Program: Mars 2024

Foto: Thomas Wester

Föreningen erbjuder såväl kortare exkursioner som helgturer, längre resor till både nya och klassiska resmål samt innekvällar med intressanta teman och föreläsare. En del av aktiviteterna anordnas i samarbete med lokala fågelföreningar i Stockholmsområdet och nätverket Rapphönan Stockholm. Ungdomskommittén anordnar ungdomsaktiviteter tillsammans med Fältbiologerna Stockholms Fågelklubb. Vi har även ett par aktiviteter som passar yngre barn/familjer. Dessa aktiviteter ger fina tillfällen att träffa och lära känna andra barn och unga med fågelintresse i Stockholmstrakten!

Följ med och njut av fina fågelupplevelser tillsammans med andra fågelskådare och upptäck nya, spännande fågellokaler!

Innekvällarna är så populära att vi måste ha föranmälan, så att vi inte överskrider antalet tillåtna personer i lokalen. Länk till anmälan finns vid aktuell programpunkt. Även till ungdomsaktiviteterna anmäler man sig via länk.

Många fina fågelupplevelser väntar!


Örnräkning från Gåseborg, Mälarklippan och Skinnarviksberget (A1)

Lördag 2 mars

Traditionsenligt räknas örnar i hela Mälardalen första lördagen i mars. Räkningarna samordnas från Rördrommens fältstation vid Sörfjärden i Strängnäs. De genomförs nu för tjugonde året i rad och ger en god bild av antalet örnar som finns i Mälaren/Hjälmaren i början av mars. Alla intresserade är välkomna att bistå med letandet och räkningen under lördagen klockan 10.00-12.00. Vi kombinerar örnletandet i alla väderstreck med att spana efter vårprimörer som kan visa sig. Normalt dyker de första grågässen, sångsvanarna, sånglärkorna, storskarvarna och kanske skogsduvorna upp i början på mars om sydliga vindar råder. Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs.

Anmälan: Ingen anmälan.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Tid: Klockan 10.00-12.00.
Övrigt: Ta med kikare och matsäck. Glöm inte ordentligt med kläder. Läs mer om Gåseborg, Mälarklippan och Skinnarviksberget i den guide till våra sträcklokaler som publicerades i FiSt nummer 1 2019.

Gåseborg
Ledare: Dag Lanerfeldt, tel. 070-812 32 34.
Resväg: Se under ”Our story” på Facebooksidan Gåseborg sträckräkningssällskap, eller sök på webben: Gåseborg Järfälla, så finner du en beskrivning av området och vägen dit.

Mälarklippan
Ledare: Niklas Westermark, tel. 070-730 61 48.
Resväg: T-bana Islandstorget, promenad eller buss 113 längs Blackebergsvägen till ändhållplatsen. Gå längs Johan Tillanders väg fram till skogen (mellan nummer 37 och 39). Följ sedan stigen åt höger upp genom skogen några hundra meter. När du kommer upp på berget och har ett staket rakt nedanför dig är du på plats. Med bil: Parkera vid Kvarnviken. P-platserna i bostadsområdet är privata.

Skinnarviksberget
Ledare: Mova Hebert, tel. 073-444 62 90.
Resväg: T-bana till Zinkensdamm, gå upp längs Yttersta tvärgränd. Ta sikte på masterna på berget.

Månadsrunda med Angarngruppen: Vårfåglarna anländer (A1-2)

Onsdag 6 mars

Nu ökar chanserna att se spetsbergsgås och bläsgås. Varfågeln är sannolikt kvar och med lite tur har både brun kärrhök och smådopping anlänt. Vill du veta mer om vilka arter som kan ses i mars, gå in på www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från månaden.

Ledare: Någon skådare i Angarngruppen är värd för dagen.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: Örsta f.d. naturcentrum, Angarn, klockan 07.30. Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta.
Övrigt: Observera att vandringarna genomförs oberoende av väder och väglag! Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen, så stödjer du deras naturvårdsarbete i området.

Vinterbesök hos lavskrikor och gråspettar i Gästrikland (B3)

Fredag 8 mars (eftermiddag) – söndag kväll 10 mars

Vi åker raka vägen upp till Jädraås och installerar oss på vårt boende. Räkna med tidig uppstigning båda morgnarna. Vi stannar länge hos lavskrikorna, där vi gör upp en eld och grillar medhavd mat. Även gråspetten kan vara sällskaplig ibland, liksom alla skogsmesarna. Korsnäbbar (både större och mindre) brukar vara i högform och bjuda på fin sång. En av dagarna åker vi norrut för att lyssna efter berguv. Vi kommer också att ha goda chanser att se tjäder och orre och med lite extra tur ser vi även järpe och kungsörn. Om vi hinner, och intresse finns, kan vi titta in i lokstall och verkstäder hos museiföreningen Jädraås-Tallås Järnväg, som håller till alldeles intill vårt boende.

Ledare: Kerstin Nordenadler, tel. 0722-40 93 55 och Lars Berglund, tel. 070-533 29 09.
Anmälan: Till Kerstin, kerstin.nordenadler@gmail.com, från måndag 22 till söndag 28 januari.
Avgift: Cirka 2 900 kr (vid fullt antal deltagare).
Antal deltagare: 7 plus två ledare.
Resa: Med minibuss från Gullmarsplan 3 under eftermiddagen.
Logi: Vi bor på STF vandrarhem Jädraås herrgård. Icke medlemmar i STF betalar 50 kr/natt extra på plats.
Övrigt: Ibland är väderförhållandena sådana att turen blir fysiskt krävande. Kilometerlång vandring i knädjup snö förekommer, liksom svår halka, vilket sätter styrka, kondition och tålamod på prov. Detta är en chansartad tur. Läs gärna rapporten från turen 2023, men denna tur kan ge ett helt annat utfall!

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren (se nedan).

ÅRSMÖTE och möte med Tomas Bannerhed

Måndag 11 mars

Sedvanliga årsmöteshandlingar. Årsmöteshandlingarna finns här.

Handlingar till mötet kommer att finnas för nedladdning på hemsidan när årsmötet närmar sig.

Lokal:  Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37 (T-bana Odenplan).
Anmälan: Förboka gärna via denna länk: https://bok.ai/vHP6AU, så vi vet ungefär hur många som kommer till mötet, bra för planeringen med fika och annat!
Tid: Fika och mingel från klockan 18.00. Årsmötet börjar 18.30.
Övrigt: Efter årsmötet gästas vi av författaren och hobbyornitologen Tomas Bannerhed. Han debuterade 2011 med romanen Korparna, som tilldelades Augustpriset och även filmades. Tomas har med åren blivit en av våra mest uppskattade naturskildrare och kom i höstas med sin femte bok, prosasamlingen Hemma vid myren. Tomas är även känd för programserien Bannerheds bevingade vänner i Sveriges Radios P1 och som mångårig krönikör i tidskriften Sveriges Natur. Framträdandet sker i form av ett samtal med StOF:s styrelsemedlem Caroline Kling.  

UNGDOMSAKTIVITET: skådning vid Ågesta (A1)

Söndag 17 mars

Vi välkomnar vårfåglarna. Tofsvipor, tranor, sånglärkor och starar har anlänt vid denna tid. Har vi tur får vi även syn på någon rovfågel som den mäktiga havsörnen.  Handkikare är nödvändig och tubkikare kan du ta med dig om du har. Denna aktivitet ingår i ungdomssamarbetet mellan StOF och Fältbiologerna, vilket innebär att medlemmar från båda föreningarna kommer att delta. Aktiviteten riktar sig till barn/ungdomar i åldern 12-25 år.

Ledare: Adrian Trost, tel. 073-147 45 11, och Alfred Thorsson-Börd.
Anmälan: Fyll i formuläret via denna länk mellan 1 och 14 mars.
Avgift: Ingen.
Antal deltagare: Max 15 (plus ledare).
Samling: På Stieg Trenters torg precis utanför ingången till Farsta Strands tunnelbanestation. Om någon åker bil ansluter de vid Ågesta Gård där det finns parkering. På grund av att SL:s tidtabell inte är publicerad ännu får deltagarna information om exakt samlingstid efter anmälan men exkursionen kommer att pågå från morgon till någon gång mitt på dagen. Resväg: Tunnelbanans gröna linje till Farsta Strand.

Ugglor, ugglor och en massa spettar! (AB2)

Fredag 22 mars – söndag 24 mars

Vi hoppas att gnagarna nu börjat återhämta sig från några dåliga vintrar, så att vi kan hoppas på fler ugglor som blir könsmogna och börjar häcka i vår. Därför ger vi återigen StOF:s medlemmar chansen att följa med på denna klassiker till nordupplands ugglemarker, där vi tidigare har sett eller hört berguv, slag-, katt-, hök-, pärl-, sparv-, horn-, jord- och lappuggla. Vi får se vad som bjuds denna gång, ugglor är knepiga och vädret kan ibland vara lynnigt. Normalt brukar det bli 4-5 olika arter och vi kan få höra eller se omkring 10-20 ugglor på denna exkursion. Ibland finns gråspett eller tretåig hackspett på några av lokalerna samt de övriga vanliga spettarna. Dessutom förekommer ibland järpe, orre och tjäder. På dagarna omges vi av tranor, gäss, ormvråkar och lärkor, och vi har god chans att få se havsörnar – ibland även kungsörn. Turen går till myr- och ödemarkerna kring Ekoparken Forsmark där vi får uppleva en minnesvärd gryning. Har vi tur kanske vi även får se spår av lo och mård, och kanske även norrsken. Vi bor vid Kallrigareservatet, omgivna av stora lövskogsområden och strandängar. Resan brukar avslutas vid Vendelsjön för att se på vårsträck, eller någon annan spännande plats om det kommer in intressanta rapporter.

Ledare: Peter Hunger, tel. 070-653 98 54.
Anmälan: Till Kerstin Nordenadler, kerstin.nordenadler@gmail.com, från torsdag 22 till söndag 25 februari. Ange Ugglor, mobilnummer och namn.
Avgift: 900 kr som betalas till StOF, pg 15 58 58-4, mellan de datum som anges i bekräftelsen på att du fått plats. Dessutom delas 25 kr/mil mellan alla i bilarna.
Antal deltagare: Maximalt 6 deltagare, bilförare kan få förtur.
Samling: Avfärd i två egna bilar från Rörstrandsgatan, nära S:t Eriksplans T-banestation (uppgång S:t Eriksplan) fredag 22 mars klockan 16.00. Åter söndag 24 mars mellan klockan 18.00 och 21.00.
Övrigt: Vi övernattar på en gård med kök, men ta med färdiglagad mat som bara behöver värmas. Lakan och handduk tas med. Handkikare är obligatorisk, tub om du har.

Klassificeringsnyckel

Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det går att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa personer som anmält sig, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

Svårighetsgrad

A: Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter, hjälper till med identifiering samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.

B: Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, till exempel tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma. Tidiga morgnar och sena kvällar är det normala, liksom att mat- och fikapauserna under dagen styrs av skådningen.

C: Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr dygnsprogrammet.

Fysisk ansträngning

1: Lätt fysisk ansträngning. Räkna med vandringar på någon/några kilometer på promenadstigar och i enklare terräng med små nivåskillnader.

2: Medelhård fysisk ansträngning. Vandringar på några kilometer med måttliga nivåskillnader i varierad terräng förekommer. Tempot kan bli högt under eventuella ”drag”.

3: Ganska hård – hård fysisk ansträngning. Vi kan komma att göra längre vandringar på 4-10 kilometer och stora nivåskillnader kan förekomma. Det kan ibland vara besvärligt att ta sig fram i stenskravel och vegetation.

Allmänna villkor

Särskilda behov?
Har du svårt att ta dig fram, är rullstolsburen eller har andra begränsningar och undrar över dina möjligheter att delta? Vi har givetvis exkursioner som är fullt möjliga att vara med på. Kontakta exkursionsledaren och hör dig för!

Övriga villkor
För deltagande i exkursionerna gäller att man är medlem i Stockholms Ornitologiska Förening, StOF. Undantag är dagsutflykter utan föranmälan. Minimiålder för att delta på resor är 12 år. För deltagare mellan 12 och 18 år krävs att målsman följer med. Undantag kan ges i samråd med ledarna.

Observera att allt deltagande i exkursionerna sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för avbeställning, eventuella skador eller olyckor.

Notera att samtliga ledare arbetar på ideell basis.

Ibland måste vi ändra i programmet. Exkursioner kan tillkomma eller ställas in med kort varsel av olika skäl. Kolla därför regelbundet på vår webbplats www.stof.nu och i vår Facebooksida Stockholms Ornitologiska Förening efter ändringar.

Inga husdjur tillåts på exkursioner och resor.

För samtligas trivsel på exkursioner och resor är det viktigt att deltagarna är väl förberedda avseende klädsel och utrustning samt håller de tider som står i programmet och som meddelas av ledarna.

Anmälan
Anmälan görs oftast via e-post. Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion/resa. Om fler anmäler sig än det finns platser till lottar ledaren platserna bland samtliga som anmält sig under anmälningstiden. Det gäller oavsett när under denna tid som man anmält sig. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha en chans att komma med gäller individuell anmälan (undantag: minderåriga 12 till 18 år). Besked om man fått plats på resan eller hamnat på reservlistan meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.

Om en exkursion/resa inte är fullbokad annonseras restplatser ut på vår webbplats www.stof.nu och i Facebookgruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening”. Då gäller principen ”först till kvarn”. Ange resmål, för- och efternamn och mobilnummer vid anmälan. Vid samåkning med bil, ange även adress, innehav av körkort och bil.

Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion/resa förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren.

Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria för medlemmar i StOF, medan icke medlemmar betalar en avgift (gäller dock inte deltagare under 18 år). På resor tar vi ut en avgift för att täcka kostnaderna för resans genomförande. Avgiften anges under respektive programpunkt. Priserna är oftast angivna som cirkapriser, beroende på att programmet publiceras så långt i förväg att alla kostnader inte är helt klara. Exakt pris och betalningsdatum anges i e-postmeddelandet som bekräftar din anmälan.

Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt på resor är den som inte fyllt 21 år. För att vi ska kunna hålla budgeten för resan kan maximalt två deltagare få ungdomsrabatt.

Betalning
Betalning sker till StOF:s konto, pg 15 58 58-4. Kom ihåg att notera för-, efternamn och exkursion när du gör din inbetalning. Fastställd betalningsperiod anges vid anmälan. Är betalningen inte StOF tillhanda sista dagen ställs platsen till förfogande för första reserv. Betalningsperioden sätts med hänsyn till vår resegaranti hos Kammarkollegiet.

Resor med kollektivtrafik
Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men gå för säkerhets skull in på SL:s hemsida www.sl.se eller ring SL:s kundtjänst, tel. 08-600 10 00. Du kan också kolla med exkursionsledaren.

Ersättning till bilförare
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 25 kr/mil, som delas mellan alla i bilen. Vid behov äger bilförare förtur.

Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Den kan också ställas in av andra skäl, exempelvis på grund av sjukdom. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.

Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till första betalningsdagen i betalningsperioden. Vid senare återbud ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift.

Resegaranti
StOF har resegaranti genom Kammarkollegiet. Resegarantin är avsedd att skydda resenärer om en resa ställs in eller avbryts och resenären inte får tillbaka sina pengar från researrangören. Det innebär att du som resenär har ett ekonomiskt skydd om din resa blir inställd eller avbruten på grund av att föreningen hamnar i ekonomiskt obestånd (insolvens).

Målarter
På några exkursioner används begreppet ”målarter”. Det är fåglar vi hoppas få se under exkursionen. Ledarna ska göra sitt bästa för att hitta dem, men det finns självklart ingen garanti.