnssjöängen: Möt sånglärkorna och andra tidiga vårfåglar (A1)
Lördag 26 mars
Den här exkursionen har varit tradition sedan länge. Det är alltid en extra njutning att komma ut i fågelmarkerna under den tidiga våren. Allt fler vårfåglar har anlänt och ger liv åt den hittills tysta naturen. Över fälten sjunger sånglärkorna och skogs- och ringduvor både rastar och sträcker förbi. Chansen är god att också kunna få se rastande snösparvar ute på fälten. Arter som brukar dyka upp just till månadsskiftet mars/april är bland annat brun kärrhök, enkelbeckasin, skogssnäppa och sädesärla. Om isen har gått upp i sjön rastar nu även stora mängder änder, gäss och sothöns.
Ledare: Kunniga skådare från Angarngruppen.
Kontaktperson: Stefan Paulin, tel. 0702-27 45 13.
Anmälan: Ingen föranmälan eller begränsning av antalet deltagare.
Avgift: 20 kr, som betalas direkt till ledarna. Intäkterna går till vinterfågelmatningen vid Angarnssjöängen.
Samling: Klockan 07.30 vid Örsta Naturcentrum (före detta Naturum). Kontrollera resvägen på Angarngruppens hemsida www.angarngruppen.se eller SL:s reseplanerare, www.sl.se.