Foto: Klas Reimers
Månadsrundor med Angarngruppen
Första onsdagen i varje månad bjuder Angarngruppen in till en vandring runt en av Stockholms finaste och mest artrika fågelsjöar – Angarnssjöängen. Alla StOF-medlemmar är välkomna att delta och några förkunskaper krävs inte, vi hjälps åt att upptäcka och artbestämma de fågelarter vi ser. Vill du inför en exkursion veta mer om vilka arter som kan ses, gå in på Angarngruppens hemsida www.angarngruppen.se. I arkivet finns tidigare exkursionsrapporter från samtliga månader med utförlig information. Eller ta del av aktuella fågelobservationer via Artportalen, ange Angarnssjöängen som fyndplats. Tycker du att vandringarna är trevliga, bli gärna medlem i Angarngruppen. På så sätt stödjer du gruppens viktiga naturvårdsarbete i området!
Månadsrundor hösten 2022:
- 3 augusti – Fågelmorgon i sensommarens tecken
- 7 sepetember – Höststräcket är igång
- 5 oktober – Skådning i vacker höstskrud
- 2 november – Spana efter vinterfåglar
- 7 december – Vandring med fokus på övervintrare
Fågelmorgon i sensommarens tecken (A1-2)
Onsdag 3 augusti
På septemberrundan gör sig fåglarnas höst påmind och sommarens grönska börjar så sakteliga skifta färg. I augusti finns goda chanser att studera rastande vadare vid Angarnssjöängen. Svartsnäppa, gluttsnäppa och småsnäppa är exempel på arter som ofta syns här på sensommaren, liksom lärkfalk, bivråk och backsvala.
Samling: Örsta före detta naturcentrum, Angarn, kl. 07.30.
Se www.sl.se för restider till hållplats Örsta.
Ledare: Information finns på Angarngruppens hemsida.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Fågelskådning vid sjön Fysingen (A1)
Söndag 28 augusti
Fysingen är en av länets bästa fågelsjöar. Här häckar nästan 100 olika fågelarter och strandängarna med mäktiga vassbälten är fågelskyddsområde. Skedand, skäggdopping, kanadagås och sångsvan är några av de häckande fågelarterna. Den bruna kärrhöken kan ses flyga lågt över vassarna, men du kan också se rovfåglar som lärkfalk, tornfalk, duvhök och havsörn. Vi skådar runt sjön tillsammans en söndagsmorgon i augusti, följ med för garanterat trevliga fågelobsar!
Ledare: Eva Johansson, tel. 0793–35 42 34 och Lars Berglund, tel. 070–533 29 09.
Anmälan: Ingen föranmälan.
Avgift: Ingen avgift för medlemmar. Icke medlemmar betalar 100 kr.
Betalas kontant eller med Swish 123 457 8258.
Antal deltagare: Ingen begränsning.
Samling: kl. 07.30 på parkeringen vid Åholmen. Avslut senast kl. 11.00.
Bil från Stockholm, 40 min, 36 km, till Åholmens parkering. (Sök efter Fysingen naturreservat parkeringen på Google Maps). Pendeltåg från Stockholm Central till station Rosersberg. 33 min. restid samt promenad (2,9 km) till Åholmens parkering. Pendeln har 30-minuterstrafik. Cykel, 8 min från Rosersbergs station.
OBS! Om ni anländer till samlingsplatsen efter utsatt tid, ring någon av ledarna så får ni veta var vi är.
Övrigt: Medtag fika. Kläder efter väder, fågelbok/app, handkikare och gärna tub eftersom det ofta är långa avstånd till fåglarna.
Klassificeringsnyckel
Exkursionerna är märkta med en bokstav och en siffra, för att du som deltagare ska passa in på rätt exkursion. Det går att anmäla sig till vilken exkursion som helst, men man ska vara medveten om att det kan vara mer eller mindre avancerat än man tänkt sig. Deltagare med fältskådarkunskaper under den nivå som anges som exkursionens norm (bokstav) kan inte påräkna extra stöd och hjälp från ledare. Ett fåtal resor görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa personer som anmält sig, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.
Svårighetsgrad
A: Nybörjarinriktad fågelskådning. Ledarna ropar ut vanliga arter, hjälper till med identifiering samt assisterar vid hantering av kikare. Fåglar kan mestadels ses på bekväma avstånd. Skådningen sker i lugnt tempo och drag efter rariteter förekommer nästan aldrig.
B: Medelavancerad fågelskådning. Deltagarna förväntas ha hyggliga artkunskaper. Ledarna ropar ut knepigare arter och hjälper till med identifiering. Stora skådaravstånd, till exempel tubskådning över hav, förekommer. Skådningen sker i medelhögt tempo och drag efter rariteter kan förekomma. Tidiga morgnar och sena kvällar är det normala, liksom att mat- och fikapauserna under dagen styrs av skådningen.
C: Avancerad skådning. Deltagare förväntas ha goda fältskådarkunskaper och innehav av tubkikare är självklart. Stora skådaravstånd, exempelvis tubskådning över hav, kan dominera dagen. Ledarnas huvudsakliga roll är att assistera med artkunskaper, särskilt när det gäller svåra arter, att lotsa gruppen till bra skådarlokaler samt att lägga upp en effektiv skådarstrategi. Skådningen kan ske i högt tempo och drag efter rariteter är regel. Mat- och sovpauser kan bli mycket ojämnt fördelade. Fågeltillgången styr dygnsprogrammet.
Fysisk ansträngning
1: Lätt fysisk ansträngning. Räkna med vandringar på någon/några kilometer på promenadstigar och i enklare terräng med små nivåskillnader.
2: Medelhård fysisk ansträngning. Vandringar på några kilometer med måttliga nivåskillnader i varierad terräng förekommer. Tempot kan bli högt under eventuella ”drag”.
3: Ganska hård – hård fysisk ansträngning. Vi kan komma att göra längre vandringar på 4-10 kilometer och stora nivåskillnader kan förekomma. Det kan ibland vara besvärligt att ta sig fram i stenskravel och vegetation.
Allmänna villkor för resor och exkursioner
Generellt
För deltagande i resor anordnade av StOF gäller att man är medlem i föreningen. Betalande medlemmar i StOF har förtur till deltagande i resor om fler anmäler sig än det finns plats för. Minimiålder för att delta på resor är 12 år. För deltagare mellan 12 och 18 år krävs att målsman följer med. Undantag kan ges i samråd med ledarna.
För dagsexkursioner gäller det som står beskrivet under respektive aktivitet.
Observera att allt deltagande i exkursionerna sker på egen risk. På exkursioner som innebär resor och övernattningar åligger det varje deltagare att ha en egen försäkring som täcker kostnader för avbeställning, eventuella skador eller olyckor.
Ibland måste vi ändra i programmet. Exkursioner kan tillkomma eller ställas in med kort varsel av olika skäl. Kolla därför regelbundet på www.stof.nu och i vår Facebookgrupp Stockholms Ornitologiska Förening efter ändringar. När det gäller en exkursion som du anmält dig till får du personligen information om detta.
Inga husdjur tillåts på exkursioner och resor.
För samtligas trivsel på exkursioner och resor är det viktigt att deltagarna är väl förberedda avseende klädsel och utrustning samt håller de tider som står i programmet och som meddelas av ledarna.
Notera att samtliga ledare arbetar på ideell basis.
Anmälan
Anmälan görs oftast via e-post. Ange resmål, för- och efternamn och mobilnummer vid anmälan. Vid samåkning med bil, ange även adress, innehav av körkort och bil. Vid anmälan till resor och exkursioner med begränsat deltagarantal görs anmälan under den tidsperiod som anges, se respektive exkursion/resa. Om antalet anmälningar överskrider maxantalet lottas platserna bland de som anmält sig under anmälningstiden, i lottningen har betalande medlemmar i föreningen förtur. Lottningen kan inte överklagas. För att alla ska ha samma chans att komma med gäller individuell anmälan (undantag: minderåriga 12 till 18 år). Besked om man fått plats på resan eller hamnat på reservlistan meddelas via e-post snarast efter anmälningstidens utgång.
Om en exkursion/resa inte är fullbokad annonseras restplatser ut på vår webbplats www.stof.nu och i Facebookgruppen ”Stockholms Ornitologiska Förening”. Då gäller principen ”först till kvarn”.
Anmälan är bindande. Den som anmäler sig till en exkursion/resa förutsätts ha läst och accepterat de allmänna villkoren.
Avgifter
De flesta endagsexkursioner är avgiftsfria för medlemmar i StOF, medan icke medlemmar betalar en avgift (gäller dock inte deltagare under 18 år). På resor tar vi ut en avgift för att täcka kostnaderna för resans genomförande. Avgiften anges under respektive programpunkt. Priserna är oftast angivna som cirkapriser, beroende på att programmet publiceras så långt i förväg att alla kostnader inte är helt klara. Exakt pris och betalningsdatum anges i e-postmeddelandet som bekräftar din anmälan.
Ungdomsrabatt
Berättigad till ungdomsrabatt på resor är den som är yngre än 26 år. Rabatten uppgår till 50 % av det ordinarie priset.
Betalning för resor
Betalning sker till StOF:s konto, pg 15 58 58-4. Kom ihåg att notera för-, efternamn och exkursion när du gör din inbetalning. Fastställd betalningsperiod anges vid anmälan. Är betalningen inte StOF tillhanda sista dagen inom denna period ställs platsen till förfogande för första reserv. Betalningsperioden sätts bland annat med hänsyn till vår resegaranti hos Kammarkollegiet.
Resor med kollektivtrafik
Programmet trycks innan SL:s definitiva turlistor fastläggs. Oftast stämmer angivna tider, men gå för säkerhets skull in på SL-appen. Du kan också kolla med exkursionsledaren.
Ersättning till bilförare
Vid exkursioner med privatbil utgår ersättning till bilförare med 25 kr/mil, som delas mellan alla i bilen. Vid behov äger bilförare förtur till exkursionen.
Inställd resa
Om en exkursion inte blir fulltecknad kan den komma att ställas in. Den kan också ställas in av andra skäl, exempelvis på grund av sjukdom. Eventuellt inbetalade avgifter återbetalas då.
Återbud
Återbud accepteras om inget annat anges fram till första betalningsdagen i betalningsperioden. Vid senare återbud ges ingen återbetalning, såvida inte platsen kan övertas av en person från reservlistan. Vid sjukdom, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för eventuell ersättning. Det finns ingen möjlighet att skicka in läkarintyg till StOF för att få tillbaka en inbetald deltagaravgift.
Resegaranti
StOF har resegaranti genom Kammarkollegiet. Resegarantin är avsedd att skydda resenärer om en resa ställs in eller avbryts och resenären inte får tillbaka sina pengar från researrangören. Det innebär att du som resenär har ett ekonomiskt skydd om din resa blir inställd eller avbruten på grund av att föreningen hamnar i ekonomiskt obestånd (insolvens).